Συγγενής υποθυρεοειδισμός

1. Τι είναι ο συγγενής υποθυρεοειδισμός;



Είναι μια πάθηση στο νεογέννητο μωρό, όπου ο θυρεοειδής, ένας ενδοκρινής αδένας, δεν λειτουργεί καλά ή δεν λειτουργεί καθόλου, με αποτέλεσμα μια σημαντική ορμόνη, η θυροξίνη, να λείπει από τον οργανισμό ή να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Έχει βρεθεί ότι ένα σε κάθε 1800 παιδιά που γεννιούνται στην Κύπρο, πάσχει από συγγενή υποθυρεοειδισμό.


2. Τι ακριβώς είναι το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών για το συγγενή υποθυρεοειδισμό;



Ο μόνο τρόπος να προληφθεί ο συγγενής υποθυρεοειδισμός είναι να ελεγχθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα όλων ανεξαίρετα των νεογέννητων τις πρώτες μέρες της ζωής. Γι’ αυτό, αφού κλείσει το τρίτο εικοσιτετράωρο ζωής, παίρνονται μερικές σταγόνες αίμα από τη φτέρνα του παιδιού πάνω σε διηθητικό χαρτί (είτε προτού φύγει από το μαιευτήριο, είτε στην πρώτη επίσκεψη στον παιδίατρο).





Η λήψη πρέπει να γίνεται το αργότερο μέχρι την 6η μέρα ζωής. Η παράδοση του δείγματος για τα νεογέννητα της Λεμεσού, γίνεται απ’ ευθείας στο Κέντρο, είτε από το γιατρό, είτε από τους γονείς. Για τις άλλες επαρχίες υπάρχει συνεργασία με συγκεκριμένη εταιρεία μεταφορών, στα γραφεία της οποίας παραδίδεται το δείγμα. Για τη συνεργασία αυτή τα έξοδα αναλαμβάνει το Κέντρο. Είναι σημαντικό τα δείγματα να φτάνουν στο Κέντρο έγκαιρα.



Το βιοχημικό εργαστήριο του Κέντρου ελέγχει με ανοσολογική μέθοδο την θυρεοτροπίνη, γνωστή και σαν TSH. Η επεξεργασία και η σωστή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων γίνονται από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Στην περίπτωση ένδειξης υποθυρεοειδισμού, οι γονείς ειδοποιούνται από τον παιδίατρό τους για περαιτέρω εξετάσεις του νεογέννητου.




3. Μου είπαν ότι το παιδί μου είναι υποθυρεοειδικό. Ποιά είναι τα συμπτώματα που προκαλεί ο υποθυρεοειδισμός;







Τα υποθυρεοειδικά παιδιά είναι νωθρά, κινούνται αργά και έχουν μειωμένα αντανακλαστικά. Έχουν δυσκοιλιότητα και το δέρμα τους είναι κρύο και ξηρό. Σιγά-σιγά μαζεύεται κάτω από το δέρμα τους ένα υλικό που τους δίνει μια εμφάνιση πλαδαρή, κάνοντάς τα να μοιάζουν με παχύσαρκα. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή σαν μυξοίδημα.






Συγχρόνως καθυστερεί η ανάπτυξη και η ωρίμανση των οστών. Τα υποθυρεοειδικά παιδιά υπολείπονται στην σωματική τους ανάπτυξη. Τέλος, όταν ο υποθυρεοειδισμός παρουσιάζεται προτού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εγκεφάλου, δηλαδή στους πρώτους 6 μήνες της ζωής, η νοημοσύνη επηρεάζεται.
Σημαντικό είναι ότι το υποθυρεοειδικό παιδί μπορεί να εξελιχθεί φυσιολογικά αν εντοπισθεί έγκαιρα και αρχίσει η θεραπεία με χορήγηση θυροξίνης.


4. Αν το παιδί μου είναι υποθυρεοειδικό, θα έχει όλα αυτά τα προβλήματα;
ΟΧΙ. Από τη στιγμή που ο υποθυρεοειδισμός εντοπισθεί νωρίς, χάρη στο Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών, και εφ’ όσον η θεραπεία του αρχίσει νωρίς και γίνεται κανονικά, τότε τα συμπτώματα δεν θα εμφανισθούν και η νοητική και σωματική του ανάπτυξη αναμένεται να είναι φυσιολογικές.


5. Ποιά είναι τα αίτια που ένα παιδί γεννιέται με υποθυρεοειδισμό;


Οι περισσότερες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού κατά την νεογνική περίοδο οφείλονται σε αιτίες που δεν είναι γνωστές. Μόνο σ’ ένα πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων ο υποθυρεοειδισμός είναι κληρονομικός. Αυτός ο τύπος υποθυρεοειδισμού κληρονομείται σαν ένα παθολογικό γονίδιο που τυχαίνει να έχουν και οι δύο γονείς, οπότε και το παιδί έχει υποθυρεοειδισμό.
Ορισμένα φάρμακα που δίνονται στην έγκυο για παθήσεις του θυρεοειδούς ή επίσης η υπερβολική χρήση ιωδιούχων αντισηπτικών, μπορεί να προκαλέσουν στο νεογνό παροδικό υποθυρεοειδισμό. Οι κίνδυνοι αυτοί, με τη σωστή ενημέρωση, εύκολα αποφεύγονται. Η πιθανότητα να γεννηθεί παιδί με υποθυρεοειδισμό από ζευγάρι που έχει ήδη ένα υποθυρεοειδικό παιδί, είναι πολύ μικρή. Υπάρχει δηλαδή περίπου η ίδια πιθανότητα όση για ένα παιδί που γεννιέται από γονείς που δεν έχουν υποθυρεοειδικό παιδί.



6. Η θεραπεία είναι δύσκολη;


Όχι. Το μόνο που είναι απόλυτα απαραίτητο είναι να παίρνει το παιδί σας τη δόση της θυροξίνης που χρειάζεται κάθε μέρα. Τα χάπια αυτά μπορούν να γίνουν σκόνη και να δίνονται στα παιδιά μέσα στο γάλα, σε φρουτόκρεμες ή μέσα στις άλλες τροφές τους. Ο γιατρός θα παίρνει κατά διαστήματα δείγματα αίματος για να ελέγχει εάν η δόση της θυροξίνης είναι σωστή για το παιδί σας. Αυτό θα γίνεται συχνότερα τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού. Ο έλεγχος και η πορεία θα μεθοδεύονται από το Κέντρο με τους επιστημονικούς του συνεργάτες.


7. Πόσο κρατάει η θεραπεία;


Στις περισσότερες περιπτώσεις σε όλη τη ζωή. Υπάρχουν ορισμένα παιδιά με παροδική θυρεοειδική ανωμαλία που θα μπορέσουν τελικά να σταματήσουν τη λήψη του φαρμάκου. Αυτό θα ελεγχθεί όταν το παιδί σας συμπληρώσει τα δύο του χρόνια. Μετά θα γίνουν εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν θα πρέπει να παίρνει το φάρμακο σ’ όλη του τη ζωή. Οποιαδήποτε όμως είναι η περίπτωση, η θεραπεία είναι εύκολη, ανώδυνη και φθηνή. Η χορήγησή της δεν προκαλεί καμία παρενέργεια, ανωμαλία ή εμπόδιο στη ζωή του παιδιού.

8. Πώς θα γνωρίζω ότι το παιδί μου αναπτύσσεται φυσιολογικά;


Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, με τη συνεργασία ψυχολόγου, εφαρμόζει στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 8 χρόνων, ψυχοκινητικές δοκιμασίες. Με τις δοκιμασίες αυτές εξετάζονται όλα τα υποθυρεοειδικά παιδιά και αξιολογείται η σωματική και η νοητική τους ανάπτυξη.


9. Τι πρέπει να θυμάστε πάντα


Οι περισσότερες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού προκαλούνται από παράγοντες που δεν είναι γνωστοί. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτε που θα μπορούσατε να είχατε κάνει ή αποφύγει ώστε να προφυλάξετε το παιδί σας από το να έχει υποθυρεοειδισμό.


Εάν η διάγνωση του συγγενούς υποθυρεοειδισμού και η έναρξη θεραπείας γίνουν έγκαιρα, η σωματική και η νοητική ανάπτυξη του παιδιού θα είναι το ίδιο καλή με αυτή ενός μη υποθυρεοειδικού παιδιού. Μην διακόψετε ποτέ τη θεραπεία όσο κι αν σας φαίνεται ότι το παιδί σας είναι απόλυτα φυσιολογικό στη σωματική και νοητική του ανάπτυξη. Αυτό οφείλεται στο φάρμακο που παίρνει και η διακοπή της λήψης του θα προκαλέσει σίγουρα την εμφάνιση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού.

πηγη : http://www.cpp.org.cy/default.asp







 
 
 

Μακαρονάδα με τόνο!



Υλικά

 
1/2 κιλό μακαρόνια της αρεσκίας σας
2 κονσέρβες τόνου ελαιόλαδου
3 ώριμες ντομάτες κομ. σε τετραγωνάκια
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδές σκόρδο ψιλοκεμμένες
1/2 κρασοπότηρο ούζο
1 κρασοπότηρο ζεστό νεράκι
αλάτι
πιπέρι
πάπρικά
μερικά φυλλράκια μέντας για την διακόσμηση
Ετοιμασία
Στραγγίζουμε τον τόνο απο το λάδι και τον "μαδάμε" με ένα πηρουνάκι.
Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τον τόνο , ανακατεύουμε συνέχεια για 1 λεπτό περίπου και σβήνουμε με το ούζο. Ρίχνουμε τη ντομάτα,το αλάτι, τα πιπέρια, και λίγο νερό. Ανακατεύουμε συχνά και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για περίπου 20 λεπτά.
Μπορούμε αν θέλουμε να  ανακατέψουμε την σάλτσα με τα μαρακόνια.
Συνοδεύεται και με τριμμένο τυράκι. Διακοσμούμε με τα φυλλαράκια μέντας ή δυόσμου!
Καλή επιτυχία!

Η μουσική ως ελπίδα και ευχή

Πώς αλήθεια να αντισταθεί κανείς σε κάθε λογής κακό που βασανίζει τις

κοινωνίες των ανθρώπων; Οι διάφορες προσπάθειες να πολεμηθεί το κακό
είναι συχνά απαραίτητες. Όμως νομίζουμε πως η μεγαλύτερη γροθιά
αντίστασης δίνεται με την προσφορά του αντίστροφου παραδείγματος.
Στις φτωχές χώρες είναι συχνό φαινόμενο οι απαγωγές παιδιών για την
εκμετάλλευσή τους. Στον αντίποδα αυτής της διαστροφής, ένας
εμπνευσμένος άνθρωπος (αληθινός ευεργέτης) μαζεύει παιδιά από τις
φτωχές γειτονιές της Βενεζουέλας και τα κάνει μουσικούς! Βλέποντας
κανείς το θαύμα, δύσκολο να μην συγκινηθεί ...

Στη μακρινή Βενεζουέλα εδώ και 30-τόσα χρόνια ξεκίνησε ένα φιλόδοξο

πρόγραμμα, το El Sistema (Fundaci?n del Estado para el Sistema Nacional
de las Orquestas Juveniles e Infantiles de Venezuela). Ένας ντόπιος
μουσικός, ο Χοσέ Αμπρέου, βάλθηκε να μαζέψει παιδάκια στις πιο φτωχές,
τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, τις πιο βουτηγμένες στο έγκλημα και στο
πάρε-δώσε των ναρκωτικών, και να τα κάνει μουσικούς. Το πράγμα προχώρησε
σιγά-σιγά, χωρίς λεφτά και άρχισε να αποδίδει καρπούς. Πέρασαν τα
χρόνια, 250.000 (!) παιδάκια έμαθαν μουσική, και άρχισαν να φτιάχνονται
σχολικές ορχήστρες. Οι ορχήστρες σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν τις 100 και
από αυτές οι 90 είναι συμφωνικές (ξανα-!). Οι καλύτεροι από αυτούς τους
νεαρούς μουσικούς μαζεύονται σε κεντρικές ορχήστρες, με κορυφή την
Ορχήστρα Σιμόν Μπολιβάρ, που αυτή την εποχή διευθύνει άλλο ένα προϊόν
del Sistema, ο 28χρονος (ξανα-!) μαέστρος Γουστάβο Ντουνταμέλ, που είναι
επίσης εδώ και λίγους μήνες ο νέος μαέστρος της Φιλαρμονικής του Λος
Άντζελες (ξανα-!).
Έκαναν τουρνέ οι Βενεζουελάνοι πιτσιρικάδες με τον πιτσιρικά μαέστρο
τους και παίξανε και στο Σάλτσμπουργκ. Μάλλον καλά θα έπαιξαν, γιατί οι
απαιτητικοί Σαλτσμπουργκαίοι ζήτησαν και ανκόρ. Ξεκίνησε το ανκόρ με ένα
ταρατατζούμ κάπως οικείο και με την πρώτη φράση των εγχόρδων οι
Σαλτσμπουργκαίοι αναγνώρισαν το κομμάτι και χειροκρότησαν. Μάλλον δεν
περίμεναν ότι οι Ινδιάνοι πιτσιρικάδες θα τολμούσαν να παίξουν Στράους
και μάλιστα στην Αυστρία. Και κάνει zoom-out η κάμερα και θολώνει ο
νους. Πρόκειται για ΜΕΓΑΛΗ ορχήστρα, διπλή, καμιά διακοσαριά άτομα. Και
παίζουν καλά οι άτιμοι:




Συνεπώς ενδιαφερόμεθα, διαβάζουμε, ψάχνουμε. Και βρίσκουμε ένα βιντεάκι


από μία απονομή, με τους Ινδιάνους live από το Καράκας. Μόνο που δεν
είναι οι ΣιμονΜπολιβάροι που είναι πιτσιρικάδες μεν, αλλά γύρω στα
20-25. Είναι οι από κάτω τους, αυτοί που πάνε ακόμα σχολείο. Η Ορχήστρα
"Τερέσα Καρρένιο", έτσι τους λένε. Παιδάκια μικρά, μερικά εμφανώς
αμούστακα. Ξεκινούν με Σοστακόβιτς, από τη 10η Συμφωνία το 2ο μέρος, που
οι ειδικοί λένε ότι είναι ένα αποτρόπαιο μουσικό πορτραίτο του Στάλιν.
Είναι ένα κομμάτι πολύ γρήγορο, βίαιο, άγριο, με εξαιρετικά απαιτητικά
περάσματα, ειδικά για τα πνευστά, και ειδικότερα για τα ξύλινα, με
πανδύσκολο ανσάμπλ. Τα μαθητούδια είναι ντυμένα με τα καθημερινά τους
ρούχα, τα τζην τους τα σκισμένα, τα χαϊμαλιά τους, ό,τι φοράνε τα παιδιά
σήμερα. Και παίζουν ηρωικά, ούτε μία νότα δεν φεύγει.


Χειροκροτήματα, περνάμε στο επόμενο κομμάτι, έναν (άγνωστό μου) Χορό
ενός (αγνώστου μου) συνθέτη από το Μεξικό, ονόματι Αρτούρο Μάρκες. Τα
Ινδιανάκια έχουν αλλάξει στο μεταξύ, έχουν φορέσει τη φόρμα της Εθνικής
τους ομάδας, της Εθνικής Βενεζουέλας. Το κομμάτι είναι εξαιρετικό, με τη
ρυθμική αγωγή που θα περίμενε κανείς από έναν χορό λατινοαμερικάνικο να
ξεπροβάλλει καθώς η μουσική προχωρεί και τα παιδάκια παίζουν με ορμή.
Μπαίνουμε στο τελευταίο θέμα του χορού και καθώς η κάμερα απλώνει,
συνειδητοποιείς ότι βλέπεις πάλι μια μεγάλη ορχήστρα, ίσως να μη φτάνει
τα 200 άτομα των Μπολιβάρων, αλλά τα 150 τα ζυγώνει σίγουρα. Μα πώς
παίζουν τόσο καλά, τόσα πολλά άτομα μαζί? Το κομμάτι κορυφώνεται και τα
παιδάκια σείονται, τα δοξάρια δάσος ολόκληρο πηγαινοέρχονται σαν να τα
δέρνει καταιγίδα κι όμως ούτε μισή νότα δεν ξεφεύγει ποτέ και να,
φτάνουν τα τελευταία μέτρα και τα παιδάκια σηκώνονται όρθια και
τελειώνουν το κομμάτι παίζοντας και χορεύοντας μαζι

Ο Παγδατής απέκλεισε τον Φέντερερ!


Ο Μάρκος Παγδατής νίκησε τα ξημερώματα τον Ρότζερ Φέντερερ σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην καριέρα του. Ο Κύπριος τενίστας επικράτησε του Ελβετού με 2-1 σετ και προκρίθηκε στον τέταρτο γύρο του τουρνουά Indian Wells.
Ο Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη ηττήθηκε για πρώτη φορά στη ν καριέρα του από τον Παγδατή στην έβδομη μεταξύ τους συνάντηση. Η αναμέτρηση ήταν συγκλονιστική και κρίθηκε στο τάι-μπρέικ, όπου ο Μάρκος επικράτησε 7-4, μετά από 2 ώρες και 22 λεπτά. Επόμενος αντίπαλος του Μάρκου Παγδατή στην φάση των «16» είναι ο Ισπανός, Τόμι Ρομπρέδο (Νο23).

http://www.gazzetta.gr/sport/sport-tennis/item/74411-ο-παγδατής-απέκλεισε-τον-φέντερερ

Η µοναξιά «ραγίζει» την καρδιά



Οι γυναίκες που νιώθουν εγκαταλελειµµένες φαίνεται πως παρουσιάζουν σχεδόν 80% µεγαλύτερες πιθανότητες να εµφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις υποστηρίζει νέα έρευνα από το University of Pittsburg School of Medicine.


Οι ερευνητές εξηγούν πως ο συνδυασµός κατάθλιψης και κοινωνικής αποµόνωσης οδηγεί στο άγχος, που έχει επιβεβαιωθεί πως προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήµατα. H επικεφαλής ερευνήτρια Ρεµπέκα Θέρστον, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Επιδηµιολογίας του Πανεπιστηµίου, και η οµάδα της ανέλυσαν για 19 χρόνια προσωπικά στοιχεία 3.000 αντρών και γυναικών.


Στο ξεκίνηµα της έρευνας όλοι οι συµµετέχοντες υποβλήθηκαν σε ενδελεχή ιατρικό έλεγχο και αναλυτική προσωπική συνέντευξη, η οποία περιελάµβανε ερωτήσεις σχετικά µε το συναίσθηµα της µοναξιάς. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι ερευνητές παρακολούθησαν στενά την καρδιακή υγεία των συµµετεχόντων. Τι παρατήρησαν; Οι γυναίκες που βίωναν έντονα το συναίσθηµα της µοναξιάς παρουσίαζαν πολύ µεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποια καρδιαγγειακή πάθηση από εκείνες που ήταν πιο χαρούµενες. Η Θέρστον εξηγεί πως η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε µόνο στις γυναίκες κυρίως λόγω του ότι επηρεάζονται περισσότερο από τους άντρες όταν αποµακρύνονται από τους φίλους τους ή χωρίζουν από τους συντρόφους τους κ.λπ.


ΦΛΩΡΕΝΣ ΤΟΚΑΤΛΙΑΝ
http://www.myworld.gr/site/content.php?sel=157&artid=541293

ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ 2010



Στο παρά πέντε της βράβευσης των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, παρουσιάζουμε τη λίστα των 130 υποψηφίων για τα αριστεία υψηλής γαστρονομίας και ελληνικής κουζίνας και αντλούμε υλικό για στατιστικές, αναλύσεις κι επισημάνσεις.


Τη Δευτέρα 15 Μαρτίου η αγωνία θα λήξει, καθώς θα ανακοινωθούν επισήμως οι Χρυσοί Σκούφοι του 2010. Παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ένα αστέρι της τηλεόρασης αλλά και άνθρωπος της διπλανής πόρτας, αγαπημένος και δικός μας. Ναι, καλά το καταλάβατε, ο πληθωρικός Ηλίας Μαμαλάκης θα δώσει τον τόνο της βραδιάς με το αμίμητο στιλ του (η τελετή απονομής μαζί με ένα πλούσιο ρεπορτάζ θα μεταδοθεί από τη ΝΕΤ στις 26 Μαρτίου). Ο σεφ που θα μαγειρέψει το επίσημο γεύμα της απονομής είναι «γείτονας», έκανε το καλοκαίρι τις διακοπές του στη Σαντορίνη και το εστιατόριό του θεωρείται ένα από τα 50 καλύτερα στον κόσμο. Ο Carlo Cracco έρχεται από το Μιλάνο για να μας παρουσιάσει μια κουζίνα με βαθιές ιταλικές ρίζες αλλά και πολλούς νεωτερισμούς.






Εκτός από την υψηλή γαστρονομία και την ελληνική κουζίνα, το «αθηνόραμα» και οι Χρυσοί Σκούφοι στηρίζουν και θέλουν να διαδώσουν τη γαστρονομία όσο ευρύτερα γίνεται. Μέσα από μια μεγάλη έρευνα που έκαναν, αξιοποιώντας τις απαιτήσεις κοινού και επαγγελματιών της εστίασης, λανσάρουν το project της «προσιτής και ποιοτικής κουζίνας», προβάλλοντας μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο εστιατόρια της Αθήνας με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, όπου το κόστος του φαγητού δεν υπερβαίνει τα € 30. Λεπτομέρειες μέσα στις επόμενες μέρες.






Μέχρι τότε, λέμε να ανεβάσουμε το δείκτη του σασπένς όμως… Εννοείται ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψουμε ούτε ένα όνομα βραβευμένου. Θα σας πούμε, όμως, ότι σε μια δύσκολη χρονιά οι Χρυσοί Σκούφοι βραβεύουν περισσότερα εστιατόρια από το 2009. Τα βραβεία Υψηλής Γαστρονομίας είναι φέτος 23 έναντι 21 πέρυσι, ενώ οι βραβευμένοι της ελληνικής κουζίνας φτάνουν τους 39 έναντι των περσινών 38. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι μερικά ρεστοράν που πέρυσι βραβεύτηκαν, φέτος είτε δεν βραβεύονται είτε έχουν κλείσει, η εξέλιξη είναι δυναμική και μπορώ να σας αποκαλύψω ότι υπάρχει ανανέωση των βραβείων σε ποσοστό πάνω από 30% και στις δύο κατηγορίες.


Στις επόμενες σελίδες δημοσιεύεται η πλήρης λίστα των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Υψηλής γαστρονομίας και Ελληνικής κουζίνας.






Με μια πρώτη ανάλυση προκύπτουν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Όπως είναι αναμενόμενο, η Αθήνα έχει τη μερίδα του λέοντος σ’ αυτές τις υποψηφιότητες, συγκεντρώνοντας το 40,8% των εστιατορίων, ακολουθούμενη από την Κρήτη (11,5%) και τη Θεσσαλονίκη (7,7%) να συναγωνίζεται τη Χαλκιδική (8,5%) και τη Σαντορίνη (6,2%) να επικρατεί της Μυκόνου (3,8%).






Η ηπειρωτική Ελλάδα συγκεντρώνει το 70% των υποψηφιοτήτων και η νησιωτική το 30%, η νότια Ελλάδα το 43,1% και η βόρεια το 26,9%. Είναι ενδιαφέρον επίσης να καταγραφεί ότι το 27,7% των υποψηφίων είναι εστιατόρια διακοπών που ανοίγουν μόνο άνοιξη και καλοκαίρι σε τουριστικές περιοχές, δείχνοντας μια σημαντική συνεισφορά της γαστρονομίας στην ελκτική δύναμη του ελληνικού τουρισμού. Θα πρέπει όμως να καταγραφεί μια υποχώρηση του ρόλου της Ελούντας. Παρότι υπάρχουν και εκεί καλά καινούργια εστιατόρια, παλιότερα το ειδικό βάρος της στα βραβεία ήταν μεγαλύτερο χάρη στο γαστρονομικό επίπεδο των μεγάλων ξενοδοχείων.






Εξετάζοντας πιο αναλυτικά το χάρτη της Ελλάδας, διαπιστώνουμε την ισχυρότατη θέση της Κρήτης στα γευστικά μας πράγματα, γεγονός που στηρίζεται κυρίως στην αυθεντική παραδοσιακή της κουζίνα που διατηρείται ολοζώντανη. Η Χαλκιδική, από την άλλη, εξασφαλίζει δυναμική παρουσία χάρη στη συγκέντρωση πολύ καλών εστιατορίων στα καλύτερα ξενοδοχεία της. Κυκλάδες και Δωδεκάνησα τα πάνε καλά, αλλά την έκπληξη κάνουν η Σύμη και η Κως όπου τα εστιατόρια εξάπτουν. Η Θεσσαλονίκη δεν τα πηγαίνει άσχημα, βρίσκεται ωστόσο για ακόμη μία χρονιά κάτω από τη φήμη της.






Όπως διαπιστώνετε κι εσείς, η γεύση έχει πάρει το δρόμο της, η εστιατορική σκηνή έχει δυναμισμό και αισιοδοξούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ακόμη σημαντικότερες εξελίξεις. Μη χάσετε το επόμενο τεύχος, όπου θα βρείτε μια πληρέστατη παρουσίαση όλων των βραβευμένων εστιατορίων της Ελλάδας.






Οι 130 υποψηφιότητες


Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που διεκδικούν Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.


ΑΘΗΝΑ


Αθήρι (Ελληνική)


Αλάτσι (Ελληνική)


Aleria (Ελληνική)


Άνετον (Ελληνική)


Apolis (Ελληνική)


Απλά (Μοντέρνα)


Balthazar (Μεσογειακή)


Baraonda (Μεσογειακή )


Βαρούλκο (Ελληνική)


Βασίλαινας (Ελληνική)


Βλάσσης (Ελληνική)


Γαλάζια Ακτή (Ελληνική)


Γαλάζια Χύτρα (Ελληνική )


Γιορτή (Ελληνική)


Central (Fusion)


Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης (Ελληνική)


Cibus (Μεσογειακή)


Δεκαεπτά (Ελληνική)


Διόνυσος (Ελληνική)


Δύο Μαζί (Μεσογειακή)


Εδωδή (Μοντέρνα)


Electra (Ελληνική)


Freud Oriental (Γιαπωνέζικη)


Furin Kazan (Γιαπωνέζικη)


Funky Gourmet (Μοντέρνα)


Grand Balcon (Μοντέρνα)


Hytra (Μοντέρνα)


Θαλασσινός (Ψάρι)


Ιθάκη (Ψάρι)


Inbi (Γιαπωνέζικη)


Ioannis (Ελληνική)


Καλλίστη (Ελληνική)


Καλωσόρισμα του Αντώνη (Ελληνική)


Kiku (Γιαπωνέζικη)


Κρητικός (Κρέας)


L’Abreuvoir (Γαλλική )


Μάνη Μάνη (Ελληνική)


Matsuhisa Athens (Γιαπωνέζικη)


Milos Estiatorio (Ελληνική)


Μπουκιά… Μπουκιά (Ελληνική)


Νικόλας της Σχοινούσας (Ψάρι)


Παπαϊωάννου (Ψάρι )


Πιλ-Πουλ (Μοντέρνα)


Πλους Ποδηλάτου (Ψάρι)


Premiere (Μοντέρνα)


Ράτκα (Μοντέρνα)


Ρένα της Φτελιάς (Ελληνική)


Sale e Pepe (Ιταλική)


Σπονδή (Γαλλική)


Τηλέμαχος (Κρέας)


Τηλέμαχος Barbeque Club (Κρέας)


Vardis (Ελληνική)


Χρύσα (Μεσογειακή)


Ψωμί και Αλάτι (Ελληνική)






ΕΠΤΑΝΗΣΑ


Etrusco Κέρκυρα (Μοντέρνα)


Fisherman Κέρκυρα (Ψάρι)






ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Αγιολί (Ελληνική / Μεσογειακή)


Alfredo's (Μεσογειακή)


Art Ο2 (Μοντέρνα)


Clochard (Ελληνική)


Da Vinci (Μεσογειακή)


Επτά Θάλασσες (Ελληνική)


Μανδραγόρας (Μεσογειακή)


Μαύρη Θάλασσα (Ψάρι)


Shark (Ελληνική)


Τάσος (Ψάρι)






ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


Αλέξης (Ψάρι)


Καμάρες (Μοντέρνα)


Macaroni (Ιταλική)


Μαριγούλα (Ελληνική)


Μαρίνα (Ψάρι)


Μπουκαδούρα (Ελληνική)


Ντομάτα (Ελληνική)


Sea You Up (Γιαπωνέζικη)


Σουσουράδα (Ελληνική)


Squirrel (Μοντέρνα)


Water Restaurant (Γαλλική)






ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω Ν. Πιερίας (Ελληνική)


Θωμάς Ν. Φλωρίνης (Ελληνική)


Κόκκινο Πιπέρι Ν. Πιερίας (Ελληνική )


Κοντοσώρος Ν. Φλωρίνης (Ελληνική)


Λυνούρια Ν. Φλωρίνης (Ελληνική)






ΘΡΑΚΗ


Κοκόρι Ν. Ξάνθης (Ελληνική)


La Terra Ν. Ξάνθης (Πολυεθνική )


Νησιωτικό Ν. Αλεξανδρούπολη (Ελληνική)






ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ


Αλέξης Ρόδος (Ψάρι)


Astroscopus Ρόδος (Μεσογειακή)


Θαύμα εν καιρώ Ρόδος (Πολυεθνική)


Θόλος Σύμη (Ελληνική)


Makkeroni Ρόδος (Ιταλική)


Μαυρίκος Ρόδος (Ελληνική)


Μυλόπετρα Σύμη (Μεσογειακή)


Πρωτέας Κως (Διεθνής)


Ωρομεδών Κως (Ελληνική)






ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ


Κάβος Ν. Κορινθίας (Ψάρι)


Ριγάνι Ν. Κορινθίας (Ελληνική)


Τάκης Ν. Λακωνίας (Ψάρι)






ΚΥΚΛΑΔΕΣ


Βανίλια Σαντορίνη (Ελληνική)


Belvedere Club Μύκονος (Ελληνική)


Coo Μύκονος (Διεθνής/Γιαπωνέζικη)


Daniele Μύκονος (Ιταλική)


Katrine's Μύκονος (Διεθνής)


Κουκούμαβλος Σαντορίνη (Μοντέρνα)


Matsuhisa Μύκονος (Γιαπωνέζικη)


Μεταξύ μας Σαντορίνη (Ελληνική)


Περιβόλι Σαντορίνη (Ελληνική)


Saltsa Σαντορίνη (Ελληνική)


Sea Side Σαντορίνη (Μοντέρνα)


Σελήνη Σαντορίνη (Ελληνική)


1800 Σαντορίνη (Μεσογειακή)






ΚΡΗΤΗ


Αλέκος Ν. Ρεθύμνου (Ελληνική)


Argonauta Ν. Λασιθίου (Ιταλική)


Αργώ Ν. Λασιθίου (Ελληνική)


Αυλή Ν. Ρεθύμνου (Ελληνική)


Blue Lagoon Ν. Λασιθίου (Πολυνησιακή)


Calypso Ν. Λασιθίου (Μοντέρνα)


Διόνυσος Ν. Λασιθίου (Ελληνική)


Ελιά και Δυόσμος Ν. Ηρακλείου (Ελληνική)


Κυριάκος Ν. Ηρακλείου (Ελληνική)


La Bloullabaisse Ν. Λασιθίου (Διεθνής)


Λεβέντης Ν. Χανίων (Ελληνική)


Μαραζάκης Ν. Ηρακλείου (Ελληνική)


Μύλος του Κερατά Ν. Χανίων (Ελληνική)


Topos Ν. Λασιθίου (Ελληνική )


Χρυσόστομος Ν. Χανίων (Ελληνική)






ΘΕΣΣΑΛΙΑ


Απόμερο Ν. Καρδίτσας (Ελληνική)


Γευσοκράτορας Ν. Μαγνησίας (Ελληνική)


Εν Λαρίση Ν. Λάρισας (Ελληνική)


Καλαμαράς Ν.Πιερίας (Ελληνική)


Κρίτσα Ν. Μαγνησίας (Ελληνική)


http://www.athinorama.gr/restaurants/articles/default.aspx?c=skoufoi&artid=8666&i=1744

Κολασμένα τρουφάκια!





Υλικά

275g σοκολάτα κουβερτουρα με μεγάλη περιέκτικότητα Κακαο, σε κομμάτια
250ml κρέμα γάλακτος
50 g Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
50g σκόνη κακάο

Ετοιμασία

Τοποθετήστε τη σοκολάτα σε ένα μεγάλο μπολ.
Φέρτε την κρέμα γάλακτος σε βρασμό και μετά ρίχτε τη πάνω από τη σοκολάτα .
Ανακατεύετε αργά μέχρι να λίωσει η σοκολάτα , προσπαθέιστε να μην δημιουργηθουν φυσαλίδες.
Αφήστε να κρυώσει για 2 λεπτά.
Προσθέστε το βούτυρο σε δύο στάδια, ανακατεύοντας απαλά.
Μόλις το βούτυρο ενσωματωθεί, το μείγμα θα πρέπει να είναι λείο και γυαλιστερό χωρις κηλίδες λαδιού στην επιφάνεια.
Βάλτε το μίγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Βγάλτε τη ganache από το ψυγείο περίπου 15 λεπτά πριν θέλετε να κάνετε τις τρούφες, ανάλογα με θερμοκρασία δωματίου (αν πχ είναι καλόκαίρι βγάλτε τη 5-7 λεπτα πριν).
Βάλτε το κακάο σε ένα μπολ. Σιγουρευτείτε ότι τα χέρια σας είναι κρύα και στεγνά και στη συνέχεια βουτήξτε τα (τα χέρια σας ) στο κακάο
Πάρτε κουταλιές από το μείγμα ganache (χρησιμοποιήσετε ένα κουταλάκι του γλυκού ή κουταλι της σούπας ανάλογα με το πόσο μεγάλες θα θέλατε να είναι οι τρούφες) και καντε το μια μπαλιτσα με τα χερια σας , τα βουτηγμένα σε κακάο .
Ριξτε κάθε μια τρούφα στο μπολ με το κακάο, γυρίστε τη μεσα σ’αυτο και στη συνέχεια τινάξτε για να φύγει η τυχόν παραπάνω σκόνη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Οι τρούφες μπορούν στη συνέχεια να μπουν πάλι στο ψυγείο και να διατηρηθούν για έως 2 ημέρες, αρκεί να είναι αποθηκευμένες σε αεροστεγές δοχείο.

Καλή επιτυχία!

Σαβόρο



Συστατικά

1 κιλό μπακαλιάρακια
4 σκελίδες σκόρδο
3 ντομάτες κομμένες σε κύβους
δεντρολίβανο
2-3 δαφνόφυλλα
1 φλιζανάκια του καφέ ξύδι
αλάτι, πιπέρι

λίγο αλεύρι
ελαιόλαδο


Οδηγίες

Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε και τα αλατίζουμε μέσα σε σουρωτήρι.

Τα τηγανίζουμε κανονικά και τα τοποθετούμε σε πήλινο ταβά ή σε σκεύος πυρέξ ή εμαγιέ.
Κατόπιν στο τηγάνι, αφού πετάξουμε το λάδι και το πλύνουμε, ρίχνουμε ελάχιστο νερό, τα ψιλοκομμένα σκόρδα και τα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο.κ την δάφνη Τα αφήνουμε να πάρουν λίγες βράσεις, μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε για λίγο και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις ακόμη.
Με τη σάλτσα αυτή περιχύνουμε τα ψάρια ώστε να καλυφθούν.

Καλή επιτυχία!

Γαρίδες τηγανιτές μαριναρισμένες



Υλικά

500 γρ. μεγάλες γαρίδες με το κέλυφος
Χυμός από 2 λεμόνια
½ φλιτζάνι ούζο
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
Λίγες σταγόνες ταμπάσκο
Αλεύρι για το τηγάνισμα
Αλάτι κατά βούληση
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση



Ξεπλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες καλά και τις αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το χυμό λεμονιού, το ούζο, το καγιέν και το ταμπάσκο και φτιάχνουμε την μαρινάτα μας.
Βάζουμε μέσα τις γαρίδες, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 έως 6 ώρες.
Ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι σε μια πιατέλα.
Αλευρώνουμε τις γαρίδες, τις τινάζουμε λίγο και τις αφήνουμε σε ένα καθαρό πιάτο.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο χωρίς να καπνίσει, τηγανίζουμε μια στρώση από τις γαρίδες σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν
Σερβίρουμε ζεστές με λίγες φέτες λεμόνι.

Καλή επιτυχία!








Η άνοιξη ....



Η άνοιξη μπαίνει πάντοτε περίεργα ... όπως ακριβώς φοβάσαι ...
Γενική νευρικότητα , επισκέψεις με αβέβαιη έκβαση.
Άνχος. Επιθυμία ... μήπως χτυπήσει η πόρτα ... το τηλέφωνο!
Αυτό ίσως να'ναι το τηλεφώνημα που θα αλλάξει την ζωή σου.
Λάθος! Λάθος νούμερο. Συζητήσεις για τέχνες , εικαστικά , αδιαφορία , ασχετοσύνη.
Συγκεντρώσεις για την Πλολωνία , για συνέδρια ... Γιατί έρχομαι ; Γιατί να τους ακούσω ;
Πληρώνω αποδείξεις , στρίβω σε λάθος διαστράυρωση , αναρωτιέμαι με ποιόν θα φύγω το βράδυ.
Φεύγω πάντα μόνος.Περιφέρομαι σε πλατίες που ενοχλητικά θυμίζουν την περσινή Άνοιξη!
Πραγματοποιώ το γνωστό δρομολόγιο με την βεβαιότητα και τον φόβο ότι θα συναντήσω πρόσωπα που θα με αναστατώσουν.Κλαίω για ότι δεν έγινε την πρώτη μέρα της Άνοιξης. take five ... κανείς δεν δίνει χρόνο πιά , ούτε για διάλειμμα. Δεν μπορώ να αγγίξω τίποτα πιά χωρίς να πονέσω.Δεν μορώ να παίξω τραγούδια που μου αρέσουν.Πονάω όταν με ρωτά : "να φύγω;" Πονάω όταν του λέω "ναι". Όταν δεν την βλέπω , όταν την βλέπω  , όταν μετράω τα 2 τελευταία λεπτά πριν απο τις 12:00. Όταν τρέχω να προλάβω πριν μπεί σε κάποια πόρτα μόνη της , την πρώτη νύχτα της άνοιξης.Όταν σε βλέπω να χαμογελάς πικραμένη , όταν βλέπω να μην χαίρεσαι που διάλεξα εσένα.Τί ψάχνουμε ; Τι θέλουμε ; Γιατί δεν ησυχάζουμε ; Νιώθω να πνίγομαι. Γιατί γελάνε ; Θέλω να κλάψω. Ο κολλητός  μου πήδηξε απο το 2ο όροφο.
Τέσσερις προσπάθειες για αποτοξίνωση ... ούτε καν κατάφερε να σκοτωθεί. Travelling light the only way to fly ? θα πάρω τα περσινά χάπια ... όλοι λένε ότι μπορεί να έχουν χαλάσει ... Θα πάθω τίποτα ;
Θέλω να τα πάρω ... ίσως για να πάθω τιποτα.
Φοράς πάντα μαυρά γυαλιά ; Γιατί μέχρι πέρσυ φορούσες ένα ασπρό πουκάμισο χωρίς γιακά ;
Φέτος ένα μαυρό πουλόβερ , ένα μαυρό παντελόνι ...συνέχεια παντού ένα μαυρό φουλάρι στο λαιμό.
Συνέχεια γιατί ; Ακούω τα τραγούδια που σε θυμίζουν.Δεν τα διώχνω. I've been loving you too long to stop now. Δεν τα φοβάμαι θέλω να τα ακούω τώρα.
Γιατί είναι μέρα.Γιατί έχει ήλιο.Γιατί είναι άνοιξη.Φοβάμαι λιγότερο σήμερα.Νιώθω λιγότερη ανασφάλεια και αυτό με ηρεμεί.Είναι ένας έρωτας οδύνης. Με κάνεις να πονάω , θα σκοτωθείς.

Δεν μπαινουν ανάποδα στο γκαράζ με την μηχανή.Πολύ αργά για φώτα.Σκοτάδι.Θέλω να σκεπαστώ.Κρυώνω.Ανατριχιάζω.Μη φοβάσαι ... είσαι καλά ; Δεν καταλαβαίνω , με κοιτάς άγρια.
Νιώθω κενά να μεγαλώνουν , για εμένα για τον κόσμο για τους γύρω. Ψάχνω να βρώ μια όψη.Αποτυγχάνω κάθε μέρα...if you want to be wild you got to learn , you may be right.I way be crazy,don't cry don't do that ... ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΟΤΙ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ , ΗΜΟΥΝ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ.
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΟΛΟ ΑΠΛΗ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ...

Γλυκό κουταλιού φράουλα





Διαθέτει το χρώμα του πάθους, γλυκιά διαπεραστική γεύση, άγρια ζουμερή ομορφιά και παραπέμπει συνειρμικά σε απολαυστικές στιγμές... Πρώτοι οι Ρωμαίοι την ανακάλυψαν, καλλιεργήθηκε πρώτη φορά το Μεσαίωνα, στις Άλπεις και διαδόθηκε έπειτα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι μετοχές της όμως εκτοξεύτηκαν τον 18ο αιώνα, όταν ένα νέο είδος ήρθε από την μακρινή Χιλή αποτελώντας την αφετηρία για όλες τις νέες ποικιλίες, περίπου 600, που υπάρχουν σήμερα.
Η φράουλα ανήκει στην τάξη ‘ροδώδη’ και την οικογένεια ‘ροδίδες’ και είναι δικότυλο φυτό, πολυετές.


Υλικά

1,5 κιλό φράουλες
1 κιλό ζάχαρη
χυμό μισού λεμονιού
 

Ετοιμασία

Πλένουμε τις φράουλες και βγάζουμε τα κοτσανάκια.
Στρώνουμε σε κατσαρόλα τις φράουλες ολόκληρες και τη ζάχαρη σε στρώσεις.Τις αφήνουμε από το πρωί ως το βράδυ ή (απο το βράδυ ως το πρωί ) ώστε να βγάλουν υγρά.
Μετά, βράζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη το πολύ για 5 λεπτά Παράλληλα ξαφρίζουμε το γλυκό. Ξαφρίζουμε καλά για να μην μείνει το γλυκό μας θολό.
Τις αφήνουμε πάλι ένα δωδεκάωρο στην κατσαρόλα.
Την άλλη μέρα, μπορεί να μη θέλουν καν δέσιμο. Αν όμως δεν έχουν δέσει καλά και είναι το σιρόπι αραιό, αφαιρέστε τις φράουλες και δέστε λίγο το σιρόπι μόνο του ξαφρίζοντας πάλι.
Τέλος, ρίξτε το λεμόνι στσ σιρόπι και τις φράουλες.
Φυλάξτε το γλυκό στο ψυγείο σε αποστειρωμένα βάζα.



Καλή επιτυχία!

* Αν βράσει περισσότερο από όσο πρέπει, η ζάχαρη αρχίζει να καραμελώνει και να σκουραίνει. Ετσι χάνουμε το ωραίο φραουλί χρώμα αλλά και το άρωμα της φράουλας.
*Ταιριάζει και με γιαούρτι, και παγωτό σοκολάτα αλλα ακόμα και στα cheesecakes.





Παντζαροσαλάτα



Υλικά

1 μεγάλο βάζο παντζάρια
1 ξυνόμηλο
2 -3 κ.σ  καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 βαζάκι μαγινέζα
1-2 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο

Ετοιμασία

Ξύνουμε το ξυνόμηλο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη και το στίβουμε
ελαφρώς για να μην έχει πολλά υγρά.
Κόβουμε τα παντζάρια σε κύβους.
Λιώνουμε το σκόρδο σε γουδί-μουλτι , το προσθέτουμε στο γιαούρτι μαζί με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε μπολ ανακατεύουμε το παντζάρι, το τριμμένο ξυνόμηλο, την καρυδόψιχα χοντροκομμένη  τη μαγιονέζα και το μίγμα γιαουρτιού-σκόρδου.
Αφήνουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα να ενωθούν οι γεύσεις και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!










Κοτόπιτα σφολιάτας


 
Υλικά

2 στήθη κοτόπουλου
Ζαμπόν
Τυρί (μαλακό)
Τυρί παρμεζάνα
Ντομάτες
Πιπεριές
1 κρέμα γάλακτος
2 φύλλα σφολιάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Λάδι



Ετοιμασία

Βράζουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε μικρά κομμάτια.
Σε ένα μπόλ ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, τις ντομάτες, το ζαμπόν, το τυρί σε κύβους και προσθέτουμε το κοτόπουλο.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

Στο τέλος περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε τα φύλλα σφολιάτας με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν αρκετά πλατιά. Τοποθετούμε τη μισή γέμιση κατά μήκος αφήνοντας αρκετό περιθώριο στα πλαϊνά.

Στη συνέχεια χαράζουμε με μαχαίρι τα πλαϊνά της σφολιάτας προσέχοντας
να μη φτάνουν οι χαρακιές ως τη γέμιση.

Τυλίγουμε από τη μία πλευρά τοποθετώντας μία λωρίδα από δεξιά πάνω σε μία
 λωρίδα από αριστερά δημιουργώντας έτσι κάτι σαν πλεξίδα.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και την υπόλοιπη γέμιση με το άλλο φύλλο σφολιάτας.

Τοποθετούμε σε ταψί αλειμμένο με λάδι και ψήνουμε στους 180°C
για αρκετή ώρα (μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα
 όλα τα φύλλα της σφολιάτας).

*ή μπορείτε απλά να απλώσετε την σφολιάτα σε ταψάκι ,ετσι ώστε να περισέψει και στα πλαινά του ταψιού , βάζετε την γεμιση και κατεβάζετε την σφολιάτα που έχει περισέψει απο τα πλαινά.

Καλή επιτυχία!

Σουφλέ σοκολάτας με γκαναζ σοκολάτας!


Υλικά
120 γρ. κουβερτούρα
110 γρ. βούτυρο
4 αυγά
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. αλεύρι
15 γρ. κακάο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για την επικάλυψη-γκανάζ.
300γρ σοκολάτα μαύρη ή γάλακτος (ή ανάμεικτη)

1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
1/2 κουταλιά ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλιά κονιάκ ή λικέρ
1 κ.γ βούτυρο
φλούδες κουβερτούρας


Οδηγίες

Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν και ενσωματώνουμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Προσθέτουμε το αλεύρι με το κακάο κοσκινισμένα, ανακατεύουμε προσθέτοντας το ξύσμα. Γεμίζουμε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι ή ταψί διαμέτρου 20 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-210οC για 15-20 λεπτά.

Για την επικάλυψη

Βάζουμε την κρέμα στη φωτιά μαζί με τη ζάχαρη να κοχλάσει.

Κόβουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και ρίχνουμε μέσα τη ζεστή κρέμα.
Να μην είναι πανω στη φωτιά πολύ σημαντικό.
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει λεία η κρέμα.
Ρίχνουμε και το κονιάκ και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Μόλις το σουφλέ μας βγεί απο το φούρνο , καλύπτουμε με την κρέμα σοκολάτας και τις φλούδες κουβερτούρας. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο κ σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Μπισκότα νηστισιμά με σοκολάτα&πορτοκάλι




Υλικά

3 φλιτζάνια αλεύρι (φαρίνα)
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι ζάχαρη
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Μισό φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά σκόνη κακάο
1 κουταλιά ξύσμα από πορτοκάλι
Μισό κουταλάκι αλάτι

Ετοιμασία

Χτυπάτε την ζάχαρη με το ελαιόλαδο και τον χυμό μέχρι να διαλυθεί.
Ρίχνετε το αλάτι και σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ .
 Όταν το μείγμα θα αρχίσει να μοιάζει με ζύμη, αλλά θα θέλει λίγο αλεύρι ακόμα για να γίνει κανονική ζύμη, το χωρίζετε στα δύο.
Στο μισό ρίχνετε το ξύσμα πορτοκάλι και το ενσωματώνετε και αν χρειάζεται ρίχνετε και λίγο αλεύρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια.
Στο άλλο μισό ρίχνετε τη σκόνη κακάο και το ενσωματώνετε, αν χρειάζεται και εδώ λίγο αλεύρι, ρίχνετε για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια.
Πλάθετε κουλουράκια και τοποθετείτε σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους γιατί δεν φουσκώνουν πολύ.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 10-12 λεπτά.

Καλή επιτυχία!