Μπισκότα με σιμιγδάλι και γεμιστά με μαρμελάδα ή σοκολάτα ...


Εύκολα και νόστιμα μπισκότα με σιμιγδάλι!

Υλικά

125 γρ βούτυρο
125 γρ ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
2 κ.γ ξύσμα λεμονιού
155 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
110 γρ σιμιγδάλι ψιλό




Ετοιμασία

Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τους κρόκους , το ξύσμα λεμονιού , το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ζύμη πάχους 1εκ περίπου.
Με ένα ποτήρι κόβουμε κύκλους διαμέτρου 6εκ , τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

Εάν θέλουμε ενώνουμε 2 μπισκότα γεμίζοντας με μαρμελάδα ή πραλίνα σοκολάτας.

Καλή επιτυχία!










Σαλάτα με τηγανιτά αχλάδια και καπνιστό Βερμίου



Υλικά

2 κ.σ καθαρό βούτυρο
5 ώριμα αχλάδια καθαρισμένα κ κομμένα σε λεπτές φέτες
300 γρ περίπου τρυφερά φύλλα μαρουλιού , ρόκας , σπανάκι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
3 κλωνάρια άνηθου ψιλοκομμένα
μερικά φύλλα μαϊντανού ,
μερικά φύλλα  δυόσμου ή μέντας
6-7 καρύδια καθαρισμένα
100 -120 γρ καπνιστό τυρί Βερμίου κομμένο
σε κυβάκια
 σουσάμι λευκό ή μαύρο
                                                                           

Υλικά για το ντρέσινγκ

1 κ.σ μουστάρδα
2 κ.σ ξύδι
5 κ.σ ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι , πιπέρι

Ετοιμασία

Σ'ενα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα αχλάδια ώσπου να ροδίσουν ελαφρά ,  πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.Κατεβάζουμε από την φωτιά και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.



Τοποθετούμε τη φύλλα της σαλάτας σε πιατέλα , ανάμεσα σε αυτά μοιράζουμε τα σοταρισμένα αχλάδια και το καπνιστό τυρί μας.Βάζουμε εδώ και εκεί τα καρύδια, ρίχνουμε και το σουσάμι.

Ανακατεύουμε σε βαζάκι που κλείνει ερμητικά  , όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ , χτυπάμε 1-2 λεπτά μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και οι γεύσεις.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!







Γαύρος ριγανάτος στον φούρνο



Ένα φαγητό εύκολο , γρήγορο και πολύ νόστιμο!

Υλικά 

 1 κιλό γαύρο καθαρισμένο και πλυμένο
200 γρ. ελαιόλαδο, 30 γρ. λεμόνι
αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
1/2 φλ νερό
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο




Ετοιμασία

Στρώνουμε τον γαύρο στο σκεύος μας.
(εάν έχουμε το κουράγιο φιλετάρουμε , τα ψαράκια μας)
Σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας και περιχύνουμε με αυτό το μείγμα τα ψάρια μας.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 10 - 12 λεπτά.


Καλή επιτυχία!


Γαρίδες ψητές με φέτα & "τα Παιδία Παίζει"







Υλικά

1 κιλό μέτριες γαρίδες
1 κ.σ ξύδι
3-4 κ.σ ελαιόλαδο
2 μεγάλες ντομάτες τριμένες
1/2 κ.σ ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
250 γρ φέτα τριμμένη
1/2 φλ μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ετοιμασία


Πλένουμε καθαρίζουμε τις και ξεφλουδίζoυμε τις γαρίδες κρατώντας την ουρά εάν θέλουμε, τις χαράζουμε με ένα μαχαιράκι στη πλάτη και αφαιρούμε το έντερο.
Μαγειρεύουμε τις ντομάτες σε λίγο ελαιόλαδο μαζί με αλάτο , πιπέρι και την ζάχαρη μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα. Τοποθετούμε τις γαρίδες σε ταψί ή πήλινα ατομικά σκεύη περασμένα με λάδι  , ρίχνουμε την μισή ποσότητα τυριού , κατόπιν την σάλτσα μας και το υπόλοιπο τυρί.
Περιχύνουμε με 2-3 κ.σ ελαιαόλαδο και ψήνουμε στοςυ 180 βαθμούς για 10 λεπτα.
Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστές.

Καλή επιτυχία!

Χρωστάω και το .... σκέφτομαι & γράφω που με προσκάλεσαν
να παίξω η nadia & η efi  που της ευχαριστώ και τις 2 πολύ :)






οι περισσότεροι πια έχουν παίξει ... οπότε δεν ξέρω αν θα καταφέρω
να βρώ 8 ξεκινάω με



την Ειρήνη : http://food4peace.blogspot.com/

την Πανσοφίξ : http://pansofix.blogspot.com/


την manousina : http://nostimia.blogspot.com/

τα μάτια μου : http://tamatiamoy.blogspot.com/

και την Σοφία : http://crafts-and-me.blogspot.com/

τους βρήκα λοιπόν & τους 8 καλή συνέχεια στο παιχνίδι!

και μιας και μιλάμε για παιχνίδι να σας μεταφέρω
κάτι που διάβασα όσο αφορά τα παιδιά μας και μου άρεσε :)

Παιδί και παιχνίδι


Το παιχνίδι αποτελεί τη «φυσική» γλώσσα των παιδιών, το πιο ισχυρό μέσο έκφρασής τους και αναπόσπαστη δραστηριότητα της καθημερινότητάς τους. Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, μαθαίνει, πειραματίζεται, ευχαριστιέται, απογοητεύεται και ανακαλύπτει σιγά-σιγά τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει. Το παιχνίδι πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό καθώς το ίδιο το παιδί το θεωρεί πολύ σημαντικό, κάτι που φαίνεται και από το πόσο πολύ απορροφάται από αυτό που κάνει.

Ο ρόλος του παιχνιδιού στην ανάπτυξη

Στη βρεφική ηλικία, το παιχνίδι βοηθάει το παιδί να αποκτήσει τον έλεγχο του σώματός του. Αρχικά κινεί μόνο τα άκρα του, ενώ μεγαλώνοντας υποβάλλει τον εαυτό του σε προοδευτικά πιο δύσκολες δραστηριότητες. Αργότερα, τα παιδιά παίζουν με τους ήχους, τις λέξεις και τα αντικείμενα, με σκοπό την ανάπτυξη καινούργιων ικανοτήτων, την απόκτηση γνώσεων, αλλά και την ευχαρίστηση που αντλούν μέσα από το παιχνίδι. Το παιχνίδι βοηθά το παιδί να αντιλαμβάνεται τον κόσμο ως ένα οργανωμένο σύνολο. Οι παρεμβάσεις και η αξιοποίηση του τρόπου με τον οποίο το παιδί επιλέγει να παίξει είναι καθοριστικής σημασίας. Το παιχνίδι είναι ενδεικτικό της ικανότητας του παιδιού να επικοινωνεί και να ανακαλύπτει τη σχέση του με τους ενήλικες, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίζουν να βρίσκεται το παιδί σε ένα περιβάλλον που να καλλιεργεί, να ενισχύει και να ενθαρρύνει την ενασχόλησή του με το παιχνίδι. Παράλληλα, ο ενήλικας πρέπει να αποτελεί υπόδειγμα για το παιδί, καθώς παρέχει στο παιδί πιθανούς κανόνες συμπεριφοράς. Το παιδί χρειάζεται επίσης να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που θα του επιτρέπει να εκφράζεται ελεύθερα και να νιώθει ασφάλεια, ώστε να μπορεί να εξερευνά και να αναπτύσσεται σε καθημερινή βάση.
Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί ωριμάζει και γίνεται υπεύθυνο. Επιπλέον, το παιχνίδι αποτελεί ένα συμβολικό μέσο, με το οποίο οι ενήλικες μεταδίδουν στο παιδί βασικές αλήθειες που αφορούν τόσο αυτό όσο και τις εμπειρίες του. Το παιχνίδι θεωρείται ότι είναι μια συγκεκριμένη και ιδιαίτερη γλώσσα του παιδιού, συνιστώντας τη μόνη ίσως γλώσσα που κατέχει από πολύ μικρή ηλικία που το βοηθά να εκφράζει τι πραγματικά εννοεί και αισθάνεται.
Οι γονείς πρέπει να παροτρύνουν το παιδί να εξερευνά τις σκέψεις και τα συναισθήματά του μέσω του παιχνιδιού, φροντίζοντας να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς, κατανόησης και εμπιστοσύνης στις ικανότητες του παιδιού, ώστε να κάνουν το παιδί να νιώσει σημαντικό, να μάθει να εκτιμά τις προσωπικές του εμπειρίες και να αποκτήσει σιγά-σιγά αυτοεκτίμηση.

Ένα σαρακοστιανό τραπέζι!

 

Χούμους

Το χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα, διαδεδομένη  στη Μέση Ανατολή ως συνοδευτικό του ψωμιού ή της αραβικής πίτας τους και τρώγεται ως  ορεκτικό. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από ταχίνι και ρεβύθια, λεμόνι και ελαιόλαδο με την προσθήκη διάφορων καρυκευμάτων, ενώ σερβίρεται σε βαθύ πιάτο με λάδι και ρίγανη, ενώ στο Ισραήλ την θέση της ρίγανης την έχει πάρει το ζάταρ.


Υλικά

1 κούπα ξερά ρεβίθια μουλιασμένα και βρασμένα
1 κουταλιά ταχίνι
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
χυμο από 1 φρέσκο λεμόνι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι κοπανισμένο κύμινο
1/2  κουταλάκι πιπέρι καγιέν
λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό


Ετοιμασία


Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό, ελαφρά αλατισμένο, για 8 ώρες.
Τα βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν. Επειτα λιώνουμε τα ρεβίθια καλά στο μούλτι με λίγο νερό για να δημιουργηθεί μία παχύρρευστη κρέμα.
Βάζουμε  σε μπολ την κρέμα ρεβυθιών , το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, το λάδι, το κύμινο, το καγιέν, και το πιπέρι.
Δουλεύουμε το μίγμα με το σύρμα των αυγών μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Αν το μείγμα είναι πολύ πηκτό, προσθέτουμε αργά λίγο ακόμα νερό.
Το μείγμα πρέπει να έχει την υφή αλοιφής. 
Προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
Το χούμους παίρνει πολύ ωραία γεύση και δένουν οι γεύσεις των υλικών,
αν φυλαχτεί στο ψυγείο λίγες ώρες πριν από το σερβίρισμα.
Περιχύνουμε το χούμους με λίγο ωμό ελαιόλαδο και
γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού ή πιπέρι καγιέν.
Στολίζουμε με μερικά φύλλα μαϊντανού ή με ελιές!

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι του Ευτύχη Μπλέτσα

******************************************************************

Η λαγάνα που έγινε & κριτσίνι

Λαγάνα η ονομασία της  προέρχετε απο το λατινικό laganum ,
ένα επίπεδο αρτοσκύασμα ή τηγανίτα που προήλθε απο το αρχαίο ελληνικό λάγανον
ή αρτολάγανον.Η λαγάνα , το ψωμί της Κ.Δευτέρας παραδοσιακά δεν έχει προζύμι-παραπέμπει στα άζυμα της Παλαιάς Διαθήκης- αλλά σήμερα φούρνοι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) χρησιμοποιούν μαγιά στην προετοιμασία της.

Σύμφωνα με μια παλιά παράδοση , η λαγάνα δεν κόβεται με μαχαίρι
αλλά με τα χέρια καθώς οι προλήπτικοι Έλληνας πίστευαν ότι το
σίδερο παρέπεμπε στις δυνάμεις του κακού.

Υλικά για 4 λαγάνες

650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 50 γρ. νωπή
450 ml νερό χλιαρό
1, 5 κ. κ. αλάτι
1,5 κ. κ. ζάχαρη
1 κ. σ. σουσάμι


Ετοιμασία

Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολ με 150 ml ζεστό νερό και ρίχνουμε και
100 γρ αλεύρι για να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. 
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι
και σχηματίζουμε ένα λακκάκι.
Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τη μαγιά και περίπου 350 ml νερό ή όσο χρειαστεί ώστε να μπορέσουμε να ζυμώσουμε το μείγμα και να σχηματιστεί μια ζύμη, εύπλαστη και λεία. Ζυμώνουμεγια 10 περίπου λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις αφήνουμε, σκεπασμένες με μια πετσέτα για 1 ώρα τουλάχιστον, για να διπλασιαστούν σε όγκο.

(σε αυτό το σημείο πλάθουμε τα κριτσίνια μας με μικρά κομμάτια ζύμης)

Τις ρίχνετε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τις ανοίγετε μια φορά με τον πλάστη δίνοντας τους οβάλ σχήμα μήκους 18-20 εκ. 
Πιέζουμε με τα δάχτυλα, αφήνοντας το αποτύπωμα τους σε διάφορα σημεία της επιφάνειας της ζύμης ώστε να σχηματιστούν τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα της λαγάνας.
Με ένα πινέλο τις αλείφουμε με λίγο νερό και τις πασπαλίζετε με το σουσάμι.
Τις βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου.
Ψήνουμε τις λαγάνες, σε προθερμασμένο, στους 200 βαθμούς , φούρνο, για 15-20 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

**************************************************************
Βολβοί Τουρσί

Βοβλοί και στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, θεωρείται λιχουδιά από αρχαιοτάτων χρόνων, ένας μεζές φτιαγμένος απο τους στρογγυλεμένους , υπόγειους βλαστούς του υάκινθου (muscari comosum) .

Η ομορφιά τους είναι η πικρίλα τους.
Oι αρχαίοι Ελληνες πάντρευαν τους βολβούς γευστικά με το μέλι, το τυρί, το σουσάμι, το κρεμμύδι, το ξίδι και το σίλφιο. O Ρωμαίος Απίκιος πρότεινε βολβούς βρασμένους με κουκουναρόσπορους, χυμό ρόκας και πιπέρι.

Η προετοιμασία τους έχει δουλειά. Χρειάζονται πλύσιμο, ξεφλούδισμα και χαράκωμα πριν ζεματιστούν. Στην Ιταλία τους μουλιάζουν σε κρύο νερό για μια - δυο μέρες,  πριν το ζεμάτισμα. Χωρίς αυτό θα ήταν υπερβολικά πικροί. Εμείς συνδυάζουμε τους βολβούς με την περίοδο της νηστείας.

Σύμφωνα με την αγροτική μας παράδοση, οι βολβοί τουρσί με μάραθο και σκόρδο είναι εξαιρετικός μεζές για ουζάκι.

Υλικά

3 κ.σ. αλάτι
1-1 ½ κιλό βολβοί, καθαρισμένοι και ολόκληροι
2 φλιτζ. λευκό ξίδι
3-5 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
2 κ.σ. φρέσκο άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
½ κ.γ. κόκκους μαύρου πιπεριού ολόκληρους
Ελαιόλαδο, κατά προτίμηση

Ετοιμασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε αρκετό νερό (να σκεπάζει τους βολβούς) με 1 κουταλιά αλάτι. Προσθέτουμε τους βολβούς και τους σιγοβράζουμε, χωρίς να τους σκεπάσουμε, για 5 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με καινούργιο νερό και άλλη μια κουταλιά αλάτι.


Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και τρίτη φορά, βράζοντας τους βολβούς αυτή τη φορά για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται διάφανοι και να μαλακώνουν.
Σουρώνουμε τους βολβούς και τους στεγνώνουμε με μια πετσέτα .


Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το ξίδι, το σκόρδο, τον άνηθο και τους κόκκους
πιπεριού και τους βάζουμε να πάρουν μια βράση. Απομακρύνουμε το τηγάνι
από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.


Βάζουμε τους βολβούς σε ένα αεροστεγές βάζο και ρίχνουμε μέσα και το μείγμα ξιδιού. Ρίχνουμε και αρκετό ελαιόλαδο να σκεπάσει την επιφάνεια (περίπου 2,5 εκ.) στην κορυφή του βάζου. Σκεπάζουμε καλά με το καπάκι και τους αφήνουμε να σταθούν στο ψυγείο για 10 μέρες τουλάχιστον πριν τους καταναλώσουμε. Τους σερβίρουμε σε μικρό πιάτο μόνους τους, ως εξαιρετικό μεζέ για κρασί ή ούζο. 

Καλή επιτυχία!

********************************************
Ταραμοσαλάτα  με ψωμί

Υλικά
(για 8-10 άτομα)
100 γρ. ψίχα ψωμιού μουσκεμένη
80 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ. λευκός ταραμάς
225 γρ. ελαιόλαδο
200 ml ηλιέλαιο
85 ml χυμός λεμονιού


Ετοιμασία

Στο μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το λεμόνι.
Μόλις γίνουν ένα πηχτό μείγμα, ρίχνουμε τα λάδια σε σταθερή συνεχή ροή, χαμηλώνοντας λίγο την ταχύτητα του μπλέντερ. Στο τέλος ρίχνουμε και το λεμόνι.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες.
Καλή επιτυχία!
***************************************************
Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και καρύδια
Υλικά
(για 4 άτομα)
115 γρ. λευκός ταραμάς
190 ml νερό
60 ml λεμόνι
160 γρ. ψίχα από λευκό ψωμί
220 ml λάδι
200 γρ. καρύδια ψίχα
1 1/2σκ. σκόρδο
Ετοιμασία

Μουσκεύουμε το ψωμί με το νερό και το λεμόνι.
Τα περνάμε από το μπλέντερ (χωρίς να στύψουμε). Προσθέτουμε τον ταραμά και το ελαιόλαδο κουταλιά κουταλιά και έπειτα το σκόρδο και τα καρύδια χοντροκομμένα.
Καλή επιτυχία!
*********************************************
 Μελιτζανοσαλάτα με καρύδια
Υλικά
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
1 φλ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 φλ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ καρύδι ψιλοτριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες 
1/2 φλ ελαιόλαδο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 κουταλιές ξύδι 
1/2-1 κ.γ ζάχαρη (προαιρετικά)

Ετοιμασία

Πλένουμε και τρυπάμε με το πιρούνι τις μελιτζάνες.
Τυλίγουμε την κάθε μελιτζάνα σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο γκριλ στους 200 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.

Αφού κρυώσουν καλά, τις καθαρίζουμε και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για να αφαιρέσουμε τα υγρά. Λιώνουμε με ένα πιρούνι και βάζουμε σε ένα μπολ.

Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας  προσθέτουμε τη μελιτζάνα και ανκατεύουμε λίγο ακόμα.

 Η μελιτζανοσαλάτα δεν χρειάζεται να είναι εντελώς λεία.
Προσθέτουμε λίγη ζάχαρη αν χρειάζεται- γιατί οι μελιτζάνες συχνά είναι λίγο πικρές.

Καλή επιτυχία!


****************************************

Πατατοσαλάτα με σάλτσα πέστο!

Υλικά

1 κιλό βραστές πατάτες
100 γρ. κουκουνάρι καθαρισμένα
150 γρ.ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι,πιπέρι
150 γρ. διάφορα μυρωδικά, μαϊντανό , βασιλικό, δυόσμο

Ετοιμασία

Χτυπάμε στο μούλτι τα μυρωδικά με το ελαιόλαδο και το σκόρδο.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα αν είναι πολύ παχύρευστη.
Κόβουμε σε κομμάτια τις βραστές πατάτες, τις βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και τις περιχύνουμε με την σάλτσα πέστο μας.
Καλή επιτυχία!
*********************************************
Ψητά καλαμαράκια με  αρωματικά
Υλικά (για 6 άτομα)

    800γρ καλαμάρια μεγάλα

Για το «άλειμμα»:

2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες, χωρίς τη φύτρα
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το λαδολέμονο:

2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμός και ξύσμα από 2 μικρά λεμόνια (κατά προτίμηση ακέρωτα, βιολογικά)
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα (προαιρετικά)
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
Ετοιμασία

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα ξεπλένουμε καλά.

«Αλειμμα»: Πολτοποιούμε όλα τα υλικά (μαϊντανός, άνηθος, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, φρυγανιά, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι) σε ένα μπλέντερ και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με λίγο από αυτό το μείγμα τα καλαμάρια.
Αλείφουμε εξωτερικά τα καλαμάρια με λίγο ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Προτού τα βγάλουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι να δούμε αν έχουν ψηθεί.
Λαδολέμονο: Ενώνουμε όλα τα υλικά (ελαιόλαδο, χυμός και ξύσμα λεμονιού, πάπρικα -προαιρετικά-, ρίγανη και θυμάρι) σε ένα μπολ και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
Μόλις ψηθούν τα καλαμάρια, τα βάζουμε σε ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Τα περιχύνουμε με το λαδολέμονο και τα σερβίρουμε.

Μια συνταγή απο το περιοδικό γαστρονόμος

Καλή επιτυχία!

***********************************




Μακαρόνια ολικής με μικρές ντόπιες γαριδούλες,
σπανάκι και γλυκάνισο
Από το Γιάννη Μπαξεβάνη

Υλικά (για 4 άτομα):
500 γρ μακαρόνια ολικής άλεσης
1 κιλό γαριδούλες μικρές
6 ντοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα
300 γρ. σπανάκι φρέσκο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1/2 ματσάκι άνηθος
1 κουτ. σούπας σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι στο γουδί
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι


Ετοιμασία


Καθαρίζουμε τις γαριδούλες και κρατάμε ξεχωριστά τα κελύφη από την ψίχα.
Τα κελύφη τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να τα σκεπάσει και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε τα ντοματάκια σε μικρούς κύβους και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Κόβουμε τα κοτσάνια από το σπανάκι, τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τα κελύφη από τις γαριδούλες για να βράσουν ακόμη 15 λεπτά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό. Μετά σουρώνουμε, κρατάμε το ζουμί και πετάμε τα τσόφλια. Βάζουμε το ζουμί σε μια κατσαρόλα και αν δεν φτάνει για να βράσουν τα μακαρόνια, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Το βάζουμε να βράσει με αλάτι και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια.
 Βράζουμε όση ώρα λέει το πακέτο και μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε μέσα τις γαριδούλες για 1 λεπτό ακόμα.
Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε τα φύλλα σπανακιού, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το κρεμμυδάκι. Ανακατεύουμε σ' ένα μπολ τις ντομάτες, το σπανάκι, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο, λίγο αλατοπίπερο και το γλυκάνισο και τα μεταφέρεουμε σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα να σοταριστούν σε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για 4-5 λεπτά.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια με τις γαρίδες πολύ γρήγορα, τα προσθέτουμε στο τηγάνι ή την κατσαρόλα με τα λαχανικά, ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι πάλι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε

Καλή επιτυχία!

*****************************************

Φυσικά δεν μπορούν να λείπουν και τα γλυκά οπότε τι καλύτερο απο έναν


Χαλβά σιμιγδαλιού με σοκολάτα , αρωματισμένος με πορτοκάλι & τεντούρα!


και





και φυσικά ουζάκι με γλυκάνισο!



Στην υγεία σας :)









Μπουγάτσα της γιαγιάς Αρετής!



Μπουγάτσα είναι συνήθως γλυκιά πίτα με λεπτό φύλλο , με γέμιση κρέμας ,
πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Ενώ παρασκευάζεται σ'ολη την Ελλάδα 4 πόλεις φημίζονται για την
μπουγάτσα τους : η Θεσσαλονίκη , οι Σέρρες , το Ηράκλειο και τα Χανιά.
Στην Κρήτη όπως και αλλού η μπουγάτσα είναι πάντα γλυκιά ,
ενώ στην Β.Ελλάδα φτιάχνουν και αλμυρή με τυρί (ακόμα και με κιμά
 ή σπανάκι ή πατάτα ή άλλη γέμιση - που στην υπόλοιπη Έλλάδα
αναφέρονται ως τυρόπιτα , κιμαδόπιτα κτλ)
Οι Σέρρες φημίζονται για το τραγανό φύλλο που χρησιμοποιούν στην
 μπουγάτσα.
Μάλιστα γίνονται προσπάθειες απο το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών
να καθιερωθεί ως προϊόν ΠΟΠ.

Ετυμολιγικά η λέξη προέρχεταο από το τούρκικο bo a a , που αποτελεί
παραφθορά της ιταλικής focaccia που προέρχετε απο το λατινικο (panis) focacius 
ψωμί που ψήνετε στη χόβολη (σπόδο ) της εστίας : ο σποδίτης άρτος των αρχαίων Ελλήνων.
Τι 1917 ιδρύθηκε η Συντεχνία των μπουγατσοποιών Θεσσαλονίκης και 
2 χρόνια μετά συγκεντρώνει 51 μέλη.
Μετά το 1922 , με τους μικρασιάτες πρόσφυγες άρχισε να εξαπλώνετε σ'ολη την
Ελλάδα και εξελίσσετε η παρασκευή της.


Υλικά

700 γρ αλεύρι σκληρό
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
400 γρ. ζάχαρη
1 λεμόνι (χυμός + ξύσμα)
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ τεντούρα ή κονιάκ
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

Ετοιμασία

Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με την σόδα.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά μας, εκτός από το αλεύρι.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά προσθέτοντας σιγά- σιγά το αλεύρι έως γίνει μια μαλακιά ζύμη όπως στα κουλουράκια.
Αδειάζουμε την ζύμη μου σε λαδωμένο ταψάκι, κάνουμε σχέδια με πιρουνάκι
και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι κ ζάχαρη.
Ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο για 1 ώρα.

Καλή επιτυχία !

Η μπουγάτσα αυτή δεν είναι αφράτη , θα πρέπει να είναι λεπτή και τραγανή σαν μπισκότο.