Τυρόπιτα με φετά & φρυγανιά









Υλικά

1 ποτήρι αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι νερό
1/2 κιλό φέτα
1/4 τριμένο κίτρινο τυρί της αρεσκίας σας
5 αυγά
250 γρ. βούτηρο λιωμένο
φρυγανιά τρυμένη
3 κ.σ ψιλοκομένο άνιθο
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση


Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το αλέυρι με το νερό.
Προσθέτουμε τα αυγά, τη φέτα, το κιτρινο τυρί, αλάτι και πιπέρι και τον άνιθο.
Στο μείγμα μας προσθέτουμε και το λιωμένο βούτηρo, αφού εχει σχεδόν κρυώσει.
Βουτηρώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε παντού και στα πλαϊνά με την τρυμένη φρυγανιά.
Ρίχνουμε το μείγμα στο πυρέξ και πάλι πασπαλίζουμε με τρυμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα για 45' λεπτά περίπου.


Καλή επιτυχία !


φωτό : foodjunkie.eu

Περού: Τσουνάμι σε λίμνη προκάλεσε παγετώνας




Τεράστιος παγετώνας αποκολλήθηκε από τις Ανδεις και έπεσε σε λίμνη στο Περού προκαλώντας τσουνάμι 23 μέτρων, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.



Ο παγετώνας έπεσε σε μια λίμνη κοντά στην πόλη Καρουάς που απέχει περίπου 320 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λίμα. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι παρασύρθηκαν από το κύμα που σηκώθηκε ενώ καταστράφηκε και μια μονάδα επεξεργασίας πόσιμου ύδατος που εξυπηρετούσε τους 60.000 κατοίκους της περιοχής.


Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το τεράστιο κομμάτι του πάγου που αποκολήθηκε από τον παγετώνα Ουαλκάν είχε διαστάσεις 500 επί 200 μέτρα. «Γλίστρησε μέσα στη λίμνη σηκώνοντας τσουνάμι που ξεπέρασε τα προστατευτικά αναχώματα ύψους 23 μέτρων, κάτι που σημαίνει ότι το κύμα είχε ύψος 23 μέτρα», είπε ο Πατρίσιο Βαδεράμα, ένα ειδικός στους παγετώνες.


Οι αρχές εκκένωσαν τις ορεινές κοιλάδες καθώς εκφράζονται φόβοι και για άλλες αποκολήσεις.


Το 1970, κοντά στο Καρουάς, ένας σεισμός προκάλεσε αποκόλληση πάγων, βράχων και λάσπης που έθαψαν την πόλη Γιουνγκάι, στους πρόποδες του όρους Ουασκαράν, σκοτώνοντας περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.






ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μπεζέδες








Υλικά

½ κιλό ασπράδια
1350 γρ. ζάχαρη
10 γρ. μαστίχα τριμμένη με λίγη ζάχαρη στο μπλέντερ


Εκτέλση


Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνετε σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα.
Όταν ζεσταθεί και λιώσει η ζάχαρη, βάζετε το μείγμα σε μίξερ και το δουλεύετε με τους συρμάτινους αυγοδάρτες μέχρι να κρυώσει και να αφρατέψει.
Όταν κρυώσει και είναι έτοιμο, βάζετε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και σχηματίζετε τους μπεζέδες πάνω σε λαδόκολλα που έχετε από πριν τοποθετήσει σε ένα ταψί..
Ψήνετε τους μπεζέδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 120ο για περίπου 35 λεπτά, η μέχρι να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα.
Μπορείτε να τους γεμίζετε με πραλίνα αμυγδάλου ή με μους σοκολάτα.

Καλή επιτυχία!

Οι μπεζέδες παρουσιάστηκαν στην εκπομπή "ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ" με θέμα το αυγό.

Πορτοκαλόπιτα



Υλικά

Σιρόπι:
2 ποτήρια φυσικό χυμό πορτοκαλιού
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό


Πίτα:

1/2 κιλό φύλλα κρούστας
4 αυγά
250 γρ. γιαούρτι πλήρες
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι



Ετοιμασία για το σιρόπι
Ετοιμάζουμε σιρόπι βράζοντας την πορτοκαλάδα την
ζάχαρη και το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμασία για την πίτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Χτυπάμε καλά τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε το λάδι λίγο- λίγο, το γιαούρτι και το ξύσμα. (Το μίγμα πρέπει να είναι νερουλό.)

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ πολύ καλά και στρώνουμε τα φύλλα σουρωμένα ένα- ένα και φορμάρουμε τις άκρες για να ψηθούν ωραία.

Ρίχνουμε μέσα στο πυρέξ το μίγμα των πορτοκαλιών και ψήνουμε για 1/2 ώρα.

Οταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο και ενώ είναι ζεστό το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.



Καλή επιτυχία !

Πάστα Φλώρα






Υλικά

1 κούπα βούτυρο
1/3 κούπας ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκάλι
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 χαρτάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κιλό μαρμελάδα βερύκοκο ή της επιλογής σας


Εκτέλεση

Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ν' ασπρίσει και να αφρατέψει.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε ένα-ένα τα αυγά και ύστερα το κονιάκ.
Ρίξτε το αλεύρι και ζυμώστε ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά.
Στρώστε τα 2/3 της ζύμης στο σκεύος καλύπτοντας τα τοιχώματα.
Απλώστε επάνω στη ζύμη τη μαρμελάδα και με την υπόλοιπη ζύμη, πλάστε κορδόνια και στολίστε την επιφάνεια.
Ψήστε την τάρτα στους 175 C για 30'-35'.



Καλή επιτυχία !

Χαλβάς αρωματισμένος με τεντούρα & κρέμα.



Υλικά



Για τον Χαλβά:


75 ml σπορέλαιο
150 gr σιμιγδάλι χοντρό


Σιρόπι:
375 ml νερό
250 gr ζάχαρη
50 ml Τεντούρα
Ξύλο κανέλλας
Γαρύφαλλα
1/4 λεμόνι


Για την κρέμα:
60 gr ζάχαρη
250 ml φρέσκο γάλα
2 κρόκοι αυγών
12 gr corn-flour
12gr αλεύρι
100 ml Τεντούρα

Εκτέλεση

1.Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι με το σπορέλαιο και όταν αρχίσει να παίρνει σκούρο χρώμα ρίχνουμε το σιρόπι, το οποίο έχουμε βράσει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

2.Τοποθετούμε το χαλβά σε φορμάκια και αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
3.Για την κρέμα, βάζουμε σε κατσαρόλα τα 30 gr ζάχαρης με το γάλα να ζεσταθεί.
4.Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ τους 2 κρόκους με τα άλλα 30 gr ζάχαρης που απομένουν, έως ότου γίνουν αφρός.
5.Προσθέτουμε στα αυγά και την ζάχαρη, το αλεύρι με το corn-flour και έχουμε έτοιμο ένα χυλό.
6.Ρίχνουμε τον χυλό αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα που έχει ήδη ζεσταθεί και ανακατεύουμε με σύρμα επάνω στη φωτιά έως ότου πήξει.
7.Την αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε την Τεντούρα ανακατεύοντας.
8.Όταν παγώσει ο χαλβάς τον ξεφορμάρουμε και με κορνέ τα γεμίζουμε με την κρέμα.
9.Μπορείτε να διακοσμήσετε με ζάχαρη άχνη, τριμμένη κανέλλα και γαρύφαλλο.




Τεντούρα ~ Μια Πατρινή καλονή ...





... με 'Ονομα.



Η ονομασία της η οποία έχει κατοχυρωθεί από την Εταιρία μας, προέρχεται από το λατινικό tinctura , δηλ. βάμμα, εκχύλισμα.






... με Περιεχόμενο.


Τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα της το οφείλει στα εκχυλίσματα μπαχαρικών που περιέχει, κυρίως κανέλλας, γαρύφαλλου και μοσχοκάρυδου, αλλά επίσης, κίτρου, μανταρινιού, Μαστίχας Χίου κ.λ.π.






Πώς και που ...


Η Τεντούρα πίνεται παντού: μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, στην καφετέρια και στο μπαρ σαν κανονικό ποτό, σκέτη ή με σόδα ή τόνικ αλλά κυρίως παγωμένη σε μικρά ποτηράκια, με κρέμα γάλακτος και τριμμένη κανέλλα. Συνδυάζεται ωραία σε κοκτέιλς με μπράντυ ή ρούμι. Συνοδεύεται υπέροχα με αποξηραμένα φρούτα, καρύδια και λουκουμάδες. Επίσης προσθέτοντας στο τσάι σας ή τον καφέ σας ένα σφηνάκι Τεντούρα του δίνετε μια ξεχωριστή, αρωματική γεύση.

 



Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Τεντούρα είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας.
Σύμφωνα με την παράδοση η προελευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα και «μοσχοβολήθρα» επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια. Πίνεται σκέτη ή με πάγο. Κατασκευάζεται από απόσταγμα κανέλλας και γαρύφαλλου. Στην Πάτρα σήμερα όλες οι οινοποιίες κατασκευάζουν τεντούρα και η κάθεμία με τη δική της ξεχωριστή γεύση.