Λεμονάτος τηγανιτός γαύρος!



Υλικά
1 κιλό φρέσκο γαύρο φιλεταρισμένο
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
1/2 κ.γ πάπρικα γλυκιά,
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμός & ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.γ ρίγανη ξερή, τριμμένη
χοντρό αλάτι , φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμασία


Πλένουμε καλά τα ψάρια μας και  αφήνουμε να στραγγίξουν.

Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με την πάπρικα και μπόλικο πιπέρι.

Σ' ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.

Περνάμε τα φιλέτα γαύρου από το αλεύρι ,
από τις δύο πλευρές  και τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

Τηγανίζουμε τα φιλέτα μας στο καυτό ελαιόλαδο

(σε δύο ή τρεις δόσεις, ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού μας)
 μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές

Μόλις είναι έτοιμα, αραδιάζουμε τα ψαριά μας στο πιάτο  και περιχύνουμε με 2 - 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το ξύσμα.
 Νοστιμίζουμε με χοντρό αλάτι και σερβίρουμε.



Καλή επιτυχία!

*Η βασική συνταγή είναι από το περιοδικό "γαστρονόμος" μόνο που την
έχω φέρει λίγο στα μέτρα μου.

Καραμελωμένα πατζάρια με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού!


Υλικά για την σάλτσα γιαουρτιού

5 κ.σ γιαούρτι στραγγιστό
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 κ. σ μέλι
1 μικρή σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
4-5 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
ή
1 κ.σ ψιλοκομμένο άνηθο
αλάτι, πιπέρι

Ετοιμασία

Χτυπάμε όλα τα υλικά μας μαζί σε ένα μπολ και βάζουμε στο ψυγείο
τη σάλτσα μας να κρυώσει.



 
Υλικά για τα καραμελωμένα παντζάρια

5 παντζάρια
1 κ.σ καστανή ζάχαρη
2 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
2 κ.σ βούτυρο ή 2 κ.σ ελαιόλαδο
σουσάμι

Ετοιμασία

Πλένουμε καλά τα παντζάρια  και τα τυλίγουμε το κάθε ένα ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο. Τα ψήνουμε 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Μόλις ψηθούν τα ξεφλουδίζουμε όσο είναι ζεστά και τα κόβουμε σε κύβους.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα παντζάρια τη ζάχαρη ανακατεύουμε κουνώντας το τηγάνι μας , όταν καραμελώσουν τα παντζάρια μας σβήνουμε με το ξύδι , αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμα να εξατμηστούν τα πολλά υγρά και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Σερβίρουμε στο πιάτο μας , συνοδεύοντας με την δροσερή σάλτσα γιαουρτιού.

Καλή επιτυχία!


Αρνί σκορδάτο φούρνου!



Υλικά

2 κιλά αρνί μπούτι ή στήθος
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
4-5 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
μερικά κομμάτια κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
αλάτι πιπέρι
φρέσκια ρίγανη
χυμό από 1 λεμόνι
ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό


Ετοιμασία

Πλένουμε το κρέας καλά ,αφαιρούμε λίπος
(που έτσι και αλλιώς δεν θα μας λείψει σ'αυτό το φαγητό)
και αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε σε ταψί ή γάστρα.

Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε γύρω από το κρέας.

Με το μαχαίρι μας ανοίγουμε μερικές τρύπες στο κρέας και βάζουμε το
σκόρδο και το κεφαλοτύρι.


Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το νερό.


 
Σκεπάζουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο ή το καπάκι της γάστρας
και σιγοψήνουμε για 1 ώρα.

Κατόπιν ξεσκεπάζουμε το ταψί μας , δυναμώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά , μέχρι να ροδίσει καλά το κρέας μας και οι πατάτες.

Συνοδεύουμε με φρέσκια σαλάτα και φυσικά κόκκινο κρασί!

Καλή επιτυχία!

Τάρτα σοκολάτας με μπάρες δημητριακών




Υλικά για την βάση

5 μπάρες δημητριακών
1 κ.σ μαρμελάδα

Υλικά για την γέμιση

1 ζαχαρούχο γάλα
200 γρ γιαούρτι
400 γρ σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι
κακάο για το πασπάλισμα

Ετοιμασία

Σπάμε τις μπάρες δημητριακών στο μούλτι.
Ανακατεύουμε με τη μαρμελάδα για να δέσει το μείγμα μας και στρώνουμε
στη βάση από την ταρτιέρα μας.

Σε μπέν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα , αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά 
και προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα το λικέρ πορτοκαλιού
και το γιαούρτι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά για να ενωθούν τα υλικά μας ,
οι γεύσεις και τα αρώματα.

Αδειάζουμε την γέμιση στην ταρτιέρα πάνω από τις τριμμένες μπάρες δημητριακών , πασπαλίζουμε με κακάο και αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει
καλά για τουλάχιστον 1 ώρα.

Καλή επιτυχία!





Τιραμισού!




Υλικά

300 - 400 γρ. έτοιμα σαβαγιάρ
500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
200 γρ. ζάχαρη
4 αυγά , χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
250 γρ. γάλα
2 κουτ. σούπας στιγμιαίος καφές
70 γρ. κονιάκ ή λικερ τεντούρα
κακάο για πασπάλισμα



Εκτέλεση

Βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη σε μπέιν μαρί και ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα μέχρι να κάψει. 
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά και στη συνέχεια το ανακατεύουμε με το μασκαρπόνε
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε, σε δόσεις, στο μείγμα τυριού-κρόκων, ανακατεύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο μείγμα.
Σε κατσαρολάκι βράζουμε το γάλα με τον καφέ.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ ή το λικέρ τεντούρα αφήνουμε να κρυώσει και βουτάμε τα σαβαγιάρ ένα-ένα για λίγα δευτερόλεπτα
Τα βάζουμε σε πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να γεμίσουμε τον πάτο.
Πάνω από τα σαβαγιάρ απλώνουμε την κρέμα που φτιάξαμε και την καλύπτουμε με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ, που τα βουτάμε και πάλι ένα-ένα στο μείγμα του καφέ.
Πασπαλίζουμε με το κοσκινισμένο κακάο και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα πριν το σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!



Αρνίσια Κεμπάπ με σως γιαουρτιού σε "πίτες" πατάτας!


Κεμπάπ : Μικρά κομμάτια κρέατος ψημένα στη σχάρα σε σουβλάκι ,
είτε πικάντικος κιμάς από αρνί , μοσχάρι ή κοτόπουλο πλασμένος σε μακρόστενα κομμάτια.
Αδιαμφισβήτητα το πιο δημοφιλές πιάτο που ήρθε στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες της
Μικράς Ασίας και τους Αρμένιους.
Σύμφωνα με τον Alan Davidson και το έργο του "Oxford Companion to Food" 
 η λέξη έχει ενδιαφέρουσα ιστορία.

Κατά τον Μεσαίωνα η αραβική λέξη κεμπάπ(kebab) σημαίνει τηγανητό κρέας ,
που είναι μάλλον ένας λόγος για το οποίο ορισμένα πιάτα όπως το τας κεμπάπ ,
 είναι στην ουσία μαγειρευτά και διατηρούν την αρχική σημασία της λέξης.
Από τους Οθωμανούς προέρχονται τα sis kebab.

Υπάρχουν πολλά είδη κεμπάπ εν συντομία αναφέρω τα εξής :

Τας Κεμπάπ : κομματάκια από μαγειρευτό κρέας που συνοδεύονται με ρύζι.

Άδρανα Κεμπάπ : Πικάντικος καυτερός κιμάς από αρνί ή σε συνδυασμό και με μοσχάρι πλασμένος σε μακρόστενα κομμάτια με μεταλλικό σουβλάκι που σερβίρεται σε πίτα με κόκκινη σάλτσα.

Σις Κεμπάπ : κομματάκια από αρνί με ντομάτα και πιπεριές περασμένα σε σουβλάκι και ψημένα στα κάρβουνα.

Γιαουρτλού Κεμπάπ : κομματάκια από αρνί ή και σουβλάκια από αρνίσιο κιμά με σάλτσα ντομάτας και σος γιαουρτιού.

Ντονέρ Κεμπάπ : το αντίστοιχο του δικού μας γύρου , συνήθως από αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας σε φέτες , το ποίο ψήνετε σε κάθετη περιστρεφόμενη σούβλα ( doner = σούβλα στα Τούρκικα)

Στην Πόλη τα κεμπάπ είναι ψητά στα κάρβουνα ενώ στην Κεντρική Ανατολία ψημένα στο φούρνο.Από τόπο σε τόπο μπορεί να διαφέρουν και συνοδεύονται διαφορετικά από σαλάτες και τουρσιά , πίτες και φυσικά από γιαούρτι.

Εμείς θα φτιάξουμε Αρνίσια κεμπάπ με σος γιαουρτιού και "πίτες" από  πατάτα!




Υλικά για το κεμπάπ

500 γρ αρνίσιο κιμά
2 κ.σ πελτέ ντομάτας
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.γ ψιλοκομμένο δυόσμο
1/2 κ.γ πιπέρι καγιέν
αλάτι , πιπέρι
1 ασπράδι αυγού

Ετοιμασία

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μας μαζί , ζυμώνουμε καλά και βάζουμε
το ψυγείο για μια ώρα.

Εφόσον έχει περάσει η μια ώρα , μοιράζουμε το κρέας σε 6 ισόποσες μερίδες ,
πλάθουμε σε σχήμα λουκάνικου μήκους 10εκ.
Ανάβουμε το γκριλ , λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα μας και τα ανοξείδωτα ή ξύλινα σουβλάκια μας. Περνάμε το κρέας σ' αυτά και πιέζουμε ώστε να κολλήσει καλά επάνω στη βέργα μας. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά , γυρνώντας παράλληλα απ' όλες τις πλευρές για να ψηθεί καλά το κρέας μας.

Υλικά για την σως γιαουρτιού

250 γρ γιαουρτιού
3 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ λευκό ξίδι
4-5 φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένο
αλάτι , πιπέρι

Ετοιμασία



Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

Υλικά για τις "πίτες" πατάτας.

Πατάτες
ελαιόλαδο
αλάτι
γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά)
τριμμένη παρμεζάνα

Ετοιμασία



Καθαρίζουμε & τρίβουμε τις πατάτες από την μεριά του τρίφτη που τρίβουμε το κρεμμύδι.
Ξεπλένουμε & στραγγίζουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε αλάτι , πάπρικα και 1.κ.γ τριμμένη παρμεζάνα για κάθε 1 πατάτα.

Λαδώνουμε ελαφρά μια λαδόκολλα και στρώνουμε μια λεπτή στρώση πατάτας , στο ταψί στο σχήμα που θέλουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να στεγνώσουν οι πατάτες μας. Γυρίζουμε με μια σπάτουλα από την άλλη πλευρά και ψήνουμε πάλι.

Σερβίρουμε τα κεμπάπ μας πάνω στην "πίτα" πατάτας , συνοδεύοντας με την σως γιαουρτιού.

Καλή επιτυχία!








Μια Χυλόπιτα ... μεθυσμένη!

Η ονομασία χυλόπιτα προέρχεται από το παρασκεύασμα χυλού που έδιναν παλιά οι ψευτογιατροί για παρηγοριά στους ερωτευμένους. Η χυλόπιτα χρησιμοποιείται ως μέσο απόρριψης με την έκφραση "ρίχνω χυλόπιτα" ή ως ένδειξη απόρριψης με την έκφραση "τρώω χυλόπιτα".
Η χυλόπιτα σερβίρεται από το στοιχείο γυναίκα στο στοιχείο άντρας και αντιστρόφως.

 

 10 Ατάκες μιας Γυναίκας για να ρίξει Χυλόπιτα

1. Σε βλέπω σαν αδελφό μου.
(Μου θυμίζεις τον Κουασιμόδο στην Παναγία των Παρισίων)


2. Έχουμε μια μικρή διαφορά ηλικίας.
(Συνομήλικος της Ακρόπολης είσαι; / Άσε μας ρε σπόρε!)


3. Δεν με ελκύεις με αυτόν τον τρόπο.
(Είσαι ο πιο άσχημος τύπος που έχω δει ποτέ μου)

4. Η ζωή μου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη αυτήν την εποχή.
(Δεν θέλω να περάσω όλο το βράδυ μαζί σου γιατί θα ακούσεις
όλα τα τηλεφωνήματα από τους άνδρες με τους οποίους βγαίνω)

5. Έχω ήδη ερωτικό δεσμό.
(Ο οποίος είναι ο αρσενικός μου γάτος και μια μεγάλη σακούλα ποπκόρν)


6. Δεν βγαίνω ραντεβού με άνδρες από την δουλειά μου.
(Άκουσε, φιλαράκο, δεν θα έβγαινα μαζί σου ακόμη και
αν ήσουν ο τελευταίος άνδρας στο σύμπαν, πόσο μάλιστα στο κτίριο)

7. Δεν φταις εσύ, εγώ φταίω.
(Δεν φταίω εγώ, εσύ φταις)

8. Ασχολούμαι με την καριέρα μου.
(Ακόμη και κάτι τόσο βαρετό και μη ικανοποιητικό σαν την καριέρα μου
 είναι καλύτερο από το να βγω μαζί σου)

9. Δεν θέλω να δεσμευτώ.
(Έχω ξεκόψει κάτι κρύους σαν και σένα)

10. Ας μείνουμε φίλοι.
(Σε θέλω να είσαι κοντά μου για να σου λέω με ανατριχιαστικές
λεπτομέρειες όλα εκείνα που θα γίνονται με τους άλλους άντρες
όταν κάνω έρωτα μαζί τους)

10 Ατάκες ενός Άντρα για να ρίξει Χυλόπιτα

1. Σε βλέπω σαν αδελφή μου.
(Είσαι άσχημη)

2. Έχουμε μια μικρή διαφορά ηλικίας.
(Είσαι άσχημη)

3. Δεν με ελκύεις με αυτόν τον τρόπο.
(Είσαι άσχημη)

4. Η ζωή μου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη αυτήν την εποχή.
(Είσαι άσχημη)

5. Έχω ήδη ερωτικό δεσμό.
(Είσαι άσχημη)


6. Δεν βγαίνω ραντεβού με γυναίκες από την δουλειά μου.
(Είσαι άσχημη)

7. Δεν φταις εσύ, εγώ φταίω.
(Είσαι άσχημη)

8. Ασχολούμαι με την καριέρα μου.
(Είσαι άσχημη)

9. Δεν θέλω να δεσμευτώ.
(Είσαι άσχημη)

10. Ας μείνουμε φίλοι.
(Είσαι απελπιστικά άσχημη)


Μόλις έφαγες μια πολύ γενναιόδωρη και
αχώνευτη χυλόπιτα ...




Η ανθρώπινη φύση είναι πολύ σύνθετη. Οι άνδρες έχουν μάθει να είναι ισχυροί, ανταγωνιστικοί και θαρραλέοι σε κάθε περίπτωση. Η ιστορία υπαγορεύει ότι είμαστε σε θέση να κατακτήσουμε τους φόβους μας και να επιτύχουμε τους στόχους μας, εφόσον η θέληση, η πεποίθηση και η επιθυμία μας είναι παρούσες.
Η ανθρωπότητα έχει υπερνικήσει τις δυσκολίες του πολέμου, των φυσικών καταστροφών και της βίας. Ακόμα υπάρχει ένας φυσικός φόβος που φαίνεται να επισκιάζει τα περισσότερα άτομα: απόρριψη. Αυτό το ένστικτο μας παραλύει και μας εμποδίζει από να κάνουμε όσα πράγματα θέλουμε πραγματικά, ακόμα και να προσεγγίζουμε τη γυναίκα.. Μερικοί άνδρες φοβούνται τόσο την απόρριψη που θα έτρεχαν με μεγαλύτερη ευχαρίστηση μέσα από ένα ναρκοπέδιο παρά να πλησιάσουν μία γυναίκα. Τελικά το ρητό, "οι γυναίκες έχουν υψηλότερη ανοχή στον πόνο από ότι οι άνδρες," αποδεικνύεται αληθινό.
Η ανάγκη να αισθανθούν οι άνδρες επιθυμητοί και μέρος μιας ομάδας είναι αναπόφευκτη. Ένα καλό παράδειγμα είναι το «πρώτο τσιγάρο» των εφήβων, που συνήθως προκύπτει από τη πίεση της παρέας και το φόβο της απόρριψης. Αλλά υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να υπερνικηθεί αυτό το συναίσθημα: ακρωτηριάζοντας το φόβο της απόρριψης με την ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου φόβου της λύπης.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια;

Είναι προτιμότερο το αίσθημα της απόρριψης, από το αίσθημα της απομόνωσης και της αμφιβολίας στο οποίο ζεις συνεχώς. Είναι απλό, αντιστάθμισε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Ας υποθέσουμε ότι είχες προσεγγίσει την κοπέλα, της ζητούσες να βγείτε για ποτό, εκείνη απαντούσε θετικά και η εξέλιξη ήταν θετική.
Σκέψου όλα όσα θα κέρδιζες. Δεν αξίζει το ρίσκο;
Αυτό ακριβώς να σκέφτεσαι καθημερινά. Αυτά που χάνεις είναι περισσότερα από όσα κερδίζεις. Αυτό που κερδίζεις με τη στάση σου είναι η διατήρηση του αισθήματος του ισχυρού ατόμου. Αυτά που χάνεις όμως είναι πολλά περισσότερα από ένα αίσθημα, είναι ένας ολόκληρος τρόπος ζωής...
Τέλος, να έχεις ένα πράγμα στο μυαλό σου.

Η άρνηση που δέχεσαι δεν σημαίνει πάντα απόρριψη.

Είναι πολύ πιθανό η γυναίκα :
  • να μην είναι καλά εκείνη τη μέρα,
  • να έχει αγόρι, ή και να είναι παντρεμένη,
  • να μην της αρέσουν οι γνωριμίες με αγνώστους, ιδίως μέσα σε ένα club ,
  • να θέλει ένα συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης(η κάθε μία έχει στο νου της κάποιους συγκεκριμένους τύπους ανδρών) ή
  • έδειξε θετικά σημάδια τα οποία εσύ δεν αντιλήφθηκες, ή εκείνη δεν τα εκδήλωσε σωστά.
 
Μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια !
Ο αγώνας τώρα ξεκινά !

Είναι ώρα νομίζω να περάσουμε και στην
συνταγή μας για την
Χυλόπιτα!

Τα υλικά μας είναι :

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μεγάλα αυγά
2 γεμάτες κ.σ γιαούρτι
1 ποτήρι μπύρα
1 κ.γ αλάτι
4 κ.σ λάδι
1 κοφτό κ.γ πιπέρι
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένα κίτρινα τυριά (ό,τι έχετε)
350 γρ. φέτα θρυμματισμένη
3 κ.σ δυόσμος  ψιλοκομμένος
λίγο σουσάμι και γάλα για την επιφάνεια

Ετοιμασία

Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με  τη μπύρα, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλάτι, τα αυγά, το γιαούρτι, το πιπέρι και το δυόσμο. Τα δουλεύουμε όλα μαζί.
 Πρέπει να γίνει ένα πολύ πηχτό κουρκούτι , ενας πηχτός χυλός. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο γάλα ή νερό.

Αδειάζουμε το μείγμα μας σε βουτηρωμένο σκέυος , αλείφουμε την επιφάνεια με το λάδι και την αφήνουμε σκεπασμένη για 1/2 ώρα περίπου μέχρι να ξεκουραστεί η ζύμη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.  Πασπαλίζουμε την πίτα μας με το σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.Για να δούμε αν είναι ψημένο, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμο, αν βγει με υπολείμματα ζύμης, συνεχίζουμε το ψήσιμο. Αν δεν έχει γίνει και κινδυνεύει να καεί η επιφάνειά της,  καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι να γίνει.

Καλή επιτυχία & καλή ανάρρωση! :)



Αλμυρά κείκ με τυρί!



Υλικά

4 κ.σ. ξινομυζήθρα ή κατίκι
3 κ.σ. φέτα τριμμένη
20- 30 ντοματίνια κομμένα στη μέση
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κάπαρη ψιλή
1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
1 κ.γ. μέλι
2 κ.γ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. μπαλσαμικό ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι

Για τη βάση:

4 ντάκους κρίθινους, τριμμένους στο multi
2  κ.σ. καρύδι χοντροτριμμένο
8-10 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι


Ετοιμασία

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο παξιμάδι με το χοντροκομμένο καρύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα δεύτερο μπολ ενώνουμε την ξινομυζήθρα ή το κατίκι, με την φέτα.

Παίρνουμε μικρά ατομικά φορμάκια με αποσπώμενο στεφάνι ή ένα μεγάλο στεφάνι [τσέρκι] του τσιζ κέικ και τα τοποθετούμε σε πιατέλα ή σε χωριστά πιατάκια, ανάλογα τι χρησιμοποιούμε.

Φτιάχνουμε στη βάση ένα στρώμα από το μίγμα του παξιμαδιού και το πιέζουμε ελαφρά ώστε να κάτσει. Το πάχος του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2-3  εκ. Από πάνω στρώνουμε το μίγμα των τυριών και βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσουν και να σφίξουν για 30 λεπτά.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε δύο κουταλιές ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα ντοματίνια, το μέλι, το ένα κουταλάκι καστανή ζάχαρη, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι, λίγο μπαλσάμικο και δουλεύουμε το μίγμα για 3-4 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία να καραμελώσει.

Ξεφορμάρουμε το τσιζ κέικ, περιχύνουμε με την σάλτσα  ντομάτας, πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι και κάπαρη.

 
Η συνταγή είναι απο την Κα Μυρσίνη Λαμπράκη

*δεν έβαλα την κάπαρη





Εγώ έφτιαξα ατομικά τσιζ κεικ και έτσι είχα την δυνατότητα να δοκιμάσω
κι'άλλες γεύσεις  με τυροσαλάτα  και με παντζαροσαλάτα ,
που διακόσμησα με ελιές και τόνο.


Καλή επιτυχία!

Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι!



Δοκίμασα να φτιάξω μια νέα συνταγή που είναι συνδυασμός της
 κλασικής πορτοκαλόπιτας και ενός κλασικού γαλακτομπούρεκου

Υλικά για την γέμιση


500 γρ έτοιμο λεπτό φύλλο , σε θερμοκρασία δωματίου
4 φλ γάλα
250 γρ. γιαούρτι πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά σε θερμ. δωματίου
1 κ 1/2 φλ ζάχαρη
6 κ.σ βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
150 γρ βούτυρο για τα φύλλα
 



Υλικά για το σιρόπι

2 ποτήρια φυσικό χυμό πορτοκαλιού
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό




Ετοιμασία




Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα , τη ζάχαρη και όταν αρχίζει να ζεστένεται , ρίχνουμε το σιμυγδάλι , προσθέτουμε το ξυσμα πορτοκαλιού και μόλις η κρέμα μας είναι έτοιμη αποσύρουμε απο την φωτιά και ανήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι σε βαθύ σκεύος και προσθέτουμε το μίγμα στην κρέμα μας  ανακατεύωντας συνέχεια. Τέλος προσθέτουμε και τις 6κ.σ βούτυρο.


Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ πολύ καλά και στρώνουμε τα φύλλα σουρωμένα ένα- ένα και φορμάρουμε τις άκρες για να ψηθούν ωραία.

Ρίχνουμε μέσα στο πυρέξ το μίγμα της κρέμας μας και ψήνουμε για περίπουε 30-40 λεπτά εώς ότου ροδοκοκκινήσει καλά η επιφάνεια της πίτας μας.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μας σε μέτρια φωτιά για πείπου 10-12 λεπτά , προσέχουμε γιατί φουσκώνει ...  

Οταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο και ενώ είναι ζεστό το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.


Καλή επιτυχία!

Τσουρέκι απο τον τόπο σου κι'ας είναι & μπαγιάτικο!



Πως μπορούμε να μετατρέψουμε το "μπαγιάτικο" τσουρέκι μας σε
ένα λαχταριστό γλύκισμα ; ...

εύκολα!

εκτός από τις Φρυγανιές  μπορούμε να φτιάξουμε
σιροπιαστό τσουρέκι με γέμιση σοκολάτας ....




τα υλικά μας :

1 τσουρέκι
2 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
λιωμένη σοκολάτα

Ετοιμασία

Κόβουμε το τσουρέκι μας στη μέση οριζόντια και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 60-70 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να στεγνώσει εντελώς.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βγάζοντας τη ζάχαρη με το νερό για περίπου 8-10 λεπτά.

Μόλις το τσουρέκι μας είναι έτοιμο , σιροπιάζουμε , με ένα κουτάλι αργά , ώστε να σιροπιαστεί , παντού και καλά το τσουρέκι μας. Αφήνουμε να ρουφήξει όλο το σιρόπι και γεμίζουμε το ένα μέρος την βάση μας με σοκολάτα , κλείνουμε το τσουρέκι μας και καλύπτουμε με επιπλέον λιωμένη σοκολάτα ένα επιθυμούμε.

Καλή επιτυχία!