Παστίτσιο λαχανικών!












Δεν υπάρχουν ακριβή υλικά για αυτή τη συνταγή!
Έφτιαξα το Σάββατο αυτό το φαγητό , όταν ο γιος μου , μου ζήτησε
για μεσημερινό : "παστίτσιο με καρότα"!

Σοτάρισα λοιπόν διάφορα λαχανικά (πατάτα - καρότο - κολοκύθι-πιπεριά ,μανιτάρια  ) λίγο σκόρδο και κρεμμύδι , τα έστρωσα πάνω απο τα ζυμαρικά μας (βρασμένα αλ τέντε), τελιώσα με μια στρώση μπεσαμέλ και στο φούρνο για 30 περίπου λεπτά!

Σκέφτηκα απλά να μοιραστώ την ιδέα μαζί σας , γιατί τελικά έγινε πολύ νόστιμο!




Μπεσαμέλ με γραβιέρα!





Μπεσαμέλ : το μυστικό της σάλτσας είναι το γάλα να είναι ζεστό προτού προσθεθεί στο αλεύρι και να ανακατευτεί καλά με σύρμα για να μην σβολιάσει!


Σάλτσα γαλλικής προέλευσης από ελαφριά ροδισμένο αλεύρι σε βούτυρο (το μείγμα αυτό ονομάζεται στα γαλλικά Roux  ) στο οποίο προσθέτουμε γάλα , μοσχοκάρυδο (και αβγό ή τυρί προαιρετικά).

Δανειστίκαμε την μπεσαμέλ απο τους Γάλλους τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με τον Davidson στο  The Oxford Companion to Food , οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τη γραφή της λέξεως αν είναι béchamel ή béchamelle , αλλά και την προέλευσή της . Η πρώτη εμφάνιση της σάλτσας ονόματι μπεσαμέλ είναι κατά τη βασιλεία του Λουδοβίκου ΙΔ' , αρχι-οικονόμος του οποίου υπήρξε ο Louis de Béchameil .

Στον Τσελεμεντέ  του 1921 ως βασικά συστατικά της σάλτσας άσπρης - μπεσαμέλ αναφέρονται , το γάλα το βούτυρο , το αλέυρι , το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Και , όπως αναφέρεται , δεν σερβίρεται ποτέ μόνη της , αλλά για να συμπηρώσει άλλο φαγητό ενώ είναι δυνατόν να προσθεθούν αβγά , τυρί ή ζαμπόν κα ανάλογα με το φαγητό στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί η σάλτσα!

Μπεσαμέλ με γραβιέρα.

Υλικά

2 κ.σ βούτυρο
2 κ.σ αλεύρι
2 και 1/2 φλ γάλα φρέσκο ζεστό
αλάτι και πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
1/2 φλ τριμμένη γραβιέρα
1 αυγό χτυπημένο

Ετοιμασία

Λειώνουμε το βούτυρο σε μιά κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλέυρι
ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε το γάλα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Γυρίζουμε το μείγμα συνεχώς με το σύρμα , μέχρι να κοχλάσει ,
 να πήξει και να γίνει λεία , σε μέτρια φωτιά.
Κατεβάζουμε απο την φωτιά και ρίχνουμς 1 χτυπημένο αβγό και το τυρί
και ανακατεύουμε καλά.


Καλή επιτυχία!

Μανιτάρια σοτέ με μαυροδάφνη , καγιέν και πάπρικα.




Υλικά

300 γρ ολόκληρα μανιτάρια μεσαίου μεγέθους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2-3 κ.σ ελαιόλαδο
1/3 φλ κρασί μαυροδάφνη
αλάτι , πιπέρι
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1/2 κ.γ γλυκιά πάπρικα
2-3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ετοιμασία

Κόβουμε απο τα μανιτάρια μόνο λίγο τα κοτσάνια τους.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια , μόλις αρχίσουν να μαραίνονται ,ρίχνουμε το κρασί και τα μυρωδικά.
Τα σκεπάζουμε και συνεχίσουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να μείνουν με λίγο απο το ζωμό τους.
Γαρνίρουμε με την πάπρικα και τον μαϊντανό.

Καλή επιτυχία!



Κέικ με λευκή σοκολάτα και γλάσο καραμέλας!


Υλικά για το κέικ

250 γρ ανάλατος βούτυρος, σε κομμάτια
200 γρ άσπρη σοκολάτα, χοντροκομμένη
2 ¼ φλιτζάνια (450 γρ) καστανή ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι (375 ml) νερό
2 φλιτζάνια (300 γρ) συνηθισμένο αλεύρι
2/3 φλιτζανιού (100 γρ) μπέικεν πάουντερ
1 κουταλάκι σκόνη με εσσάνς βανίλιας
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα

Υλικά για τo γλάσο καραμέλας

125 γρ βούτυρο, σε κομμάτια
1/3 φλιτζανιού (80 ml) γάλα
1 ½ φλιτζάνι (240 γρ) μίγμα ζάχαρης άχνης
Ετοιμασία

Προθερμαίνετε το φούρνο.
  Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί 22 εκατοστών και καλύπτετε τη βάση και τις πλευρές με αντικολλητικό χαρτί , αφήνοντας το χαρτί να επεκταθεί 5 εκ. πάνω από το ταψί.
Βάζετε μαζί βούτυρο, σοκολάτα, ζάχαρη και νερό σε μέτρια κατσαρόλα και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να δέσει μεταξύ του.
Μεταφέρετε το μίγμα σε μεγάλο μπολ και το αφήνετε να κρυώσει για 15 λεπτά.
 Ρίχνετε μέσα το αλεύρι, την βανίλια και τα αυγά.
Ρίχνετε το μίγμα στο έτοιμο ταψί και το ψήνετε σε σιγανό φούρνο για 2 ώρες περίπου. 
Σβήστε τον φούρνο και άστε το ταψί μέσα για ακόμη 10 λεπτά, το βάζετε σε μια σχάρα και αφήνετε να κρυώσει.
Βάζετε το γλύκισμα σε πιατέλα σερβιρίσματος και στρώνετε καλά από πάνω το γλάσο.

Για το γλάσο καραμέλας

 Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Ανακατεύετε μέσα ζάχαρη και γάλα και τα αφήνετε να βράσουν.  Μειώνετε τη θερμοκρασία, τα αφήνετε να σιγοβράσουν ακάλυπτα για 3 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν.  Σταδιακά ανακατεύετε μέσα την ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε καλά μέχρι να δέσουν καλά τα υλικά και γίνει ένα μαλακό γλάσο.

Καλή επιτυχία!




 Την πρότυπη συνταγή θα βρείτε ΕΔΩ

Μια υπογραφή για την Μαρία ...

Μόλις είδα την ανάρτηση στο ιστιολόγιο της Αικατερίνης .

Αναδημοσιεύω κι εγώ με την σειρά μου απ’ το ίδιο ιστιολόγιο .

Νομίζω πως πρέπει να βιαστούμε όλοι!

Σπανακοτυρόπιτα στριφτή




Υλικά

1/2 κιλό φύλλο κρούστας
300 γρ τυρί φέτα
300 γρ ανθότυρο
1/2 κιλό σπανάκι ζεματισμένο και  ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 αυγά
αλάτι και πιπέρι
βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
1 κρόκο αβγού για το άλειμμα των φύλλων

Ετοιμασία

Σε καυτό νερό ζεματίζουμε το σπανάκι , σουρώνουμε , ψιλοκόβουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Τρίβουμε με τα χέρια μας τα τυριά ή με ένα πιρούνι σε βαθύ σκεύος.
Χτυπάμε τα αβγά με τον αβγοδάρτη και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα τυριά.
Προσθέτουμε αλάτι κατά βούληση και πιπέρι , ανακατεύουμε και προσθέτουμε το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς. Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας σε καθαρό πάγκο , αλείφουμε με λίγο βούτυρο και βάζουμε στην άκρη του και κατά μήκος λίγη από την γέμιση μας. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό σφιχτά και το τοποθετούμε κουλουριασμένο στο κέντρο του ταψιού , σαν να φτιάχνουμε μια σπείρα.
Βουτυρώνουμε και γεμίζουμε το επόμενο φύλλο και το βάζουμε στο ταψί , τυλίγοντας γύρω από το πρώτο.


Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση. Περιχύνουμε την πίτα μας με λίγο ακόμα λιωμένο βούτυρο και την αλείφουμε ελαφρά με τον κρόκο του αβγού. Ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς για περίπου 40' ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια της.
 Καλή επιτυχία!

Επιδόρπιο με κάστανα!




Σήμερα φτιάχνουμε ενα επιδόρπιο με κάστανα , με απλά εύκολα υλικά , που μπορεί να είναι έμπνευση της στιγμής αλλά το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο!


Υλικά

1/2 φύλλο κρούστας
1 βητάμ + 2 κ.σ επιπλεόν για τα φύλλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
1 κεσεδάκι απο το γιαουρτι ζάχαρη καστανή
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα απο 1/2 λεμόνι
20 κάστανα μαρον γλασέ κομμένα σε 4 κομμάτια το καθένα

Υλικά για το σιρόπιασμα

1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
χυμό απο 1/2 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας

Ετοιμασία  για το σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μέτρια φωτιά μεχρι να δέσει το σιρόπι μας.

Ετοιμασία για το γλυκό

Χτυπάμε το βητάμ με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα μας.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε διαδοχικά το μπέικιν , τις βανίλιες , το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε και τα κάστανα και ανακατέυουμε απαλά με ένα κουτάλι.

Στρώνουμε σε βουτηρωμένο σκεύος τα φύλλα κρούστας "τσαλακωμένα" το ένα δίπλα στο άλλο , βουτηρώνουμε τα φύλλά με ένα πινελάκι και αδειάζουμε επάνω το μείγμα μας. Αφήνουμε για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου , ώστε να ρουφίξουν τα φύλλα μας το μέιγμα και να απλωθεί ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά , στούς 180 βαθμούς με αέρα.

Όταν το γλυκό μας είναι έτοιμο , σιροπιάζουμε σε το κρύο σιρόπι μας.

Καλή επιτυχία!