Pizza με pesto βασιλικού!



Υλικά για την ζύμη
 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά
1/2  κ.γ. αλάτι

240 ml νερό χλιαρό

1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο


Υλικά για την σάλτσα ντομάτας

  φρέσκια ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
(χωρίς τα σπόρια και τα υγρά της)
3 κουταλιές λάδι ελιάς
λίγο αλάτι
ρίγανη
Ετοιμασία για την σάλτσα 
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί 
και βράζουμε για 8-10 λεπτά.

Υλικά για την γέμιση 

μοτσαρέλα κίτρινη 
φέτα
ελιές, πιπεριές 
Υλικά για την σάλτσα pesto βασιλικού
45 γρ φύλλα φρέσκου βασιλικού
175 ml ελαιόλαδο
50 γρ κουκουνάρι
2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ παρμεζάνα τριμμένη
Ετοιμασία για την σάλτσα pesto
 Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέ­ντερ
 και αλέθουμε, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί εντελώς.

(Διατηρούμε τη σάλτσα στο ψυγείο)

Ετοιμασία για την ζύμη & γέμιση της πίτσας.
 
Διαλύουμε  τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι. 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. 

Ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύουμε.

Σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε

μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης.

Βάζουμε στα χέρια μας το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε ακόμα λίγο. 

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε

ζεστό μέρος για σχεδόν μια ώρα. 

Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη , την ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά. 

Παίρνουμε κάθε φορά μικρά κομμάτια ζύμης και

ανοίγουμε την ζύμη , με τα δάχτυλά μας 
σε μικρές ατομικές πίτσες , διαμέτρου περίπου 8εκ.

Προσθέτουμε μια κουταλιά από την σάλτσα ,
 στο κέντρο της ζύμης μας και 
στην συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά μας. 
Μοτσαρέλα , πιπεριές , ελιές και την θρυμματισμένη λίγη φέτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 12-14 λεπτά.


Αμέσως μόλις βγούν οι πίτσες απο τον φούρνο μας , 
προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού απο την 
σάλτσα pesto στο κέντρο , και απλώνουμε ομοιόμορφα.
 Γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού & σερβίρουμε! 

Καλή Επιτυχία!

 

Ragù alla bolognese ~ Σάλτσα Μπολονέζ!






Η αυθεντική σάλτσα μπολονέζ έχει Ιταλική καταγωγή. 
Η συνταγή της κατατέθηκε στις 17η Οκτωβρίου 1982 
από την αντιπροσωπεία της Ιταλική Ακαδημίας Μαγειρικής  
(Academia Italiana della Cucina) στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Μπολόνια.

Tα πρώτα χρόνια δημιουργίας της σάλτσας, 
που δεν υπήρχαν κρεατομηχανές, 
φτιαχνόταν με μικρά κομματάκια κρέατος 
που σιγοβράζαν αρκετή ώρα μέσα στην ντομάτα 
μαζί με μια πληθώρα άλλων αρωματικών, 
παραδοσιακών ιταλικών υλικών.

To μυστικό βρίσκεται στο πολύωρο μαγείρεμα της ,
σε εξαιρετικά χαμηλή φωτιά,
τόσο ώστε σχεδόν να μην διακρίνεται ο βρασμός. 
Ουσιαστικά αυτή η διαδικασία μαγειρέματος θα μας
 δώσει την πλήρη γεύση ( full-flavour ) στην σάλτσα μας.

Υλικά (για περίπου 1100γρ σάλτσα)

300 γρ μοσχαρίσιου κιμά περίπου (περασμένο 2 φορές απο την μηχανή)
150 γραμμάρια χοιρινό μπέικον
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 μπαστουνάκι κανέλας (προαιρετικά)
300 γρ αποφλοιωμένες ντομάτες ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
 ½ φλιτζάνι φρέσκο πλήρες γάλα
λίγο ζωμό μοσχαρίσιου κρέατος
3 κ.σ ελαιόλαδο ή 50 γρ βούτυρο
αλάτι
πιπέρι 
1 φύλλο δάφνης

Ετοιμασία

Σε χαμηλή κατσαρόλα,  περίπου 20 εκατοστά , 
ρίχνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι , περιμένουμε να μαλακώσει 
και προσθέτουμε και το σκόρδο.
Ενσωματώνουμε το μπέικον και τον κιμά.
Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να αποκτήσει καφέ χρώμα. 
Σε αυτό το σημείο βάζουμε τα μπαχαρικά μας. 
Αλάτι , πιπέρι , δάφνη , κανέλα.
Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε 
απαλά μέχρι να εξατμιστεί είναι εντελώς. 
Προσθέτουμε τις ντομάτες, 
το σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες, 
προσθέτοντας, όταν είναι απαραίτητο τον ζωμό.
Προς το τέλος προσθέτουμε το γάλα για να
 μαλακώσει την οξύτητα της ντομάτας.
Ελεένχουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Η σάλτσα μας είναι έτοιμη! 

Ιδανικά σερβίρουμε με ταλιατέλες ή παπαρδέλες
& σερβίρουμε την παρμεζάνα χωριστά!

Καλή επιτυχία!

Κέικ Μαρμάρου ή Κέικ Μαρμπέ!


 Υλικά

250  γρ αλέυρι γ.ο.χ & 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
2 κ κακάο
120 γρ βούτυρο
220 γρ ζάχαρη
2 Αυγά
140 ml φρέσκο γάλα
βανίλια

Ετοιμασία
Χτυπάμε το βούτυρο,με τη ζάχαρη και ένα -ένα τα αυγά.
Προσθέτουμε διαδοχικά το αλέυρι με το γάλα και τη βανίλια.
Απο αυτή τη ζύμη παίρνουμε  6-7 κ.σ και προσθέτουμε το κακάο.
Ανακατεύουμε καλά. 
Στην στρογγυλή φόρμα του κέικ (βουτυρωμένη & αλευρωμένη) 
στρώνουμε τη μισή ζύμη βανίλιας ,  
συνεχίζουμε με την ζύμη κακάο και τελειώνουμε 
με το υπόλοιπο της ζύμης βανίλιας.
Στροβιλίζουμε ένα ξυλάκι απο σουβλάκι ώστε 
να ανακατευτούν ελαφρά οι 2 ζύμες 
και να δημιουργηθούν "νερά".
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , 
170 βαθμούς κελσίου για 30 περίπου λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Καλή επιτυχία!

Watermelon cocktail!




Υλικά 

 (4 ποτήρια)
1/2 καρπούζι καθαρισμένο
χυμό από 2 στημένα πορτοκάλια
χυμό από 2 στημένα λάιμ
100ml τεκίλα 
50ml Tia Maria
Πάγο για το σερβίρισμα

 Ετοιμασία

Καθαρίζουμε το καρπούζι από φλούδες και κουκούτσια
 και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. 
Στη συνέχεια το πολτοποιούμε μαζί με τους χυμούς λάιμ 
και πορτοκάλι στο μπλέντερ.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε κανάτα. 
Προσθέτουμε την τεκίλα και τοTiaMaria και ανακατεύουμε καλά. 
Αφήνουμε το κοκτέιλ στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα 
Σερβίρετε με πάγο, διακοσμώντας με φέτες ή κομμάτια από καρπούζι.

Καλή επιτυχία!

Λεμονάδα με τζίντζερ!





 Η συνταγή που μοιράζομαι μαζί σας 
είναι πολύ εύκολη , συνταγή που δεν θα χρειαστεί
βρασμό , και το αποτέλεμα θα σας ενθουσιάσει!
Υλικά 

5 ποτήρια φυσικό χυμό λεμομιού
5 ποτήρια ζάχαρη
3 κ.σ ξύσμα λεμονιού
1 κ.σ ξύσμα απο τζίντζερ
 
Ετοιμασία 

 Βάζουμε τον χυμό λεμονιού , το ξύσμα απο το τζίντζερ, 
το ξύσμα λεμονιού και την ζάχαρη σε ένα μπολ 
και ανακατεύουμε κατά τακτά χρονικά διαστήματα. 
Η διασικασία αυτή θα διαρκέσει όσες ώρες χρειαστεί 
ώστε να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και να έχουμε ενα αρκετά
 πυχτό σιρόπι λεμονιού. 
Σε αυτή την φάση θα χρειαστεί να σουρώσετε το σιρόπι.
Αποθηκεύεται σε γυάλινο μπουκάλι και φυλάτε στο ψυγείο.

Τρόπος σερβιρίσματος

Γεμίζετε το ποτήρι σας κατά το 1/3 με το σιρόπι λεμονάδας , 
προσθέτετε παγάκια και απογεμίζεται το υπόλοιπο ποτήρι 
με νερό ή ανθρακούχο νερό.
Προαιρετικά προσθέτετε φρέσκα φύλλα δυόσμου.

Καλή επιτυχία!


     

"Ρεβανί με μαστίχα" της θείας Βασιλικής!




Υλικά

250 γρ. σπορέλαιο
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
4 αυγά
1/2 κ.γ μαστίχα τριμμένη
350γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100γρ. αμύγδαλο λευκό σε σκόνη
2κ.γ μπέικν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι



Για το σιρόπι

300γρ. ζάχαρη
600γρ. νερό
Χυμό από 1 λεμόνι και την 1/2 φλούδα του
1 βανίλια
100γρ. λικέρ μαστίχας

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά - εκτός απο το λικέρ - να βράσουν για 5 λεπτά
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά και προσθέτουμε το λικέρ.

Για το ραβανί

Χτυπάμε το λάδι με τα τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το γιαούρτι , 
χτυπάμε για λίγα λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, 
μέχρι να ενωθούν τα υλικά. 
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, την μαστίχα, την βανίλια, 
το ξύσμα λεμονιού συνεχίζουμε να χτυπάμε για 3-5 λεπτά 
και κατεβάζουμε τον κάδο από το μίξερ. 
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι , το αμύγδαλο, το μπέικιν πάουντερ, 
το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. 
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί παραλληλόγραμμο (23χ30), 
πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι, 
αδειάζουμε το μείγμα ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1700 C, 
για 35 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, 
να πάρει χρώμα.
(Κάνουμε τον έλενχο με το μαχαίρι : θα πρέπει να βγαίνει καθαρό
 όταν το βάλουμε στο κέντρο του ραβανί.)

Βγάζουμε το ραβανί από το φούρνο,   
κόβουμε σε μερίδες και το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 1 ώρα.

 Ιδανικά σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι.



Καλή επιτυχία!

Lemon soufflés σε λεμονόκουπα!

 

 
Υλικά

6 λεμόνια με χοντρή φλούδα  
το χυμό και το ξίσμα από τα 2 λεμόνια
4  ασπράδια αυγών 
2 κρόκους αυγών
6 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γ λευκή ζάχαρη
4 κ.σ. κορνφλάουρ
100 ml κρέμα γάλακτος
100 ml φρέσκο γάλα
Ζάχαρη άχνη 

Ετοιμασία

Πλένουμε τα λεμόνια και κόβουμε , αφαιρώντας το 1/3 απο αυτά.

Κόβουμε και ελάχιστα τον πάτο , ώστε να μπορεί το 
λεμόνι - σκεύος , να σταθεί στο ταψί μας. 

Αφαιρούμε το εσωτερικό του λεμονιού , προσεχτικά.

Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το κορνφλάουρ.

Ζεσταίνουμε το γάλα , εως ότου πάρει βράση.
Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα απο τα 2 λεμόνια , και το μεύγμα με 
την κρέμα γάλακτος.

Με τον αυγοδάρτη χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε και αυτό το μείγμα στο γάλα  και επιστρέφουμε στην
 φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να σφίξει η κρέμα μας.

Μόλις έχει δέσει η κρέμα , κατεβάζουμε απο την φωτιά
 και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με 1 κ.γ ζάχαρη
μέχρι να στέκεται η μαρέγγα μας.

Ανακατεύουμε τη μαρέγγα στη κρέμα μας , 
με απαλές κινήσεις απο επάνω προς  τα κάτω 
για να δώσουμε όγκο στην κρέμα μας.

Γεμίζουμε τα λεμόνια μας και ψήνουμε για 12-14λεπτά
σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.

Σερβίρουμε , πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη.

Καλή Επιτυχία!
 

Τάρτα μήλου με κρέμα βανίλιας!


Υλικά για την κρέμα 

3 κ.σ.σιμιγδάλι ψιλό 
400 mlγάλα 
5 κ.σ.ζάχαρη 
1 κ.σ βούτυρο
1 κλωνάρι φρέσκιας βανίλιας

 Ετοιμασία της κρέμας
  
Βράζουμε το γάλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Ρίχνουμε την ζάχαρη και σταδιακά το σιμιγδάλι ψιλό ανακατεύοντας συνεχώς. 
Ανακατεύουμε περίπου 15 λεπτά για να πήξει η κρέμα.
 Αποσύρουμε απο την φωτιά προσθέτουμε τους σπόρους της βανίλιας 
και το βούτυρο και αφήνουμε την κρέμα μας να κρυώσει.

Υλικά για την τάρτα 

1 φύλλο σφολιάτας
 4 μήλα

Ετοιμασία της τάρτας 

Τρυπάμε την επιφάνεια της σφολιάτας με ένα πιρούνι 
και τη μεταφέρουμε στο σκεύος μας.
Καλύπτουμε και τα τοιχώματα.

Καθαρίζουμε τα μήλα μας. 
Τα κόβουμε κάθετα στα 2 και μετά σε λεπτές φέτες.

Απλώνουμε την κρέμα μας , πάνω απο την σφολιάτα 
και απο επάνω στρώνουμε τα μήλα μας , το ένα δίπλα 
απο το άλλο σαν βεντάλιες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30' στους 170 βαθμούς.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με κανέλα , άχνη ζάχαρη ή σοοκολάτα.

Καλη επιτυχία!

 




Τσίζ Κέικ με ανθότυρο και γιαούρτι!





 Υλικά για την βάση

1 πακέτο μικρό μπισκότα digestive με επικάλυψη σοκολάτας.
3 κ.σ χοντροκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα
3 κ.σ βούτυρο λιωμένο
 
Υλικά για την κρέμα :

200 γρ γιαούρτι στραγγιστό 2% 
400 γρ ανθότυρο
2 κ.σ ζάχαρη άχνη
1 φακελάκι ζελέ λεμόνι
1 ποτήρι χλιαρό νερό

 Υλικά για το γαρνίρισμα

μαρμελάδα της αρεσκίας σας


Ετοιμασία
 


Τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη . 
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το βούτυρο , ανακατεύουμε πολύ καλά τα 3 υλικά μας
και στρώνουμε το μείγμα μας στην ταριέρα. 
 
Στοποτήρι με το χλιαρό νερό ανακατεύουμε το ζελέ λεμονιού.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το ανθότυρο, το γιαούρτι 
και την ζάχαρη, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής  κρέμα.

Προσθέτουμε και ζελέ λεμονιού. 

Στρώνουμε το μείγμα πάνω από τα μπισκότα . 

Βάζουμε στο ψυγείο για τουλαχιστον 2 ώρες .

Πρίν σερβίρουμε γαρνίρουμε με την μαρμελάδα.

Καλή επιτυχία!

"Πικάντικο κέικ με ξερά σύκα & γραβιέρα!"




 Υλικά

350 γρ βούτηρο τύπου Κεκρύρας 
(σε θερμοκρασία δωματίου)
3 κ.σ ζάχαρη
4 αυγά 
400 γρ αλεύρι 
3 κ.γ μπέικιν πάουντερ
2 κ.γ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
250 γρ γραβιέρα πικάντικη 
150 ml φρέσκο γάλα
250 γρ ξερά σύκα ψιλοκομμένα
Μαύρο σουσάμι

Ετοιμασία


Στον κάδο του μίξερ , σε δυνατή ταχύτητα , 
χτυπάμε το βούτηρο με την ζάχαρη για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα - ένα.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ 
σε ένα μπώλ.

Ψιλοκόβουμε τα σύκα και την γραβιέρα. 
Σε αυτό το μίγμα προσθέτουμε το 
φρέσκοτριμμένο πιπέρι και το μαύρο σουσάμι.

Ήρθε η ώρα να ενώσουμε όλα τα υλικά μας.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και 
στο μείγμα του βουτήρου-ζάχαρης-αυγών , 
προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα.

Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα 
με τα σύκα-γραβιέρα-πιπέρι.

Με την βοήθεια μιας σπάτουλας , 
φροντίζουμε να ενσωματώσουμε καλά όλα τα υλικά μας.

Αλείφουμε με βούτηρο καλά την φόρμα του κέικ και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
 Αδειάζουμε το μείγμα μας στην φόρμα και φουρνίζουμε για 35-40 λεπτά σε 
καλά προθερμασμένο φούρνο , στους 170 βαθμούς.

Μόλις το βγάλουμε απο τον φούρνο , 
αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και σερβίρουμε.

Καλή Επιτυχία!



Μπισκότα κανέλας!



Υλικά 

120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη καστανή
1/2 κ.γ αλάτι
1 βανίλια
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
1 αυγό
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γ  κανέλα 
 
Ετοιμασία
 
Προθερμένουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
 
 Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στην μεγάλη ταχύτητα
για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά και προσθέτουμε 
όσο τα χτυπάμε με το μίξερ, τις βανίλιες και το αλάτι.
 
Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα.
 
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά απο αυτό το μείγμα στον κάδο του μίξερ.
 
Πλάθουμε την ζύμη μας σε μπαλάκια και 
τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλά.
 
Ψήνουμε για 10 λεπτά τα μπισκότα μας.

 


 Μόλις τα βγάλουμε απο τον φούρνο θα είναι πολύ μαλακά.

Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα μεταφέρουμε. 
 
Καλή επιτυχία!
 

Χρωματιστό κείκ με μερέντα!


Υλικά

250 γρ βούτυρο σε θερ.δωματίου
220 γρ άχνη ζάχαρη 
4 αβγά
300 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3 κ.σ κακάο
1/2 φλυζάνι ζεστό φρέσκο γάλα
χρώματα ζαχαροπλαστικής
μέρέντα για την επικάληψη

Ετοιμασία

Χτυπάμε στο ο μίξερ το βούτυρό με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε ένα ενα τα αβγά.
Ανακατεύουμε το αλέυρι με το μπέικιν
και το προσθέτουμε σταδιακά στο μέιγμα με το βούτυρο.
Ανακατεύουμε το γάλα με το κακαό.
Χωρίζουμε το μείγμα μας σε 2-3 μέρη , 
ανάλογα με το πόσα χρώματα θα χρησιμοποιήσουμε.
Στο πρώτο μείγμα ανακατεύουμε το σοκολατένιο γάλα.
Στα επόμενα τα χρώματα ζαχαροπλαστικής.
Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα , αδειάζουμε 
ενα μέρος απο το σοκολατένιο μείγμα.
Συνεχίζουμε με τα χρωματιστά και τελειώνουμε με σοκολατένιο μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά.

Ξεφορμάρουμε το κέικ μας , αφήνουμε να κρυώσει καλά
και διακοσμούμε με την μερέντα.

Καλή επιτυχία!