Υλικά
1 1/2 καθαρισμένα μέτρια καλαμαράκια
1 φλ τσαγιού ρύζι Καρολίνα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
4-5 ψιλοκομμένες ντομάτες
4-5 ψιλοκομμένες ντομάτες
1/2 κουταλάκι κρόκο Κοζάνης
μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο
3/4 φλ ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι
μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο
3/4 φλ ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι
λεμόνι
(προαιρετικά τυρί φέτα )
Ετοιμασία
Πλένουμε τα καλαμαράκια , αφαιρώντας το κοκαλάκι και τα μάτια τους χωρίζουμε το σώμα από τα πλοκάμια.Τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό , αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν.
(μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένα , καθαρισμένα καλαμαράκια)
Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε για λίγο το κρεμμύδι προσθέτουμε τα πλοκάμια και το ρύζι. Σβήνουμε με το μισό κρασί, προσθέτουμε τη ντομάτα , το σκόρδο , το κρόκο Κοζάνης και το μισό μαϊντανό.Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί για λίγο μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε σε αυτό το σημείο το τυρί μας , τη φέτα , εάν θέλουμε.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο κρασί , το ελαιόλαδο και λίγο νερό εάν χρειάζεται.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου , μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πάρουν ένα ωραίο χρώμα τα καλαμαράκια μας.
Σερβίρουμε με φρεσκοψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό και φρέσκο λεμονάκι.
Καλή επιτυχία!
17 σχόλια:
τελειο ! κι εψαχνα μια τετοια συνταγη ! σ' ευχαριστω ! θα την δοκιμασω αυριο κιολας ;)
Νανω
Τυπώνω πάραυτα την συνταγή!!! πρέπει να είναι νοστιμότατα !!!
γεια στα χεράκια σου !!!
καλημέρα και φιλια πολλά
Και με φέτα, και με φέτα, τους πάει πάααρα πολύ!!!
Αφροδίτη μου έφτιαξες ένα από τα αγαπημένα μας πιάτα, γεια στα χεράκια σου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Με ξετίναξες. Με ισοπέδωσες. Με τσάκισες.
Νανώ μου , θα σας αρέσει πολύ , εμένα έφαγε ακόμα και η μικρή! φιλιά σε ευχαριστώ :-)
Μαρία Β , κλασικός , αγαπημένος Τσελεμεντές η συνταγή , εγω πρόσθεσα επιπλέον την ντομάτα και την φέτα , σε ευχαριστώ πολύ κ εσένα , φιλιά :-)
Έλενα συμφωνώ με την φέτα ήταν συγκλονιστικά μπορώ να πώ (έφτιξα κ χωρίς τυρί) σε ευχαριστώ πολύ , φιλιά :-)
Κανθαρέ το πρωί γύρναγα στα μέρη σου αλλά δεν πρόλαβα να σε καλημερίσω , σε ευχαριστώ πολύ :-)
τα φτιάχνω κι εγώ και είναι από τα αγαπημένα μου !!! :-)
τα ειχα κανει καποτε μα μαλλον τα παραεψησα και μου βγηκαν σκληρα...οι φωτο μου ανοιγουν την ορεξη!
αχ αυτα τα γεμιστααααααααααα..
ή δεν θα μου φτανει το ρυζι.....χαχαχαχαχαχαχαχα.. ή θα πρεπει να εχω ολη την ιχθυοσκαλα στο σπιτι για να γεμιζω με ρυζι...χαχαχαχαχαχαχα..
τωρα με τις δικες σου αναλογιεςςςςςς.. ουυυυυυυυυυυυυ..
καλο απογευμαααααααααααααα..
φιλακιααααααααααααα..
Δείχνουν τέλεια πραγματικά και θα τα φτιάξω σίγουρα μέσα στο ΣΚ!!!!
Φιλιά Φανή!!!!
effie ,cook , ta matia mou , ΦΑΝΗ , καλημέρα ,σας ευχαριστώ :-)
ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ!!!
ΤΡΕΧΩ ΓΙΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ!!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!
πηρα τη συνταγη κι εφυγα καλημερα! και σ ευχαριστω!!!
Αγαπημένο φαγάκι και έχω κανά χρόνο να φτιάξω...Καλά που το θύμισες! Υπέροχα είναι!
Καλημέρα!
Λούρδη κ Μάγε καλημέρα , σας ευχαριστώ :-)
Έφη μου καλημέρα κ σε εσένα , σ'ευχαριστώ :-)
Mας ξελόγιασες με τα καλαμαράκια σου!
newagemama χαίρομαι να σας "ξελογιάζω" με τέτοιους τρόπους , να'σαι καλά σε ευχαριστώ :-)
Δημοσίευση σχολίου