Επιστροφή στην δουλειά ...



Ερ. Δέχομαι μεγάλη πίεση για να μείνω στο σπίτι. Τι πρέπει να κάνω;

Απ. Πρόκειται για μια πολύ προσωπική απόφαση. Μην επιτρέψετε να σας επηρεάσουν οι άλλοι λέγοντάς σας τι πρέπει να κάνετε και τι όχι. Αν έχετε αποφασίσει να επιστρέψετε στη δουλειά, προσπαθήστε να αγνοήσετε όσους προσπαθούν να σας πείσουν ότι θα έπρεπε να μείνετε στο σπίτι. Σημασία έχει να αισθάνεσθε καλά με την απόφασή σας εσείς, το μωρό σας και ο σύντροφός σας. Βεβαιωθείτε επίσης ότι έχετε και την έγκριση του γιατρού σας.

Ερ. Θέλω να επιστρέψω στη δουλειά επειδή μου αρέσει. Είναι λάθος αυτό;


Απ. Ως εργαζόμενη μητέρα έχετε να προσφέρετε πολλά στο παιδί σας. Η επιστροφή στη δουλειά επειδή σας προσφέρει ευχαρίστηση, είναι ένας εξαιρετικός λόγος για να το κάνετε. Είναι καλό για εσάς και τα θετικά σας αισθήματα θα περάσουν στο παιδί σας.

Ερ. Τι γίνεται αν αισθάνομαι ενοχές επειδή αφήνω το μωρό μου;


Απ. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε έτσι. Ακόμη και με την καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμό, όταν έρθει η ώρα να επιστρέψετε στη δουλειά, είναι φυσικό να αισθάνεστε ότι διχάζεστε μεταξύ του παιδιού σας και της δουλειάς σας.

Οταν επιστρέψετε στην εργασία σας ίσως ακόμη να αισθανθείτε και ενοχές επειδή απολαμβάνετε τη δουλειά σας όσο και πριν. Όμως, εφόσον έχετε οργανωθεί καλά και είναι όλοι ικανοποιημένοι με τον τρόπο που έχετε διευθετήσει τα πράγματα για την φροντίδα του παιδιού, δεν έχετε κανένα λόγο να αισθάνεστε ενοχές για το συνδυασμό μητρότητας και δουλειάς. Όταν το μωρό προσαρμοσθεί σε ένα πρόγραμμα, θα είναι πιο εύκολο και για τους δύο σας. Και εάν το μωρό σας είναι ευτυχισμένο, θα είστε κι εσείς ευτυχισμένη.


Ερ. Θα χάσει κάτι το μωρό μου, αν δεν είμαι εκεί;


Απ. Όσο το μωρό σας είναι ευτυχισμένο και χαρούμενο με τη φροντίδα που λαμβάνει, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε.

Δεν είναι απαραίτητο να αφιερώνετε κάθε λεπτό της ημέρας σας στο μωρό σας για να δείξετε την αγάπη και τη στοργή σας. Όσο καλύπτονται οι συναισθηματικές του ανάγκες, θα έχει ένα πολύ ισχυρό δεσμό μαζί σας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι του αφιερώνετε χρόνο όταν είστε στο σπίτι, για παράδειγμα, παίξτε μαζί του και πηγαίνετε για μπάνιο. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα παιδιά, που από μικρή ηλικία συναναστρέφονται μικρά παιδιά και ενήλικες, αναπτύσσονται καλύτερα.


Ερ. Πως μπορώ να προετοιμαστώ εγώ και το μωρό μου, για την επιστροφή μου στη δουλειά;


Απ. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το κάνετε. Πρώτα, σκεφτείτε προσεκτικά ποιος θα θέλατε να προσέχει το μωρό σας και κατόπιν εξετάστε τις δυνατότητες που έχετε, πριν καταλήξετε σε κάποια απόφαση: ένας συγγενής, μια μπέιμπι σίτερ, μια νταντά, ένας βρεφονηπιακός σταθμός ή κάποιος συνδυασμός των προηγούμενων. Η επικοινωνία με άλλες μαμάδες μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαπιστώσετε τι είναι κατάλληλο για εσάς, ενώ θα μπορούσατε ίσως να μάθετε και κάποια πράγματα για τη φροντίδα του μωρού.



Εξετάστε επίσης αν θα μπορούσατε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύατε πριν, ώστε να μπορέσετε να ρυθμίσετε καλύτερα την οικογενειακή σας ζωή. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δουλεύετε με μερική απασχόληση, να μοιραστείτε τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις με φίλους, να αλλάξετε την επαγγελματική σας έδρα ώστε να είστε πιο κοντά στο σπίτι, ή να αλλάξετε το ωράριό σας ώστε να είναι πιο βολικό για την οικογένειά σας.



Συζητήστε την κατανομή των ευθυνών του σπιτιού, ώστε να μην καταλήξετε να αφιερώνετε όλο τον ελεύθερο χρόνο σας στις δουλειές του σπιτιού. Έτσι, μπορεί να μειωθεί το στρες που προκαλείται από τις υποχρεώσεις της δουλειάς και του σπιτιού.

Ερ. Πως θα αισθάνομαι καθώς πλησιάζει η ημέρα που θα επιστρέψω στη δουλειά;


Απ. Μάλλον θα ανησυχείτε για διάφορα πράγματα.

Πέρα από την ανησυχία που προφανώς θα έχετε αφήνοντας το μωρό σας στη φροντίδα κάποιου άλλου, θα ανησυχείτε και για την ικανότητά σας να κάνετε τη δουλειά σας. Δεν είστε η μόνη. Οι περισσότερες μαμάδες έχουν τα ίδια συναισθήματα. Το πιθανότερο είναι ότι κατά την επιστροφή σας στη δουλειά, στην αρχή θα συναντήσετε κάποιες δυσκολίες. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο πολύ λείψατε και από το τι αλλαγές έγιναν στη δουλειά σας κατά την απουσία σας. Μην εκπλαγείτε αν δείτε νέα πρόσωπα.

Μπορεί επίσης να ανησυχείτε ότι όποιος έκανε τη δουλειά σας όσο λείπατε, έκανε καλύτερη δουλειά από εσάς. Ωστόσο, αν προετοιμάσετε καλές και λεπτομερείς σημειώσεις αυτό θα δημιουργήσει πολύ καλές εντυπώσεις για εσάς διότι σημαίνει ότι ενημερώσατε καλά τον προσωρινό σας αντικαταστάτη. Προσπαθήστε να διασφαλίσετε ότι θα ενημερωθείτε εξίσου πολύ καλά, όταν επιστρέψετε.



Στη Δουλειά


Eρ. Όταν επιστρέψω στη δουλειά πως θα αντιδράσουν ο εργοδότης και οι συνάδελφοί μου;


Απ. Προφανώς ο τρόπος αντιμετώπισης ποικίλλει από τον έναν εργασιακό χώρο στον άλλο, αλλά σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν τις εργαζόμενες μητέρες.



Βέβαια, σίγουρα διευκολύνει τα πράγματα αν θέσετε τους κανόνες σας από την αρχή. Καταστήστε σαφές ότι δε θέλετε να δουλεύετε ως αργά ούτε να παίρνετε δουλειά στο σπίτι. Εάν, όταν επιστρέψετε στη δουλειά, διαπιστώσετε ότι η ισορροπία μεταξύ παιδιού και δουλειάς είναι πολύ στρεσογόνα για εσάς, να είστε ανοικτοί και ειλικρινείς. Δείτε εάν μπορείτε να μειώσετε το φόρτο εργασίας σας ή να αλλάξετε τις ώρες σας. Ίσως σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε κάποια μαθήματα διαχείρισης χρόνου, αν μπορείτε να το κάνετε.

Ερ. Τι επίδραση θα έχει η μητρότητα στην καριέρα μου;


Απ. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η μητρότητα μπορεί να δώσει μια πολύ καλή ώθηση στην καριέρα σας!



Έχει διαπιστωθεί ότι τα προφανή μειονεκτήματα του να είστε εργαζόμενη μητέρα –λίγες ώρες στη δουλειά, αυξημένες ευθύνες στο σπίτι, χρόνος που θέλετε να αφιερώσετε στο μωρό σας- μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ σας, σε ό,τι έχει να κάνει με την καριέρα σας.



Αν εργάζεστε με ένα ιδιαίτερα πιεστικό πρόγραμμα μπορεί να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας. Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι γίνονται πολύ καλύτερες στη διαχείριση του χρόνου και των οικονομικών τους. Η μητρότητα μπορεί επίσης να σας δώσει μια νέα αυτοπεποίθηση, που περνά και στην επαγγελματική σας ζωή. Οι προκλήσεις που σας αποθάρρυναν πριν, μάλλον θα σας φαίνονται εύκολες τώρα συγκρίσιμες με τον τοκετό και την μητρότητα! Το να έχετε ένα μωρό, μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα από μια άλλη οπτική, κι έτσι να δείτε και την καριέρα σας με ένα νέο τρόπο.

Eρ. Tι γίνεται με τις εκπαιδευτικές ανάγκες του μωρού μου;


Απ. Δείξτε ενεργό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του παιδιού σας. Κατά διαστήματα θα διαβάζετε άρθρα στον τύπο σχετικά με τις θετικές ή αρνητικές επιδράσεις στα παιδιά των εργαζόμενων γονέων. Πρόκειται για ένα συναισθηματικό θέμα και οι απόψεις που εκφράζονται έχουν έντονο χαρακτήρα. Οι εργαζόμενες μητέρες φαίνονται αδύναμες να νικήσουν. Πράγματι, η πλειοψηφία των στοιχείων δείχνει ότι η καλής ποιότητας προσχολική φροντίδα, οδηγεί σε βελτιωμένο IQ, καλύτερη σχολική απόδοση και συμπεριφορά.



Ωστόσο, αξίζει να έχετε κατά νου ότι εσείς και το παιδί σας θα ωφεληθείτε περισσότερο από μια πιο σύντομη εργάσιμη ημέρα. Προσπαθήστε να μην δουλεύετε συχνά ως αργά, ιδιαίτερα αν η απόσταση δουλειά – σπίτι είναι μεγάλη. Ο σύντροφός σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει προσπαθώντας να γυρίσει στο σπίτι όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Σε κάθε περίπτωση η διευθέτηση της φροντίδας του παιδιού υπαγορεύει την τήρηση κάποιων ωραρίων.



Αν το παιδί σας έχει αναπτύξει μια συγκεκριμένη βραδινή ρουτίνα, μπορεί να είναι πιο στρεσογόνο για αυτό, αν επιστρέφετε στο σπίτι αργά το βράδυ. Θα είναι κουρασμένο, αλλά μπορεί να προσπαθήσει να μείνει ξύπνιο μέχρι αργά, για να περάσει λίγη ώρα μαζί σας. Υπό αυτές τις συνθήκες, εάν γυρίσετε στο σπίτι ακόμα και ένα τέταρτο νωρίτερα, θα έχει διαφορά.



Φυσικά, είναι εύκολο να ζητήσετε να γυρίζετε νωρίς στο σπίτι, αλλά αν συνηθίζετε να φεύγετε από τη δουλειά γύρω στις 6:00 ή 6:30 μ.μ., κάτι που μπορεί να μην φαίνεται αργά για τους άλλους, μπορεί αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεκπαιδεύσετε τον εαυτό σας (και τους συναδέλφους σας) για να δεχτείτε ότι αν φύγετε στις 5:00 ή 5:30 μ.μ. είναι αρκετά αργά.


Ερ. Τι γίνεται με την κοινωνική πλευρά της δουλειάς;


Απ. Αυτό είναι δύσκολο.



Πάντα θα υπάρχουν άλλες συγκεντρώσεις που κανονίζονται για μετά τη δουλειά. Για μια φορά ακόμη, μπορεί να αισθάνεστε ότι σας τραβούν προς δύο κατευθύνσεις. Θα θέλετε να είστε μέλος της ομάδας εργασίας, αλλά θα αισθάνεστε ότι πρέπει να αφιερώσετε τον ελεύθερο χρόνο σας στο παιδί σας.



Η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να είστε πραγματικά επιλεκτική σχετικά με το σε τι απ’ όλα θα θέλετε να συμμετάσχετε. Οι πιο πολλοί άνθρωποι θα καταλάβουν ότι δεν είστε σε θέση να βγαίνετε έξω κάθε βράδυ! Και μην αισθάνεστε ενοχές όταν αποφασίζετε να βγείτε. Θα υπάρξουν πολλές άλλες μέρες που θα αφιερώσετε χρόνο στο παιδί σας. Προσπαθήστε επίσης να δείξετε κατανόηση όταν ο σύντροφός σας θελήσει να πάει σε παρόμοιες εκδηλώσεις με τη δουλειά του.


Eρ. Τι γίνεται με το θέμα της κοινωνικής ζωής με το σύντροφό μου;


Απ. Είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσετε χρόνο για να μείνετε μόνοι σας εσείς και ο σύντροφό σας, ακόμη κι αν αυτό είναι να βγείτε ένα βράδυ οι δύο σας για φαγητό στο αγαπημένο σας εστιατόριο. Είναι απολύτως φυσιολογικό για τους περισσότερους γονείς να βγαίνουν για φαγητό το βράδυ κατά περιόδους. Όσο υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος να προσέχει το μωρό σας, δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές επειδή απολαμβάνετε το δείπνο σας όσο το μωρό σας κοιμάται. Μια πολύ εξυπηρετική λύση είναι να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα κύκλο μπέιμπι σίτινγκ με άλλους γονείς στην περιοχή σας. Μετά απλώς αφήστε έναν αριθμό τηλεφώνου και πηγαίνετε να διασκεδάσετε. Τόσο εσείς, όσο και ο σύντροφός σας και το μωρό σας θα ωφεληθείτε.

Σπίτι & Εργασία


Ερ. Πως μπορώ να ισορροπήσω την επαγγελματική και την οικογενειακή μου ζωή;


Απ. Με προσεκτική οργάνωση.



Θα διαπιστώσετε ότι προσαρμόζεστε και τροποποιείτε τα σχέδιά σας, καθώς μαθαίνετε να αντιμετωπίζετε το νέο σας ρόλο και να ισορροπείτε μεταξύ των αναγκών του μωρού σας και των ευθυνών στη δουλειά σας. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχετε πολύ χρόνο για τον εαυτό σας, αλλά μόλις το μωρό σας πάει για ύπνο, προσπαθήστε να χαλαρώσετε για λίγο με τον σύντροφό σας και να περάσετε μαζί του αυτόν τον πολύτιμο χρόνο. Προσπαθήστε να ιεραρχήσετε τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, οι δουλειές του σπιτιού μπορεί να σας φαίνονται λιγότερο σημαντικές, όταν πρέπει να μοιράσετε το χρόνο σας μεταξύ της δουλειάς σας και του μωρού σας. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να κάνετε λιγότερο στρεσογόνες τις δουλειές του σπιτιού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.



Το βράδι

• Ετοιμάστε τα ρούχα του μωρού για την επόμενη ημέρα (και ένα επιπλέον σετ)

•Ετοιμάστε τα δικά σας ρούχα

•Ετοιμάστε το φαγητό του μωρού (αν δεν το ετοιμάζει το άτομο που φροντίζει το μωρό)

•Ετοιμάστε το βραδινό και το πρωινό γεύμα του (αν το ταΐζετε με μπουκάλι)

•Οργανώστε τις άλλες προμήθειες (πάνες, μωρομάντηλα, κλπ.)

•Προσπαθήστε να πηγαίνετε νωρίς για ύπνο, ιδιαίτερα αν το μωρό σας ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Το πρωί

•Πρώτον, κάντε ντους το πρωί (ιδιαίτερα αν πρόκειται να πάτε το παιδί σας στο άτομο που το φροντίζει)

•Στη συνέχεια ετοιμάστε το μωρό, αφήνοντας τελευταία την αλλαγή της πάνας. Έτσι θα είναι πολύ καθαρό, αμέσως πριν φύγετε.

•Ντυθείτε τελευταία στιγμή, για να αποφύγετε να έχετε στα ρούχα σας αυτούς τους μικρούς λεκέδες από γάλα.

Ερ. Πως μπορεί να βοηθήσει ο σύντροφός μου;


Απ. Συζητήστε μαζί του την πιθανότητα να μοιραστείτε όλες τις φροντίδες του μωρού. Μπορεί να φαίνεται ότι οι περισσότερες ευθύνες για την φροντίδα του μωρού πέφτουν επάνω σας ως μητέρα, ακόμα κι αν δουλεύετε κι εσείς κι ο σύντροφός σας. Είναι σημαντικό όμως να συμμετέχει ο σύντροφός σας όπου μπορεί, για παράδειγμα, μπορεί να ετοιμάζει το παιδί το πρωί, να το πηγαίνει ή να το φέρνει από τον παιδικό σταθμό, να το κάνει μπάνιο ή να το βάζει για ύπνο.



Ακόμη και η ετοιμασία του δείπνου μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στο τέλος μιας γεμάτης ημέρας. Βέβαια, μπορεί όλοι να σας σκέφτονται ως "Σούπερ Μαμά", αλλά οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε βοήθεια για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τα "μαγικά" μας.



πηγή : http://www.wyethnutrition.gr/tabid/187/Default.aspx