Ξεκινούν σήμερα οι εγγραφές στους δ.παιδικούς σταθμούς(Πάτρα)

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Φιλοξενούν 722 παιδιά, βρέφη από 10 μηνών έως 2,5 ετών και νήπια από 2,5 έως 5 ετών.


Το πρόγραμμα απασχόλησης των νηπίων περιλαμβάνει:

Για τα βρέφη
· Ατομικά προγράμματα για εξέλιξη του παιδιού στην κοινωνική, συναισθηματική, νοητική και κινητική του ανάπτυξη και υποβοήθηση κατάκτησης αυτονομίας.
· Ελεύθερη απασχόληση – ακρόαση κατάλληλης μουσικής.

Για τα νήπια

· Προτροπή και ενθάρρυνση των νηπίων να ενσωματωθούν σε ομάδες παιχνιδιού ή απασχόλησης στις «παιδαγωγικές γωνιές δραστηριοτήτων» συμβολικού χαρακτήρα, στις γωνιές ή τους προτείνει απασχόληση με το οικοδομικό – κατασκευαστικό υλικό ή άλλο παιδαγωγικό υλικό.
· Προετοιμασία των νηπίων για το πρωινό (ομάδες στην τουαλέτα για ατομική υγιεινή, ετοιμασία τραπεζαρίας). Συνεχίζεται η υποδοχή και γίνεται συζήτηση, συναισθηματικές ανταλλαγές μεταξύ των νηπίων και του παιδαγωγού.
· Μουσικοκινητικές – ρυθμικές δραστηριότητες, ασκήσεις χώρου. Παράλληλα ή μεμονωμένα εργαστήρια ζωγραφικής, κολλητικής, κουκλοθέατρου, θεατρικού παιχνιδιού, νερού, πηλού, κηπουρικής, μαγειρικής, οικολογικού πειραματισμού κ.λπ. ή παιδαγωγικές δραστηριότητες του ίδιου χαρακτήρα.
· Ελεύθερη απασχόληση στις «γωνιές», ή ομαδικά παιχνίδια στην τάξη και στην αυλή, ψυχοκινητικές δραστηριότητες. Προανάγνωση – Προγραφή – Προαρίθμηση.
· Ήσυχες δραστηριότητες (άκουσμα μουσικής, αφήγηση παραμυθιού, μυθοπλασία, τραγούδι, διάβασμα βιβλίου). Δραστηριότητες στις γωνιές γνώσεων – πληροφόρησης. Παιχνίδια για την εξέλιξη της αντιληπτικής ικανότητας των νηπίων. Παντομίμα. Αυτοσχεδιασμοί, φαντασία.

Πληροφορίες εγγραφής:

Οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται από 20 Μαΐου μέχρι 15 Ιουνίου κάθε έτους. Εντός του μηνός Ιουλίου συνέρχεται το διοικητικό συμβούλιο και συγκροτεί Ειδική Επιτροπή Επιλογής, στην οποία μετέχει και το παιδαγωγικό προσωπικό.

Η Επιτροπή Επιλογής συντάσσει έκθεση προς το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο σε ειδική συνεδρίαση του αποφασίζει για την επιλογή των φιλοξενουμένων νηπίων, η οποία αναρτάται στους Παιδικούς Σταθμούς και το Νομικό Πρόσωπο.

Δικαιολογητικά Εγγραφής:

§ Αίτηση
§ Ληξιαρχική Πράξη γέννησης
§ Βεβαίωση εργασίας της μητέρας και φωτοτυπία των τελευταίων ενσήμων, προκειμένου για εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα.
§ Βεβαίωση γιατρού για την καλή σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού.
§ Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος.

Κριτήρια συμμετοχής :

Στους Παιδικούς Σταθμούς εγγράφονται παιδιά ηλικίας 2,5 έως την ηλικία εγγραφής τους στο Νηπιαγωγείο. Κατά την εγγραφή επιλέγονται παιδιά εργαζομένων γονέων και παιδιά οικονομικά αδυνάτων οικογενειών, προτιμώμενων εκείνων που έχουν ανάγκη φροντίδας από διάφορα κοινωνικά αίτια, όπως π.χ. παιδιά ορφανά, παιδιά άγαμων μητέρων, διαζευγμένων, παιδιά που προέρχονται από γονείς με σωματική και πνευματική αναπηρία, πολυτέκνων οικογενειών κ.λπ.

Η λειτουργία των Σταθμών αρχίζει στις 7.00 π.μ. και λήγει στις 15.45 μ.μ. Το μήνα Αύγουστο παραμένουν κλειστοί και δίδονται οι άδειες στο προσωπικό του Νομικού Προσώπου, καθώς επίσης από 24 Δεκεμβρίου μέχρι 6 Ιανουαρίου και από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.

Τροφεία:

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Δήμου Πατρέων καθορίζεται το ύψος των τροφείων ανά κατηγορία (εισόδημα γονέων). Για οικογένειες οικονομικά ασθενείς, πολύτεκνους ή ποσοστό αναπηρίας μέλους 67% και πάνω μετανάστες κ.λπ. υπάρχει ειδική ρύθμιση.
Τα αδελφάκια των φιλοξενουμένων νηπίων πληρώνουν το ήμισυ του καταβαλλόμενου τροφείου της κατηγορίας που ανήκουν


Στοιχεία Επικοινωνίας Παιδικών Σταθμών :

Α’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Τριών Ναυάρχων 92, Τ.Κ.262 22

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 321276



Β’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Ανδρούτσου 27Α, Τ.Κ.265 00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 274251



Γ’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Σουφλίου 26, Τ.Κ.264 41

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 423781



Δ’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Μπιζανίου 25, Τ.Κ.262 23

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 433598



Ε’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Μεσσάτιδος 18, Τ.Κ.263 31

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 275146



ΣΤ’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Κρύα Ιτέων, 262 24

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 526257



Ζ’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Αμερικής 51, Τ.Κ.264 42

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 431537



Η’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Γιαννοπούλου και Φωκαίας, Τ.Κ.263 35

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 270747



Θ’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Ζυγοβιστίου 8Β

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 342355



Παιδικός Σταθμός Προσφυγικού Συνοικισμού

Διεύθυνση/περιοχή: Λασκαρέως 115, Τ.Κ.262 24

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 331660



Παιδικός Σταθμός Ζαρουχλεΐκων

Διεύθυνση/περιοχή: Ετοκλέους 7

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 335915



Παιδικός Σταθμός Εργατικής Εστίας

Διεύθυνση/περιοχή: Νοταρά 16, Τ.Κ.26442

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 435634

Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός Πατρών


Διεύθυνση/περιοχή: Σωτηριάδου 6, Τ.Κ.262 25
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 279238, 2610 224772, 2610 275490 Fax:2610 279238




http://www.e-patras.gr/portal/web/citizens/288





Σπιτικά πατατάκια!



Το κατάλληλο εργαλείο;



Εάν θέλουμε να κόψουμε λεπτές ομοιόμορφες φλοίδες πατάτας, χρησιμοποιούμε το ειδικό μαχαίρι για λαχανικά.




Τοποθετούμε την πατάτα στο κοφτερό μέρος του μαχαιριού και στη συνέχεια, γλιστράμε τη λάμα σε όλη την επιφάνεια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο τους 180c με αέρα

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο τις πατάτες. Βάζουμε τις ροδέλες σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί  την μία δίπλα στην άλλη και ψήνουμε εως να ροδίσουν!

Μόλις τα βγάλουμε , αρωματιζουμε με ρίγανι , πάπρικα και αλατίζουμε.






Φάτε μάτια ψάρια!


Το ψάρι αλλά και γενικότερα τα θαλασσινά υπήρξαν για τους Έλληνες ένα πολύ σημαντικό στοιχείο διατροφής. Εδώ και αιώνες ανέπτυξαν μια σημαντική κουλτούρα η οποία σχετιζόταν όχι μόνο με την καθαυτό αλιεία των ψαριών αλλά και με εντυπωσιακές λεπτομέρειες που αφορούσαν τις εποχιακές μετακινήσεις ή μεταναστεύσεις των αλιευμάτων, τις περιοχές αναπαραγωγής τους ακόμα και ευφάνταστες μεθόδους μαγειρικής και συντήρησης τους. Στην αρχαία ελληνική γραμματεία υπάρχουν μάλιστα και ειδικά συγγράμματα με έξοχες και λεπτομερείς περιγραφές ψαριών όπως : το «Περί Ιχθύων» του Αριστοτέλη, ο «Αλιευτικός» του Νουμηνίου, η «Αλιευομένη», του Αντιφάνους

Τρόποι Μαγειρέματος


ΒΡΑΣΤΟ: Μια από τις ποιο αγαπημένες μεθόδους μαγειρέματος του ψαριού είναι εκείνη που ένα είδος μεγάλου ψαριού ή διάφορα είδη βράζονται σε άφθονο νερό. Συνήθως εμπλουτίζονται με πατάτες, άφθονα κρεμμύδια, καρότα, και μια ολόκληρη ντομάτα. Οι ψαράδες δεν προσθέτουν τίποτε από όλα αυτά αλλά βράζουν διαφορετικών ειδών και μεγεθών ψάρια σε θαλασσινό νερό.

Εσείς μπορείτε να προσθέσετε ακόμα 1-2 φύλλα δάφνης, μερικά κλωναράκια μαϊντανού, ή λίγα φύλλα σέλινου, 1 καρότο, λίγους κόκκοι μαύρου πιπεριού.

ΜΑΡΙΝΑΤΟ: Πριν μαγειρέψετε ένα ψάρι, συνήθως μεγάλο ή κομμένο σε φέτες, στο τηγάνι ή στον φούρνο το τοποθετείτε για 2-3 ώρες σε ένα μίγμα με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ι διάφορα μυρωδικά όπως μαϊντανό, ρίγανη θυμάρι και δάφνη.

Ιδανικά ψάρια είναι η παλαμίδα, ο γαλέος, το σαλάχι, ο ροφός, η σφυρίδα. Μπορείτε στο μίγμα της μαρινάτας να προσθέσετε και λίγο λευκό ή κόκκινο κρασί.

ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ: Τοποθετείτε το ψάρι ή τα κομμάτια σε ένα ταψί φούρνου, αλειμμένου με λάδι, περιχύνετε με λίγο λευκό ξηρό κρασί και μαγειρεύετε στους 200°Ο. Μόλις περάσει ο μισός χρόνος ψησίματος, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180°€. Το ψάρι που ψήνεται στο φούρνο δεν πρέπει να το γυρίσετε ποτέ από την άλλη πλευρά. Αντίθετα, αν χρειαστεί, πρέπει να το περιχύσετε και με άλλο ζεστό κρασί ή με ζεστό ζωμό από ψαρόσουπα και να το αλείφετε συχνά με το ζουμί που βγάζει. Λίγα λεπτά προτού το βγάλετε από το φούρνο, το πασπαλίζετε με καβουρντισμένη φρυγανιά, ανακατεμένη με μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ο χρόνος ψησίματος κυμαίνεται ανάμεσα στα 2Ο'-25' ανά κιλό.

ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΛΑΤΙΟΥ: Είναι μια τεχνική μαγειρέματος σύμφωνα με την οποία το ψάρι (σαργός, σολομός, τσιπούρα, πέστροφα), αλλά και το κρέας (ροστ μπιφ) ή και το κοτόπουλο, καλύπτονται με άφθονο χοντρό αλάτι, το οποίο, όταν ψήνεται, μετατρέπεται σε κρούστα. Αυτή την κρούστα την αφαιρείτε αμέσως μετά το ψήσιμο. Τοποθετείτε ολόκληρο το ψάρι, βάρους όχι λιγότερο από 1 κιλό, το οποίο δεν έχετε απολεπίσει, αλλά του έχετε αφαιρέσει τα πτερύγια και τα εντόσθια, μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πάνω σε μια στρώση από αλάτι πάχους 1-2 εκ., και το καλύπτετε εξ ολοκλήρου με αλάτι, το οποίο ραντίζετε με λίγο νερό. Ψήνετε σε φούρνο στους 220ο C, υπολογίζοντας 30' ανά κιλό.

ΤΗΓΑΝΗΤΟ: Για το τηγάνισμα είναι καλύτερα να προτιμάτε μικρά ψάρια, φιλέτα ή μικρά κομμάτια, τα οποία βυθίζετε στο τηγάνι σε μικρές ποσότητες κάθε φορά. Εξάλλου, το τηγάνισμα είναι πιο ελαφρύ αν το ψάρι καλύπτεται εντελώς από λάδι. Πριν όμως πρέπει να το προστατεύσετε με αλεύρωμα. Σας παρουσιάζουμε τους πιο απλούς τρόπους.

Με άσπρο αλεύρι ή με καλαμποκάλευρο: Περνάτε το ψάρι σε ένα από τα δύο είδη αλευριού, καλύπτοντας το με ομοιόμορφο τρόπο.

Με αυγό χτυπημένο και φρυγανιά: Περνάτε το ψάρι πρώτα στο αυγό και μετά στη φρυγανιά.

Με μπίρα και αλεύρι: Περνάτε το ψάρι πρώτα μέσα στην μπίρα και μετά στο αλεύρι.

Με κουρκούτι: Ανακατεύετε 125 γρ. αλεύρι με 200 γρ. νερό, προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι και λίγο αλάτι. Ύστερα από μισή ώρα ξεκούρασης, ενσωματώνετε ένα ασπράδι, το οποίο έχετε χτυπήσει σε μαρέγκα και στη συνέχεια βουτάτε κάθε φορά από ένα κομμάτι ψαριού μέσα στο χυλό.

ΚΡΑΣΑΤΟ: Ζεσταίνετε το τηγάνι με λίγο λάδι και λευκό κρασί, τοποθετείτε μέσα ολόκληρο το ψάρι ή τα κομμάτια και αφήνετε να μαγειρευτούν και από τη μια και από την άλλη πλευρά, περιχύνοντας τα, όταν χρειάζεται, με λίγο λευκό ξηρό κρασί και βρέχοντας το με το ζουμί που σχηματίζεται στον πυθμένα. Για ένα ψάρι του 1 κιλού χρειάζονται 25' περίπου. Μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά και σκόρδο στον πυθμένα του τηγανιού.

ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ: Τοποθετήσετε το ψάρι στο ειδικό καλαθάκι ή στη σχάρα, τα καλύπτετε με μια στρώση από φύλλα μαρουλιού ή με αντικολλητικό χαρτί για να μην κολλήσει η πέτσα του ψαριού επάνω στα σκεύη. Αλατίζετε εσωτερικά και εξωτερικά το ψάρι, βάζετε μέσα στην κοιλιά διάφορα μυρωδικά και το μαγειρεύετε με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.












Καλημέρα!

Ποιο είναι το διατροφικό σου IQ;



Ανακάλυψέ το απαντώντας στο γρήγορο quiz που ακολουθεί.



Ένα είναι σίγουρο: Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, είσαι... διαβασμένη. Για παράδειγμα, ξέρεις πόσες θερμίδες έχει μια σοκολάτα ή ένα μπιφτέκι, διαβάζεις τις ετικέτες όταν ψωνίζεις στο σούπερ μάρκετ και προσπαθείς να μαγειρεύεις υγιεινά. Γνωρίζεις όμως πραγματικά, αν καταναλώνεις τις τροφές που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις, να προστατέψεις την καρδιά σου και να ζήσεις περισσότερο; Απάντησε -με ειλικρίνεια και χωρίς να κλέβεις- στις παρακάτω ερωτήσεις για να διαπιστώσεις αν όντως κάνεις τις καλύτερες διατροφικές επιλογές.


Θέλεις να συνοδέψεις τον πρωινό καφέ σου με ένα γλυκό. Ποια θεωρείς ως πιο την light επιλογή;


Α. Μάφιν μούρων


Β. Κρουασάν βουτύρου


Γ. Ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας






Το Β. Όσο κι αν σου φαίνεται παράδοξο, το κρουασάν όχι μόνο αποτελεί ένα νόστιμο σνακ που ταιριάζει άψογα με τον πρωινό σου καφέ, αλλά πράγματι είναι και η πιο διαιτητική επιλογή σου (τουλάχιστον ανάμεσα στους 3 «συνυποψηφίους» του). Κι αυτό γιατί, παρόλο που περιέχει βούτυρο, δίνει μόνο 350 θερμίδες σε σχέση με το κέικ και το μάφιν, που θα σε επιβαρύνουν με 400 και 450 θερμίδες αντίστοιχα. Σε γενικές γραμμές, να θυμάσαι πως αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, καλό είναι να περιορίζεις τις θερμίδες που λαμβάνεις στο πρωινό στις 400.






Ποιο από τα παρακάτω φρούτα μπορεί να σε «φορτώσει» με περισσότερες θερμίδες;


Α. Ένα μήλο, μετρίου μεγέθους


Β. Μία φέτα καρπούζι


Γ. Μία μικρή μπανάνα






Κανένα από τα τρία. Όλα τα φρούτα έχουν φυσικά σάκχαρα. Απλώς μερικά -ανάμεσά τους και η μπανάνα- επειδή έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, αποτελούν πιο συμπυκνωμένη πηγή τους. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι έχουν και περισσότερη ζάχαρη. Τι σημαίνει στην πραγματικότητα; Μπορείς να φας όποιο φρούτο θέλεις, αρκεί να προσέχεις τις μερίδες. Για παράδειγμα, 1 μήλο, 1 πορτοκάλι, 1 μπανάνα, 3/4 φλ. σταφύλια, 11/4 φλ. καρπούζι έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες και την ίδια ποσότητα φυσικών σακχάρων. Αυτό που πρέπει να προσέχεις είναι οι φυσικοί χυμοί: επειδή για να παραχθούν χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα φρούτων από αυτήν που θα κατανάλωνες στη φυσική τους μορφή (π.χ. ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι φτιάχνεται με 3 πορτοκάλια), σε επιβαρύνουν και με περισσότερες θερμίδες.






Η ένδειξη βιολογικό και φυσικό σε μια ετικέτα τροφίμου σημαίνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα.


Α. Σωστό


Β. Λάθος






Λάθος. Για να θεωρηθεί ένα προϊόν «βιολογικό», θα πρέπει να παράγεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα αυτά παράγονται σύμφωνα με κάποια κριτήρια (για παράδειγμα, απαγορεύεται η χρήση κάθε χημικού φυτοφαρμάκου-λιπάσματος και ορμόνης). Από την άλλη, ο όρος «φυσικό» δεν προϋποθέτει ότι το προϊόν ελέγχεται σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια. Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι δεν περιέχουν συνθετικά συντηρητικά ή χρωστικές, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι είναι πάντα υγιεινά (καθώς κάποια από αυτά είναι γεμάτα λιπαρά και ζάχαρη).






Πιθανότατα γνωρίζεις πως για να διατηρήσεις το μεταβολισμό σου σε εγρήγορση και τους μυς σου δυνατούς πρέπει να καταναλώνεις κάλιο. Ποια θεωρείς ότι είναι καλή πηγή του;


Α. Μια ψητή πατάτα


Β. Ένα γιαούρτι


Γ. Μια μπανάνα






Και τα τρία. Συγκεκριμένα, η πατάτα περιέχει 508 mg καλίου, το γιαούρτι 475 mg και η μπανάνα 422 mg αντίστοιχα. Θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι χρειάζεσαι περίπου 4.700 mg καλίου την ημέρα. ʼλλες πλούσιες πηγές του συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου είναι ο χυμός πορτοκάλι (496 mg /1 φλιτζάνι), το πεπόνι (427 mg /1 φλιτζάνι) και η ντομάτα (300 mg /1 μέτρια).






Με ποιο είδος κιμά μπορείς να παρασκευάσεις και να απολαύσεις τα πιο υγιεινά μπιφτέκια;


Α. Κιμάς μοσχαρίσιος


Β. Κιμάς γαλοπούλας


Γ. Κιμάς κοτόπουλου






Και τα τρία. Με μια βασική προϋπόθεση: να επιλέξεις σωστά και -κυρίως- έξυπνα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κιμάς που θα ζητήσεις θα πρέπει να προέρχεται από συγκεκριμένα κομμάτια. Για παράδειγμα, όταν αγοράζεις μοσχαρίσιο κιμά, ζήτησε να είναι άπαχος. Εναλλακτικά, μπορείς να ζητήσεις να σου κόψουν συγκεκριμένα κομμάτια, όπως ποντίκι ή σπάλα, τα οποία έχουν λιγότερο από 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά 100 γραμμάρια κρέατος. Όσον αφορά στον κιμά κοτόπουλου και γαλοπούλας, προτίμησε να είναι από το στήθος του πουλερικού, καθώς όλα τα άλλα κομμάτια συνήθως είναι αρκετά υψηλά σε λιπαρά.






Από τις παρακάτω φαστ φουντ επιλογές, ποια αποφεύγεις γιατί -κατά τη... γνώση σου- έχει περισσότερες θερμίδες από ένα σουβλάκι με πίτα;


Α. Μια μεγάλη μερίδα τηγανητές πατάτες


Β. Μπουκιές κοτόπουλου (6 κομμάτια)


Γ. Ένα χάμπουργκερ






Το Α. Μπορεί οι τηγανητές πατάτες να θεωρούνται συνοδευτικό, άλλα στην πραγματικότητα αποτελούν ένα πλήρες γεύμα, όσο τουλάχιστον αφορά στις θερμίδες που δίνουν: 500 ανά μερίδα. Οι 6 μπουκίτσες κοτόπουλο καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση, δίνοντας 280 θερμίδες, ενώ το χάμπουργκερ έχει τις λιγότερες: μόλις 250. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να γλιτώσεις θερμίδες αποφεύγοντας να καταναλώνεις τηγανητά. Προτίμησε τα ψητά και τα φαγητά στον ατμό.






Είσαι λάτρις των τσιπς. Ποια θεωρείς πιο ανθυγιεινά (και παχυντικά);


Α. Τσιπς πατάτας (πατατάκια)


Β. Τσιπς καλαμποκιού (νάτσος)


Γ. Τσιπς μπανάνας






Το Γ. Και για να γίνουμε πιο σαφείς, τα τσιπς μπανάνας καλό θα ήταν να αποφεύγονται, καθώς περιέχουν πολλά λιπαρά, τα περισσότερα από τα οποία είναι κορεσμένα. Η πιο υγιεινή επιλογή σ' αυτή την περίπτωση είναι τα τσιπς καλαμποκιού. Παράγονται από καλαμποκάλευρο, έχουν λιγότερες θερμίδες από τα άλλα δύο και λιγότερα λιπαρά. Επιπλέον, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, στοιχεία τα οποία αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. Τα πατατάκια παίρνουν τη 2η θέση, έχοντας 30 θερμίδες επιπλέον ανά 100 γρ. αλλά τα λίπος


τους προέρχεται κυρίως από φυτικά έλαια.






Μπορείς να χάσεις 1 κιλό σε ένα μήνα κόβοντας αυτή την καθημερινή συνήθεια:


Α. Ένα φλιτζάνι μικρό καπουτσίνο


Β. Ένα φλιτζάνι μικρό light frappuccino


Γ. Ένα φλιτζάνι μικρό μόκα






Το Γ. Εντάξει, μπορεί να λατρεύεις τη μόκα, αλλά μάλλον θα αλλάξεις γνώμη όταν σε ενημερώσουμε ότι μόλις ένα μικρό φλιτζάνι του αγαπημένου σου ροφήματος μπορεί να σε επιβαρύνει με 200 θερμίδες (πολλαπλασίασέ τες λοιπόν με τον αριθμό των ροφημάτων που πίνεις και κάνε την πρόσθεση). Από την άλλη, τόσο ένα μικρό φλιτζάνι καπουτσίνο όσο και η αντίστοιχη ποσότητα light frappuccino δίνουν περίπου 90 θερμίδες το ένα. Αν, πάλι, επιμένεις να απολαμβάνεις τη μόκα, μπορείς να κόψεις 90 θερμίδες ζητώντας να σου βάλουν άπαχο γάλα αντί για σαντιγί.






Γνωρίζεις ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Ποια από αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι καλή πηγή του;


Α. Τυρί κότατζ


Β. Γιαούρτι


Γ. Απαχο γάλα






Το Α. Ας ξεκινήσουμε από τα καλά νέα: το κότατζ είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης χωρίς να επιβαρύνει με πολλές θερμίδες, κάνοντάς το ιδανική τροφή για άτομα που προσπαθούν να αδυνατίσουν. Ωστόσο, κατά την επεξεργασία του, σχεδόν το 75% του ασβεστίου που περιέχει χάνεται. Αποτέλεσμα; Η κατανάλωση μισού φλιτζανιού κότατζ προσφέρει στον οργανισμό σου μόλις 70 mg ασβεστίου, δηλαδή τη μισή ποσότητα από αυτή που σου προσφέρει η αντίστοιχη ποσότητα γάλακτος. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλεις να προστατέψεις τα οστά σου φρόντισε να καταναλώνεις καθημερινά τρόφιμα όπου η μία μερίδα τους θα σου δώσει 200-300 mg ασβεστίου (για παράδειγμα, 1 ποτήρι γάλα, 1 φλιτζάνι γιαούρτι ή 30 γραμμάρια σκληρό τυρί).






Ποιες από αυτές τις τροφές περιέχει το περισσότερο αλάτι;


Α. Ένα κομμάτι μηλόπιτα


Β. Ένα κομμάτι τσίζκεϊκ


Γ. Μία σοκολάτα






Το Β. Ένα απλό κομμάτι τσίζκεϊκ θα σε επιβαρύνει με 480 mg νατρίου, σχεδόν δηλαδή όσο ένα σακουλάκι πατατάκια, ενώ η μηλόπιτα 290 και η σοκολάτα 32 αντίστοιχα. Δεν είναι μόνο λοιπόν οι αλμυρές τροφές πλούσιες σε αλάτι, άλλα, περιέργως, και τα γλυκά. Σύμφωνα με έρευνες, το 10 % του νατρίου που καταναλώνουμε βρίσκεται στα τρόφιμα στη φυσική τους μορφή, το 15 % από το... αλάτι στο τραπέζι μας και το 75 % από επεξεργασμένα τρόφιμα. Γι' αυτό όταν αγοράζεις μία επεξεργασμένη τροφή, φρόντισε να ελέγχεις την ετικέτα.






Ποιο από τα παρακάτω υλικά σαλάτας έχει τις περισσότερες θερμίδες;


Α. Τριμμένο τυρί


Β. Αβγό βραστό


Γ. Μπέικον






Και τα τρία. Ειπλέον είναι πηγές πρωτεΐνης σε συνδυασμό με λίπος. Ωστόσο, το αβγό, πέρα από την πρωτεΐνη που περιέχει, είναι και καλή πηγή χολίνης -ουσία απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου- αλλά και βιταμίνης D. Επίσης, περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που παίζουν σημαντικό ρόλο για την υγεία των ματιών. Το τυρί αποτελεί επίσης καλή επιλογή. Ωστόσο προτίμησε να επιλέγεις τυριά με έντονη γεύση, όπως η παρμεζάνα ή το ροκφόρ, ώστε να καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα. Τέλος, το μπέικον είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό του λίπος και μάλιστα κορεσμένο και καλό θα ήταν να καταναλώνεται με μέτρο.






Ποιες από τις παρακάτω διατροφικές ανταλλαγές πιστεύεις ότι αξίζει να κάνεις, ώστε να μειώσεις την ποσότητα των θερμίδων που λαμβάνεις καθημερινά;


Α. Μαύρη ζάχαρη αντί για λευκή


Β. Κοτόπουλο αντί για μοσχάρι


Γ. Ψωμί ολικής άλεσης αντί για χωριάτικο






Το Γ. Το ολικής άλεσης ψωμί παράγεται με αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο υπόσχεται να προσφέρει στον οργανισμό σου περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6 και Ε, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ και χρώμιο. Επιπλέον, εξαιτίας των ινών, διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου σταθερά και προσφέρει περισσότερο κορεσμό (επομένως χορταίνεις με μικρότερη ποσότητα), βοηθώντας στη διατήρηση υγιούς βάρους. Όσον αφορά στην καστανή ζάχαρη, έχει τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή και ο οργανισμός μας την επεξεργάζεται με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να περιέχει κάποια μέταλλα, όπως μαγνήσιο και ασβέστιο, άλλα όχι σε ποσότητες που να μπορούν να επηρεάσουν ιδιαίτερα την υγεία μας. Τέλος, όσον αφορά το κρέας, κάποια κομμάτια του κοτόπουλου -όπως το στήθος- δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λίπος. Ωστόσο κάποια άλλα -όπως το μπούτι- μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλά σε λιπαρά φτάνοντας και τα επίπεδα του κόκκινου κρέατος. Το ίδιο ισχύει για το μοσχαρίσιο κρέας, όπου υπάρχουν κομμάτια χωρίς πολλά λιπαρά (π.χ. το στρογγυλό). Μάλιστα, είναι από τις καλύτερες πηγές σιδήρου άλλα και συζευγμένου λινολεϊκού οξέος, λιπαρό οξύ το οποίο παίζει ρόλο στην απώλεια λίπους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.

Ένα νησί - Μια παλιά αρρώστια - Ένα σήριαλ!




Με την Σπιναλόγκα, τη λέπρα αλλά και το στίγμα που συνόδευε για δεκαετίες τους χανσενικούς, θα ασχολήθηκαν οι «Πρωταγωνιστές» την Κυριακή 9 Μαΐου 2010.



Οι κάμερες της εκπομπής και ο Σταύρος Θεοδωράκης μπήκαν στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στην Αγία Βαρβάρα και συνομίλησαν με τους τελευταίους λεπρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν εκεί το 1957, όταν έκλεισε η Σπιναλόγκα στην Κρήτη.


Οι «Πρωταγωνιστές» ταξίδεψαν στη Σπιναλόγκα που σήμερα είναι προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος και κατέγραψαν τις αφηγήσεις των κατοίκων των κοντινών χωριών για τη ζωή στο «απαγορευμένο νησί» τη δεκαετία του ’50.


Στην εκπομπή μεταξύ άλλων μιλούν:


- Ο Μανώλης Φουντουλάκης 87 χρόνων που ζει πάνω από 40 χρόνια με την αρρώστια.


- Η κυρία Φωφώ που γεννήθηκε στη Σπιναλόγκα από γονείς χανσενικούς κι έφυγε από το νησί στα 33 της, όταν ανακαλύφθηκε το φάρμακο.


- Η Μαρία Μπεμπελάκη – ταβερνιάρισσα στην Πλάκα του Αγίου Νικολάου, απέναντι απ’ το νησί – που η μητέρα της ήταν νοσοκόμα στο λεπροκομείο.


- Ο Γιώργος Παιδιαδίτης που ο πατέρας του ήταν βαρκάρης και πέρναγε τους ασθενείς «απέναντι».


- Η κυρία Τασία που όταν κλείσθηκε στο θεραπευτήριο, ο σύζυγός της δεν την εγκατέλειψε αλλά έμεινε για δεκαετίες μαζί της στο ίδιο δωμάτιο.


- Η κυρία Φανή που δεν μπορούσε να αποχωριστεί τον άρρωστο άντρα της και τον ακολούθησε στο λεπροκομείο μαζί με τα τρία ανήλικα παιδιά της.


- Ο Γιώργος Μωρογιάννης που παρά τις αναπηρίες στα χέρια που του προκάλεσε η αρρώστια, ασχολείται με χειροτεχνίες.






Η εκπομπή παρακολούθησε τα γυρίσματα του σήριαλ «Το νησί» που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Βικτώρια Χίσλοπ και το οποίο θα παιχτεί στο Mega την επόμενη τηλεοπτική σεζόν.


Οι πρωταγωνιστές Κατερίνα Λέχου, Στέλιος Μάινας και ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης οι οποίοι ζουν στα χωριά του Αγίου Νικολάου εδώ και 9 μήνες, συζήτησαν με τον Σταύρο Θεοδωράκη για τους ήρωες του «Νησιού» που προσπαθούν να «ζωντανέψουν» μέσα από το σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου.


Στην έρευνα συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Άννα Παπανικόλα, Αναστασία Κακοταρίτη, Βίκυ Αποστολάκη και ο οπερατέρ Γιάννης Σαρηγιάννης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα βίντεο!



Παγωτό παρφέ σοκολάτας!





Υλικά

6 κρόκοι αυγών
150 γρ. ζάχαρη
30 γρ. μέλι
6 κ.σ κακάο
2 κ.σ λικέρ μαστίχα
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
20 μπισκότα τύπου μιράντα ή oreo σοκολάτας
πέρλες σοκολάτας


Για την σάλτσα σοκολάτας


150 γρ. κουβερτούρα
150 κρέμα γάλακτος




Εκτέλεση

Βράζουμε τη ζάχαρη με 50 γρ. νερό και συγχρόνως χτυπάμε τους κρόκους στο μίξερ.
Μόλις η ζάχαρη αρχίσει να γίνεται παχύ σιρόπι,  αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και σιγά-σιγά ρίχνουμε αυτό το μείγμα μέσα στο μίξερ όπου συνεχίζουμε το χτύπημα των αυγών έως ότου φουσκώσει και κρυώσει το μείγμα.
Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το κακάο, ανακατεύουμε και στο τέλος ρίχνουμε την παχύρρευστη κρέμα και προσθέτουμε τις πέρλες σοκολάτας.
Σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια σε 3-4 κομμάτια , και προσθέτουμε 3-4 κουταλιές απο το μείγμα του παγωτού.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα σιλικόνης ή μεταλική την οποία έχουμε στρώσει με μεμβάνη ώστε να ξεκολλήσει ευκολα μετά.
Στο τέλος προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα, σε όλη την επιφάνια , χωρίς να ανακατάψουμε με το υπόλοιπο παγωτό ,σκεπάζουμε με μεμβράνη και το διατηρούμε στην κατάψυξη.

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και ρίχνουμε πάνω την ζεστή κρέμα.
Ομογενοποιούμε πάρα πολύ καλά.
Σερβίρουμε, κατά προτίμηση, ζεστή τη σοκολάτα, παγωμένο το παρφέ.




Καλή επιτυχία!