Γαρίδες πιλάφι με κονιάκ



Υλικά

1 ½ φλ ρύζι για πιλάφι
½ κιλό γαρίδες καθαρισμένες και βρασμένες
1 φλ ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
¾ φλ κρασί λευκό
Ζωμό που έβρασαν οι γαρίδες
2 φύλλα δάφνης
½ φλ πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 κ .σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι & πιπέρι


Ετοιμασία

Σοτάρουμε με το μισό λάδι το κρεμμύδι , προσθέτουμε το ρύζι , ανακατεύουμε
και σοτάρουμε ελαφρά.

Σβήνουμε με τη μισή ποσότητα κρασιού και προσθέτουμε 3 φλιτζάνια ζωμό και τη δάφνη. Σιγοβράζουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο   και άλλο ζωμό αν χρειαστεί

Αποσύρουμε από την φωτιά πριν σωθεί όλος ο ζωμός.
Βάζουμε σε τηγάνι το υπόλοιπο λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε την πιπεριά
και το σκόρδο να μαραθούν.
Κρατάμε 3-4 γαρίδες για το γαρνίρισμα και προσθέτουμε στο τηγάνι τις υπόλοιπες ψιλοκομμένες. Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί , προσθέτουμε το κονιάκ και το μαϊντανό αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις και ρίχνουμε τη σάλτσα στο πιλάφι.

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να πήξει.
Σερβίρουμε το πιλάφι σε πιατέλα και γαρνίρουμε με τις γαρίδες που έχουμε κρατήσει.


Καλη επιτυχία!

Η συνταγή είναι απο βιβλίο της κ.Σοφιά Σκούρα

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη , μια ευχή & 3 δωράκια!


Τον τελευταίο καιρό αισθανόμουν περίεργα ... χωρίς κανένα λόγο ...
ξαφνικά έγινε κάτι που τα άλλαξε όλα ... μαγικά!

Ο μεγάλος μου γιός μου ζήτησε να γράψουμε και να στείλουμε και εμείς το δικό του γράμμα !
Μην ρωτάτε που ... φυσικά στον Αγιο Βασίλη!

Γελάτε ; γιατί ; δεν πιστεύετε πως υπάρχει  ;

Κι'ομως ... σας βεβαιώνω υπάρχει!

Υπάρχει για όλους μας , για τον καθένα απο εμάς ξεχωριστά...

Ο γιός μου λέει πως είναι ο πιο καλός παππούς μετά τον παππού Σάκη ...

Είναι ψηλός , τρώει πολύ , πίνει όλο του το γάλα , αγαπάει πολύ όλα τα παιδάκια του κόσμου ,
ακόμα και εκείνα που κάνουν ζαβολιές.
 Όλα του τα ρούχα είναι κόκκινα , φοράει γυαλιά , έχει άσπρα μαλιά , είναι χοντρούλης μπαίνει σπίτι μας  απο την καμινάδα πάντα τα Χριστούγεννα και του φέρνει το πιο όμορφο δώρο! 

Εγώ πάλι πιστεύω πως ο Αγ. Βασίλης δεν έρχετε μόνο τις γιορτές ...
είναι εδώ παρών καθημερινά ...

Είναι εδώ όταν η μητέρα μου ... θα έρθει ένα ΣΚ στο σπίτι για να μας "δεί"... αλλά θα καταλήξει αγκαλιά με την σιδερώστρα ...

Είναι εδώ όταν ... ο καλός μου θα μείνει σπίτι με τα παιδιά .... για να βρεθώ με τις φίλες μου ... 


Είναι εδώ όταν ... η δασκάλα στο σχολείο θα μου πεί πόσο "σπουδαίο" παιδί είναι ο μικρός μου ...

Είναι εδώ όταν θα χτυπήσει το τηλέφωνο ... και στην άλλη γραμμή θα είναι η μητέρα του άντρα μου , και θα μου πεί ... θα σου στείλω σπανακόρυζο αύριο μην μαγειρέψεις...

Είναι εδώ ... όταν η ώρα εχει πάει 9μμ και κοιτάζοντας στα παιδικά δωμάτια ... και τα  βλέπω να κοιμούντε τόσο ήρεμα ...

Είναι εδώ όταν ... την Κυριακή θα έρθουν φίλοι στο σπίτι και θα περάσουμε πολύ όμορφα ...

Είναι εδώ καθημερινά , υπάρχει , για να με κάνει να νιώθω "ευγνωμοσύνη" για τα μικρά "ασήμαντα" πράγματα που μου επιφυλάσει η ζωή ....

Τώρα θα μου πείτε πως υπάρχει και ο άλλος  Άγιος Βασίλης ,
αυτός της εμπορευματοποίησης των € ...
ή θα μου πείτε που ήταν ο Αγ.Βασίλης όταν μου ήρθε η περαίωση ; ή ... όταν έδιωξαν τον άντρα μου απο την δουλειά του ; ή ... όταν τον προηγούμενο μήνα δεν με πλήρωσε ο εργοδότης μου ; ... ή όταν και το δικό μου παιδί θα του  ζητήσει την barbi πριγκίπησσα  ... και εγω δεν θα έχω τα χρήματα αυτά για να του την πάρω ; ...

Και δεν θα έχετε άδικο ... Υπάρχει όμως η αγάπη , η γενναιοδωρία , η φροντίδα , η ζεστή αγκαλιά υπάρχει η πίστη!
Αγιος Βασίλης για τα παιδιά μας είμαστε εμείς ... οι γονείς τους ,οι παππουδογιαγιάδες , οι θείοι ...

Υπάρχουν οι αξίες σε μια εποχή που όλα είναι ρευστά και ψεύτικα ...

Υπάρχει όμως! Ευτυχώς!

Πόσο σκοτεινός θα ήταν ο κόσμος χωρίς αυτόν ... πόσο θα μας έλειπε η φαντασία ... η χαρά και η παιδική αθοώτητα ...  θα χανόταν η λάμψη απο τα μάτια τους ... και θα σβήναν τα φώτα ...

Εξάλλου ποιός απο εμάς θέλει να υποφέρει ;

Η χαρά είναι μεγάλος δάσκαλος ... το ίδιο και η απελπισία!

Η καθαρή σκέψη είναι μεγάλος δάσκαλος ... το ίδιο και η σύγχιση!

Η ελπίδα είναι μεγάλος δάσκαλος ... το ίδιο και η απογοήτευση!

Παραμένω αθεράπευτα ρομαντική ... προπαθώ να σκέφτομαι με το μυαλό μου ανοιχτό ... σχεδόν πάντα σε κάθε πρόβλημα ξεκινάω απο την αρχή ...

Δεν ξέρω τι θα μου συμβεί απο τη μια στιγμή στην άλλη και θέλω να ζω την κάθε στιγμή μαγικά ... γιατί μπορεί να χαθεί για πάντα!

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως ο καθένας μας μπορεί να διαλέξει τον δικό του Άγιο  Βασίλη  ... να κάνει την δική του ευχή , να ονειρευτεί και να παλέψει για το όνειρο του!

Ακόμα δεν πιστεύετε στον Αγ. Βασίλη ; ή στον Μέγα Βασίλειο  ; που με έργο ζωής και σημαντικό σταθμό στην πορεία του,  αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία ενός κοινωνικού φιλανθρωπικού συστήματος, του Πτωχοκομείου . Εκεί διοχετεύει όλη την ποιμαντική του ευαισθησία, καθιστώντας την πρότυπο κέντρου περίθαλψης και φροντίδας των ασθενέστερων κοινωνικά ατόμων

Ένας άνθρωπος που αφοσιώθηκε στις επιστήμες και τη φιλανθρωπία .Εκείνος που δώριζε μαζί με ψωμί και πνεύμα.
Κρατούσε "χαρτί και καλαμάρι" για να διδάσκει τα φτωχά παιδιά....

Το ξέρω ακόμα δεν σας έχω κάνει να πιστέψετε ... να λοιπόν τι προτεινω για το τέλος ...
το βράδυ των Χριστουγέννων και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς μείνετε ξάγρυπνοι να κοιτάτε τις καμινάδες των σπιτιών ... και που ξέρετε ίσως να είστε απο τους τυχερούς και να τον δείτε να προσπαθεί να μπεί σε κάποια απο αυτές! :-)

Κλείνοντας και κινδυνεύοντας να γίνω γραφική θέλω να ευχηθώ σε όλους
 να έχετε την υγεία σας και μην σταματάτε να κυνηγάτε το όνειρο σας .... 

Περιμένω και τις δικές σας ευχές ...  στις 19 Δεκέμβρη θα κάνω μια κλήρωση με το κλασικό τρόπο ... χαρτάκια - γυάλα και σκέφτηκα να δωρίσω συμβολικά 2-3 πραγματάκια ...







Το παιδικό παραμύθι που απέσπασε το 1ο Βραβείο στον πρώτο διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού της Ονειρούπολης Δράμας, με τίτλο "Ο παράξενος επισκέπτης της Ονειρούπολης", του Βασίλη Τερζόπουλου . Έχοντας ως σκηνικό την Ονειρούπολη, το χωριό του Αη-Βασίλη, το παραμύθι παρουσιάζει σε δύο επίπεδα την εμπειρία των Χριστουγέννων για τα παιδιά μιας αστικής οικογένειας και τα ίδια βιώματα για το παιδί μιας οικογένειας προσφύγων. Μπλέκοντας το πραγματικό με το φανταστικό, σκοπός του παραμυθιού είναι να παρουσιάσει και να εξηγήσει τον όρο ‘πρόσφυγας’, καθώς και τις δυσκολίες και τις στερήσεις που ενδεχομένως τον συνοδεύουν.

και 3.Θέλω να μου χαρίσεις κάτι

Σας ευχαριστώ πολύ όλους!






Καρυδόπαστα σοκολάτα αρωματισμένη με κουαντρό!






Υλικά για την καρυδόπιτα


2 φλ  αλεύρι μαλακό
1 φλ  σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.γ μπέικιν - πάουντερ
2 φλ. καρυδόψιχα
1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα (στόλισμα)
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλα
1/2 φλ. βούτυρο
1 1/2  φλ. ζάχαρη
8 αυγά
γαλέτα ψιλοτριμένη



Ετοιμασία για την καρυδόπιτα

Δουλεύουμε το βούτυρο , με τη ζάχαρη , τα μπαχαρικά και τους κρόκους για 10 λεπτά.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Ανακατεύουμε τη μαρέγκα με τους κρόκους και ρίχνουμε λίγα λίγα τ'αλεσμένα καρύδια που έχουμε ανακατέψει με το αλέυρι και το μπέικιν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με τη γαλέτα.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά. (δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί καλά το γλυκό μας )


Υλικά για το σιρόπι

3 φλ. ζάχαρη
2 1/2  φλ. νερό
3 σφινάκια κονιάκ 


Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό , όταν δέσει το σιρόπι μας κατεβάζουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ. Όταν βγάλουμε την καρυδόπιτα μας απο το φούρνο , όπως είναι ζεστή την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι μας.


Υλικά για τη κρέμα σοκολάτας με κουαντρό
300 γρ. κρέμα γάλακτος
260 γρ. σοκολάτα κουβετρούρα
  60 γρ. βούτυρο
2 κ.σ μέλι
50 γρ κουαντρό ή γκράνκ μαρνιέ




Ετοιμασία

Σε μπέν μαρι λιώνουμε την κουβερτούρα , προσθέτουμε το βούτυρο , το μέλι και το κουαντρό. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την προσθέτουμε στη κσοκολάτα.
Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε απο το κέντρο την σιροπιασμένη καρυδοπιτα μας.
Πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα καρύδια.

Καλή επιτυχία!



 


Τραχανάς σούπα!


Η ιστορία θέλει τον τραχανά να αποτελεί εξέλιξη του χυλού με τον οποίο τρέφονταν έλληνες και ρωμαίοι, κατά την αρχαιότητα. Μάλιστα, ο γνωστός Απίκιος, ρωμαίος συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής του 1ου μ.Χ. αιώνα, αναφέρει φαγητό με το όνομα "tractae" (είδος παχύρρευστου χυλού, τον οποίο χρησιμοποιούσαν για να πήζουν κάθε είδους σάλτσα). Εξίσου βάσιμη είναι η ιστορική εκδοχή ότι ο τραχανάς προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο, όπως και πολλά άλλα φαγητά. Μάλιστα προέρχεται από την τουρκική λέξη "tark-haneh", δηλαδή ένα απλό και συνηθισμένο φαγητό σε κοκκώδη μορφή, φτιαγμένο από δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Με ελάχιστες παραλλαγές στη μορφή του, αλλά και σε κάποια από τα συστατικά του, συναντάμε τον τραχανά σε κάθε είδους εθνικής κουζίνας, από την ανατολίτικη μέχρι και αυτή της βόρειας Ευρώπης.



Υλικά για 6-8 άτομα

6 φλ  σπιτικό ζωμό κρέατος ή νερό
2 φλ τραχανά (ξινό)
1 φλ φρέσκο γάλα
1 φλ τυρί φέτα (τριμμένη)
2 κ.σ φρέσκο βούτυρο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμασία

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χωμό ή το νερό και το αφήνουμε να βράσει.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το γάλα και τον τραχανά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου
20 λεπτά μέχρι να χυλώσει.

Σε όλο το διάστημα καλό θα ήταν να ανακατεύουμε που και που τη σούπα μας
για να μην κολλήσει.

Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί , ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για καόμα 10 λεπτά περίπου.

Αποσύρουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο.

Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Καλή επιτυχία!








Μαρμελάδα γκρέιπφρουτ!



Γκρείπφρούτ Είναι σχετικά καινούργιο είδος, ένα υδβίδιο που μάλλον δημιουργήθηκε απο τυχαία
διαστάυρωση του γλυκού πορτοκαλιού με την ποικιλία citus maxima τρείς αιώνες πριν στις Δυτικές Ινδίες. Υπάρχουν όμως και ιστορικοί που υποστηρίζουν πως είναι απόγονος της φράπας, που είναι το μεγαλύτερο απο όλα τα εσπεριοειδή και ότι μεταλλάχθηκε ή διασταυρλωθηκε φυσιολογικά με τα πορτοκάλια και βγήκε το γκρείπφρουτ.
Υπάρχουν δύο θεωρίες για την ονομασία του : ότι λέγετε γκρέιπφρουτ είτε επειδή η γεύση του μοιάζει με του σταφυλιού (grape) είτε διότι τα φρούτα πάνω στα δέντρα μοιάζουν με τσαμπιά.
Το δέντρο έχει φοβερή ανθεκτικότητα και δίνει μεγάλη παραγωγή. Είναι ευπροσάρμοστο κια ευδοκομεί σχεδόν σε κάθε κλίμα.
Υπάρχουν πολλά είδη γκρείπφρουτ , είτε σφαιρικά , είτε ωοειδή , είτε σαν αχλάδια , με σπόρια ή χωρίς. Η βασική τους διαφορά είναι στο χρώμα της σάρκας τους , που σε άλλα είναι ροζ και σε άλλα λευκοκίτρινη. Τα γκρείπφρουτ έχουν ιδιαίτερη και πικρή γεύση , ενω τα κόκκινα είναι πιο γλυκά απο τα κίτρινα.Συνοδεύουν ιδανικά πράσινες σαλάτες και πιάτα με θαλασσινά. Το φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C , κάλιο και φολικό οξύ.












Την συνταγή για την μαρμελάδα γκρείπφρουτ θα βρείτε στο  http://dlynz.com/?p=3954

Τραγανό κοτόπουλο πανέ στο φούρνο



Υλικά

6 στήθη κοτόπουλου
200γρ γιαολυρτι σταγγισμένο
2 κ.σ μουστάρδα ντιζόν
1 κ.σ μέλι
2 1/2 φλ γαλέτα
1/2 φλ κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Ετοιμασία

Προθερμένουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς
Ανακατεύουμε το γιαουρτί , τη μουστάρδα και το μέλι σε ένα ρηχό πιάτο
Πλένουμε το κοτόπουλο κ αφαίρουμε την πετσα του.
Απλώνουμε σε ενα ταψί χαρτί ψησίματο.
Ανακατελυουμε τη γαλέτα με το τριμμένο τυρί.
Αλείφουμε το κοτόπουλο με το μείγμα γιαουρτιού και κατόπιν γυρίζουμε
μέσα στο μείγμα της γαλέτας.
Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά , γυρίζοντας τα μια φορά για να πάρουν χρώμα παντού.


Καλή επιτυχία!

Χιονισμένη Πάβλοβα με ρόδι!






Υλικά για την μαρέγκα

5 ασπράδια αβγών
180 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλική
1 βανίλια
1/2 κ.γ μαστίχα σκόνη

Υλικά για την κρέμα

100 γρ τυρί φιλαδέλφεια
200 γρ παγωμένη κρέμα γάλακτος
1 κ.γ ανθόνερο
Υλικά για το στόλισμα

3 ρόδια
άχνη ζάχαρη

Ετοιμασία

Απλώνουμε την ζάχαρη σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος
και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 50 βαθμούς.


Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε δυνατη ταχύτητα στον κάδο του μίξερ μας
και σταδιακά προσθέτουμε τη ζεστή ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να κρυώσει εντελώς
η μαρέγκα μας και να στέκετε πάρα πολύ καλά. Προσθέτουμε τη βανίλια και τη μαστίχα.
Και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.


Σε ταψί στρωμένο με λαδωμένο χαρτί ψησίματος 
αδειάζουμε την μαρέγκα μας , φτιάχνοντας μια στρογγυλή μαρέγκα
διαμέτρου περίπου 23εκ. Πέρνουμε μεγάλες κουταλιές και τοποθετούμε στο χαρτί
και δημιουργούμε μια "λακούβα" πιέζοντας στο κέντρο.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα την μαρέγκα μας μέχρι να κρυώσει εντελώς.


Καθαρίζουμε τα ρόδια μας και χτυπάμε  όλα τα υλικά για την κρέμα μας.


Βάζουμε την μαρέγκα μας σε μιά ίσια πιατέλα και γεμίζουμε την "λακούβα" της με την κρέμα.


Τελειώνουμε μοιράζοντας ομοιόμορφα τα ρόδια στην επιφάνεια της κρέμας
και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.




Tips : Άντι για ρόδι μπορούμε να στολίσουμε την πάβλοβα μας με διάφορα φρούτα του δάσους (κόκκινα και μαύρα μούρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλλα)


Καλές γιορτές σε όλους!




Βινεγκρέτ πορτοκαλιού για πράσινη σαλάτα!

 

Υλικά  

1 / 4 φλ.φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο
1 κ.σμουστάρδα
2 κ.γ μέλι
πιπέρι
(ελαιόλαδο κατά βούληση)

Ετοιμασία

Σε ένα βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς , βάζουμε όλα τα υλικά μας.
Κλείνουμε το καπάκι και ανακινούμε πολύ καλά , μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Περιχύνουμε την σαλάτα μας με την βινεγκρετ και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!



 

Πιο πορτοκαλένια μπισκότα ... δεν γίνετε!!!



 
Και φυσικά αναφέρομαι στα μοναδίκα μπισκότα με πορτοκάλι ,
της αγαπημένη μας Μάρας
απο το μπλόγκ της marascookrevolution  , που έφτιαξα τις τελευταίες μέρες
2 φορές ... 1 δεν είναι αρκετή πιστέψε με!


Υλικά

2 ποτήρια του νερού βούτυρο (φυτική μαργαρίνη)
1 ποτήρι του νερού καλαμποκέλαιο
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
το ξύσμα από τα πορτοκάλια που θα στύψουμε
1,5 -2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Ετοιμασία
Βάζουμε στο μίξερ το λάδι και την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει.

Προσθέτουμε το βούτυρο.

Έπειτα ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το ξύσμα.

Τέλος προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι σταδιακά,  ώσπου να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

Βάζουμε την ζύμη σε μηχανή φορμαρίσματος για μπισκότα ή και κορνέ για σαντιγί.

Πάλι αν θέλουμε απλώνουμε σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού και δίνουμε σχήμα με κουπ για μπισκότα ή ποτήρι κρασιού ή με το φλιτζάνι του καφέ.

Στρώνουμε σε λαμαρίνα λαδόκολλα και τοποθετούμε τα μπισκοτάκια.

Ψήνουμε σε 170 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.

Μικρά tips
Μπορούμε να λιώσουμε  60 γρ κουβερτούρα με λίγο καλαμποκέλαιο και να βουτήξουμε μέσα τα μπισκοτάκια μας.
Επίσης να ενώσουμε δύο μπισκοτάκια με λίγο μαρμελάδα σαν πτιφούρ.


Καλή επιτυχία!



 

Πορτοκαλένιες πατάτες με κουρκουμά!






Υλικά
1 1/2 κιλό παπάτες καθαρισμένες κομμένες σε ροδέλες
1 ποτήρι νερού , φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κοφτό κ.γ κιτρινόριζα-κουρκουμά
2 κ.σ φρέσκο βούτυρο
αλάτι και πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα


Ετοιμασία


Τηγανίζουμε τις πατάτες μας σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά.

Τις βγάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και το ζεσταίνουμε.

Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε μέσα τις πατάτες 
και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις κουνόντας μόνο το σκεύος.

Ρίχνουμε την κιτρινόριζα και το χυμό πορτοκαλιού.

Αλατιπιπερώνουμε καλά.

Κουνάμε καλά το τηγάνι ώστε να ανακατευτούν όλες οι  πατάτες με το χυμό πορτοκαλιού.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει μια πηκτή σάλτσα.

Σερβίρουμε αμέσως.


Καλη επιτυχία!








Επιδόρπιο με κρύα κρέμα και σοκολατένια μπισκότα με άρωμα εσπρέσο!



Υλικά

400 ml κρέμα γάλακτος
500 γρ μασκαρπόνε
5 κ.σ άχνη ζάχαη
1 φλιντζανάκι  δυνατό καφέ εσπρέσο
2 σφηνάκια λικέρ καλούα
250 γρ τριμμέν μπισκότα γεμιστά σοκολάτας
5-6 κ.σ τριμμένη κουβερτούρα

Ετοιμασία

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη
προσθέτουμε το μασκαρπόνε και το λικέρ καλούα , χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα
μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα μας. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο.



Ραντίζουμε τα τριμμένα μπισκότα σοκολάτας , με τον καφέ εσπρέσο και μοιράζουμε
την μισή ποσότητα στα ποτήρια μας. Συνεχίχουμε μοιράζοντας την μισή ποσότητα κρέμας
στα ποτήρια και προσθέτουμε άλλη μια στρώση απο τα μπισκότα. Σκέπάζουμε με την υπόλοιπη
κρέμα και βάζουμε τα ποτήρια μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Πρίν σερβίρουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την τριμμένη κουβερτούρα.


Καλή επιτυχία!


Mille feuille μελιτζάνας - πατάτας με αντσούγιες φιλέτο!




Η αντσούγια είναι το αφρόψαρο που φέρνει την θαλασσινή γεύση στο πιάτο μας.
Οι τρεις ονομασίες αντσούγια, γαύρος και σαρδέλα αναφέρονται σε δύο ψάρια και όχι σε τρία. Παρόλο που οι Έλληνες λεξικογράφοι αναγνωρίζουν στη λέξη αντσούγια την κονσερβοποιημένη μορφή του ψαριού (στην άλμη, το αλάτι ή το λάδι), οι γνώμες διίστανται ως προς τον προσδιορισμό του ίδιου του ψαριού : για ορισμένους (βλ. το λεξικό του Ιδρύματος Μ. Τριανταφυλλίδη) πρόκειται για τον γαύρο, ενώγια άλλους (βλ. το λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη), πρόκειται για τη σαρδέλα. Αυτή η ανακοίνωση μελετά τις δύο απόψεις όχι μόνο στο ετυμολογικό και ιχθυολογικό αλλά και στο βιομηχανικό και διατροφικό τους πλαίσιο.
 Το συμπέρασμα είναι ότι η αντσούγια και ο γαύρος αναφέρονται στο ίδιο ψάρι.

Είναι ένα απο τα σημαντικότερα είδη ψαριών που που αλιεύονται στο Αιγαίο.
Στο Ελληνικό πατροπαράδοτο συνταγολόγιο τις συναντάμε παστές σε κονσέρβα είτε φιλεταρισμένες και ολόκληρες είτε και σε σε ροζέδες με μια κάπαρη στη μέση.
Συναντάμε επίσης παστές αντσούγιες σε κάποιες τοπικές συνταγές όπως είναι η γέμιση για κεφτέδες - πολπέτες - της Κέρκυρας  κα αναμειγμένες με τυρί σε μια γέμιση για κολοκυθαθνούς στη Λέσβο.
Οι αντζούγες είναι ένα απο τα κυριότερα συστατικά της ποντιακής κουζίνας.
Φημίζονται για την δυνατή γεύση τους , χάρη στην επεξεργασία και το πάστωμα τους.
Η δυνατή γεύση τους μειώνετε εάν τις μουλιάσουμε  για περίπου 30' μέσα σε νερό.
Είναι βασικό καρύκευμα της σαλάτας  Caesar όπως επίσης στην Ιταλική σάλτσα
puttanesca και προσφέρουν την γεύση τους στη μυστική συνταγή για την σάλτσα Worcestershire
και σε ορισμένες εκδοχές του βουτύρου cafi de Paris.

Ας φτιάξουμε λοιπόν αυτή την μοναδική συνταγή ,
που είχα την τύχη να μάθω όταν η πολύ
καλή μου φίλη Μάρθα, μου χάρισε ένα βιβλιαράκι συνταγών
της εταιρείας αλίπαστων ψαριών ΚΑΛΛΟΝΗ

Υλικά

300 γρ αντσουγιες φιλέτο (ξαλμυρισμένες σε κρύο νερό)
2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλ σάλτσα ντομάτας
200 γρ κίτρινη μοτσαρέλα
ελαιόλαδο
λίγο θυμάρι
λίγο ξερό δεντρολίβανο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμασία

Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ή ψήνουμε τα λαχανικά μας(μελιτζάνες - πατάτες) 
στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια , μαζί με λίγο θυμάρι και λίγο δεντρολίβανο. Όταν τα κρεμμύδια μαθαρούν καλά, τα στραγγίζουμε.

Σε ένα πυρίμαχο σκέυος απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνας και σκεπάζουμε με τα μισά αρωματισμένα κρεμμύδια.Συνεχίζουμε με φέτες μοτσαρέλας , αντζούγιες και μια στρώση σάλτσα ντομάτας. Επαναλαμβάζουμε την διαδικασία ξεκινώντας αυτή την φορά με μια στρώση πατάτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί μας.

Σερβίρουμε συνοδέυοντας με σάλτσα ντομάτας.

Καλή επιτυχία!

Η πρότυπη συνταγή ήταν  μόνο με μελιτζάνες , εγω  δοκίμασα με μελιτζάνες πατάτες.

Παστίτσιο λαχανικών!












Δεν υπάρχουν ακριβή υλικά για αυτή τη συνταγή!
Έφτιαξα το Σάββατο αυτό το φαγητό , όταν ο γιος μου , μου ζήτησε
για μεσημερινό : "παστίτσιο με καρότα"!

Σοτάρισα λοιπόν διάφορα λαχανικά (πατάτα - καρότο - κολοκύθι-πιπεριά ,μανιτάρια  ) λίγο σκόρδο και κρεμμύδι , τα έστρωσα πάνω απο τα ζυμαρικά μας (βρασμένα αλ τέντε), τελιώσα με μια στρώση μπεσαμέλ και στο φούρνο για 30 περίπου λεπτά!

Σκέφτηκα απλά να μοιραστώ την ιδέα μαζί σας , γιατί τελικά έγινε πολύ νόστιμο!




Μπεσαμέλ με γραβιέρα!





Μπεσαμέλ : το μυστικό της σάλτσας είναι το γάλα να είναι ζεστό προτού προσθεθεί στο αλεύρι και να ανακατευτεί καλά με σύρμα για να μην σβολιάσει!


Σάλτσα γαλλικής προέλευσης από ελαφριά ροδισμένο αλεύρι σε βούτυρο (το μείγμα αυτό ονομάζεται στα γαλλικά Roux  ) στο οποίο προσθέτουμε γάλα , μοσχοκάρυδο (και αβγό ή τυρί προαιρετικά).

Δανειστίκαμε την μπεσαμέλ απο τους Γάλλους τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με τον Davidson στο  The Oxford Companion to Food , οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τη γραφή της λέξεως αν είναι béchamel ή béchamelle , αλλά και την προέλευσή της . Η πρώτη εμφάνιση της σάλτσας ονόματι μπεσαμέλ είναι κατά τη βασιλεία του Λουδοβίκου ΙΔ' , αρχι-οικονόμος του οποίου υπήρξε ο Louis de Béchameil .

Στον Τσελεμεντέ  του 1921 ως βασικά συστατικά της σάλτσας άσπρης - μπεσαμέλ αναφέρονται , το γάλα το βούτυρο , το αλέυρι , το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Και , όπως αναφέρεται , δεν σερβίρεται ποτέ μόνη της , αλλά για να συμπηρώσει άλλο φαγητό ενώ είναι δυνατόν να προσθεθούν αβγά , τυρί ή ζαμπόν κα ανάλογα με το φαγητό στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί η σάλτσα!

Μπεσαμέλ με γραβιέρα.

Υλικά

2 κ.σ βούτυρο
2 κ.σ αλεύρι
2 και 1/2 φλ γάλα φρέσκο ζεστό
αλάτι και πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
1/2 φλ τριμμένη γραβιέρα
1 αυγό χτυπημένο

Ετοιμασία

Λειώνουμε το βούτυρο σε μιά κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλέυρι
ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε το γάλα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Γυρίζουμε το μείγμα συνεχώς με το σύρμα , μέχρι να κοχλάσει ,
 να πήξει και να γίνει λεία , σε μέτρια φωτιά.
Κατεβάζουμε απο την φωτιά και ρίχνουμς 1 χτυπημένο αβγό και το τυρί
και ανακατεύουμε καλά.


Καλή επιτυχία!

Μανιτάρια σοτέ με μαυροδάφνη , καγιέν και πάπρικα.




Υλικά

300 γρ ολόκληρα μανιτάρια μεσαίου μεγέθους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2-3 κ.σ ελαιόλαδο
1/3 φλ κρασί μαυροδάφνη
αλάτι , πιπέρι
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1/2 κ.γ γλυκιά πάπρικα
2-3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ετοιμασία

Κόβουμε απο τα μανιτάρια μόνο λίγο τα κοτσάνια τους.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια , μόλις αρχίσουν να μαραίνονται ,ρίχνουμε το κρασί και τα μυρωδικά.
Τα σκεπάζουμε και συνεχίσουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να μείνουν με λίγο απο το ζωμό τους.
Γαρνίρουμε με την πάπρικα και τον μαϊντανό.

Καλή επιτυχία!