Μωσαϊκο ή σαλάμι ή κορμός
είναι το κλασικό γλυκό ψυγείου
με μπισκότα και σοκολάτα.
Συνήθως με ξηρούς καρπούς καρύδια ή
καρβουδισμένα αμύγδαλα,
με ή χωρίς αυγά.
Σήμερα θα φτιάξουμε αυτό το κλασικό γλυκό ... Τούρτα!
Υλικά
400 γρ κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
400 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
100 γρ μέλι
100 γρ βούτυρο τύπου κερκύρας λιωμένο
150 γρ μπισκτότα τύρου όρεο
150 γρ μπισκότα τύπου digestive με επικάλυψη σοκολάτας
150 γρ τύπου πτι μπερ
50 ml λικέρ amaretto ή κονιάκ
Για το γαρνίρισμα
4 κ.σ μερέντα
σιρόπι καραμέλας
χρωματιστές τρούφες
Ετοιμασία
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια,
την βάζουμε σε ένα μεγάλο μπόλ μαζί με το μέλι.
Λίγο πριν βράσει η κρέμα γάλακτος
(δλδ λίγο πρίν αρχίσει να φουσκώνει)
την αδειάζουμε πάνω στην κουβερτούρα.
Περιμένουμε 1-2' να μαλακώσει η σοκολάτα
και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.
Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο, ομοιογενές , σοκολατένιο μείγμα.
Σπάμε τα 3 είδη απο τα μπισκότα μας και τα ανακατεύουμε μεταξύ τους.
Τα ραντίζουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε το σοκολατένιο μείγμα.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να καλύψουμε όλα τα μπισκότα μας με την σοκολάτα.
(σε αυτό το σημείο εαν θέλουμε προσθέτουμε ξηρούς καρπούς)
Αδειάζουμε το μείγμα μας, σε ορθογώνιο ταψί (22χ30)
που έχουμε στρώσει λαδόχαρτο.
Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 2 ώρες.
Όταν το γλυκό μας έιναι έτοιμο, αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα μας
και αλείφουμε την επιφάνεια του με την μερέντα.
Ραρνίρουμε με το σιρόπι καραμέλας και τις τρούφες.
Σερβίρουμε την Τούρτα Μωσαϊκου μας σε μικρά ορθογώνια κομμάτια.
Καλή Επιτυχία!