Κεμπάπ : Μικρά κομμάτια κρέατος ψημένα στη σχάρα σε σουβλάκι ,
είτε πικάντικος κιμάς από αρνί , μοσχάρι ή κοτόπουλο πλασμένος σε μακρόστενα κομμάτια.
Αδιαμφισβήτητα το πιο δημοφιλές πιάτο που ήρθε στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες της
Μικράς Ασίας και τους Αρμένιους.
η λέξη έχει ενδιαφέρουσα ιστορία.
Κατά τον Μεσαίωνα η αραβική λέξη κεμπάπ(kebab) σημαίνει τηγανητό κρέας ,
που είναι μάλλον ένας λόγος για το οποίο ορισμένα πιάτα όπως το τας κεμπάπ ,
είναι στην ουσία μαγειρευτά και διατηρούν την αρχική σημασία της λέξης.
Από τους Οθωμανούς προέρχονται τα sis kebab.
Υπάρχουν πολλά είδη κεμπάπ εν συντομία αναφέρω τα εξής :
Τας Κεμπάπ : κομματάκια από μαγειρευτό κρέας που συνοδεύονται με ρύζι.
Άδρανα Κεμπάπ : Πικάντικος καυτερός κιμάς από αρνί ή σε συνδυασμό και με μοσχάρι πλασμένος σε μακρόστενα κομμάτια με μεταλλικό σουβλάκι που σερβίρεται σε πίτα με κόκκινη σάλτσα.
Σις Κεμπάπ : κομματάκια από αρνί με ντομάτα και πιπεριές περασμένα σε σουβλάκι και ψημένα στα κάρβουνα.
Γιαουρτλού Κεμπάπ : κομματάκια από αρνί ή και σουβλάκια από αρνίσιο κιμά με σάλτσα ντομάτας και σος γιαουρτιού.
Ντονέρ Κεμπάπ : το αντίστοιχο του δικού μας γύρου , συνήθως από αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας σε φέτες , το ποίο ψήνετε σε κάθετη περιστρεφόμενη σούβλα ( doner = σούβλα στα Τούρκικα)
Στην Πόλη τα κεμπάπ είναι ψητά στα κάρβουνα ενώ στην Κεντρική Ανατολία ψημένα στο φούρνο.Από τόπο σε τόπο μπορεί να διαφέρουν και συνοδεύονται διαφορετικά από σαλάτες και τουρσιά , πίτες και φυσικά από γιαούρτι.
Εμείς θα φτιάξουμε Αρνίσια κεμπάπ με σος γιαουρτιού και "πίτες" από πατάτα!
Υλικά για το κεμπάπ
500 γρ αρνίσιο κιμά
2 κ.σ πελτέ ντομάτας
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.γ ψιλοκομμένο δυόσμο
1/2 κ.γ πιπέρι καγιέν
αλάτι , πιπέρι
1 ασπράδι αυγού
Ετοιμασία
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μας μαζί , ζυμώνουμε καλά και βάζουμε
το ψυγείο για μια ώρα.
Εφόσον έχει περάσει η μια ώρα , μοιράζουμε το κρέας σε 6 ισόποσες μερίδες ,
πλάθουμε σε σχήμα λουκάνικου μήκους 10εκ.
Ανάβουμε το γκριλ , λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα μας και τα ανοξείδωτα ή ξύλινα σουβλάκια μας. Περνάμε το κρέας σ' αυτά και πιέζουμε ώστε να κολλήσει καλά επάνω στη βέργα μας. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά , γυρνώντας παράλληλα απ' όλες τις πλευρές για να ψηθεί καλά το κρέας μας.
Υλικά για την σως γιαουρτιού
250 γρ γιαουρτιού
3 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ λευκό ξίδι
4-5 φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένο
αλάτι , πιπέρι
Ετοιμασία
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Υλικά για τις "πίτες" πατάτας.
Πατάτες
ελαιόλαδο
αλάτι
γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά)
τριμμένη παρμεζάνα
Ετοιμασία
Καθαρίζουμε & τρίβουμε τις πατάτες από την μεριά του τρίφτη που τρίβουμε το κρεμμύδι.
Ξεπλένουμε & στραγγίζουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε αλάτι , πάπρικα και 1.κ.γ τριμμένη παρμεζάνα για κάθε 1 πατάτα.
Λαδώνουμε ελαφρά μια λαδόκολλα και στρώνουμε μια λεπτή στρώση πατάτας , στο ταψί στο σχήμα που θέλουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να στεγνώσουν οι πατάτες μας. Γυρίζουμε με μια σπάτουλα από την άλλη πλευρά και ψήνουμε πάλι.
Σερβίρουμε τα κεμπάπ μας πάνω στην "πίτα" πατάτας , συνοδεύοντας με την σως γιαουρτιού.
Καλή επιτυχία!