Αλμυρό κέικ με σπανάκι!

Υλικά

300 γρ αλεύρι
150 γρ φρέσκο γάλα
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 αυγά
100 γρ φέτα τριμμένη
100 γρ παρμεζάνα τριμμένη
500 γρ σπανάκι κομμένο
1 κρεμμύδάκι φρέσκο τριμμένο
60 γρ ελαιόλαδο
αλάτι , πιπέρι , δυόσμο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το αχνίζουμε μαζί με το κρεμμυδάκι με ελάχιστο λαδάκι να μαλακώσει,και να "πιεί" τα υγρά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το δυόσμο.
Αφήνουμε το μειγμα να κρυώσει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά , το γάλα, ελαιόλαδο και τα αυγά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε απαλά.
Γεμίζετε με το μισό μείγμα σε βουτηρωμένη κ αλευρωμένη  φόρμα του κείκ ,ρίχνουμε το σπανάκι και απο επάνω  το υπόλοιπο μείγμα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Καλή επιτυχία!

Αλμυρό κείκ με ντομάτα!


Υλικά

3 ντομάτες μέτριες σφιχτές , ξεφλουδισμένες κομμένες σε καρεδάκια
2 κρεμμυδάκια φρέσκα πολύ ψιλοκομμένο
150 γρ. ανθότυρο τριμμένο
2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
1 φλυτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι
σουσάμι λευκό κ μαυρό




Ετοιμασία

Φτιάχνουμε με όλα τα υλικά πηχτό χυλό, ανακατεύοντας καλά.
Λαδώνουμε καλά μια φόρμα του κέικ και πασπαλίζουμε με φρυγανιά και τα σουσάμια
Αδειάζουμε το  μείγμα , πασπαλίζουμε πάλι με σουσάμια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς  για 60 λεπτά περίπου έως ότου ροδίσει καλά.



Καλη επιτυχία!









Λουκουμάδες!


Υλικά

(για το μείγμα)

1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κιλό νερό
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
λάδι για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι μέλι
2-3 λεμονόκουπες

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το μείγμα μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.
Σκεπάζουμε το χυλό με μία πετσέτα και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για περίπου μισή ώρα για να φουσκώσει.
 Όταν έρθει η ώρα να ψήσουμε τους λουκουμάδες, ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι, παίρνουμε με ένα μεγάλο κουτάλι (το οποίο πρώτα βουτάμε σε νερό) μείγμα και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι μεγάλες κουταλιές από τον χυλό.
Μόλις οι λουκουμάδες πάρουν χρώμα τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Σε μία μικρή κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και το ετοιμάζουμε. Μόλις το σιρόπι "δέσει", περιχύνουμε με αυτό τους λουκουμάδες.
Εάν θέλουμε, αφού περιχύσουμε τους λουκουμάδες με το σιρόπι, ρίχνουμε από πάνω και λίγο τριμμένο καρύδι.

Καλή επιτυχία!


Πενιρλί!


Υλικά
(για τη ζύμη)



500 γρ. αλεύρι σκληρό
1 φλ. τσαγιού χλιαρό γάλα
20 γρ. μαγιά νωπή
3 αυγά
5 κ.σ.  μαργαρίνη μαλακή
αλάτι
για τη γέμιση


300 γρ. κατίκι Δομοκού
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
200 γρ. κασέρι τριμμένο
Ελαιόλαδο
σουσάμι
Έξτρα υλικά
Ρίγανη, ξερό βασιλικό, ντομάτες λιαστές , ελιές ψιλοκομμένες , κέτσαπ, ζαμπόν , μπέικον , πιπεριές  κτλ
Εκτέλεση


Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα.
Ενώνουμε με το αλεύρι, το μαλακό βούτυρο και μια πρέζα αλάτι.
Χτυπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιήσουμε το μίγμα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει.
Κατόπιν ζυμώνουμε το μίγμα ελαφρά και χωρίζουμε σε 8 κομμάτια.
Με έναν πλάστη ανοίγουμε ορθογώνια κομμάτια και τα κλείνουμε δίνοντας το σχήμα για πεινιρλί.
Τα γεμίζουμε με τα 3 τυριά και ότι άλλο υλικό μας αρέσει και τα πασπαλίζουμε με αποξηραμένα αρωματικά.
Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο , πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά.

Καλή επιτυχία!










Γλυκό με φράουλες & κρέμα!







Υλικά
(για 4 άτομα)

8 μπισκότα σαβαγιάρ
250γρ φράουλες
4 κ.σ λικέρ αμαρέτο
250 γρ ρικότα
1 φλ κρέμα γάλακτος
1/2 φλ αμυγδαλόψυχα φιλέ

Για την κρέμα

2 φλ κρέμα γάλακτος
1 1/2 φλ γάλα
3 κρόκους αυγών
1/2 φλ ζάχαρη
3 φύλλα ζελατίνας

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και το γάλα.
Στο μπόλ του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη , τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τη βάζουμε στην φωτιά.
Μόλις αρχίζει να βράζει το μείγμα , αποσύρουμε απο την φωτιά.
Ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης (αφού τα έχουμε μουλιάσει σε νερό) και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το μειγμα να κρυώσει ανακατεύτοντας κατά διαστήματα.
Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να δέσει και την προσθέτουμε στην κρέμα , ανακατεύοντας.
Παίρνουμε τέσσερα μπόλ. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα σαβιαγιάρ , τα μοιράζουμε στα μπόλ και τα βρέχουμε με τι λικέρ.
Πλένουμε τις φράουλες τις κόβουμε σε κομμάτια (κρατάμε λίγες για τι γαρνίρισμα) και τις μοιράζουμε στα μπόλ.
Πάνω απο τις φράουλες στρώνουμε την κρέμα.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε λίγο λίγο το τυρί ρικότα.
Στρώνουμε το μείγμα στα μπόλ και γαρνίρουμε με τις υπόλοιπες φράουλες.
Βάζουμε τα μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ωρα πριν τα σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε με την αμυγδαλόψυχα.

Καλή επιτυχία!




Νέδα : το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας



Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας. Αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας. Ξεκινά στους πρόποδες του Λυκαίου όρους, και μετά από μιά περιπετειώδη και εκπληκτική πορεία ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, στενά φαράγγια και σκοτεινά σπήλαια, καταλήγει στον φιλικό και εύφορο κάμπο του Κυπαρισσιακού κόλπου.



Διαδρομή: Η συνολική του διαδρομή είναι περίπου 32 χιλιόμετρα. Δεν μπορεί να παραλείψει κανείς τα λαμπρά μνημεία, τα γραφικά πετρογέφυρα, τους ιστορικούς τόπους που συναντά ακολουθώντας τη ροή του.


Ιστορία: Σύμφωνα με τη Μυθολογία η Νέδα ήταν νύμφη, θεότητα των υδάτων. Η μητέρα του Δία όταν τον γέννησε στο Λύκαιον όρος, εμπιστεύθηκε την ανατροφή του στη Νέδα και άλλες δύο νύμφες, την Αγνώ και τη Θεισόα. (Σήμερα, στα μικρά χωριουδάκια της περιοχής βλέπουμε τα ονόματα αυτά.)


Την περιοχή κατοίκησαν οι Πελασγοί. Αναφέρεται ο βασιλιάς των Πελασγών ο Λυκάων ως ο ιδρυτής της αρχαίας Λυκόσουρας, και ο πατέρας του Φιγάλου ως ο ιδρυτής της αρχαίας Φιγαλείας. Οι Φιγαλείς στην περιοχή τους έκτισαν με τον Ικτίνο (τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα), τον περίφημο ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος τους βοήθησε να ανακτήσουν την πόλη τους από τους Σπαρτιάτες.


Πρόσβαση: Υπάρχουν δύο κύριες προσβάσεις στο ποτάμι, άν θέλει να το ακολουθήσει από την αρχή. Η πρώτη πρόσβαση είναι από την παραλιακή εθνική οδό Πύργου - Κυπαρισσίας. Στρίβουμε ανατολικά προς Λέπρεο και Νέα Φιγαλεία. Στα 7,5χλμ φάνουμε στο Λέπρεο και από κεί σε άλλα 6 στη Νέα Φιγαλεία με ωραία πέτρινα σπιτάκια. Κατόπιν περνάμε στα Πετράλωνα και σε απότομη πλαγιά όπου φαίνεται από ψηλά η κοιλάδα της Νέδας. Συνεχίζουμε στα Περιβόλια, και δεξιά στη Φιγαλεία. (Από κεί μπορεί να επισκεφθεί κανείς τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Φιγαλείας.) Από τα Περιβόλια δυτικά προς το Δραγώγι και μετά βρισκόμαστε μπροστά από τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Συνεχίζουμε βόρεια και φθάνουμε στο κρυμένο χωριό Σκληρού όπου υπάρχει μικρός ξενώνας, και η όμορφη πέτρινη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Συνεχίζουμε ανατολικά για τον Άγιο Σώστη με την δροσερή πλατεία του Άγ. Γιάννη όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 29 Αυγούστου. Επιστρέφουμε στον κεντρικό δρόμο και κινούμαστε δυτικά προς το χωριό Αμπελιώνα με τις καστανιές και τα πολλά νερά. Μετά το χωριό στρίβουμε αριστερά πρός το χωριό Νέδα ή δεξιά προς το χωριό Πέτρα που είναι στην καρδιά της Νέδας.


Η άλλη πρόσβαση είναι από τον κεντρικό δρόμο Καλαμάτας - Κυπαρισσίας. Έξοδος στο Δώριο και ακολουθούμε την διαδρομή στα χωριά της Άνω Μεσσηνίας Ψάρι, Σύριζο, Στάσιμο, Κακαλέτρι, Νέδα.


Μαγιώ, αθλητικά παπούτσια απαραίτητα, και ... καλή διάσχιση !!!

Δροσερό γιαουρτοζελέ!


Μετά απο ένα χορταστικό γεύμα , τι καλύτερο απο ενα δροσερό , γευστικό επιδόρπιο!

Υλικά

4 συσκευασίες ζελέ φράουλα
2 κούπες γιαούρτι
μαρμελάδα φλάουλα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες.(αντίστοιχο νερό & ζάχαρη)
Βάζουμε το ζελε στο ψυγείο εως ότου αρχίσει να πήζει.
Προσθέτουμε το γιούρτι  στο μισοπηγμένο ζελέ και ανακατεύουμε πάραπολύ καλά!
Μεταφέρουμε το μίγμα σε φόρμα και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να πήξει πολύ καλά.
Αναποδογυρίζουμε την φόρμα σε πιατέλα και σερβίρουμε με μια κουταλιά μαρμελάδα φράουλα.

Μπορούμε να το φιάξουμε με ζελέ βυσσινό , σερβίροντας με γλυκό του κουταλιού βυσσινό.

Καλη επιτυχία!