Η χορτόπιτα ή λαχανόπιτα, όπως την λέμε εμείς στην Αχαΐα,
είναι από τις πιο χαρακτηριστικές και παραδοσιακές Ελληνικές πίτες.
Σήμερα φτιάχνουμε την λαχανόπιτα της μαμάς μου!
Υλικά για τα φύλλα
300 γρ αλεύρι σκληρό
300 γρ αλεύρι μαλακό, γ.ο.χ
½ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
2 κ.σ ξύδι
1½ ποτήρι νερού χλιαρό νερό
1½ κ.γ αλάτι
επιπλέον ελαιόλαδο για τα φύλλα
επιπλέον αλεύρι για τα φύλλα
Υλικά για τη γέμιση
700 γρ. σπανάκι φρέσκο300 γρ. καυκαλήθρες και μυρώνια1 κρεμμύδι μέτριο ξερό τριμμένο5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα1 πράσο ψιλοκομμένο1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ αλεύρι 1/2 ποτήρι ελαιόλαδοαλάτι & πιπέρι
Ετοιμασία για την γέμιση
Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα
(σπανάκι, καυκαλήθρες, μυρώνια).
Τα ψιλοκόβουμε σε μεγάλη λεκάνη.
Τα αλατίζουμε λίγο και τα τρίβουμε με το χέρι μας.
Ετοιμασία για το φύλλο
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε λίγο - λίγο το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα.
(Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα).
Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄.
Θέλουμε να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη με απαλή υφή.
Χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Πλάθουμε 4 μικρές μπάλες, σκεπάζουμε και αφήνουμε
να "ξεκουραστεί" για 1/2 ώρα.
Συνεχίζουμε με την γέμιση....
Παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας,
να μαραθούν και ν᾿ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά,
ώστε να μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της.
Τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη και
έπειτα ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το πράσο και τα μυρωδικά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις 2 κ.σ αλεύρι, το πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται.
[σε αυτό το σημείο εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε τυρί φέτα]
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας.
Φτιάχνουμε την πίτα μας....
Παίρνουμε μία - μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο,
τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα, λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας.
Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί μας (διαμ 36 εκ.)
παίρνουμε το πρώτο φύλλο,
το απλώνουμε στο ταψί,
το λαδώνουμε και στρώνουμε
ακόμα ένα φύλλο.
Ρίχνουμε τη γέμιση και γυρνάμε τα κάτω φύλλα προς τα μέσα.
Λαδώνουμε γύρω - γύρω.
Καλύπτουμε με ένα φύλλο "σουρωτό" , με την βοήθεια του πλάστη.
Λαδώνουμε και στρώνουμε και το επόμενο φύλλο.
Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο και ραντίζουμε με λίγο νερό.
[Η γιαγιά μου, αναποδογυρίζει την πίτα,
ώστε το φύλλο να είναι τραγανό και από τις δύο πλευρές.
Όταν δηλαδή είχε ψηθεί, έψηνε ακόμα λίγο και από την ανάποδη μεριά.]
Εάν δεν θέλουμε να την γυρίσουμε ανάποδα,
χαράζουμε την πίτα μας και την ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο
μέχρι να ροδίσει για 40' στους 180 βαθμούς.
Καλή Επιτυχία!