και ο κλήρος πέφτει ...


  Άργησα αλλά δεν το ξέχασα , να μην το καθυστερώ περισσότερο λοιπόν! Ευχαριστώ πολύ όσους διαβάσατε αλλά και ευχηθήκατε στην ανάρτηση μου  Γράμμα στον Αγ.Βασίλη , μια ευχή & 3 δωράκια

 Roadartist ,  Σοφία , Γιάννα ,JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS  , big mama , Ειρηνη Σ , mara , Katerina Νίκη , Ανθούλα  και KANTHAR0S να σας καλώς ορίσω  όλους στο σπίτι μου ... μιας και  προσπαθώντας να φανταστώ τη μορφή του καθένα - καθεμιάς ξεχωριστά ή να σας φέρω στο μυαλό μου κάποιες από τις κοπέλες που ήδη γνωρίζω ,
ουσιαστικά ήσασταν εδώ! :-)







Να λοιπόν ποιοι θα παραλάβουν τα  3 δωράκια :

 Ειρηνη Σ το cd Λιλιπούπολη

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS  το  παραμύθι

και η Roadartist το εικονογραφημένο βιβλιαράκι

Καλή ακρόαση και καλή ανάγνωση! :-)





Κολοκυθόσουπα γιορτινή!



Υλικά

1 κιλό κολοκύθα γλυκιά , καθαρισμένη και  κομμένη με κύβους
50 ml  ελαιόλαδο
50 γρ βούτυρο
500 γρ κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
800 γρ ζωμό κοτόπουλου
80 γρ μαύρη ζάχαρη
25 ml μηλόξιδο
100 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι




Ετοιμασία

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο , προσθέτουμε τα κρεμμύδια , τα αλατίζουμε και τα ιδρώνουμε καλά.

Προσθέτουμε την κολοκύθα και αλατίζουμε , ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσει καλά.

Κατόπιν προσθέτουμε το ζωμό , τη ζάχαρη το ξίδι και σιγοβράζουμε μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει εντελώς.


Αλέθουμε τα υλικά στο μπλέντερ πολύ καλά και τα περνάμε απο σήτα.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή γαρνίροντας με τη χτυπημέη κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.




Καλή επιτυχία!

Είναι μια συνταγή του κ.Γιάννη  Λουκάκου

Πως να ψήσουμε στην εντέλεια μια απλή γαλοπούλα!



Υλικά

1 γαλοπούλα (5-7κιλά)
2 καρότα
2 κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 φινόκιο
3-6 κ.σ βούτυρο (ανάλογα με το μέγεθος της γαλοπούλας)
αλάτι & πιπέρι
άκαυστος σπάγκος

Για την σάλτσα

1 λίτρο ζωμό κότας
1/2 φλ νερό
3 κ.σ κορνφλάουρ
1 φλ κρασί μαυροδάφνη
αλάτι & πιπέρι

Ετοιμασία

 Πλένουμε τη γαλοπούλα και αφαιρούμε τα εντόσθια.

Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρα κομμάτια.
Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και κόβουμε το φινόκιο σε χοντρα κομμάτια.
Με αυτά τα υλικά γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας - δεν είναι γέμιση -
αλλά δίνουν πολύ ωραία γεύση στη γαλοπούλα  καθώς ψήνεται.

Δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας σε τον σπάγκο , για να μην ανοίξουν
κατά το ψήσιμο και ανάβουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς κελσίου.

Τοποθετούμε την γαλοπούλα σε σχάρα η οποία χωράει μέσα σ'ένα μεγαλύτερο ταψι.
Έτσι ο ζωμός της γαλοπούλας θα πέφτει στο ταψί χωρίς το φαγητό μας να "κολυμπάει"
στο λίπος καθώς μαγειρεύεται.

Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε την γαλοπούλα.
Την βάζουμε στο φούρνο και κάθε 30 λεπτά αλέιφουμε με επιπλέον λιωμένο βούτυρο
και με λίγο ζωμό απο αυτό που πέφτει στο ταψί.
Η γαλοπούλα χρειάζετε 22 περίπου λεπτά ψήσιμο ανά κιλό αν δεν είναι "βαριά" γεμισμένη.
Αν την γεμίσουμε παραδοσιακά τότε θέλει 25-30 λεπτά/κιλό.

Ετοιμασία για την σάλτσα

Απο το ταψί που έχει ψηθεί η γαλοπούλα αφαιρούμε με ένα κουτάλι το λίπος απο το ζωμό.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό απο το ταψί και το 1 λίτρο ζωμό κότας.
Βράζουμε και ανακατεύουμε συνχρόνως για 5-7 λεπτά σε σιγανή φωτιά.
Διαλύουμε 3 κουταλιές κορνφλάουρ σε 1/2 φλ νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα
ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα. Βράζουμε για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε 1 φλ μαυροδάφνη , λίγο αλάτι , πιπέρι και βράζουμε ακόμα λίγο
για να εξατμηστεί το οινόπνευμα.
Η σάλτσα μας είναι έτοιμη!

Καλή επιτυχία!







Η Παέγια της Μαρίας!



Η μοναδική Μαρία Γκάνε , φίλη μου που τα τελευταία χρόνια ζεί στην Μαδρίτη 
μοιράζετε μαζί μας μια συνταγή για Παέγια!

Για την ακρίβεια μας γράφει :

Η Παέγια γινεται με πολλους τροπους.
Η μονο με θαλασσινα ή αναμικτα θαλασσινα και κρεας.
Εγω προτιμω την θαλασσινη.


Χρειαζόμαστε

Μια ποικιλια θαλασσινων(καλαμαρακια,γαριδες,καραβιδες,μυδια κτλ)
1 πιπεριά Φλωρίνης, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι νυχάκι
2 μέτριες ντομάτες, σε μικρά κυβάκια
1 φλιτζ. τσαγιού αρακάς, κατεψυγμένος
5-6 στήμονες απο κρόκο Κοζάνης
1/2φλιτζ κρασί λευκό
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ζεστό νερό περίπου 500μλ ή το ζωμό που έβρασαν οι γαρίδες μας (αν είναι φρέσκες)




Ετοιμασία
Σωταρουμε το κρεμμυδι με το σκορδο σε λιγο ελαιόλαδο.
Ριχνουμε τα θαλασσινα εκτος απο γαριδες-καραβιδες που θελουν λιγο ψησιμο στο τελος.
Σβήνουμε με κρασακι.Αφήνουμε 5 λεπτά.
Μετά ρίχνουμε την ντομάτα,τις πιπεριές,τον κρόκο και τον αρακά.Προθέτουμε το ρύζι και ζεστό νερό.Απο την στιγμή που θα πάρει βράση το φαγητό μας , χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για  ακόμα δέκα λεπτά. Περίπου 3-4 λεπτά πριν γίνει το φαγητό μας προσθέτουμε τις γαρίδες-καραβίδες.


Καλή επιτυχία!


Μαράκι σε ευχαριστώ πολύ!

Το 2010 σε φωτογραφίες ...........

2010 in photos (part 1 of 3)



As the year 2010 approaches its last few days, it's time to look back on the previous 12 months. In the first third of 2010, Millions of gallons of oil spewed into the Gulf of Mexico, several massive earthquakes wreaked havoc worldwide, Vancouver hosted a successful Winter Olympics, and so much more. Each photo tells its own tale, weaving together into the larger story of 2010. This is a multi-entry story, 120 photographs over three days. Please watch for part 2 and part 3 tomorrow and the next day. (40 photos total)
 
 

http://www.boston.com/bigpicture/2010/12/2010_in_photos_part_1_of_3.html

Μελομακάρονα μπουκίτσες!


Η συνταγή είναι της φίλης  Μαίρης ,απο τα πιο νοστιμα μελομακάρονα που έχω φτιάξει!  Έκοψα την ζύμη με στρογγυλό κουπατ , μαλιστα χρησιμοποίησα ένα σουρωτήρι μπάλα και τα έκανα μικρά σαν μπουκίτσες!



Υλικά

2 φλ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
½ φλ. κονιάκ
1 κ.γ. γαρύφαλλο κοπανισμένο
2 κ.σ. κανέλλα
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια κι 1 λεμόνι (κατά προτίμηση βιολογικά)
1 κ.γ. σόδα
1/4 φλ. ζάχαρη
2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό (Αγ. Γεωργίου)(340 g)
4 – 4 ½ φλ. αλεύρι "μάνα" κίτρινο κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν ( ακριβώς 480 γραμ.)
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι


Ετοιμασία

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά με τα αρωματικά, διαλύουμε τη σόδα και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Το αφήνουμε λίγο να απορροφήσει όσα υγρά μπορεί (αν δεν το κάνουμε και ρίξουμε αμέσως το αλεύρι θα νομίσουμε ότι χρειάζεται περισσότερο αλεύρι ... ολέθριο το αποτέλεσμα...)

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν.

Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή, μόλις να πλάθεται και όταν μένει λίγο να βγάζει κάπως το λάδι. Αν είναι πιο σφιχτή τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά και δεν θα απορροφούν το σιρόπι. Αν γίνει πολύ μαλακή τα μελομακάρονα θα σκάνε και θα διαλύονται. Το ιδανικό είναι να σκάνε πολύ λίγο στο ψήσιμο.

Υπολογίστε περίπου 15-16 ml ζύμης για κάθε μελομακάρονο (κουτάλι μεζούρα). Ξεγελάνε στο μάτι και φαίνονται μικρά αλλά όταν ψήνονται φουσκώνουν και απλώνουν. Μην τα κάνετε μεγαλύτερα, αν δεν θέλετε μέγεθος "παντόφλας"....

Τα πλάθουμε σαν χοντρά δάχτυλα κυλινδρικά, καθώς ψήνονται το σχήμα τους πλαταίνει. Τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου λαδόχαρτο και τα ψήνουμε στους 175ο C για 25 λεπτά.


Σιρόπι

2 ½ φλ. ζάχαρη
1 ½ φλ. μέλι
4 φλ. νερό

Αφήνετε το σιρόπι να βράσει 2-3 λεπτά ενώ το ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα σε μέτρια φωτιά.
Στρώνετε τα μελομακάρονα σε ένα-δύο ταψιά, κοντά το ένα στο άλλο. Ρίχνετε πάνω σε κρύα μελομακάρονα το βραστό σιρόπι. Σε 3 περίπου λεπτά τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα γυρίζουμε άλλες δύο φορές και τα αφήνετε να κρυώσουν ανάποδα.
Ετοιμάζετε το καρύδι χοντροτριμμένο και βουτάτε ένα-ένα τα μελομακάρονα στο καρύδι για να κολλήσει πάνω τους.Έτσι τα καρύδια μένουν στο μελομακάρονο κι όχι στην πιατέλα...

Καλή επιτυχία!

Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα: Τα μελομακάρονα, τα μακαρόνια και ο μακαρίτης. Υπάρχει ετυμολογική σχέση ανάμεσα τους;

Παρουσίαση με λίγα λόγια: Είναι εύκολο να συνδυάσουμε την ετυμολογία του χριστουγεννιάτικου παραδοσιακού γλυκίσματος, του μελομακάρονου, από τις λέξεις: μέλι + μακαρόνι. Μη ψάξετε, όμως, να βρείτε ομοιότητα σχήματος ανάμεσα στα μακαρόνια και τα μελομακάρονα. Ψάχνοντας προσεκτικά σε ελληνικά και ξένα λεξικά θα βρείτε την εκδοχή ότι η λέξη “μακαρόνι” παράγεται από τη μεσ. ελληνική λέξη μακαρωνία” (: νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη μακαρία”, που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Στους νεότερους χρόνους ένα γλύκισμα που έμοιαζε με τη μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και γι αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο. Οι Ιταλοί, έθνος με παράλληλο πολιτισμό, διατήρησαν τη λέξη μακαρωνία στη λέξη maccarone (: μακαρόνι). (Στα 24grammata.com θα βρείτε τη σχετική βιβλιογραφία και φωτογραφίες). Οι Έλληνες συνέχισαν, τουλάχιστον, για τρεις χιλιάδες χρόνια να χρησιμοποιούν λέξεις, όπως: μακάρι, μακάριος, μακαρίτης, μακαριστός και τελευταία, μακαρονάς, μακαρονάδα και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1500 μ.Χ γίνεται γνωστό στη Γαλλία και αργότερα στην Αγγλία ένα αμυγδαλωτό μπισκότο, κάτι σαν το δικό μας “εργολάβο”, με το όνομα “macaroon” (Γιώργος Δαμιανός)

 Για περισσότερα στο: 24grammata.com


Γαρίδες πιλάφι με κονιάκ



Υλικά

1 ½ φλ ρύζι για πιλάφι
½ κιλό γαρίδες καθαρισμένες και βρασμένες
1 φλ ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
¾ φλ κρασί λευκό
Ζωμό που έβρασαν οι γαρίδες
2 φύλλα δάφνης
½ φλ πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 κ .σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι & πιπέρι


Ετοιμασία

Σοτάρουμε με το μισό λάδι το κρεμμύδι , προσθέτουμε το ρύζι , ανακατεύουμε
και σοτάρουμε ελαφρά.

Σβήνουμε με τη μισή ποσότητα κρασιού και προσθέτουμε 3 φλιτζάνια ζωμό και τη δάφνη. Σιγοβράζουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο   και άλλο ζωμό αν χρειαστεί

Αποσύρουμε από την φωτιά πριν σωθεί όλος ο ζωμός.
Βάζουμε σε τηγάνι το υπόλοιπο λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε την πιπεριά
και το σκόρδο να μαραθούν.
Κρατάμε 3-4 γαρίδες για το γαρνίρισμα και προσθέτουμε στο τηγάνι τις υπόλοιπες ψιλοκομμένες. Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί , προσθέτουμε το κονιάκ και το μαϊντανό αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις και ρίχνουμε τη σάλτσα στο πιλάφι.

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να πήξει.
Σερβίρουμε το πιλάφι σε πιατέλα και γαρνίρουμε με τις γαρίδες που έχουμε κρατήσει.


Καλη επιτυχία!

Η συνταγή είναι απο βιβλίο της κ.Σοφιά Σκούρα

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη , μια ευχή & 3 δωράκια!


Τον τελευταίο καιρό αισθανόμουν περίεργα ... χωρίς κανένα λόγο ...
ξαφνικά έγινε κάτι που τα άλλαξε όλα ... μαγικά!

Ο μεγάλος μου γιός μου ζήτησε να γράψουμε και να στείλουμε και εμείς το δικό του γράμμα !
Μην ρωτάτε που ... φυσικά στον Αγιο Βασίλη!

Γελάτε ; γιατί ; δεν πιστεύετε πως υπάρχει  ;

Κι'ομως ... σας βεβαιώνω υπάρχει!

Υπάρχει για όλους μας , για τον καθένα απο εμάς ξεχωριστά...

Ο γιός μου λέει πως είναι ο πιο καλός παππούς μετά τον παππού Σάκη ...

Είναι ψηλός , τρώει πολύ , πίνει όλο του το γάλα , αγαπάει πολύ όλα τα παιδάκια του κόσμου ,
ακόμα και εκείνα που κάνουν ζαβολιές.
 Όλα του τα ρούχα είναι κόκκινα , φοράει γυαλιά , έχει άσπρα μαλιά , είναι χοντρούλης μπαίνει σπίτι μας  απο την καμινάδα πάντα τα Χριστούγεννα και του φέρνει το πιο όμορφο δώρο! 

Εγώ πάλι πιστεύω πως ο Αγ. Βασίλης δεν έρχετε μόνο τις γιορτές ...
είναι εδώ παρών καθημερινά ...

Είναι εδώ όταν η μητέρα μου ... θα έρθει ένα ΣΚ στο σπίτι για να μας "δεί"... αλλά θα καταλήξει αγκαλιά με την σιδερώστρα ...

Είναι εδώ όταν ... ο καλός μου θα μείνει σπίτι με τα παιδιά .... για να βρεθώ με τις φίλες μου ... 


Είναι εδώ όταν ... η δασκάλα στο σχολείο θα μου πεί πόσο "σπουδαίο" παιδί είναι ο μικρός μου ...

Είναι εδώ όταν θα χτυπήσει το τηλέφωνο ... και στην άλλη γραμμή θα είναι η μητέρα του άντρα μου , και θα μου πεί ... θα σου στείλω σπανακόρυζο αύριο μην μαγειρέψεις...

Είναι εδώ ... όταν η ώρα εχει πάει 9μμ και κοιτάζοντας στα παιδικά δωμάτια ... και τα  βλέπω να κοιμούντε τόσο ήρεμα ...

Είναι εδώ όταν ... την Κυριακή θα έρθουν φίλοι στο σπίτι και θα περάσουμε πολύ όμορφα ...

Είναι εδώ καθημερινά , υπάρχει , για να με κάνει να νιώθω "ευγνωμοσύνη" για τα μικρά "ασήμαντα" πράγματα που μου επιφυλάσει η ζωή ....

Τώρα θα μου πείτε πως υπάρχει και ο άλλος  Άγιος Βασίλης ,
αυτός της εμπορευματοποίησης των € ...
ή θα μου πείτε που ήταν ο Αγ.Βασίλης όταν μου ήρθε η περαίωση ; ή ... όταν έδιωξαν τον άντρα μου απο την δουλειά του ; ή ... όταν τον προηγούμενο μήνα δεν με πλήρωσε ο εργοδότης μου ; ... ή όταν και το δικό μου παιδί θα του  ζητήσει την barbi πριγκίπησσα  ... και εγω δεν θα έχω τα χρήματα αυτά για να του την πάρω ; ...

Και δεν θα έχετε άδικο ... Υπάρχει όμως η αγάπη , η γενναιοδωρία , η φροντίδα , η ζεστή αγκαλιά υπάρχει η πίστη!
Αγιος Βασίλης για τα παιδιά μας είμαστε εμείς ... οι γονείς τους ,οι παππουδογιαγιάδες , οι θείοι ...

Υπάρχουν οι αξίες σε μια εποχή που όλα είναι ρευστά και ψεύτικα ...

Υπάρχει όμως! Ευτυχώς!

Πόσο σκοτεινός θα ήταν ο κόσμος χωρίς αυτόν ... πόσο θα μας έλειπε η φαντασία ... η χαρά και η παιδική αθοώτητα ...  θα χανόταν η λάμψη απο τα μάτια τους ... και θα σβήναν τα φώτα ...

Εξάλλου ποιός απο εμάς θέλει να υποφέρει ;

Η χαρά είναι μεγάλος δάσκαλος ... το ίδιο και η απελπισία!

Η καθαρή σκέψη είναι μεγάλος δάσκαλος ... το ίδιο και η σύγχιση!

Η ελπίδα είναι μεγάλος δάσκαλος ... το ίδιο και η απογοήτευση!

Παραμένω αθεράπευτα ρομαντική ... προπαθώ να σκέφτομαι με το μυαλό μου ανοιχτό ... σχεδόν πάντα σε κάθε πρόβλημα ξεκινάω απο την αρχή ...

Δεν ξέρω τι θα μου συμβεί απο τη μια στιγμή στην άλλη και θέλω να ζω την κάθε στιγμή μαγικά ... γιατί μπορεί να χαθεί για πάντα!

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως ο καθένας μας μπορεί να διαλέξει τον δικό του Άγιο  Βασίλη  ... να κάνει την δική του ευχή , να ονειρευτεί και να παλέψει για το όνειρο του!

Ακόμα δεν πιστεύετε στον Αγ. Βασίλη ; ή στον Μέγα Βασίλειο  ; που με έργο ζωής και σημαντικό σταθμό στην πορεία του,  αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία ενός κοινωνικού φιλανθρωπικού συστήματος, του Πτωχοκομείου . Εκεί διοχετεύει όλη την ποιμαντική του ευαισθησία, καθιστώντας την πρότυπο κέντρου περίθαλψης και φροντίδας των ασθενέστερων κοινωνικά ατόμων

Ένας άνθρωπος που αφοσιώθηκε στις επιστήμες και τη φιλανθρωπία .Εκείνος που δώριζε μαζί με ψωμί και πνεύμα.
Κρατούσε "χαρτί και καλαμάρι" για να διδάσκει τα φτωχά παιδιά....

Το ξέρω ακόμα δεν σας έχω κάνει να πιστέψετε ... να λοιπόν τι προτεινω για το τέλος ...
το βράδυ των Χριστουγέννων και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς μείνετε ξάγρυπνοι να κοιτάτε τις καμινάδες των σπιτιών ... και που ξέρετε ίσως να είστε απο τους τυχερούς και να τον δείτε να προσπαθεί να μπεί σε κάποια απο αυτές! :-)

Κλείνοντας και κινδυνεύοντας να γίνω γραφική θέλω να ευχηθώ σε όλους
 να έχετε την υγεία σας και μην σταματάτε να κυνηγάτε το όνειρο σας .... 

Περιμένω και τις δικές σας ευχές ...  στις 19 Δεκέμβρη θα κάνω μια κλήρωση με το κλασικό τρόπο ... χαρτάκια - γυάλα και σκέφτηκα να δωρίσω συμβολικά 2-3 πραγματάκια ...







Το παιδικό παραμύθι που απέσπασε το 1ο Βραβείο στον πρώτο διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού της Ονειρούπολης Δράμας, με τίτλο "Ο παράξενος επισκέπτης της Ονειρούπολης", του Βασίλη Τερζόπουλου . Έχοντας ως σκηνικό την Ονειρούπολη, το χωριό του Αη-Βασίλη, το παραμύθι παρουσιάζει σε δύο επίπεδα την εμπειρία των Χριστουγέννων για τα παιδιά μιας αστικής οικογένειας και τα ίδια βιώματα για το παιδί μιας οικογένειας προσφύγων. Μπλέκοντας το πραγματικό με το φανταστικό, σκοπός του παραμυθιού είναι να παρουσιάσει και να εξηγήσει τον όρο ‘πρόσφυγας’, καθώς και τις δυσκολίες και τις στερήσεις που ενδεχομένως τον συνοδεύουν.

και 3.Θέλω να μου χαρίσεις κάτι

Σας ευχαριστώ πολύ όλους!






Καρυδόπαστα σοκολάτα αρωματισμένη με κουαντρό!






Υλικά για την καρυδόπιτα


2 φλ  αλεύρι μαλακό
1 φλ  σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.γ μπέικιν - πάουντερ
2 φλ. καρυδόψιχα
1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα (στόλισμα)
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλα
1/2 φλ. βούτυρο
1 1/2  φλ. ζάχαρη
8 αυγά
γαλέτα ψιλοτριμένη



Ετοιμασία για την καρυδόπιτα

Δουλεύουμε το βούτυρο , με τη ζάχαρη , τα μπαχαρικά και τους κρόκους για 10 λεπτά.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Ανακατεύουμε τη μαρέγκα με τους κρόκους και ρίχνουμε λίγα λίγα τ'αλεσμένα καρύδια που έχουμε ανακατέψει με το αλέυρι και το μπέικιν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με τη γαλέτα.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά. (δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί καλά το γλυκό μας )


Υλικά για το σιρόπι

3 φλ. ζάχαρη
2 1/2  φλ. νερό
3 σφινάκια κονιάκ 


Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό , όταν δέσει το σιρόπι μας κατεβάζουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ. Όταν βγάλουμε την καρυδόπιτα μας απο το φούρνο , όπως είναι ζεστή την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι μας.


Υλικά για τη κρέμα σοκολάτας με κουαντρό
300 γρ. κρέμα γάλακτος
260 γρ. σοκολάτα κουβετρούρα
  60 γρ. βούτυρο
2 κ.σ μέλι
50 γρ κουαντρό ή γκράνκ μαρνιέ




Ετοιμασία

Σε μπέν μαρι λιώνουμε την κουβερτούρα , προσθέτουμε το βούτυρο , το μέλι και το κουαντρό. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την προσθέτουμε στη κσοκολάτα.
Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε απο το κέντρο την σιροπιασμένη καρυδοπιτα μας.
Πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα καρύδια.

Καλή επιτυχία!



 


Τραχανάς σούπα!


Η ιστορία θέλει τον τραχανά να αποτελεί εξέλιξη του χυλού με τον οποίο τρέφονταν έλληνες και ρωμαίοι, κατά την αρχαιότητα. Μάλιστα, ο γνωστός Απίκιος, ρωμαίος συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής του 1ου μ.Χ. αιώνα, αναφέρει φαγητό με το όνομα "tractae" (είδος παχύρρευστου χυλού, τον οποίο χρησιμοποιούσαν για να πήζουν κάθε είδους σάλτσα). Εξίσου βάσιμη είναι η ιστορική εκδοχή ότι ο τραχανάς προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο, όπως και πολλά άλλα φαγητά. Μάλιστα προέρχεται από την τουρκική λέξη "tark-haneh", δηλαδή ένα απλό και συνηθισμένο φαγητό σε κοκκώδη μορφή, φτιαγμένο από δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Με ελάχιστες παραλλαγές στη μορφή του, αλλά και σε κάποια από τα συστατικά του, συναντάμε τον τραχανά σε κάθε είδους εθνικής κουζίνας, από την ανατολίτικη μέχρι και αυτή της βόρειας Ευρώπης.



Υλικά για 6-8 άτομα

6 φλ  σπιτικό ζωμό κρέατος ή νερό
2 φλ τραχανά (ξινό)
1 φλ φρέσκο γάλα
1 φλ τυρί φέτα (τριμμένη)
2 κ.σ φρέσκο βούτυρο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμασία

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χωμό ή το νερό και το αφήνουμε να βράσει.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το γάλα και τον τραχανά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου
20 λεπτά μέχρι να χυλώσει.

Σε όλο το διάστημα καλό θα ήταν να ανακατεύουμε που και που τη σούπα μας
για να μην κολλήσει.

Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί , ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για καόμα 10 λεπτά περίπου.

Αποσύρουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο.

Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Καλή επιτυχία!








Μαρμελάδα γκρέιπφρουτ!



Γκρείπφρούτ Είναι σχετικά καινούργιο είδος, ένα υδβίδιο που μάλλον δημιουργήθηκε απο τυχαία
διαστάυρωση του γλυκού πορτοκαλιού με την ποικιλία citus maxima τρείς αιώνες πριν στις Δυτικές Ινδίες. Υπάρχουν όμως και ιστορικοί που υποστηρίζουν πως είναι απόγονος της φράπας, που είναι το μεγαλύτερο απο όλα τα εσπεριοειδή και ότι μεταλλάχθηκε ή διασταυρλωθηκε φυσιολογικά με τα πορτοκάλια και βγήκε το γκρείπφρουτ.
Υπάρχουν δύο θεωρίες για την ονομασία του : ότι λέγετε γκρέιπφρουτ είτε επειδή η γεύση του μοιάζει με του σταφυλιού (grape) είτε διότι τα φρούτα πάνω στα δέντρα μοιάζουν με τσαμπιά.
Το δέντρο έχει φοβερή ανθεκτικότητα και δίνει μεγάλη παραγωγή. Είναι ευπροσάρμοστο κια ευδοκομεί σχεδόν σε κάθε κλίμα.
Υπάρχουν πολλά είδη γκρείπφρουτ , είτε σφαιρικά , είτε ωοειδή , είτε σαν αχλάδια , με σπόρια ή χωρίς. Η βασική τους διαφορά είναι στο χρώμα της σάρκας τους , που σε άλλα είναι ροζ και σε άλλα λευκοκίτρινη. Τα γκρείπφρουτ έχουν ιδιαίτερη και πικρή γεύση , ενω τα κόκκινα είναι πιο γλυκά απο τα κίτρινα.Συνοδεύουν ιδανικά πράσινες σαλάτες και πιάτα με θαλασσινά. Το φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C , κάλιο και φολικό οξύ.












Την συνταγή για την μαρμελάδα γκρείπφρουτ θα βρείτε στο  http://dlynz.com/?p=3954

Τραγανό κοτόπουλο πανέ στο φούρνο



Υλικά

6 στήθη κοτόπουλου
200γρ γιαολυρτι σταγγισμένο
2 κ.σ μουστάρδα ντιζόν
1 κ.σ μέλι
2 1/2 φλ γαλέτα
1/2 φλ κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Ετοιμασία

Προθερμένουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς
Ανακατεύουμε το γιαουρτί , τη μουστάρδα και το μέλι σε ένα ρηχό πιάτο
Πλένουμε το κοτόπουλο κ αφαίρουμε την πετσα του.
Απλώνουμε σε ενα ταψί χαρτί ψησίματο.
Ανακατελυουμε τη γαλέτα με το τριμμένο τυρί.
Αλείφουμε το κοτόπουλο με το μείγμα γιαουρτιού και κατόπιν γυρίζουμε
μέσα στο μείγμα της γαλέτας.
Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά , γυρίζοντας τα μια φορά για να πάρουν χρώμα παντού.


Καλή επιτυχία!

Χιονισμένη Πάβλοβα με ρόδι!






Υλικά για την μαρέγκα

5 ασπράδια αβγών
180 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλική
1 βανίλια
1/2 κ.γ μαστίχα σκόνη

Υλικά για την κρέμα

100 γρ τυρί φιλαδέλφεια
200 γρ παγωμένη κρέμα γάλακτος
1 κ.γ ανθόνερο
Υλικά για το στόλισμα

3 ρόδια
άχνη ζάχαρη

Ετοιμασία

Απλώνουμε την ζάχαρη σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος
και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 50 βαθμούς.


Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε δυνατη ταχύτητα στον κάδο του μίξερ μας
και σταδιακά προσθέτουμε τη ζεστή ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να κρυώσει εντελώς
η μαρέγκα μας και να στέκετε πάρα πολύ καλά. Προσθέτουμε τη βανίλια και τη μαστίχα.
Και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.


Σε ταψί στρωμένο με λαδωμένο χαρτί ψησίματος 
αδειάζουμε την μαρέγκα μας , φτιάχνοντας μια στρογγυλή μαρέγκα
διαμέτρου περίπου 23εκ. Πέρνουμε μεγάλες κουταλιές και τοποθετούμε στο χαρτί
και δημιουργούμε μια "λακούβα" πιέζοντας στο κέντρο.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα την μαρέγκα μας μέχρι να κρυώσει εντελώς.


Καθαρίζουμε τα ρόδια μας και χτυπάμε  όλα τα υλικά για την κρέμα μας.


Βάζουμε την μαρέγκα μας σε μιά ίσια πιατέλα και γεμίζουμε την "λακούβα" της με την κρέμα.


Τελειώνουμε μοιράζοντας ομοιόμορφα τα ρόδια στην επιφάνεια της κρέμας
και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.




Tips : Άντι για ρόδι μπορούμε να στολίσουμε την πάβλοβα μας με διάφορα φρούτα του δάσους (κόκκινα και μαύρα μούρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλλα)


Καλές γιορτές σε όλους!




Βινεγκρέτ πορτοκαλιού για πράσινη σαλάτα!

 

Υλικά  

1 / 4 φλ.φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο
1 κ.σμουστάρδα
2 κ.γ μέλι
πιπέρι
(ελαιόλαδο κατά βούληση)

Ετοιμασία

Σε ένα βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς , βάζουμε όλα τα υλικά μας.
Κλείνουμε το καπάκι και ανακινούμε πολύ καλά , μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Περιχύνουμε την σαλάτα μας με την βινεγκρετ και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!