Υλικά
2 φλ κριθαράκι
2 κουταλιές βούτυρο αλατισμένο,
1 κουταλιά ελαιόλαδο,
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη,
¼ φλ. φινόκιο (βολβό/ρίζα μάραθου) ψιλοκομμένο,
3 κουταλιές φύλλα άγριου μάραθου ψιλοκομμένα,
1/2 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
1/2 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
1/2 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 κολοκυθάκι κομμένο σε κύβους
1 καρότο κομμένο σε κύβους
1 ώριμη μεγάλη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
1/2 φλ. ξηρό λευκό κρασί,
1/2 λεμόνι, ο χυμός και το ξύσμα
4-5 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
(στο ζεστό νερό λιώνουμε ένα κύβο)
αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά
Ανθότυρο & ψημένους σπόρους κολοκύθας
Ετοιμασία
Βάζουμε το βούτυρο το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο φαρδύ τηγάνι.
Σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια,
το σκόρδο, το φινόκιο και λίγο αλάτι.
Μαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, βάζουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό.
Στη συνέχεια, βάζουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά μας.
(πιπεριές - καρότο - κολοκύθι)
Ρίχνουμε το κρασί.
Όταν απορροφηθούν τα υγρά που υπάρχουν,
ξεκινάμε να ρίχνουμε κουταλιά – κουταλιά το ζωμό λαχανικών.
(Αφήνουμε να απορροφηθεί από το κριθαράκι
και μετά προσθέτουμε την επόμενη κουταλιά.
Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 20 λεπτά περίπου).
Το κριθαρότο είναι έτοιμο όταν είναι ακόμα «al dente».
Το κριθαράκι πρέπει να "ελευθερώσει" λίγο από το άμυλο του
έτσι ώστε να έχει αυτή την κρεμώδη υφή.
Προς το τέλος, προσθέτουμε την ντομάτα ,
το χυμό λεμονιού και
τον άγριο μάραθο.
Αλατοπιπερώνουμε
Σερβίρουμε γαρνίροντας το κριθαρότο με ξύσμα λεμονιού & προαιρετικά με λίγο ανθότυρο τριμμένο και ψημένους σπόρους κολοκύθας.
Καλή επιτυχία!
* Η συνταγή είναι μια δική μου παραλλαγή,
στην συνταγή για Μαραθοριζότο,
της φίλης μου Μαρία Σολωμού.
* Η συνταγή είναι μια δική μου παραλλαγή,
στην συνταγή για Μαραθοριζότο,
της φίλης μου Μαρία Σολωμού.