Μανιτάρια σοτέ με μαυροδάφνη , καγιέν και πάπρικα.




Υλικά

300 γρ ολόκληρα μανιτάρια μεσαίου μεγέθους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2-3 κ.σ ελαιόλαδο
1/3 φλ κρασί μαυροδάφνη
αλάτι , πιπέρι
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1/2 κ.γ γλυκιά πάπρικα
2-3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ετοιμασία

Κόβουμε απο τα μανιτάρια μόνο λίγο τα κοτσάνια τους.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια , μόλις αρχίσουν να μαραίνονται ,ρίχνουμε το κρασί και τα μυρωδικά.
Τα σκεπάζουμε και συνεχίσουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να μείνουν με λίγο απο το ζωμό τους.
Γαρνίρουμε με την πάπρικα και τον μαϊντανό.

Καλή επιτυχία!



Κέικ με λευκή σοκολάτα και γλάσο καραμέλας!


Υλικά για το κέικ

250 γρ ανάλατος βούτυρος, σε κομμάτια
200 γρ άσπρη σοκολάτα, χοντροκομμένη
2 ¼ φλιτζάνια (450 γρ) καστανή ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι (375 ml) νερό
2 φλιτζάνια (300 γρ) συνηθισμένο αλεύρι
2/3 φλιτζανιού (100 γρ) μπέικεν πάουντερ
1 κουταλάκι σκόνη με εσσάνς βανίλιας
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα

Υλικά για τo γλάσο καραμέλας

125 γρ βούτυρο, σε κομμάτια
1/3 φλιτζανιού (80 ml) γάλα
1 ½ φλιτζάνι (240 γρ) μίγμα ζάχαρης άχνης
Ετοιμασία

Προθερμαίνετε το φούρνο.
  Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί 22 εκατοστών και καλύπτετε τη βάση και τις πλευρές με αντικολλητικό χαρτί , αφήνοντας το χαρτί να επεκταθεί 5 εκ. πάνω από το ταψί.
Βάζετε μαζί βούτυρο, σοκολάτα, ζάχαρη και νερό σε μέτρια κατσαρόλα και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να δέσει μεταξύ του.
Μεταφέρετε το μίγμα σε μεγάλο μπολ και το αφήνετε να κρυώσει για 15 λεπτά.
 Ρίχνετε μέσα το αλεύρι, την βανίλια και τα αυγά.
Ρίχνετε το μίγμα στο έτοιμο ταψί και το ψήνετε σε σιγανό φούρνο για 2 ώρες περίπου. 
Σβήστε τον φούρνο και άστε το ταψί μέσα για ακόμη 10 λεπτά, το βάζετε σε μια σχάρα και αφήνετε να κρυώσει.
Βάζετε το γλύκισμα σε πιατέλα σερβιρίσματος και στρώνετε καλά από πάνω το γλάσο.

Για το γλάσο καραμέλας

 Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Ανακατεύετε μέσα ζάχαρη και γάλα και τα αφήνετε να βράσουν.  Μειώνετε τη θερμοκρασία, τα αφήνετε να σιγοβράσουν ακάλυπτα για 3 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν.  Σταδιακά ανακατεύετε μέσα την ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε καλά μέχρι να δέσουν καλά τα υλικά και γίνει ένα μαλακό γλάσο.

Καλή επιτυχία!




 Την πρότυπη συνταγή θα βρείτε ΕΔΩ

Μια υπογραφή για την Μαρία ...

Μόλις είδα την ανάρτηση στο ιστιολόγιο της Αικατερίνης .

Αναδημοσιεύω κι εγώ με την σειρά μου απ’ το ίδιο ιστιολόγιο .

Νομίζω πως πρέπει να βιαστούμε όλοι!

Σπανακοτυρόπιτα στριφτή




Υλικά

1/2 κιλό φύλλο κρούστας
300 γρ τυρί φέτα
300 γρ ανθότυρο
1/2 κιλό σπανάκι ζεματισμένο και  ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 αυγά
αλάτι και πιπέρι
βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
1 κρόκο αβγού για το άλειμμα των φύλλων

Ετοιμασία

Σε καυτό νερό ζεματίζουμε το σπανάκι , σουρώνουμε , ψιλοκόβουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Τρίβουμε με τα χέρια μας τα τυριά ή με ένα πιρούνι σε βαθύ σκεύος.
Χτυπάμε τα αβγά με τον αβγοδάρτη και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα τυριά.
Προσθέτουμε αλάτι κατά βούληση και πιπέρι , ανακατεύουμε και προσθέτουμε το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς. Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας σε καθαρό πάγκο , αλείφουμε με λίγο βούτυρο και βάζουμε στην άκρη του και κατά μήκος λίγη από την γέμιση μας. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό σφιχτά και το τοποθετούμε κουλουριασμένο στο κέντρο του ταψιού , σαν να φτιάχνουμε μια σπείρα.
Βουτυρώνουμε και γεμίζουμε το επόμενο φύλλο και το βάζουμε στο ταψί , τυλίγοντας γύρω από το πρώτο.


Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση. Περιχύνουμε την πίτα μας με λίγο ακόμα λιωμένο βούτυρο και την αλείφουμε ελαφρά με τον κρόκο του αβγού. Ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς για περίπου 40' ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια της.
 Καλή επιτυχία!

Επιδόρπιο με κάστανα!




Σήμερα φτιάχνουμε ενα επιδόρπιο με κάστανα , με απλά εύκολα υλικά , που μπορεί να είναι έμπνευση της στιγμής αλλά το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο!


Υλικά

1/2 φύλλο κρούστας
1 βητάμ + 2 κ.σ επιπλεόν για τα φύλλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
1 κεσεδάκι απο το γιαουρτι ζάχαρη καστανή
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα απο 1/2 λεμόνι
20 κάστανα μαρον γλασέ κομμένα σε 4 κομμάτια το καθένα

Υλικά για το σιρόπιασμα

1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
χυμό απο 1/2 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας

Ετοιμασία  για το σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μέτρια φωτιά μεχρι να δέσει το σιρόπι μας.

Ετοιμασία για το γλυκό

Χτυπάμε το βητάμ με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα μας.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε διαδοχικά το μπέικιν , τις βανίλιες , το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε και τα κάστανα και ανακατέυουμε απαλά με ένα κουτάλι.

Στρώνουμε σε βουτηρωμένο σκεύος τα φύλλα κρούστας "τσαλακωμένα" το ένα δίπλα στο άλλο , βουτηρώνουμε τα φύλλά με ένα πινελάκι και αδειάζουμε επάνω το μείγμα μας. Αφήνουμε για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου , ώστε να ρουφίξουν τα φύλλα μας το μέιγμα και να απλωθεί ομοιόμορφα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά , στούς 180 βαθμούς με αέρα.

Όταν το γλυκό μας είναι έτοιμο , σιροπιάζουμε σε το κρύο σιρόπι μας.

Καλή επιτυχία!






Ψητά μήλα με μαυροδάφνη!



Υπάρχουν τουλάχιστον 7.000 διαφορετικές ποικιλίες μήλων , αλλά καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς γύρω στα 100.Είναι ιθαγενές φρούτο της Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας.Τα μήλα είναι εδώ και πολλά χρόνια είναι τα αγαπημένα φρούτα στην Ελλάδα και  προτιμούμε ιδιαίτερα τα κόκκινα (70 % των καλλιεργούμενων ποικιλιών) έναντι των πράσινων (20%) σύμφωνα με στατιστίκη από την Εταιρεία Ανάπτυξης Πυλίου Α.Ε 

Η πρώτη γραπτή αναφορά στη λέξη "μήλο" εμφανίζεται στην Οδύσσεια Ομήρου και οι πρώτες επίτυχημενες προσπάθειες καλλιέργειας μήλων έγιναν στην καλσική Ελλάδα. Ο Θεόφραστος στο "Περί Φυτών Ιστορίας" αναφέρει περίπου 6 αρχαίες ποικιλίες και ο Αθηναίος στους "Δεινπνοσοφιστές" αναφέρεται σε 4 τουλάχιστον.

Τα μήλα δε χρησιμοποιούνται μ΄'ονοστη ζαχαροπλαστική  ήδη ο Απίκιος αναφέρεται σε μια συνταγή για χοιρινό με μήλα.Και ο συνδυασμός λιπαρά ψάρια με μήλα είναι αρκετά δημοφιλής και αρχαίος.
Χρησιμοποιούνται λοιπόν πολύ σε αλμυρά πιάτα , σε σάλτσες , είτε σοταρισμένα , μπρεζέ , στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μαζί με κρέατα ή και λαχανικά.

Υποπροϊόν των μήλων είναι ο μηλίτης κρασί απο χυμό μήλων που έχει υποστεί ζήμωση. Δεν εχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και έχει κάπως ξινή γεύση. Είναι πολύ γνωστός σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης , όχι τόσο στην Ελλάδα.







Για να φτιάξουμε λοιπόν τα ψητά μήλα με μαυροδάφνη
θα χρειαστούμε :

1 φλ μέλι
1/2 φλ χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλ μάυρη ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
4-5 κόκκους μαύρου πιπεριού
2-3 ολόκληρα γαρίφαλα
6 μήλα Γκόλντεν ή Γράνι Σμίθ


Ετοιμασία

Βράζουμε την μαυροδάφνη  , το μέλι , τον χυμό πορτοκαλιού , τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά μας να πάρουν μια βράση σε μέτρια κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό σαν μέλι. Βγάζουμε απο την φωτιά.


Όσο βράζει το μείγμα καθαρίζουμε τα μήλα αφαινώντας τον πυρήνα τους και προθαιρμαίνουμε τον φούρνο στοτς 180 βαθμούς




 
       Τυλίγουμε κάθε μήλο με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε την κορυφή λίγο ανοιχτή.Τα βάζουμε σε ένα ταψί.
                     Προσθέτουμε περίπου 1/2 φλ απο το μείγμα κρασιού- μελιού σε καθένα απο τα μήλα , αφήνοντας να στάξει απο την κορφή προς τα κάτω και κλείνουμε καλά το αλουμινόχαρτο ώστε τα μήλα να μαγειρέυονται στον ατμό με τους χυμούς όσο ψήνονται.
Ψήνουμε για 25-35 λεπτά .Τα βγάζουμε απο το φούρνο , αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και ξετυλίγουμε προσεκτικά.Σερβίρουμε σε πιάτα με όλο τους το ζουμί. 

Κάλή επιτυχία!



                                             
                                                                         



7ο bazzar για το Χαμόγελο του Παιδιού στην Πάτρα!


Σήμερα έπεσε στα χέρια μου η παρακάτω πρόσκληση και σκέφτηκα να την μοιραστώ μαζί σας! :)


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Εθελοντικός Οργανισμός "Το Χαμόγελο του Παιδιού"
σας προσκαλέι στα εγκαίνια τιυ 7ου Bazaar , που θα πραγματοποιηθούν
στην αίθουσα του " Εμπόρικου Συλλόγου Πατρών" (Πλατεία Γεωργίου 25 - Α' όροφος)
την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 18:30(ώρα έναρξης bazzar)

Οι εθελοντές του Οργανισμού στην προσπάθεια τους να ανισχύσουν οικονομικά το έργο του ,
έφτιαξαν με πολύ μεράκι και αγάπη διάφορα χειροτεχνήματα. 
 Σας περιμένουμε γιατί ...
                                            τα παιδιά περιμένουν απο εσάς!
                                                                από εμάς!
                                                    από όλους μας!!!

                         

Διάρκεια bazaar : Σάββατο 20 Νοεμβρίου μέχρι και Παρασκευή 26 Νοεμβρίου και ώρες από 10:00 π.μ μέχρι 9:30 μ.μ