Aνθρώπινο ντόμινο με στρώματα!


Μπήκαν στο Γκίνες! Τετρακόσια άτομα βρέθηκαν στο Palantine Beds του Νιούκαστλ της Μεγάλης Βρετάνιας μαζί με τα στρώματά τους και δημιούργησαν το μεγαλύτερο ανθρώπινο ντόμινο με στρώματα ύπνου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια τεράστια αποθήκη της εταιρίας και μετά το τέλος του ρεκόρ γιορτάστηκε δεόντως από όλους τους συμμετέχοντες.
Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, το παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε μια ομάδα από την Κίνα, οι οποία ανέτρεψε 256 στρώματα. Την περασμένη εβδομάδα μια άλλη ομάδα στη Νέας Υόρκης ανέτρεψε 380 στρώματα, καθιστώντας το ρεκόρ ακόμα πιο δύσκολο.
Ήταν υπέροχο δήλωσε μια γυναίκα που συμμετείχε και πρόσθεσε "Ήμασταν λίγο αγχωμένοι, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα οι Αμερικανοί έκαναν κάτι πολύ δύσκολο αλλά με θέληση και οργάνωση τα καταφέραμε".
Η Βρετανική ομάδα χρειάστηκε χθες μόλις τρία λεπτά και σαράντα ένα για να σπάσει το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ.

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=84155

Παγκόσμιο πρότυπο η δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας!

Το βραβείο Πρόσβασης στη Μάθηση «Access to Learning Award (ATLA)» συνοδευόμενο από το χρηματικό έπαθλο των ενός εκατομμυρίου δολαρίων απονεμήθηκε από το ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» στη δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας τιμώντας τη ως πρότυπο βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.


Η υποψηφιότητα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας ήταν μια από τις τρεις που είχαν επιλεγεί για την τελική φάση αξιολόγησης από 250 και πλέον υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Η αξιολόγηση έγινε από εξωτερικούς (αλλοδαπούς) αξιολογητές του Ιδρύματος. Το ετήσιο βραβείο Πρόσβασης στην Μάθηση «Access to Learning Award (ATLA)» αναγνωρίζει τις καινοτόμες προσπάθειες βιβλιοθηκών και παρόμοιων οργανισμών εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών στην παροχή δωρεάν πρόσβασης σε υπολογιστές και το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μέρος της διεθνούς πρωτοβουλίας του Ιδρύματος για τις βιβλιοθήκες (Global Libraries Initiative), η οποία προσπαθεί να καταστήσει τον κόσμο της γνώσης, της πληροφορίας και των ευκαιριών προσβάσιμα σε όλους και κυρίως σε φτωχά και μειονεκτούντα άτομα στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να βοηθήσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που θέτει το βραβείο:
-Αναπτύσσοντας ένα δίκτυο υπηρεσιών βιβλιοθήκης και πληροφόρησης στην περιοχή της Βέροιας και όχι μόνο.
-Παρέχοντας στους 50.000 και πλέον κατοίκους της Βέροιας και ακόμα σε 130.000 πολίτες των γύρω περιοχών δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο Διαδίκτυο.
-Προσεγγίζοντας ανθρώπους σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές με κινητές βιβλιοθήκες εξοπλισμένες με βιβλία και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
-Αναδεικνυόμενη σε κέντρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών για τους κατοίκους, κέντρο προώθησης της δημιουργικής έκφρασης και καινοτομίας.
Τέλος, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας δίνει έμφαση στους νέους ανθρώπους με το τμήμα για παιδιά και εφήβους, «τα Μαγικά Κουτιά», παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας με εκφραστικά μέσα νέας τεχνολογίας.
Διευθυντής και "ψυχή" της βιβλιοθήκης είναι ο Ιωάννης Τροχόπουλος, ο οποίος υπέβαλε και την αίτηση υποψηφιότητας. Η τελετή βράβευσης έγινε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Ντομάτες γεμιστές με ζαμπόν & μανιτάρια!




Υλικά :
10 ντομάτες
400 γρ. μανιτάρια φρέσκα
1 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
100 γρ ζαμπόν κομμένο σε καρεδάκια
10 κοφτές κ.σ  ρύζι καρολίνα
4 κ.σ τριμμένο σκληρό τυρί Δανίας
αλάτι & πιπέρι
1 κ.γ γλυκιά πάπρικα
ζάχαρη
λίγη φρυγανιά


Ετοιμασία :
Αδειάζουμε τις ντομάτες, και κρατάμε την σάρκα τους. 
Στο μούλτι τολτοποιούμε , το κρεμμύδι , το σκόρδο ,τη σάρκα
απο τις ντομάτες και το μαϊντανό.
Τσιγαρίζουμε μανιτάρια, τα οποία έχουμε καθαρίσει και κόψει σε λεπτές φέτες
και προσθέτουμε το μείγμα που αλέσαμε στο μούλτι και το ρύζι ,
εφόσον πρώτα το έχουμε ξεπλύνει.Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την πάπρικα.
Αφήνουμε το μείγμα μας να βράσει για περίπου 20 λεπτά εως ότου πιεί όλα τα υγρά.
Αλείφουμε εσωτερικά τις ντομάτες μας  με λίγο λάδι
και πασπαλίζουμε με μια πρέζα ζάχαρη.  
Γεμίζουμε τις τομάτες στα τρία τέταρτα , τις τοποθετούμε στο ταψάκι μας  ,
εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη γαλέτα για να κάνει το φαγάκι μας κρούστα.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου   1 ½ ώρα.

Καλή επιτυχία!

Μπιφτέκια λαχανικών!



Υλικά :
2 κολοκύθακια τριμμένα
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 πατάτες βρασμένες και λιωμένες με ενα πηρούνι
2 καρότα τριμμένα
1 φλ βρασμένο μπρόκολο
1/2 φλ μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ άνιθο ψιλοκομμένο
1/2 φλ φρυγανιά τριμμένη
1 κοφτό κ .γ μπέικιν πάουντερ
1/2 φλ αλέυρι
1 κ.σ δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 φλ παρμεζάνα τριμμένη
2 κ. σ λάδι
αλάτι , λευκό πιπέρι

Ετοιμασία :


Τρίβουμε όλα τα λαχανικά μας στην χοντρη πλευρά του τρίφτη κ αφήνουμε σε
σουρωτήρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
Τα βάζουμε σε μπόλ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και πλάθουμε τα μπιφτεκάκια μας.
Τοποθετούμε σε λαδωμένο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 180 βαθμούς εώς ότου ροδίσουν.

Καλή επιτυχία!


Τα coοkies της Νεκταρίας!



Πριν 2 μέρες έφεραν στο γραφείο μερικά μπισκότα σαν  αυτά .... συγκλονιστικά! και συγκλονίστηκα παράλληλα , όταν έμαθα πως τα είχε φτιάξει μια νέα κοπέλα η Νεκταρία , που είναι μόλις 24 χρονών , που σπουδάζει και συγχρόνως εργάζεται στην οικογενειακή  επιχείρηση και που μέσα σε όλα αυτά βρίσκει χρόνο για τον εαυτό της και τους φίλους της για να περνάει καλά! :):):)

Ζήτησα λοιπόν την συνταγή απο την Νεκταρία  , που την ευχαριστώ πολύ!
και σας την παρουσιάζω...

Υλικά :

200 γρ αλέυρι μαλακό
110 γρ βούτηρο
150 γρ ζάχαρη λευκή
75 γρ ζάχαρη μαύρη
150 γρ σταγόνες κουβερτούρας ή νιφάδες
150 καρύδια κοπανισμένα
1 κ.σ γεμάτη νες καφέ διαλλυμένα σε 1 κ.σ ζεστό νερό
1 αυγό
1 κ.γ βανίλια

Ετοιμασία :

Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε τις ζάχαρες με το βούτυρο ,
χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μας.
Προσθέτουμε το αυγό , τη βανίλια κ τον καφέ.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε διαδοχικά το αλεύρι.
Στην συνεχεία την κουβερτούρα και τα καρύδια.
Με ένα μεγάλο κουτάλι αραδιάζουμε κουταλιές σε βουτηρωμένο ταψάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 165 βαθμούς για 15-18 λεπτά περίπου.

Καλή επιτυχία!




1η Οκτωβρίου-Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων!





Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν. Θέμα της φετινής Ημέρας (2007) είναι: « Τρίτη Ηλικία: Μιά νέα αναπτυξιακή δύναμη ».
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.
Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.
Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.
πηγή : http://www.sansimera.gr/worldays/56


Θέλω τον παππού και τη γιαγιά κοντούς

Θεέ μου, σε παρακαλώ
τον παππού μου να κοντύνεις,
και γιαγιά πολύ ψηλή
στα παιδιά μη δίνεις.
Εύκολα θέλω να φτάνω
τον παππού και τη γιαγιά,
να μπορώ να τους χαΐδεύω
τ΄άσπρα, κάτασπρα μαλλιά.
Ο παππούλης κι η γιαγιούλα
θέλω να ΄ναι πιο κοντά.
Όχι να ΄ναι αυτοί στα ύψη
κι εγώ τόσο χαμηλά.
Θέλω να ΄μαστε ίσια ίσια
και να παίζουμε μαζί.
Έτσι πιο όμορφη θα νιώθω
τη ζωή.
Γι' αυτό άκουσέ με, Θεέ μου,
κάνε τους και τους δυο κοντούς.
Αυτό πάει να πει γιαγιούλα
και γλυκός γλυκός παππούς.



Μοσχαρίσιες με δεντρολίβανο!



Υλικά :

4 μοσχαρίσιες μπριζόλες
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 σφηνάκι κονιάκ
1 φλ τσαγιού λευκό κρασί
1/2 φλ τσαγιού ελαιόλαδο
 δεντρολίβανο
1 ζωμό λαχανικων
αλάτι , πιπέρι

Ετοιμασία :

Απλώνουμε σε ένα πιάτο το δεντρολίβανο και πιέζουμε τις
μπριζόλες μία μία από κάθε πλευρά για να κολλήσει πάνω τους.
Σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το
ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε τις μπριζόλες και τις σοτάρουμε για
3 - 4 λεπτά από κάθε πλευρά, σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε το σκόρδο.
Σβήνουμε με το κονιάκ και κατόπιν προσθέτουμε το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε  και ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών.
Αφήνουμε να μαγειρευτούν οι μπριζόλες για 10 - 15 λεπτά μέχρι να πήξει
η σάλτσα και να μαλακώσει το κρέας.
Σερβίρουμε τις μπριζόλες αμέσως, και τις συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι
το οποίο έχουμε βράσει με κρόκο κοζάνης.


Καλή επιτυχία!