Μανιτάρια με μπεσαμέλ!



Υλικά

1/2 κιλό μανιτάρια, λευκά

150 γραμ. προσούτο ή ζαμπόν ή γαλοπούλα ή μπείκον σε κυβάκια
100 γραμ. πιπεριές, χρωματιστές ψιλοκομμένες
100 γραμ. παρμεζάνα, τριμμένη
1/2 κουταλιά μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά πελτε ντομάτας
αλάτι , πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

1 1/2 κουταλιά αλεύρι

1 1/2 κουταλιά βούτυρο
1 1/2 ποτήρι γάλα
1 κρόκο αυγού
αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση :

Φτιάχουμε την μπεσαμέλ λιώνοντας το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς και στη συνέχεια το γάλα σταδιακά, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα. Όταν η κρέμα είναι έτοιμη αποσύρουμε από την φωτιά.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον κρόκο αυγού και ανακευτεύουμε.
Προσθέτουμε στο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά : το προσούτο, την παρμεζάνα,  τις πιπεριές, το πιπέρι, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά.

Γεμίζουμε τα μανιτάρια μας ( αφού πριν τα έχουμε σκουπίσει με μια βρεγμένη πετσέτα, έχουμε αφαιρέσει το κοτσάνι, και τα έχουμε τα αλείψει με λίγο λαδάκι) με το μείγμα.
Στρώνουμε σε ταψάκι. Ανατακεύουμε το πελτε ντομάτας σε 1/2 ποτήρι ζεστο νερό και το χύνουμε στο ταψί.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο , στους 160 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Μόλις ψηθούν ,  σερβίρουμε αμέσως.

Καλή επιτυχία!




Λεμονόπιτα χωρίς αυγά!


Υλικά

2 φακελάκια ανθος αραβοσίτου με γεύση λεμόνι
7 φλ γάλα
10 κ.σ κοφτές ζάχαρη
100 γρ τυρί κρέμα
2 πακέτα μπισκότα σαβαγιαρ
ξύσμα απο 1/2 λεμόνι
λικέρ λεμοντσέλο
αχνη ζάχαρη
καρβουδισμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε την κρέμα αραβοσίτου σύμφωνα με τις οδηγίες , με το γάλα και την ζάχαρη.
Αφήνουμε το μειγμα να κρυώσει και προσθέτουμε το τυρί κρέμα.
Σε πιατέλα στρώνουμε τα μπισκότα σαβαγιαρ αφού πριν τα βουτάμε στο λικερ λεμοντσέλο.
Προσθέτουμε την κρέμα , πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη κ λίγο ξύσμα λεμονιού.
Συνεχίζουμε με μια ακόμα στρωση κρέμας. Πασπαλίζουμε πάλι με ξύσμα λεμονιού και άχνη.
Γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα , αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1,5 ωρα πριν σερβίρουμε την λεμονόπιτα μας.

Καλή επιτυχία!




Η πιο ακριβή τηλεόραση στον κόσμο!





Και το όνομα αυτής: PrestigeHD Signature Rose LCD TV. Η τηλεόραση που συνδυάζει τρία στοιχεία που σε κάνουν να μην μπορείς να τραβήξεις τη προσοχή σου από πάνω της, απόδοση – σχεδιασμό- τιμή. Βέβαια, η τιμή είναι αυτή που στο τέλος σου μένει! Πόσο κοστίζει; Μπορείτε να μαντέψετε;
διαβάστε περισσότερα ... http://www.otherside.gr/2010/06/i-pio-akrivi-tv-ston-kosmo/

Γαλακτομπούρεκο ατομικό με μαστίχα!


Υλικά

500 γρ έτοιμο λεπτό φύλλο , σε θερμοκρασία δωματίου
6 φλ γάλα
1 φλ σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
1 κ 1/2 φλ ζάχαρη
8 κ.σ βούτηρο ανάλατο
1 κ.σ λικερ μαστίχα
ξύσμα απο 1/2 λεμόνι
150 γρ βύτηρο για τα φύλλα

για το σιρόπι

4 φλ ζάχαρη
2 φλ νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1.σ.γ λικέρ μαστίχας
2 κ.γ χυμο λεμόνι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε τα 150γρ βούτηρο αργα σε κατσαρολάκι, απομακρύνουμε απο την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Για το σιρόπι :
Σε μικρή κατσαρόλα , ανακατεύουμε τη ζάχαρη το νερό και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μεχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας.Αφήνουμε να πάρει μια βράση , απομακρύνουμε απ την φωτιά και προσθέτουμε το λικερ και το χυμό λεμονιού.Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Σε μεγάλη κατσαρόλα αναμειγνύουμε τη ζάχαρη , το σιμιγδάλι και το γάλα , ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα  , σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά , μέχρι να πήξει το μειγμα και να αποκτίσει κρεμώδει υφή.
Περίπου 2 λεπτά πριν είναι ετοιμη η κρέμα , ριχνουμε το λικέρ μαστίχας. Απομακρύνουμε απο την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Στο μίξερ χειρός χτυπάμε τα αυγά μεχρι να αφρατέψουν.
Τα ρίχνουμε γρήγορα στο μειγμα της κρέμας και ανακατεύουμε πολύ καλά προσθέτουμε κ το ξυσμα λεμονιού.
Απλώνουμε τα φύλλα μας στο πάγκο , βουτηρώνουμε καλά το φύλλο σε όλη την επιφάνεια του.
Βάζουμε 3 κουταλιές απο την κρέμα μας στο επάνω μέρος , στο κέντρο του φύλλου μας.
Κλείνουμε το φυλλο απο δεξιά κ αριστερά και τυλίγουμε ρολό , τοποθετούμε σε καλά βουτηρωμένο ταψάκι. Συνεχίζουμε την διαδικασία με όλη την κρέμα και τα φύλλα γεμίζοντας το ταψάκι μας , το ενα διπλά στο άλλο.
Βουτηρώνουμε τα γαλακτομπουρεκάκια μας και απο την επάνω μεριά μεσα στο ταψάκι.
Ψήνουμε τα γαλακτομπουρεκάκια μας σε μέτριο φούρνο για περίπου 45 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν απο επάνω.
Βγάζουμε το ταψι απο το φούρνο και περιχύνουμε το καυτό γλυκο με κρύο σιρόπι , ομοιόμορφα να πάει παντού.

Καλή επιτυχία!





Ταλιατέλες με σάλτσα απο κοτόπουλο!



Υλικά

1/2 κιλού ταλιατέλες
300 γρ κοτόπουλο κομμένο σε κυβάκια
300 γρ τριμμένη γραβιέρα

1/3 κούπας ελαιόλαδο
1/3 κούπας λευκό κρασί
1 μικρό κρεμύδι τριμμένο
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μπαστουνάκια
1/2 κούπα μανιτάρια σε φέτες
αλάτι κ πιπέρι
1 κ.γ ρίγανη
1 κ.γ θυμάρι

Εκτέλεση

Σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο  σωτάρετε το κρεμυδάκι , το καρότο , τη πιπεριά και τα μανιτάρια.
Προσθέτετε το κοτόπουλο , σβήστε με το κρασάκι αλτοπιπερόστε , προσθέστε τα μυρωδικά και αφήστε το φαγάκι να σιγοβράσει ώσπου η σάλτσα γίνει παχύρρευστη.
Βράστε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο αλάτι με 1 κ.σ λάδι και στραγγίστε καλά.
Μην ξεπλύνετε τα μακαρόνια , γιατί το νερό αφ'ενος μεν θα τα κρυώσει αφέτερου θα παρασύρει
το λεπτό στρωμα γλουτένης απο την επιφάνεια που βοηθάει την σαλτσα να κολλάει επάνω σ'αυτά.
Λαδώστε καλά μια χαμηλή φόρμα με τρύπα στη μέση και βάλτε τα μακαρόνια όπως είναι ζεστά σε κυκλικές στρώσεις ώσπου να γεμίσει η φόρμα.



Αφήστε να σταθούν ώσπου να κρυώσουν και ξεφορμάρετε σε πυράντοχη πιατέλα.
Πασπαλίστε με την μιση ποσότητα γραβιέρας και ψήστε στους 200 βαθμούς ώσπου να λιώσει το τυρί.
Γεμίζετε το κενό της φόρμας με το κοτόπουλο και περιχύστε τα μακαρόνια με λίγη σάλτσα.
Σερβίρετε ζεστά , συνοδεύοντας με την σάλτσα σε σαλτσιέρα και το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.

Καλή επιτύχια!

Κερασόπιτα!


Υλικά
(για την ζύμη)

150 γρ. αλεύρι

1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
100 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια
20-40 γρ. παγωμένο νερο

γέμιση

400 γρ κεράσια καθαρισμένα απο τα κουκουτσια
1/2 κ.σ κορν φλάουρ
20 γρ ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζουμε  στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί και τα "δουλεύουμε" μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο ζυμάρι.
Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα κεράσια και τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 10 λεπτά , βγάζουμε τα κεράσια με μια τρυπιτή και προσθέτουμε το κορνφλάουρ μέχρι να δέσει το σιροπι μας.
Αποσύρουμε απο την φωτιά προσθέτουμε τα κεράσια και αφήνουμε το μειγμα στην άκρη.
Ανοίγουμε το ζυμάρι στην ταρτιέρα μας , τρυπάμε σε διάφορα σημεία με το πηρούνι και προσθέτουμε το μειγμα με  τα κεράσια. Πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη και ψήνουμε για 20~25 λεπτά στοςυ 180 βαθμούς.

Καλή επιτυχία!  







Καλημέρα~Καλοκαίρι



Ινδοκάρυδα!


Υλικά

3 φλ.τσαγιού ινδοκάρυδο
2 κ.σούπας αλέυρι
1 φλ.τσαγιού ζάχαρη
1 βανίλια
2 κ.σούπας βούτυρο
3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
15-20 κερασάκια γλασσέ

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το ινδοκάρυδο με το αλέυρι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά( εκτός απο τα κερασάκια) σε χαμηλή φωτιά μεχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
Κατεβάζουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μίγμα απο το ινδοκάρυδο με το αλέυρι και ανακατεύουμε ελαφρά να ενσωματωθούν τα υλικά και αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το μίγμα σε κορνέ και με την χοντρή την μύτη  βγάζουμε επάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο  ροζέτες.
Τοποθετούμε στην κορυφή της καθεμιάς μισό κερασάκι και το πατάμε πολύ ελαφρά για να κολλήσει.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) εως ότου  ροδίσουν ελαφρά.

Καλή επιτυχία!


H συνταγή είναι της ΤΡΙΑΔΑ απο τις συνταγές της παρέας.

Καρυδόπιτα!






Υλικά


3 φλ καρύδια ψιλοκ.
1 φλ καρύδια χοντροκ.
1 κ 1/2φλ ζάχαρη
3 φλ αλεύρι
γαλέτα
1/2 φλ βούτηρο
6 αυγά
2 κγ κανέλα
1 κγ γαρύφαλο
2 κγ μπέικιν πάουντερ

Σιρόπι


1 κ 1/2φλ ζάχαρη
2 φλ νερό
2 σφινάκια κονιάκ


Εκτέλεση


Δουλεύουμε το βούτηρο , τη ζάχαρη κ τους κρόκους για 10'.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα.
Σε ένα μπολ έχουμε ανακατέψει : το γαρύφαλο , την κανέλα , το αλεύρι,το μπέικιν.
Διαδοχικά προσθέτουμε στους κρόκους , την μαρέγκα κ το μείγμα με το αλέυρι.
Σε βουτηρωμένη φόρμα  πασπαλίζουμε την τριμμένη γαλέτα κ αδειάζουμε το μειγμα μας.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 45'.
Φτιάχνουμε το σιρόπi , βράζοντας όλα τα υλικά , κατεβάζουμε απο την φωτιά κ προσθέτουμε το κονιάκ.


Σιροπιάζουμε το γλυκό αμεσως μολις το βγάλουμε απο το φούρνο , με το κρύο σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με χοντοκομμένα καρύδιά.
Σερβίρουμε όπως τα κομμάτια του κέικ , με μια μπάλα παγωτό ή σαντυγί σοκολάτας!


*Γαρνίρισα κ με σιρόπι σοκολάτας ....



Καλή επιτυχία!

Εξέταση εντοπίζει τον καρκίνο πριν εμφανιστεί!



Μία εξέταση αίματος που ανιχνεύει τον καρκίνο πριν καν δημιουργηθεί ένας ανιχνεύσιμος όγκος επινοήθηκε από ομάδα Βρετανών και Αμερικανών ειδικών. Η εξέταση είναι η πρώτη που αναγνωρίζει με ακρίβεια τα «μηνύματα» που εκπέμπει το ανοσοποιητικό σύστημα όταν κάπου στον οργανισμό αρχίσει να δημιουργείται καρκίνος.



Οι πρώτες δοκιμές της εξέτασης σε 8.000 ασθενείς υποδηλώνουν ότι με την βοήθειά της μπορεί να ανιχνεύεται ο καρκίνος έως πέντε χρόνια πριν γίνει εμφανής με τις υπάρχουσες απεικονιστικές εξετάσεις.


Το γεγονός αυτό δίνει στους γιατρούς και στους ασθενείς ένα ζωτικό προβάδισμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, διότι όσο πιο νωρίς στην ανάπτυξή του ανιχνευθεί ο καρκίνος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ίασης.


Η εξέταση, που ονομάζεται Early CDT-Lung και αποτελεί προϊόν 15ετούς εργασίας ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Νότιγχαμ και του Κάνσας, πρόκειται να εισαχθεί στις ΗΠΑ εντός του μήνα, ενώ αναμένεται να αρχίσει να διατίθεται και στη Βρετανία το πρώτο εξάμηνο του 2011.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ντέιλυ Τέλεγκραφ» επικαλούμενη τους «Τάιμς» του Λονδίνου, η εξέταση επινοήθηκε αρχικά για να συμβάλει στην ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα και να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τις συμβατικές απεικονιστικές εξετάσεις.


Ωστόσο, εκτιμάται πως έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί σύντομα και για πολλές άλλες μορφές καρκίνου.

Κατά την εξέταση, αναλύεται το αίμα του ασθενούς για να καταγραφούν οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε μοριακό επίπεδο έπειτα από την έναρξη της καρκινογένεσης.

Τα καρκινικά κύτταρα παράγουν μικρές ποσότητες αντιγόνων (είναι πρωτεϊνικά μόρια), η εμφάνιση των οποίων προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.


Οι επιστήμονες μπορούν πλέον να καταγράψουν αυτή την μοριακή αντίδραση χρησιμοποιώντας μόλις 10 ml από το αίμα του ασθενούς.


Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή της εξέτασης επινοήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και την εταιρεία ιατρικής έρευνας Oncimmune.




Ένα πάρτι αφιερωμένο στα αδέσποτα ζώα!



Party Animals: Μια πρωτότυπη πρωτοβουλία



Πλησιάζει το πρώτο Party Animals! To Party Animals είναι ένας νέος fund-raising θεσμός με στόχο την ενίσχυση των σωματείων των αδέσποτων ζώων της Ελλάδας. Το πρώτο Party Animals θα γίνει την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010 στον Πύργο Πετρέζα.




Πρόκειται για ένα super funky πάρτυ με dj set, απεριόριστα ποτά και χορό μέχρι το πρωί! Το εισιτήριο για το Party Animals κοστίζει 30€ και με τα έσοδα του πάρτυ θα ενισχυθούν με τροφές, φάρμακα και κτηνιατρικές επεμβάσεις το Stray.gr, το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων (ΚΑΖ), ο Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (ΣΠΑΖ) και επιλεγμένα τοπικά σωματεία. Το εισιτήριο του Party Animals περιλαμβάνει απεριόριστα ποτά (open-bar) & finger food. Στο Party Animals θα παίξουν εθελοντικά οι ακόλουθοι dj (αλφαβητικά): Alex Can Dance, DJ Pascal, Αρώνης Γιώργος, Πολίτης Κωσταντίνος, Σούλης Μάκης, Φαληρέας Ορέστης (Imam Baildi), Φραγκούλης Ηλίας και Χαραλαμπίδου Μάγκυ. Guest star της βραδιάς είναι ο Epsilon (Γιώργος Ευσταθίου), ο νικητής του διεθνούς διαγωνισμού Pepsi Max ο οποίος τραγούδησε με τον Acon το “Oh Africa”, για το ποδοσφαιρικό καλοκαίρι 2010. Στο Party Animals θα παρευρεθούν επώνυμοι Αθηναίοι προκειμένου να υποστηρίξουν την πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία.




Τα εισιτήρια για το Party Animals προπωλούνται στο Public, Fnac, στα Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και σε επιλεγμένα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας. Χορηγοί του Party Animals είναι οι ακόλουθοι: Smirnoff Black, Pepsi Max, La Cigale & Friskies. Χορηγοί επικοινωνίας του Party Animals είναι η εκπομπή «Παρά Τρίχα» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και του ΣΚΑΪ 100,3, το περιοδικό Cat Press και ο χορηγός καλής διάθεσης www.moodhackers.com. Το Party Animals είναι μια πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Be Conscious, η οποία σχεδιάζει και πραγματοποιεί ενέργειες με σκοπό την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση σε διάφορα θέματα που αφορούν στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Party Animals μπορείτε να επισκεφθείτε το www.partyanimals.gr.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Party Animals μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του πάρτυ www.partyanimals.gr ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με την Τζωρτζίνα Σπέντζου στο 210-3612724 καθημερινά 12.00-8.00 μ.μ ή να αποστείλετε ένα e-mail στο info@partyanimals.gr. Η διεύθυνση του Πύργου Πετρέζα είναι 3ο χιλιόμετρο Σπάτων-Πικερμίου, Σπάτα.

Ριζότο με θαλασσινά!



Υλικά


1 κιλό ανάμικτα θαλασσινά (μύδια , γαρίδες, ,αχιβάδες κ.ά)
1 κουταλάκι λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένο
1 ποτηράκι λευκό κρασί


Για το ριζότο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
350 γρ. Ρύζι καρολίνα
1 λίτρο ζωμό λαχανικών

αλάτι, πιπέρι
φλούδες παρμεζάνας


Εκτέλεση
Ξεπλένετε τα μύδια και τις αχιβάδες με άφθονο νερό.
Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέτετε το κρεμμύδι την πιπεριά και το σκόρδο και τα σοτάρετε.
Προσθέτετε το λευκό κρασί με τα οστρακοειδή.
Δυναμώστε τη φωτιά μέχρι ν’ ανοίξουν τα όστρακα. Στη συνέχεια τα σουρώνετε και κρατάτε τους χυμούς από το τηγάνι.
Ετοιμάζετε το ριζότο.
Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε ελαφρώς τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 5 λεπτά.
Προσθέτετε το ρύζι και το κρασί και ανακατεύετε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει.
Στο μεταξύ ζεσταίνετε το ζωμό λαχανικών.
Προσθέτετε του χυμούς που έχετε κρατήσει από τα μύδια καθώς και το ζωμό, μέχρι να καλυφθεί το ρύζι.
Βράζετε το ρύζι μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και έπειτα προσθέτετε αλατοπίπερο και ζωμό με το κουτάλι.
Συνεχίζετε να προσθέτετε ζωμό μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και στη συνέχεια το ρίχνετε στα καθαρισμένα θαλασσινά και ανακατεύετε.
Φροντίστε να κρατήσετε λίγα όστρακα με κέλυφος για το γαρνίρισμα και αρκετό ζωμό, ώστε να το προσθέσετε στο τέλος, αν χρειαστεί για να μην γίνει το ριζότο σας πολύ στεγνό.
Γαρνίρετε με τις φλούδες παρμεζάνας.

Καλή επιτυχία!

Tα Όπα της ζωής μας






Το πρώτο Όπα της ζωής μου ήταν διπλό… Όπα, Όπα και συνοδεύονταν από - μπαμπάκο- το έλεγε το Κολλητήρι, παιδί του Καραγκιόζη. Το μετέδιδε το κανάλι της ΥΕΝΕΔ και το προλόγιζε η Νάκη Αγάθου. Είχαμε δικτατορία…Όχι ότι καταλάβαινα εγώ πολλά από δικτατορίες…Εδώ δεν καταλάβαινε ο μακαρίτης Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, επειδή σπούδαζε…Θα καταλάβαινα εγώ που πήγαινα δημοτικό!


Θυμάμαι όταν με έζωναν πολιτικές ανησυχίες ρώταγα τη μάνα μου παιδιάστικα «και δηλαδή άμα είσαι δικτάτορας μπορείς να πεις όλα αυτά τα θέλω δικά μου; Μπορείς να πεις θέλω 100 σπίτια για να μένω;», «Θα σου τα εξηγήσω αργότερα» έλεγε η μάνα μου και ξένοιαζε. Είχαμε δικτατορία λοιπόν…Κάποιος σπουδαίος σιωπούσε στο Παρίσι. Πολλοί διανοητές είχαν εξαπλωθεί στα πέρατα της οικουμένης και έδιναν μάχες. Οι συνθέτες καταχώνιαζαν στα συρτάρια σπουδαία τραγούδια…Οι ποιητές, οι ηθοποιοί… Πώς να το εξηγήσω… Η χώρα μου, η Ελλάδα, έμοιαζε με βαρέλι κρασί….Μασίφ απ΄έξω αλλά στο εσωτερικό του γίνονταν μαγευτικές ζυμώσεις…Περιέργως το ανθρώπινο μυαλό φτερουγίζει μαγευτικά σχεδόν ιερά όταν το φυλακίζεις… Έτσι οι λαοί παίρνουν εκδίκηση στα δικτατορικά πολιτεύματα!


Το επόμενο Όπα της ζωής μου ήταν από τη φωνή της Μελίνας Μερκούρη. Μεταδίνονταν στηΝ ψυχή μας. Το προλόγιζε νοητά η Μαρία Ρεζάν…Μεταπολίτευση. Είχαμε ανοίξει το βαρέλι και δοκιμάζαμε το κρασί με σεβασμό. Ο σπουδαίος είχε σπάσει τη σιωπή του και είχε γυρίσει από το Παρίσι. Στη Βουλή χώραγαν όλα τα κόμματα…Γεμάτη η βουλή…Μαγευτικοί διαξιφισμοί! Τι Καραμανλής- Παπανδρέου, τι Φλωράκης- Κύρκος! Ώρες να κάθεσαι να μορφώνεσαι…Και στις τέχνες! Ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Ξαρχάκος… Τι συνθέτες!! Και ο λαός με τον Ελύτη, το Σεφέρη, το Ρίτσο παραμάσχαλα. Με αυτούς τσουγκρίζαμε ποτήρια…Και με φωνάρες!!! Είχαμε βέβαια και τα παρατράγουδά μας αλλά…Μετά από τόσα χρόνια χωρίς αλκοόλ…Πάλι καλά!




Το επόμενο Όπα της ζωής μου ήταν το Όπα της ζεϊμπεκιάς. Αυτό που χτυπάς και το έδαφος, γονατιστός… (προφητικό) Ο Παπανδρέου θαρρείς τους είχε ανεβάσει όλους στη πίστα σ΄ένα μακρύ ζεϊμπέκικο. Στην αρχή το πήγαιναν καλά και με μέτρο. Μετά τους κάλεσε επάνω στην πίστα. Όλους! Τι ήταν να τους δώσει θάρρος!!«Α πάγαινε από δω» φώναζαν μεθυσμένοι οι πελάτες ο ένας στον άλλον. «Θέλω να χορέψω μόνο για πάρτη μου»…


Τις μεταμεσονύχτιες ώρες ανέβηκε και ο Σημίτης στην πίστα… Ήταν ο Σημίτης για μεταμεσονύχτιο πρόγραμμα! Εκεί να δεις, το έλα να δεις… Άναρθρες φωνές, αλλόκοτες κινήσεις…Την μετάδοση είχε αναλάβει το STAR και οι ρεπόρτερ είχαν πρότυπο την Τατιάνα…Τίγκα η πίστα μεθυσμένους. Όπως και να χόρευες, όπως και να συμπεριφερόσουν μια χαρά τα πήγαινες! Κανένας δε θα σε πέταγε έξω από το μαγαζί. Όλα για όλους και όλοι για πάρτη τους!!! Χαρτούρα! Πολύ χαρτούρα! Χαρτούρα και Ντίρλα και Όπα!


Το τελευταίο Όπα της ζωής μας το τραγούδησε ο Γιώργος Αλκαίος στην Eurovision. Η πατρίδα μου χορεύει στο ρυθμό του ΔΝΤ. Καινούργιος χορός… Ούτε η Μανωλίδου δεν θα μάθαινε τα βήματα με ευκολία… Ο λαός σιωπά. Ο εγγονός του σπουδαίου σιωπά στη Ραφήνα. Ο Μαντέλης δε σιωπά. Έσπασε και μια σωλήνα και γέμισε η πίστα σκατό…Και μέσα σ΄όλα αυτά έπρεπε να βρεθούμε και σ΄ένα πανηγύρι να προσποιηθούμε τους ξένοιαστους… Και νάχει κόσμο το πανηγύρι… Και μεις να χουμε μαυρισμένη την ψυχή… Τι τα θες! Καλά που βρέθηκε το παλικάρι!!! Να ναι καλά!! Ξεπέταξε ένα Όπα και μας έβγαλε από τη δύσκολη θέση…


Ας πούμε λοιπόν ότι το Όπα του Αλκαίου σηματοδοτεί το τελευταίο Όπα…Και σαν τέτοιο το γλεντήσαμε με νταούλια, λίρες και φωνές… Όπα και από σήμερα…Βήξε και ανάσανε… Από το Καραγκιόζη ως τον Αλκαίο ήταν μακρύς ο δρόμος… Γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος – μακάρι- γνώσεις!


Υ.Γ Η Ρίκα Βαγιάνη στην πιο αξιοπρεπή αναμετάδοση…Από τη Νάκη ως τη Ρίκα να δεις πόσο μακρύς ήταν ο δρόμος! Γεμάτος μεσημεριανάδικα, γεμάτος «αποκλειστικά», γεμάτος αμορφωσιά, έλλειψη τακτ, αμετροέπεια…Γεμάτος , μακάρι, γνώσεις!


Υ.Γ 2 Αν αναρωτιέστε γιατί πήδηξα τον Κώστα Καραμανλή, σας απαντώ γιατί μας πήδηξε και αυτός. Ούτε ΟΠΑ, ούτε ξεΟΠΑ. Απολύτως ανίκανος για όλα.



http://www.protagon.gr/








Αλμυρό κέικ με σπανάκι!

Υλικά

300 γρ αλεύρι
150 γρ φρέσκο γάλα
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 αυγά
100 γρ φέτα τριμμένη
100 γρ παρμεζάνα τριμμένη
500 γρ σπανάκι κομμένο
1 κρεμμύδάκι φρέσκο τριμμένο
60 γρ ελαιόλαδο
αλάτι , πιπέρι , δυόσμο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το αχνίζουμε μαζί με το κρεμμυδάκι με ελάχιστο λαδάκι να μαλακώσει,και να "πιεί" τα υγρά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το δυόσμο.
Αφήνουμε το μειγμα να κρυώσει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά , το γάλα, ελαιόλαδο και τα αυγά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε απαλά.
Γεμίζετε με το μισό μείγμα σε βουτηρωμένη κ αλευρωμένη  φόρμα του κείκ ,ρίχνουμε το σπανάκι και απο επάνω  το υπόλοιπο μείγμα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Καλή επιτυχία!

Αλμυρό κείκ με ντομάτα!


Υλικά

3 ντομάτες μέτριες σφιχτές , ξεφλουδισμένες κομμένες σε καρεδάκια
2 κρεμμυδάκια φρέσκα πολύ ψιλοκομμένο
150 γρ. ανθότυρο τριμμένο
2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
1 φλυτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι
σουσάμι λευκό κ μαυρό




Ετοιμασία

Φτιάχνουμε με όλα τα υλικά πηχτό χυλό, ανακατεύοντας καλά.
Λαδώνουμε καλά μια φόρμα του κέικ και πασπαλίζουμε με φρυγανιά και τα σουσάμια
Αδειάζουμε το  μείγμα , πασπαλίζουμε πάλι με σουσάμια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς  για 60 λεπτά περίπου έως ότου ροδίσει καλά.



Καλη επιτυχία!









Λουκουμάδες!


Υλικά

(για το μείγμα)

1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κιλό νερό
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
λάδι για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι μέλι
2-3 λεμονόκουπες

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το μείγμα μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.
Σκεπάζουμε το χυλό με μία πετσέτα και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για περίπου μισή ώρα για να φουσκώσει.
 Όταν έρθει η ώρα να ψήσουμε τους λουκουμάδες, ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι, παίρνουμε με ένα μεγάλο κουτάλι (το οποίο πρώτα βουτάμε σε νερό) μείγμα και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι μεγάλες κουταλιές από τον χυλό.
Μόλις οι λουκουμάδες πάρουν χρώμα τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Σε μία μικρή κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και το ετοιμάζουμε. Μόλις το σιρόπι "δέσει", περιχύνουμε με αυτό τους λουκουμάδες.
Εάν θέλουμε, αφού περιχύσουμε τους λουκουμάδες με το σιρόπι, ρίχνουμε από πάνω και λίγο τριμμένο καρύδι.

Καλή επιτυχία!


Πενιρλί!


Υλικά
(για τη ζύμη)



500 γρ. αλεύρι σκληρό
1 φλ. τσαγιού χλιαρό γάλα
20 γρ. μαγιά νωπή
3 αυγά
5 κ.σ.  μαργαρίνη μαλακή
αλάτι
για τη γέμιση


300 γρ. κατίκι Δομοκού
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
200 γρ. κασέρι τριμμένο
Ελαιόλαδο
σουσάμι
Έξτρα υλικά
Ρίγανη, ξερό βασιλικό, ντομάτες λιαστές , ελιές ψιλοκομμένες , κέτσαπ, ζαμπόν , μπέικον , πιπεριές  κτλ
Εκτέλεση


Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα.
Ενώνουμε με το αλεύρι, το μαλακό βούτυρο και μια πρέζα αλάτι.
Χτυπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιήσουμε το μίγμα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει.
Κατόπιν ζυμώνουμε το μίγμα ελαφρά και χωρίζουμε σε 8 κομμάτια.
Με έναν πλάστη ανοίγουμε ορθογώνια κομμάτια και τα κλείνουμε δίνοντας το σχήμα για πεινιρλί.
Τα γεμίζουμε με τα 3 τυριά και ότι άλλο υλικό μας αρέσει και τα πασπαλίζουμε με αποξηραμένα αρωματικά.
Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο , πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά.

Καλή επιτυχία!










Γλυκό με φράουλες & κρέμα!







Υλικά
(για 4 άτομα)

8 μπισκότα σαβαγιάρ
250γρ φράουλες
4 κ.σ λικέρ αμαρέτο
250 γρ ρικότα
1 φλ κρέμα γάλακτος
1/2 φλ αμυγδαλόψυχα φιλέ

Για την κρέμα

2 φλ κρέμα γάλακτος
1 1/2 φλ γάλα
3 κρόκους αυγών
1/2 φλ ζάχαρη
3 φύλλα ζελατίνας

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και το γάλα.
Στο μπόλ του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη , τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τη βάζουμε στην φωτιά.
Μόλις αρχίζει να βράζει το μείγμα , αποσύρουμε απο την φωτιά.
Ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης (αφού τα έχουμε μουλιάσει σε νερό) και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το μειγμα να κρυώσει ανακατεύτοντας κατά διαστήματα.
Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να δέσει και την προσθέτουμε στην κρέμα , ανακατεύοντας.
Παίρνουμε τέσσερα μπόλ. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα σαβιαγιάρ , τα μοιράζουμε στα μπόλ και τα βρέχουμε με τι λικέρ.
Πλένουμε τις φράουλες τις κόβουμε σε κομμάτια (κρατάμε λίγες για τι γαρνίρισμα) και τις μοιράζουμε στα μπόλ.
Πάνω απο τις φράουλες στρώνουμε την κρέμα.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε λίγο λίγο το τυρί ρικότα.
Στρώνουμε το μείγμα στα μπόλ και γαρνίρουμε με τις υπόλοιπες φράουλες.
Βάζουμε τα μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ωρα πριν τα σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε με την αμυγδαλόψυχα.

Καλή επιτυχία!




Νέδα : το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας



Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας. Αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας. Ξεκινά στους πρόποδες του Λυκαίου όρους, και μετά από μιά περιπετειώδη και εκπληκτική πορεία ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, στενά φαράγγια και σκοτεινά σπήλαια, καταλήγει στον φιλικό και εύφορο κάμπο του Κυπαρισσιακού κόλπου.



Διαδρομή: Η συνολική του διαδρομή είναι περίπου 32 χιλιόμετρα. Δεν μπορεί να παραλείψει κανείς τα λαμπρά μνημεία, τα γραφικά πετρογέφυρα, τους ιστορικούς τόπους που συναντά ακολουθώντας τη ροή του.


Ιστορία: Σύμφωνα με τη Μυθολογία η Νέδα ήταν νύμφη, θεότητα των υδάτων. Η μητέρα του Δία όταν τον γέννησε στο Λύκαιον όρος, εμπιστεύθηκε την ανατροφή του στη Νέδα και άλλες δύο νύμφες, την Αγνώ και τη Θεισόα. (Σήμερα, στα μικρά χωριουδάκια της περιοχής βλέπουμε τα ονόματα αυτά.)


Την περιοχή κατοίκησαν οι Πελασγοί. Αναφέρεται ο βασιλιάς των Πελασγών ο Λυκάων ως ο ιδρυτής της αρχαίας Λυκόσουρας, και ο πατέρας του Φιγάλου ως ο ιδρυτής της αρχαίας Φιγαλείας. Οι Φιγαλείς στην περιοχή τους έκτισαν με τον Ικτίνο (τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα), τον περίφημο ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος τους βοήθησε να ανακτήσουν την πόλη τους από τους Σπαρτιάτες.


Πρόσβαση: Υπάρχουν δύο κύριες προσβάσεις στο ποτάμι, άν θέλει να το ακολουθήσει από την αρχή. Η πρώτη πρόσβαση είναι από την παραλιακή εθνική οδό Πύργου - Κυπαρισσίας. Στρίβουμε ανατολικά προς Λέπρεο και Νέα Φιγαλεία. Στα 7,5χλμ φάνουμε στο Λέπρεο και από κεί σε άλλα 6 στη Νέα Φιγαλεία με ωραία πέτρινα σπιτάκια. Κατόπιν περνάμε στα Πετράλωνα και σε απότομη πλαγιά όπου φαίνεται από ψηλά η κοιλάδα της Νέδας. Συνεχίζουμε στα Περιβόλια, και δεξιά στη Φιγαλεία. (Από κεί μπορεί να επισκεφθεί κανείς τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Φιγαλείας.) Από τα Περιβόλια δυτικά προς το Δραγώγι και μετά βρισκόμαστε μπροστά από τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Συνεχίζουμε βόρεια και φθάνουμε στο κρυμένο χωριό Σκληρού όπου υπάρχει μικρός ξενώνας, και η όμορφη πέτρινη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Συνεχίζουμε ανατολικά για τον Άγιο Σώστη με την δροσερή πλατεία του Άγ. Γιάννη όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 29 Αυγούστου. Επιστρέφουμε στον κεντρικό δρόμο και κινούμαστε δυτικά προς το χωριό Αμπελιώνα με τις καστανιές και τα πολλά νερά. Μετά το χωριό στρίβουμε αριστερά πρός το χωριό Νέδα ή δεξιά προς το χωριό Πέτρα που είναι στην καρδιά της Νέδας.


Η άλλη πρόσβαση είναι από τον κεντρικό δρόμο Καλαμάτας - Κυπαρισσίας. Έξοδος στο Δώριο και ακολουθούμε την διαδρομή στα χωριά της Άνω Μεσσηνίας Ψάρι, Σύριζο, Στάσιμο, Κακαλέτρι, Νέδα.


Μαγιώ, αθλητικά παπούτσια απαραίτητα, και ... καλή διάσχιση !!!

Δροσερό γιαουρτοζελέ!


Μετά απο ένα χορταστικό γεύμα , τι καλύτερο απο ενα δροσερό , γευστικό επιδόρπιο!

Υλικά

4 συσκευασίες ζελέ φράουλα
2 κούπες γιαούρτι
μαρμελάδα φλάουλα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες.(αντίστοιχο νερό & ζάχαρη)
Βάζουμε το ζελε στο ψυγείο εως ότου αρχίσει να πήζει.
Προσθέτουμε το γιούρτι  στο μισοπηγμένο ζελέ και ανακατεύουμε πάραπολύ καλά!
Μεταφέρουμε το μίγμα σε φόρμα και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να πήξει πολύ καλά.
Αναποδογυρίζουμε την φόρμα σε πιατέλα και σερβίρουμε με μια κουταλιά μαρμελάδα φράουλα.

Μπορούμε να το φιάξουμε με ζελέ βυσσινό , σερβίροντας με γλυκό του κουταλιού βυσσινό.

Καλη επιτυχία!