Η λαχανόπιτα της μαμάς μου!



Η χορτόπιτα ή λαχανόπιτα, όπως την λέμε εμείς στην Αχαΐα, 
είναι από τις πιο χαρακτηριστικές και παραδοσιακές Ελληνικές πίτες.


Σήμερα φτιάχνουμε την λαχανόπιτα της μαμάς μου!  
     

 Υλικά για τα φύλλα


300 γρ αλεύρι σκληρό 
300 γρ αλεύρι μαλακό, γ.ο.χ
½ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
 2 κ.σ ξύδι
  1½ ποτήρι νερού χλιαρό νερό 
   1½ κ.γ αλάτι
επιπλέον ελαιόλαδο για τα φύλλα
  επιπλέον αλεύρι για τα φύλλα 


Υλικά για τη γέμιση


700 γρ. σπανάκι φρέσκο300 γρ. καυκαλήθρες και μυρώνια1 κρεμμύδι μέτριο ξερό τριμμένο5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα1 πράσο ψιλοκομμένο1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ αλεύρι 1/2 ποτήρι ελαιόλαδοαλάτι & πιπέρι 

Ετοιμασία για την γέμιση

Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα 

(σπανάκι, καυκαλήθρες, μυρώνια). 

Τα ψιλοκόβουμε σε μεγάλη λεκάνη.  

Τα αλατίζουμε λίγο και τα τρίβουμε με το χέρι μας. 



Ετοιμασία για το φύλλο

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. 

Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. 

Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε.


Προσθέτουμε λίγο - λίγο το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. 
(Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα). 

Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄. 
Θέλουμε να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη με απαλή υφή.


Χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. 
Πλάθουμε 4 μικρές μπάλες, σκεπάζουμε και αφήνουμε
να "ξεκουραστεί"  για 1/2 ώρα.

Συνεχίζουμε με την γέμιση....

Παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, 
να μαραθούν και ν᾿ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, 
ώστε να μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της.

Τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη και 
έπειτα ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το πράσο και τα μυρωδικά.

 Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις 2 κ.σ αλεύρι, το πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται.

[σε αυτό το σημείο εάν θέλουμε  μπορούμε να προσθέσουμε τυρί φέτα]

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας.

Φτιάχνουμε την πίτα μας....


Παίρνουμε μία - μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, 
τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα, λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας.

Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί μας (διαμ 36 εκ.)
παίρνουμε το πρώτο φύλλο, 
το απλώνουμε στο ταψί, 
το λαδώνουμε  και στρώνουμε 
ακόμα ένα φύλλο.

Ρίχνουμε τη γέμιση και γυρνάμε τα κάτω φύλλα προς τα μέσα.
Λαδώνουμε γύρω - γύρω. 
Καλύπτουμε με ένα φύλλο "σουρωτό" , με την βοήθεια του πλάστη.
Λαδώνουμε και στρώνουμε και το επόμενο φύλλο.


Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο και ραντίζουμε με λίγο νερό.

[Η γιαγιά μου, αναποδογυρίζει την πίτα, 
ώστε το φύλλο να είναι τραγανό και από τις δύο πλευρές. 
Όταν δηλαδή είχε ψηθεί, έψηνε ακόμα λίγο και από την ανάποδη μεριά.]


Εάν δεν θέλουμε να την γυρίσουμε ανάποδα, 
 χαράζουμε την πίτα μας και την ψήνουμε 
σε προθερμασμένο φούρνο
μέχρι να ροδίσει για 40' στους 180 βαθμούς.


Καλή Επιτυχία!


Chocolate Pizza!




Υλικά για την ζύμη

450 γρ αλεύρι γ.ο.χ (και λίγο επιπλέον για πασπάλισμα)
1κ.σ μαύρη ζάχαρη
1/2 κ.γ αλάτι
1 φακ μαγιά στιγμής
50 γρ λιωμένο βούτυρο αγελάδος
125ml γάλα φρέσκο
125ml χλιαρό νερό
1 αυγό
λίγο ελαιόλαδο

Υλικά για την γέμιση 

50γρ ψιλοκομμένα καρύδια πεκάν
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
10 μπισκότα τύπου πτι μπέρ χοντροκομμένα
200 γρ κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη
200 γρ κρέμα γάλακτος
50γρ βούτυρο  αγελάδος
1 κ.γ στιγμιαίο καφέ 


Ετοιμασία της ζύμης

Ρίχνουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό προσθέτουμε την ζάχαρη, 
ανακατεύουμε και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 10 λεπτά.
Στην συνέχεια χτυπάμε, στο μίξερ, την μαγιά, το γάλα και το αυγό.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνουμε με τα χέρια
και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο
 μέχρι να αποκτήσουμε μια απαλή ζύμη 
που να μην κολλάει στα  χέρια.

Μαζεύουμε την ζύμη μας σε μια μπάλα 
και την βάζουμε σε καθαρό αλευρωμένο μπολ.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλέυρι την επιφάνεια της.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη μας,
σε ζεστό μέρος,
να ξεκουρστεί και να διπλασιαστεί
σε όγκο για περίπου 1 ώρα.

Ετοιμασία για την γέμιση

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος
και την ρίχνουμε στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε, τον στιγμιαίο καφέ,  
το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Τελική ετοιμασία της Chocolate Pizza

Σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα,
ανοίγουμε την ζύμη μας, με την βοήθεια ελάχιστου ελαιόλαδου.

Δίνουμε το σχήμα που θέλουμε είτε στρογγυλό είτε ορθογώνιο.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της απλωμένης ζύμης μας 
με τα χοντροκομμένα μπισκότα.
Αδειάζουμε απο επάνω το μείγμα σοκολάτας. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 
για 20 περίπου λεπτά.

Μόλις βγάλουμε απο τον φούρνο αφήνουμε την pizza 
να κρυώσει για 5-8 λεπτά και σερβίρουμε.
Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με επιπλέον τριμμένο μπισκότο ή καρύδια.

Καλή επιτυχία!






Τούρτα Μωσαϊκο!


Μωσαϊκο ή σαλάμι ή κορμός 
είναι το κλασικό γλυκό ψυγείου 
με μπισκότα και σοκολάτα.
Συνήθως με ξηρούς καρπούς καρύδια ή 
καρβουδισμένα αμύγδαλα, 
με ή χωρίς αυγά.

Σήμερα θα φτιάξουμε αυτό το κλασικό γλυκό ... Τούρτα!

Υλικά

400 γρ κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
400 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
100 γρ μέλι 
100 γρ βούτυρο τύπου κερκύρας λιωμένο
150 γρ μπισκτότα τύρου όρεο
150 γρ μπισκότα τύπου digestive με επικάλυψη σοκολάτας
150 γρ τύπου πτι μπερ
50 ml λικέρ amaretto ή κονιάκ



Για το γαρνίρισμα

4 κ.σ μερέντα
σιρόπι καραμέλας
χρωματιστές τρούφες

Ετοιμασία 

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
 Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα  σε μικρά κομμάτια, 
την βάζουμε σε ένα μεγάλο μπόλ μαζί με το μέλι.

Λίγο πριν βράσει η κρέμα γάλακτος
(δλδ λίγο πρίν αρχίσει να φουσκώνει)
την αδειάζουμε πάνω στην κουβερτούρα.

Περιμένουμε 1-2' να μαλακώσει η σοκολάτα 
και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.
Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο, ομοιογενές , σοκολατένιο μείγμα.

Σπάμε τα 3 είδη απο τα μπισκότα μας και τα ανακατεύουμε μεταξύ τους.
Τα ραντίζουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε το σοκολατένιο μείγμα.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να καλύψουμε όλα τα μπισκότα μας με την σοκολάτα.
(σε αυτό το σημείο εαν θέλουμε προσθέτουμε ξηρούς καρπούς)

Αδειάζουμε το μείγμα μας, σε ορθογώνιο ταψί (22χ30)
που έχουμε στρώσει λαδόχαρτο.

Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 2 ώρες.

Όταν το γλυκό μας έιναι έτοιμο, αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα μας
και αλείφουμε την επιφάνεια του με την μερέντα.

Ραρνίρουμε με το σιρόπι καραμέλας και τις τρούφες.

Σερβίρουμε την Τούρτα Μωσαϊκου μας σε μικρά ορθογώνια κομμάτια.

Καλή Επιτυχία!








 




Εύκολες μπάλες τυριού στον φούρνο!




Υλικά


1/2 φλιτζάνι τσαγιού γραβιέρα τριμμένη

1/2 φλιτζάνι τσαγιού τυρί τριμμένο ανθότυρο
2 αυγά
φρέσκο πιπέρι
μερικά φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα 
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι φαρινάπ
φρυγανιά τριμμένη

Ετοιμασία


Χτυπάμε τα αυγά με αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε τα τυριά, το πιπέρι, τον δυόσμο και το αλεύρι.
 Αν η ζύμη είναι ρευστή προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. 

Ζυμώνουμε μικρές μπαλίτσες. 
Ρολάρουμε, τις τυρόμπαλες στην τριμμένη φρυγανιά 
ώστε να καλυφθεί πλήρως η επιφάνειά τους. 

Τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό 
χαρτί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Καλή Επιτυχία!

Βουτύρου μπισκότα!



Υλικά 

200 γρ βούτυρο αλατισμένο
100 γρ άχνη ζάχαρη
1 αυγό
σπόρους απο 1/2 κλωνάρι φρέσκιας βανίλιας
300 γρ αλευρι γ.ο.χ + 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ


Ετοιμασία

Χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο για 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
Προσθέτουμε το αυγό, την βανίλια και σιγά σιγά το αλεύρι.
Δημιουργούμε μια μαλακή ζύμη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Ανοίγουμε την ζύμη μας σε φύλλο πάχους 2 χιλιοστών.

Κόβουμε με κουπάτ σε σχήμα και μέγεθος που μα αρέσει.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 170 βαθμούς.

Καλή επιτυχία!



Μαρμελάδα κρεμμυδιού με μαυροδάφνη! (Chutney Onion)


 Τσάτνεϊ (Chutney) 

Γλυκόξινο παρασκεύασμα με 
καταγωγή από την Ινδία του 19ου αιώνα.
 Προέρχεται από την Ινδική λέξη chatni ή catni, 
που σημαίνει «έντονα καρυκευμένο».
Στην ινδική εκδοχή του chutney η ανάμειξη φρούτων 
ή λαχανικών με μπαχαρικά μαγειρεύονται μαζί 
για να συνοδεύσουν κύρια γεύματα.

Η ανατολίτικη περιέχει συχνά και εξωτικά φρούτα. 
Η πιο γνωστή σήμερα είναι το τσάτνεϊ με mango & lime.

Η δυτική εκδοχή του είναι με μήλα, κρεμμύδια, σκόρδο, ξύδι, 
ντομάτες, ζάχαρη και μπαχαρικά. 

Τα chutney έχουν ενσωματωθεί στην βρετανική μαγειρική 
κι από εκεί διαδόθηκαν στη διεθνή κουζίνα, 
με την διαφορά ότι πλέον οι πρώτες ύλες κάθε περιοχής, 
γίνονται τα κύρια συστατικά με τα οποία μπορεί να γίνει ένα chutney.

Θυμίζει κάτι μεταξύ σάλτσας και μαρμελάδας, 
αλλά σε πιο στερεά μορφή.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια γλυκόξινη μαρμελάδα 
από φρούτα ή λαχανικά, που σιγομαγειρεύονται 
με τη συνοδεία ξυδιού και ζάχαρης.

Η παρακάτω συνταγή για chutney κρεμμυδιών θα σας μείνει αξέχαστη!

Υλικά 

8 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
1 καυτερή κόκκινη πιπεριά
2 φύλλα δάφνης
30 ml ελαιόλαδο
220 γρ μαύρη ζάχαρη
150 ml ξύδι βαλσαμικό

Ετοιμασία

Κόβουμε τα κρεμμύδια μας και το τσίλι με λεπτές ροδέλες 
και τα βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, 
μαζί με τα φύλλα δάφνης και το ελαιόλαδο.

Σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
 Προσθέτουμε την ζάχαρη το κρασί και το ξύδι.
Σιγοβράζουμε για 30 περίπου λεπτά μέχρι το chutney 
να έχει σκούρο χρώμα και πηκτή υφή.

Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα μας με την καυτή μαρμελάδα κρεμμυδιού.

Όσο περισσότερο καιρό αφήσουμε το chutney, 
στο βάζο μας χωρίς να το ανοίξουμε, 
τόσο περισσότερο θα ωριμάσει σε γεύση.

Καλή Επιτυχία!

Τα chutneys συνοδεύoυν σχεδόν τα πάντα: κρύο ή ζεστό κρέας.

Τυριά : όπως ένα λαδοτύρι Μυτιλήνης, γραβιέρα Κρήτης 
και ψωμί ως ορεκτικό στην αρχή ή ως τελείωμα ενός καλού γεύματος ή δείπνου.

Αν τα αραιώσουμε με λίγο νερό, μπορούν να συνοδέψουν τέλεια τα spring rolls αλλά και να γλασάρουν το τελείωμα ψητού κρέατος, π.χ κότσι.

 Νοστιμίζουν τα βαρετά σάντουιτς. 
Μία και μόνο κουταλιά chutney αν προστεθεί κατά 
το μαγείρεμα μπορει να μεταμορφώσει 
αλλά και να εμπλουτίσει τη γεύση κάθε φαγητού.





Ρολό πατάτας γεμιστό με ζαμπόν και κασέρι!


 Σήμερα φτιάχνουμε ένα ρολό πατάτας!
Ιδανική λύση για ορεκτικό σε ένα γεύμα 
αλλά και εύκολη λύση για το βραδυνό των παιδιών μας!

Είναι το ίδιο νόστιμο τόσο ζεστό μα και κρύο!

Υλικά για την ζύμη πατάτας

800γρ βρασμένες πατάτες
1 κ.σ τριμμένη φρυγανιά
1 αυγό
3 κ.σ τριμμένη παρμεζάνα 
1 κ.σ βούτυρο
μαιντανός
αλάτι & πιπέρι 


Υλικά για την γέμιση 

8 φέτες ζαμπόν
200 γρ κασέρι 

Ετοιμασία για την ζύμη πατάτας 

Βάζουμε τις βρασμένες πατάτες μας σε ένα μπολ, 
τις λιώνουμε με την βοήθεια ενός πιρουνιού.
Προσθέτουμε το αυγό, την παρμεζάνα, 
το αλάτι, το πιπέρι και τον μαιντανό.
Προσθέτουμε και την τριμμένη φρυγανιά και 
ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας καλά.


Βάζουμε την ζύμη μας σε διαφανή μεμβράνη ή λαδόχαρτο 
και στην απλώνουμε ώστε να σχηματίσουμε ένα ορθογώνιο. 

Απλώνουμε πάνω στην ζύμη μας, το ζαμπόν και το κασέρι.

(σε αυτό το σημείο  πασπαλίζουμε ένα θέλουμε με τριμμένη φρυγανιά,
ώστε να έχουμε στην επιφάνεια του ρολού πατάς μας μια τραγανή κρούστα.)

 Με την βοήθεια του χαρτιού τυλίγουμε σε ρολό.

Ψήνουμε (τυλιγμένο στο λαδόχαρτο εάν θέλουμε)
 σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς,
για 25 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

Πεϊνιρλί το νόστιμο!


Μια εναλλακτική λύση εάν έχουμε "βαρεθεί" την πίτσα, 
είναι η αφορμή για να φτιάξουμε κάτι γρήγορο για κολατσιό 
ή για ένα παιδικό πάρτυ!
Σίγουρα θα λατρέψετε αυτή την εύκολη συνταγή για πεϊνιρλί!

Υλικά για την ζύμη

3 φλ αλεύρι γ.ο.χ
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
2 κ.γ  μέλι
1 κ.γ αλάτι
3 κ.σ σπορέλαιο
1 φλ νερό φρέσκο γάλα
λιωμένο βούτυρο για την επικάλυψη

 Για τη γέμιση
γαλοπούλα ή μπέικον
κασέρι τριμμέννο
πιπεριές-μανιτάρια

Ετοιμασία της ζύμης

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την μαγιά  και το αλάτι.
Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε 
το λάδι και το χλιαρό γάλα & το μέλι. 
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και μαλακή 
και να μην κολλάει στα χέρια. 
(Ίσως  χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι παραπάνω.)
Σκεπάζουμε  με μια πετέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, 
να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. 
 
Όταν είναι έτοιμη την πατάμε να ξεφουσκώσει και χωρίζουμε 
σε μπαλάκια ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τα πεινιρλί μας.
Δίνουμε σε κάθε μπαλάκι ζύμης το σχήμα μιας βαρκούλας (οβάλ στενόμακρο).
 
Στο κέντρο προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης.
Σάλτσα ντομάτας - κασέρι - γαλοπούλα -πιπεριά - μανιτάρια.
 
Κλείνουμε τις άκρες της ζύμης ώστε να μείνει ένα άνοιγμα στο κέντρο.
 
Βάζουμε τα πεϊνιρλί μας σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο.
 
Προθερμένουμε τον φούρνο μας, στους 200 βαθμούς.
(σε αυτό το χρονικό διάστημα, δίνουμε την δυνατότητα, 
στα πεϊνιρλί μας να φουσκώσουν.)

Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Μόλις τα βγάλουμε απο τον φούρνο, 
τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο
και σερβίσουμε.

Καλή Επιτυχία!

Μαρμελάδα μήλο με πολτό απο τζίντζερ!



Για πολύ καιρό, είχα στο μυαλό μου πως θέλω να φτιάξω μια μαρμελάδα μήλο με τζίντζερ.
Σε μια απο τις χαοτικές νύχτες των Χριστουγέννων αποφάσισα να μην το σκέφτομαι πια και οτι θα μπορούσα να κάνω μια απλή μαρμελάδα με τίποτα περισσότερο από το μήλο, τζίντζερ και ζάχαρη.
Μια μαρμελάδα που να έχει κρεμώδη υφή, να μην θυμίζει γλυκό κουταλιού
και να έχει ατόφια γεύση μήλου, χωρίς κανένα άλλο φρούτο.

Πήρα την απόφαση να χρησιμοποιήσω φρέσκο τζίντζερ 
και όχι σκόνη, μιας και ήθελα η μαρμελάδα μου 
να είχε την πραγματική αίσθηση του τζίντζερ, 
αλλά χωρίς να είναι τόσο πικάντικη, 
ώστε να μπορούν και τα παιδιά να την 
απολαύσουν με ένα βουτυρωμένο κομμάτι ψωμί.  

Από μια ρίζα φρέσκου τζίντζερ, παίρνω 50γρ και χρησιμοποιώντας 
το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες,
αφαίρεσα την εξωτερική φλούδα.
 Έπειτα με ενα κοφτερό μαχαίρι έκοψα σε 
λεπτές φέτες την ρίζα και ψιλοέκοψα τις φέτες 
για να σπάσω τις έντονες ίνες του τζίντζερ.
    (Μπορούμε να τρίψουμε στο λεπτό μέρος του τρίφτη 
την καθαρισμένη ρίζα του τζίντζερ.)

Πολτοποίησα το ψιλοκομμένο τζίντζερ με 1 φλ νερό.
  
Υλικά 

8 φλ τριμμένα κόκκινα μήλα-στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
(6 μήλα μεγάλου μεγέθους)
3& 1/2 φλ μαύρη ζάχαρη
 1 φλ πολτό απο τζίντζερ 

Ετοιμασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα έβαλα τα μήλα και την ζάχαρη.
Αφήσα να πάρει βράση και με μια τρυπητή κουτάλα 
αφαίρεσα τον αφρό απο την επιφάνεια.
Πρόσθεσα τον πολτό απο το τζίντζερ και άφησα την μαρμελάδα να σιγοβγράσει
για 25-30 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.
(εάν έχετε θερμόμετρο, ελέγξτε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς).

Άφησα την μαρμελάδα στην κατσαρόλα  
και σκέπασα με μια καθαρή πετσέτα.
(το καπάκι θα έδινε επιπλέον υγρά στην 
μαρμελάδα μου απο τους υδρατμούς.)
Το επόμενο βράδυ 
(σχεδόν 24 ώρες μετά δλδ)
πολτοποίησα την μαρμελάδα μου με το ραβδομπλέντερ,
και γέμισα τα αποστειρωμένα βάζα μου.

Δοκιμάστε να γεμίσετε με την μαρμελάδα μήλου, 
ένα στρούντελμια πάστα φλώρα, λαχταριστά μηλοπιτάκια 
ή ακόμα και σαν γλάσο πάνω απο ένα ζεστο κέικ γιαουρτιού!

Καλή επιτυχία! 


* Εκτός από το μήλο, φαίνεται ότι και 
λίγο τζίντζερ την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα.

Το μαγνήσιο, το χρώμιο και ο ψευδάργυρος μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και το τζίντζερ είναι πλούσιο και στα τρια αυτά πολύτιμα συστατικά. Ειδικά όταν είστε άρρωστοι, έχετε κρυάδες, πυρετό και σας λούζει…κρύος ιδρώτας, το τζίντζερ μπορεί να καταπραΰνει όλα τα παραπάνω συμπτώματα.
 
Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη στον καρκίνο του μαστού, βρέθηκε ότι η πιπερόριζα σκότωσε πολλά από τα καρκινικά κύτταρα και επιβράδυνε την ανάπτυξη άλλων.

  Μπορεί να εμποδίσει τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα σας 
και να σας προστατεύσει από περιττά κιλά.
Τα παραπάνω οφέλη είναι μόνο η αρχή, αφού θεωρείται ότι η πιπερόριζα έχει πλήθος άλλων θετικών επιδράσεων στον οργανισμό, με κάποιες μελέτες να δείχνουν ότι εμποδίζει τους πονοκεφάλους, τον πονόδοντο, την καούρα, ενώ ταυτόχρονα τονώνει το ανοσοποιητικό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι Ιάπωνες που το χρησιμοποιούν πολύ, έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής, αποδεικνύοντας ότι παίζει κι αυτό το ρόλο του.