Υλικά
Μηλόπιτα με τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κανέλα και τεντούρα!
Το χρυσό φλουρί!
Τὸ πρῶτο φλουρὶ τῆς βασιλόπιτας, ποὺ μοῦ ἔπεσε, βγῆκε μοιρασμένο. Ἦταν ἀληθινὸ φλουρί, γιατί ὁ πατέρας μου τὸν καιρὸ ἐκεῖνο συνήθιζε νὰ βάζει στὴ βασιλόπιτα τοῦ σπιτιοῦ μας μιὰ χρυσὴ ἀγγλικὴ λίρα.
Πῶς ἔρχονται τὰ πράματα καμιὰ φορά!
Ὁ πατέρας μου, ὄρθιος μπροστὰ στὸ ἁγιοβασιλιάτικο τραπέζι, ἔκοβε τὴν πίτα, ὀνοματίζοντας κάθε κομμάτι ξεχωριστά, πρὶν κατεβάσει τὸ μεγάλο μαχαίρι τοῦ ψωμιοῦ. Ἀφοῦ ἔκοψε τὸ κομμάτι τοῦ σπιτιοῦ, τῶν ἁγίων, τὸ δικό του καὶ τῆς μητέρας μου, πρὶν ἀρχίσει τὰ κομμάτια τῶν παιδιῶν, σταμάτησε σὰν νὰ θυμήθηκε κάτι.
- Ξεχάσαμε, εἶπε, τὸ κομμάτι τοῦ φτωχοῦ. Αὐτὸ ἔπρεπε νά ῾ρθει ὕστερα ἀπὸ τοὺς ἁγίους. Ἂς εἶναι ὅμως. θὰ τὸ κόψω τώρα κι ὕστερα θ᾿ ἀρχίσω τὰ κομμάτια τῶν παιδιῶν. Πρῶτα ὁ φτωχός. Κατέβασε τὸ μαχαίρι καὶ εἶπε:
- Τοῦ φτωχοῦ.
Ἔπειτα θὰ ἐρχόταν τὸ δικό μου κομμάτι, ποὺ ἤμουν ὁ μεγαλύτερος ἀπὸ τὰ παιδιά.
Καθὼς τραβοῦσε ὅμως τὸ κομμάτι τοῦ φτωχοῦ, γιὰ νὰ κόψει τὸ δικό μου, τὸ χρυσὸ φλουρὶ κύλησε στὸ τραπεζομάντιλο. Τὸ κόψιμο τῆς πίτας σταμάτησε. Κοιτάζαμε ὁ ἕνας τὸν ἄλλο κι ὁ πατέρας ὅλους μας.
-Ποιανοῦ εἶναι τώρα τὸ φλουρί; εἶπε ἡ μητέρα μου. Τοῦ φτωχοῦ ἢ τοῦ Πέτρου; Ἐγὼ λέω πῶς εἶναι τοῦ Πέτρου.
Ἡ καημένη ἡ μητέρα! Τὸ εἶχε καημὸ νὰ πέσει σ᾿ ἐμένα.
-Οὔτε τοῦ φτωχοῦ εἶναι, εἶπε ὁ πατέρας μου, οὔτε τοῦ Πέτρου. Τὸ σωστὸ σωστό. Τo φλουρὶ μοιράστηκε. Ἦταν ἀνάμεσα στὰ δυὸ κομμάτια. Καθὼς τὰ χώρισα μὲ τὸ μαχαῖρι, ἔπεσε κάτω. Τὸ μισὸ λοιπὸν εἶναι τοῦ φτωχοῦ, τὸ μισὸ τοῦ Πέτρου.
- Καὶ τί θὰ γίνει τώρα; ρώτησε στενοχωρημένη ἡ μητέρα μου.
- Τί θὰ γίνει;... Συλλογιζόμαστε κι ἐμεῖς.
- Μὴν πονοκεφαλᾶτε, εἶπε ὁ πατέρας. Ἄνοιξε τὸ πορτοφολάκι του, ἔβγαλε ἀπὸ μέσα δυὸ μισὲς χρυσὲς λίρες (τὸ χρυσάφι δὲν εἶχε κρυφτεῖ ἀκόμα) καὶ τὶς ἀκούμπησε στὸ τραπέζι.
- Νά, τί θὰ γίνει. Αὐτὴ φυλάξτε τη, νὰ τὴ δώσετε στον πρῶτο ζητιάνο, ποὺ θὰ χτυπήσει τὴν πόρτα μας. Εἶναι ἢ τύχη του. Ἡ ἄλλη μισὴ εἶναι τοῦ Πέτρου. Καὶ μοῦ τὴν ἔδωσε.
- Καλορίζικη! Καὶ τοῦ χρόνου, παιδί μου! Εἶσαι εὐχαριστημένος;
Ἤμουν καὶ μὲ τὸ παραπάνω. Ἡ ἰδέα μάλιστα πὼς είχα συντροφέψει μὲ τὸ φτωχὸ μὲ διασκέδαζε.
- Θὰ τοῦ τὴ δώσω ἐγὼ μὲ τὸ χέρι μου, εἶπα καὶ γελούσαμε ὅλοι μὲ τὴν παράξενη τύχη μου.
Τὰ ἄλλα παιδιὰ μὲ πείραζαν. Ὁ σύντροφος τοῦ φτωχοῦ. Μονάχα ὁ πατέρας μου δὲ γελοῦσε.
Ἐκεῖνος μὲ τράβηξε κοντά του, μὲ φίλησε καὶ μοῦ εἶπε:
- Μπράβο σου! Εἶσαι καλὸ παιδί.
Τὸ ἄλλο πρωί, μόλις ξυπνήσαμε, χτύπησε ἡ πόρτα. Κάτι μοῦ ἔλεγε πὼς ἦταν ζητιάνος, ποὺ ἔφτανε βιαστικὸς νὰ πάρει τὸ μερίδιό του. Ἔτρεξα στὴν πόρτα μὲ τὴ μισὴ λίρα. Ἦταν ἕνας γέρος φτωχός, μὲ κάτασπρη γενειάδα, γυρτὸς ἀπὸ τὰ χρόνια, καὶ τρέμοντας ἀπὸ τὸ κρύο μουρμούριζε εὐχές.
- Πάρε, παππού, τοῦ εἶπα. Ὁ γέρος, ποὺ δὲν ἔβλεπε καλὰ καὶ τοῦ εἶχε γυαλίσει, φαίνεται, παράξενα ἀπὸ τὰ χρονιὰ τὸ χρυσὸ νόμισμα, τὸ ἔφερε κοντὰ στὰ μάτια του, γιὰ νὰ τὸ κοιτάξει καλύτερα. Δὲν μποροῦσε νὰ πιστέψει πὼς κρατοῦσε χρυσάφι στὰ χέρια του, τὸν καιρὸ ἐκεῖνο, ποὺ ὅλοι ἔδιναν στοὺς φτωχοὺς δίλεπτα καὶ μονόλεπτα.
- Τί εἶναι αὐτό, παιδάκι μου; μὲ ρώτησε.
-Μισὴ λίρα εἶναι, παππού, τοῦ εἶπα. Πάρε την, δική σου εἶναι.
Ὁ καημένος δὲν ἤθελε νὰ τὸ πιστέψει. Μήπως ἔκαμες λάθος, παιδάκι μου; Γιὰ ρώτησε τοὺς γονεῖς σου.
Τοὺ ἐξήγησα μὲ τί τρόπο εἴχαμε μοιραστεῖ τὸ φλουρὶ τῆς βασιλόπιτας. Ὁ γέρος ἔτρεμε ἀπὸ τὴ χαρά του. Σήκωσε ψηλὰ τ᾿ ἀρρωστημένα του μάτια καὶ εἶπε:
-Ὁ Θεὸς εἶναι μεγάλος! Νὰ ζήσεις, παιδάκι μου, καὶ νὰ σὲ χαίρονται οἱ γονιοί σου. Καὶ ὁ Θεὸς νὰ σ᾿ ἀξιώσει νὰ ῾χεις πάντα ὅλα τὰ καλὰ καὶ νὰ τὰ μοιράζεις μὲ τοὺς φτωχοὺς καὶ τοὺς ἀδικημένους. Τὴν εὐχή μου νά ῾χεις!
Μοῦ ἔδωσε τὴν εὐχή του, σήκωσε πάλι ψηλὰ κατὰ τὸν οὐρανὸ τ᾿ ἀρρωστημένα του μάτια καὶ κατέβηκε μὲ τὸ ραβδί του τὴ σκάλα.
Παύλος Νιρβάνας
"Το χρυσό φλουρί"
•Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι
υπάρχει •
Καλή χρονιά! ❤️
Pesto με αβοκάντο!
1 ώριμo, καθαρισμένο αβοκάντο
1 κ.σ ψιλοκομμένο άνηθο
2 κ.σ ψιλοκομμένο καρύδι
αλάτι & πιπέρι
4 κ.σ τριμμένη παρμεζάνα
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο σκόρδο
3 κ.σ ελαιόλαδο
Όταν η σάλτσα μου, έχει αποκτήσει υφή απαλή και κρεμώδη προσθέτω,
σιγά σιγά το ελαιόλαδο και την παρμεζάνα.
Προσθέτω αλάτι & πιπέρι.
Ανακατεύω για λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Καλή επιτυχία!
"Σκοτεινό" παγωτό σοκολάτας! ~ Dark chocolate ice cream!
καλύτερη σκόνη κακάο που μπορείτε να βρείτε.
μια μεταξένια υφή και πλούσια γεύση μαύρης σοκολάτας ,
που πραγματικά μουδιάζει τον ουρανίσκο.
250 γραμ. φυτική σαντιγί (1 συσκεασία)
400 γραμ. ζαχαρούχο γάλα (1 συσκευασία)
300 γραμ. γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο)
1 δόση καφέ εσπρέσο
Πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας!
Υλικά
2 κιλά ώριμες
σφιχτές ντομάτες
150 γρ.
καστανή ακατέργαστη ζάχαρη
1 κουτ.
σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
½ κουτ.
γλυκού κανέλα
1 κοφτή κουτ.
σούπας καυτερό μπούκοβο
1 κουτ. Σούπας
θυμάρι
Χυμό από 2
λάιμ
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό, αλατισμένο και ρίχνουμε μέσα τις
ντομάτες μας, έχοντας πρώτα χαράξει ένα Χ με το μαχαίρι μας στην αντίθετη
πλευρά από το κοτσάνι.
Βγάζοντας τις μετά από ελάχιστα
λεπτά τις κρυώνουμε αμέσως, τις ξεφλουδίζουμε, τις καθαρίζουμε από το κοτσάνι
τους και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Βάζουμε
τις κομμένες ντομάτες σε κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να μαγειρευτούν σε πολύ χαμηλή
ένταση για 1 ώρα.
Ανακατεύουμε
συχνά.
Συνεχίζουμε σε χαμηλή ένταση για 30 λεπτά ακόμα,
ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Τέλος προσθέτουμε το χυμό απο τα λάιμ.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.
Καλή επιτυχία!
Brownies με 4 υλικά!
Υλικά
400 γρ. πραλίνα
φουντουκιού
2 μεγάλα αυγά &
1 κρόκος
80 γρ. αλεύρι για
όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 δόση
καφέ εσπρέσο
1/4 κ.γ αλάτι
Ετοιμασία
Ανακατεύουμε την
πραλίνα φουντουκιού με τα αυγά και τον κρόκο με σύρμα, μέχρι να
ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε απαλά με
σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, ίσα ίσα να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Ρίχνουμε α το μείγμα σε ταψί 24*24εκ περασμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε τα brownies σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον
αέρα, για περίπου 25 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά,
πριν τα μεταφέρουμε με τη λαδόκολλα σε ξύλο κοπής
και τα κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Καλή επιτυχία!
Μια μέρα & μια νύχτα στο Μουσείο της Ακρόπολης!
Η θεά Αθηνά, κόρη του Δία και της Μήτιδας, ήταν θεά της σοφίας, του πολιτισμού και των τεχνών. Ήταν επίσης άμεσα συνδεδεμένη με την πόλη στην οποία είχε δώσει το όνομά της.
Η θεά φρόντιζε την πόλη και τους κατοίκους της, χαρίζοντάς τους ευημερία αλλά και προστατεύοντάς τους από τους εχθρούς.
Γι' αυτό οι Αθηναίοι της αφιέρωσαν τον πιο σπουδαίο τόπο τους, την Ακρόπολη, όπου η θεά λατρευόταν με πολλές και διαφορετικές μορφές και ιδιότητες.
Το Μουσείο της Ακρόπολης δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα ευρήματα βράχου της Ακρόπολης και των υπωρειών του. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Bernard Tschumi με τη συνεργασία του Μιχάλη Φωτιάδη και εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2009.
Το Μουσείο αναπτύσσει τις εκθεσιακές του ενότητες σε τρία επίπεδα, αλλά και στη βάση, όπου βρίσκεται η αρχαιολογική ανασκαφή.
Απ’ όποιο σημείο κι αν το βλέπεις, ο Παρθενώνας αγκιστρώνει το βλέμμα.
Αλλά όταν βρίσκεσαι ακριβώς απέναντί του
είναι ακόμη πιο εντυπωσιακός.
εστιατόριο του Μουσείο της Ακρόπολης.
The goddess Athena, daughter of Zeus and Metis, was a goddess of wisdom, culture and the arts. It was also directly connected to the city to which it had given its name.
The goddess took care of the city and its inhabitants, giving them prosperity but also protecting them from enemies.
That is why the Athenians dedicated their most important place to her, the Acropolis, where the goddess was worshiped in many different forms and qualities.
The Acropolis Museum was created to house the rock finds of the Acropolis and its foothills. It was designed by the architect Bernard Tschumi in collaboration with Michalis Fotiadis and was inaugurated in the summer of 2009.
The Museum develops its exhibition units on three levels, but also at the base, where the archaeological excavation is located.
Wherever you look, the Parthenon hooks the eye.
But when you are right in front of it it is even more impressive
A few hundred meters from the absolute landmark of the city, the restaurant of the Acropolis Museum has a really awesome view.
One can make a stop again (before or after admiring the exhibits or taking a nice walk in Dionysiou Areopagitou) on its spacious terrace for a drink or a cocktail in hand with a magical sunset opposite the sacred rock.
The dinner in the restaurant of the Museum, apart from the magnificent view with the monument bathed in the moon, you feel the energy that penetrates you when you are confronted with the high gastronomy.
Tasting the Aegean octopus carpaccio, with capers, kritamo and red wine glaze and the Athenian salad with sea bass and handmade mayonnaise, you can find dishes of Greek cuisine, based on local products of designation of origin (PDO) through which we offer a rich more modern person.
The magic of the sacred rock of the Acropolis and the wonderful melodies on the piano sharpen the senses that travel every desire and every palate!
If it is to enjoy a meal with excellent raw material, Greek taste and stunning views, I will go without a second thought to the restaurant of the Acropolis Museum.