Μπουγάτσα είναι συνήθως γλυκιά πίτα με λεπτό φύλλο , με γέμιση κρέμας ,
πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Ενώ παρασκευάζεται σ'ολη την Ελλάδα 4 πόλεις φημίζονται για την
μπουγάτσα τους : η Θεσσαλονίκη , οι Σέρρες , το Ηράκλειο και τα Χανιά.
Στην Κρήτη όπως και αλλού η μπουγάτσα είναι πάντα γλυκιά ,
ενώ στην Β.Ελλάδα φτιάχνουν και αλμυρή με τυρί (ακόμα και με κιμά
ή σπανάκι ή πατάτα ή άλλη γέμιση - που στην υπόλοιπη Έλλάδα
αναφέρονται ως τυρόπιτα , κιμαδόπιτα κτλ)
Οι Σέρρες φημίζονται για το τραγανό φύλλο που χρησιμοποιούν στην
μπουγάτσα.
Μάλιστα γίνονται προσπάθειες απο το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών
να καθιερωθεί ως προϊόν ΠΟΠ.
Ετυμολιγικά η λέξη προέρχεταο από το τούρκικο bo a a , που αποτελεί
Τι 1917 ιδρύθηκε η Συντεχνία των μπουγατσοποιών Θεσσαλονίκης και
2 χρόνια μετά συγκεντρώνει 51 μέλη.
Μετά το 1922 , με τους μικρασιάτες πρόσφυγες άρχισε να εξαπλώνετε σ'ολη την
Ελλάδα και εξελίσσετε η παρασκευή της.
Υλικά
700 γρ αλεύρι σκληρό
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
400 γρ. ζάχαρη
1 λεμόνι (χυμός + ξύσμα)
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ τεντούρα ή κονιάκ
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
Ετοιμασία
Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με την σόδα.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά μας, εκτός από το αλεύρι.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά προσθέτοντας σιγά- σιγά το αλεύρι έως γίνει μια μαλακιά ζύμη όπως στα κουλουράκια.
Αδειάζουμε την ζύμη μου σε λαδωμένο ταψάκι, κάνουμε σχέδια με πιρουνάκι
και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι κ ζάχαρη.
και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι κ ζάχαρη.
Ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο για 1 ώρα.
Καλή επιτυχία !
Η μπουγάτσα αυτή δεν είναι αφράτη , θα πρέπει να είναι λεπτή και τραγανή σαν μπισκότο.
Η μπουγάτσα αυτή δεν είναι αφράτη , θα πρέπει να είναι λεπτή και τραγανή σαν μπισκότο.
16 σχόλια:
ΕΙΔΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΚΑΙ ΕΤΡΕΞΑ!!
ΝΟΣΤΙΜΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ε??
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!
είναι είναι Λούρδη μου , καλό βράδυ , σε ευχαριστώ :-)
Amazing blog! ;) what about following each other?:D kisses from Poland <3
Nonszalancka welcome! Of course following each other , why not ???
thanks you :-))))
Απ'τα αγαπημένα γλύκα, όταν είναι καλοφτιαγμένη!! Καλό Σαββατοκύριακο Αφροδίτη!
Όλγα σε ευχαριστώ , καλό Σαββατοκύριακο και σε εσένα! :)
(τα "μοντέλα" σου όντως πανέμορφα)
"Θεά" μου εξαιρετική η μπουγάτσα της γιαγιάς !Η απλότητα και νοστιμιά πάντα κερδίζουν.
(το ταψάκι που λέγαμε;)
Μάρα ναι συμφωνώ , όσο περιορισμένα και να ήταν τα υλικά στα οποία είχαν πρόσβαση οι παλιές νοικοκυρές , πάντα έβρισκαν τον τρόπο να γλυκάνουν την οικογένεια!
φιλιά σε ευχαριστώ :)
Afroditi μου,
Να είσαι καλά. Είναι πρωί δεν έχω φάει ακόμη, μου........ 'τρεξαν τα σάλια.
Και τι ωραία ιστορική διαδρομή. Μαμαλάκη μου θύμισε.
Συνδυασμός της γεύσης με ιστορική προέλευση!!!!
Συγχαρητήρια!!
:-)
Καλημέρα.....έχω δοκιμάσει και είναι φανταστική!!!μόνο που δεν είχα τη συνταγή...ευχαριστώ!!!
καλημέρα Αφροδιτάκι! Επιτέλους βρήκα πώς να κάνω comment!! (φυσική μελαχρινή...)
Καλημέρα Αφροδιτούλα!
Φαντάζομαι όλη θα τρέξουν για την κλασική μπουγάτσα.. κρεμούλα . κανέλα...
Ναι την ξέρω αυτή την μπουγάτσα!!
Έχει διάφορες ονομασίες κατά τόπους!
Φιλάκια πολλά!
ΑΦΗΝΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ Ν ΑΡΧΙΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΙΑ ΗΣΥΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.
ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ Η ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ.ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΓΩ:))))
Δήμητρα χαίρομαι που βοήθησα και εγω να ξεκινήσει η μέσα σου όμορφα!σε ευχαριστώ :)
Nantia σε ευχαριστώ πολύ! :)
Μαιρούλα μου!!!! τι χαρά είναι αυτή!!! καλώς όρισες!!! φιλιά ... κι'ας θέλεις να με "δολοφονήσει" χαχαχα
Eva μου ήμουν σίγουρη πως θα την γνώριζες αυτη την παραλαγή της μπουγάτσας! Θα με ενδιέφερε να μάθω και άλλες ονομασίες της!
φιλιά πολλά :)
Jk να πάρεις όσο κομμάτια θέλεις! :)
Ευχομαι σε όλους μια ήρεμη κ καλή εβδομάδα όπως λέει και ο φίλος μας SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS :)
Την έχω φάει αυτή την μπουγάτσα και ομολογώ πωςμου άρεσε πολύ!!!Πολλά φιλιά Αφροδιτούλα μου!!!
Elen μου , σε ευχαριστώ , φιλιά :)
Δημοσίευση σχολίου