Υλικά
1 κιλό και 2-3 χούφτες ακόμα αλεύρι
(για τσουρέκια, εγω χρησ.το ROBIN)
50 γρ. μαγια φρέσια ή 25γρ μαγιά ξηρή
250 γραμ βούτυρο τύπου κερκύρας
6 αυγά +1 κρόκο για άλλειμα
1 κούπα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ζεστό
1 & 1/2 κούπα ζάχαρη
1κ.σ μαχλέπι
1κ.γ μαστίχα κοπανισμένη
λίγο αλάτι
ξύσμα & χυμό απο 1 πορτοκάλι
Ετοιμασία
Ζέστανουμε το γάλα , διαλύουμε την μαγιά μεσα και πρόσθετουμε 2-3 χούφτες αλεύρι . Ανακάτευουμε καλά και άφηνουμε την μαγιά να γίνει για 30' τουλάχιστον.
Εντωμεταξύ ανακατέυουμε τα αυγά με την ζάχαρη εώς οτι αφρατέψουν κ ασπρίσουν ,
στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά.
Βάζουμε το βούτηρο να ζεσταθεί για λίγο και να λιώσει αλλά να μην κάψει .
Κάνουμε ένα λακουβάκι στο μίγμα με τα αυγά και ριχνουμε την μαγιά .
Ζυμώνουμε όσο μπορούμε τα υλικά ώστε να ομοιογενοποιηθούν καλά.
Προσθέτουμε εναλλάξ το αλέυρι και το βούτυρο σιγά σιγά ,
εως ότου μας γίνει μια μαλακή , πολυ αφράτη και κολλώδης ζύμη.
Τραβάμε προς τα πάνω την ζύμη και την στρώνουμε προς το στο κέντρο .
Αυτό μέχρι να αποροφηθεί όλο το βούτυρο .
Τώρα έχουμε μια ζύμη αφράτη ,που έχει σφίξει λίγο και δεν κολλάει .
Τύλιγουμε μετά την λεκάνη με μεμβράνη , την σκέπαζουμε με μια κουβέρτα
και την βάζουμε μέσα στον φούρνο που τον έχουμε ανάψει για πολύ
λιγο πριν ωστε να είναι λιγο ζεστός .
Προσοχή εάν η θερμοκρασία του φούρνου είναι δυνατή ,
θα μας κόψει η ζύμη κ δεν θα φουσκώσει.
Μετά απο 2 ώρες περίπου , λογικά θα δείτε μην ζύμη να έχει
σχεδόν ξεχιλήσει απο την λεκανίτσα.
Την αναδίπλωνουμε λίγο για να φύγει ο αέρας και την βάζουμε παλι να γίνει.
Μόλις η ζύμη μας έχει γίνει πάλι πλάθουμε τα τσουρέκια μας.
Μετά πλέκουμε τις κοτσίδες μας ή οτι σχέδιο θέλουμε & τα
άφηνουμε να γίνουν για 1 ώρα περίπου.
Τα πασαλίβουμε με αυγό και αμύγδαλα και φούρνος....
για 25 λεπτα μάλλον ,στους 180 C.
Μέχρι να ροδίσουν.....
(ο δικός μου φούρνος έχει υψ.θερμ. το 230 C )
***************************
Για να φτιάξουμε τα γεμιστά τσουρέκια
εφόσον έχουμε φτάσει στο στάδιο που
πρέπει να πλάσουμε τις πλεξούδες μας :
Ανοίγουμε ένα μέρος της ζύμης μας (αρκετό για 1 τσουρέκι) σε
παραλληλόγραμο φύλλο , γεμίζουμε την μια πλεύρα κατά μήκος
του φύλλου με λιωμένη κρύα σοκολάτα ή
μαρμελάδα κάστανο ή άλλη μαρμελάδα της αρεσκίας μας ...
Τυλίγουμε , στρίβουμε , τις
λωρίδες μας και κλείνουμε σαν σαλίγκαρο ... αφήνουμε πάλι τα τσουρέκια
μας να φουσκώσουν , αλέιφουμε με κρόκο αυγού , πασπαλίζουμε με αμύγλαδα
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25-30 λεπτά
περίπου!
Καλή επιτυχία & Καλή Ανάσταση!