- Υλικά
- 400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κούπες τσαγιού αμύγδαλο άσπρο τριμμένο
- 300 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. μαργαρίνη
- 8 αβγά
- 2 κ.σ μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ βανίλια σε σκόνη
- 1 κ.γ κανέλα
- ξύσμα από ένα 1/2 λεμόνι
- 300 ml γάλα
- 2 κ.σ χοντροκομμένο αμύγδαλο
Υλικά για το σιρόπι
- 1 λίτρο νερό
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 σφινάκι λικέρ λεμόνι
Ετοιμασία για το σιρόπι
Βράζω όλα μαζί τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι,
μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει 4-5 βράσεις.
Αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω το λικέρ λεμόνι.
Ετοιμασία
Χωρίζω τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών
και χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Χτυπάω τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη,
ώσπου το μείγμα μας να ασπρίσει.
Στη συνέχεια, προσθέτω έναν-έναν τους κρόκους των αυγών
και συνεχίζω να χτυπάω μέχρι δέσουν τα υλικά μου.
Ανακατεύω το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο, την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού,
το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνω σταδιακά στο μείγμα μου,
εναλλάξ προσθέτω το γάλα και συνεχίζω να ανακατεύω σε χαμηλή ταχύτητα,
μέχρι όλα τα υλικά μου να ομογενοποιηθούν.
το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνω σταδιακά στο μείγμα μου,
εναλλάξ προσθέτω το γάλα και συνεχίζω να ανακατεύω σε χαμηλή ταχύτητα,
μέχρι όλα τα υλικά μου να ομογενοποιηθούν.
Σταματάω το χτύπημα και ενσωματώνω στο μείγμα μου την μαρέγκα με απαλές κινήσεις.
Βουτυρώνω και αλευρώνω ένα ταψί με διάμετρο 27 εκ. και αδειάζω το μείγμα.
Φουρνίζω για περίπου 45 λεπτά στους 180οC σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα.
Μόλις ψηθεί η αμυγδαλόπιτα, πασπαλίζω με το χοντροκομμένο αμύγδαλο.
Αφήνω την αμυγδαλόπιτα να κρυώσει και κόβω σε τετράγωνα ή σχήμα ρόμβου κομμάτια. "Ποτίζω" την κρύα αμυγδαλόπιτα με το ζεστό σιρόπι.
Καλή Επιτυχία!
Καλή Επιτυχία!