Στις περισσότερες εγκυκλοπαίδειες γαστρονομίας ο μπακλαβάς περιγράφετε ως ανατολίτικο σιροπιαστό γλυκό που παρασκευάζετε με πολλές στρώσεις φύλλων κρούστας , τα οποία αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με γέμιση ξηρών καρπών όπως αμύγδαλα ,φιστίκια ή καρύδια.
Υπάρχει πάντως ενα γλύκισμα απο τη Μινωική εποχήπου θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόγονο του μπακλαβά , το "γάστριν" παρασκεύασμα απο ζύμη με ξηρούς καρπούς και μέλι.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Alan Davidson στην εγκυκλοαπαίδεια The Oxford Companion to Food πιθανόν προηγούμενη εκδοχή του ήταν το Baki paklavasi από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν , γλύκισμα που γεννήθηκε όταν οι Τούρκοι νομάδες "πάντρεψαν" τα λεπτεπίπεδα ψωμιά τους με τη χαρακτηριστική περσική γέμιση των ξηρών καρπών κα τα έψησαν στο φούρνο.
Ο μπακλαβάς , δηλαδή , μπορέι να παρασκευαζόταν πριν απο την εφεύρεση του φύλλου.
Μπακλαβάς με 10,30,50,100 φύλλα , και με κανέλα ή γαρίφαλο ή κάρδαμο ή ροδόνερο θεωρούνται όλοι "παραδοσιακοί".
Στην Ελλάδα παρασεκυάζεται με ποικίλους τρόπους : με πετιμέζι αντί μια μέλι , τηγανιτός όπως τον κάνουν στην Ρόδο κτλ.
Σύγχρονοι "κλασικοί" μπακλαβαζίδες εφήυραν τον σοκολατένιο μπακλαβά ή τον γεμιστό με αποαξηραμένα φρούτα. Στην σύγχρονη δημιουργική ελληνική κουζίνα ο μπακλαβάς γίνετε : σουφλέ , σορμπέ , παγωτό , ριζότο , ραβιόλια , λουκουμάδες ακόμα και επιδόπια σούπα βελουτέ με καιμάκι παγωτό!
Εγώ θα μοιραστώ μαζί σας μια κλασική εύκολη συνταγή για
Μπακλαβά με καρύδια & αμύγδαλα (ρολό)!
Υλικά για την γέμιση
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
4 φλιτζάνια καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
2 φλιτζάνια αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κ.σ κανέλα σκόνη
1/2 κ.γ γαρύφαλο σκόνη
1 και 1/2 φλυζάνι βούτυρο για τα φύλλα
Ετοιμασία
Ανακατεύουμε σε ένα μπόλ την καρυδόψιχα , την αμυγδαλόψιχα , τη φρυγανιά , τη ζάχαρη την κανέλα και το γαρύφαλο.
Κρατάμε στην άκρη 8 φύλλα απο το πακέτο μας.
Παίρνουμε 3 φύλλα απο τα υπόλοιπα τα στρώνουμε σε καθαρό πάγκο και τα αλείφουμε ένα ένα με βούτυρο , πασπαλίζουμε με το μείγμα. Βάζουμε πάνω σε αυτά άλλα 2 φύλλα αλέιφουμε με βούτυο και πασπαλίζουμε με το μείγμα , εξακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελιώσουν όλα τα φύλλα μας.
Στρώνουμε τότε τα 8 φύλλα που είχαμε κρατήσει στην αρχή (τα έχουμε αλέιψει ενα ενα με βούτυρο).Διπλώνουμε προσεκτικά απο τη μια μεριά τα φύλλα ώστε να σχηματιστεί ενα χοντρό ρολό.
Κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε σε βουτυρωμένοο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
Περυχύνουμε το ταψί με όσο ζεστό βούτυρο μας έχει μείνει και ψήνουμε με προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.
Υλικά για το σιρόπι
4 φλ ζάχαρη
3 φλ νερό
1 κ σ μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
1 κ.γ χυμό λεμονιού
Ετοιμασία
Βράζουμε όλα τα υλικά μας , εκτός απο το χυμό λεμονιού σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το λεμόνι και βράζουε ακομα 5 λεπτά με μέτρια φωτιά.
Μόλις το γλυκό μας είναι έτοιμο περιχύνουμε το κρύο σιρόπι μας στον καυτό μπακλαβά μας.
Χαράζουμε πάλι τα κομμάτια μας και αφήνουμε να κρυώσει 2-3 ώρες μέχρι να σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία!
Με συγκίνηση και δάκρυα χαράς υποδέχτηκαν το άκουσμα των σειρήνων δεκάδες φίλοι και συγγενείς των εγκλωβισμένων μεταλλωρύχων το μεσημέρι του Σαββάτου, στην περιοχή Σαν Χοσέ, τη στιγμή που το γεωτρύπανο σωτηρίας ολοκλήρωσε τη διάνοιξη σήραγγας για τον απεγκλωβισμό των 33 μεταλλωρύχων.