Κεικ καρότου με γλάσο τυριού!





Υλικά

1 φλυτζάνι ηλιέλαιο
1 φλυτζάνι λευκή ζάχαρη
1 φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη
2 φλυτζάνια αλεύρι
3 φλυτζάνια τριμμένο καρότο
4 αυγά
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια μπέικιν
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
2 κουταλάκια κανέλα

Για το γλάσο τυριού:


1 πακέτο κρέμα τυριού
1&1/2 φλυτζανιού ζάχαρη άχνη
1-2 βανίλιες

Εκτέλεση
 
Χτυπάμε τα αυγά, τις ζάχαρες, προσθέτουμε το λάδι 
και το αλέυρι με τα διογκωτικά και τα μπαχαρικά.

Συνεχίζουμε με το καρότο.
Βάζουμε σε λαδωμένη φόρμα ή ταψάκι και ψήνουμε σε μέτριο 
φούρνο περίπου 30-40 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και επάνω απλώνουμε το γλάσο.

Για το γλάσο:
 
Χτυπάμε το τυρί να αφρατέψει και 
προσθέτουμε την ζάχαρη και την βανίλια.
 
Καλή επιτυχία!

Πατάτες ακορντεόν!


Υλικά

Πατάτες ολόκληρες

αλάτι
πιπέρι
πάπρικα
ελαιόλαδο
1 κύβο ζωμο λαχανικών
2 ποτήρια νερό

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες.

Βάζουμε την ολόκληρη πατάτα πάνω σε ένα κουτάλι και χαράζουμε βαθιά σε λεπτές φέτες χωρίς να κόβεται τελείως.
Λαδώνουμε τις πατάτες και ρίχνουμε τα μπαχαρικά να κολλήσουν.
Βάζουμε τις πατατούλες στο ταψί και φούρνος με τα 2 ποτήρια ζωμό λαχανικών-μυρωδικών.
 (για 10 μεσαίου μεγέθους πατάτες.)
Ψήνω στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά!

Καλή επιτυχία!

Ντοματοκεφτέδες






Υλικά

4 μέτριες κόκκινες ντομάτες κομμένες σε κομματάκια
5 (περίπου) γεμάτες κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο θυμάρι
Λίγο δυόσμο
Λίγο τυρί τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και στο τέλος προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε να έχουμε ένα μίγμα κανονικό.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι να κάψει το λάδι και τηγανίζουμε το μίγμα μας κουταλιά-κουταλιά.
Μόλις οι ντοματοκεφτέδες τηγανιστούν καλά και από τις δύο πλευρές τους βγάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε με ρύζι ή μακαρόνια.


Καλή επιτυχία!

Ηφαιστιακή Εκρηξη στην Ισλανδία!

Η γη κατακουνήθηκε για τα καλά στο έδαφος της Ισλανδίας και κρατήρας που βρισκόταν κάτω από 200 μέτρα πάγου εκτίναξε λευκό ατμό και μαύρη τέφρα. Οι αερομεταφορές τέθηκαν υπό "ομηρεία" ενώ με εντολή της Ισλανδικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Εϊγιαφιατλαγιοκούλ εκκενώθηκε.

















πηγή : msn.com



Reunite Them! “BRING THEM BACK!”

Στο Βρετανικό Μουσείο φιλοξενούνται χιλιάδες κομμάτια ελληνικών αρχαιοτήτων. Η καμπάνια μας δε ζητάει την επιστροφή όλων αυτών. Ζητάμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα για να επανενωθεί το Μνημείο.



Eμείς οι χρήστες του διαδικτύου έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να κινητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο σκοπός μας μπορεί να επιτευχθεί με αυτό τον τρόπο.


Πιστεύεις ότι είναι δίκαιο; Αν ναι, βοήθησε να γίνει πραγματικότητα.






Πες το δικό σου“BRING THEM BACK!”


Με 1.000.001 συμμετοχές, μπορούμε να θέσουμε το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
http://www.bringthemback.org/

Μακαρονάδα του Μπαξέ!


Υλικά

1/2 κιλό μακαρόνια της επιλογής μας 
1 κρεμμύδι
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
2 πιπεριές χρωματιστές
4-5 μανιτάρια πορτο μπέλο
1 ντομάτα τριμμένη στην χοντρη πλευρα του τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο
10 τούφιτσες μπρόκολο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένω καλά τα λαχανικά μου και τα κόβω. Στην συνέχεια κόβω τα μανιτάρια και τα σκουπίζω/καθαρίζω με χαρτί κουζίνας.
Σωτάρω τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά , στην συνέχεια προσθέτω τα μανιτάρια , τα καρότα , το σκόρδο , τα κολοκύθια , τις πιπεριές και συνεχίζω να σωτάρω μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μου.
Σβήνω με το κρασάκι και προσθέτω την ντοματούλα , αλάτι & πιπέρι.
Όταν η σάλτσα μου έχει δέσει προσθέτω τις τουφίτσες απο το μπρόκολο.Αφήνω 5 λεπτάκια ακόμα ώσπου να ενσωματοθούν οι γευσείς και τα αρώματα και σερβίρω.

Καλή επιτυχία!





Δίχρωμο κέικ!






Υλικά


Λάδι για το άλλειμα των σκευών
175 γραμ. μαλακωμένο βούτυρο
175 γραμ. ζάχαρη
2 βανίλιες
3 μεγάλα αυγά χτυπημένα
175 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
1 κουτ. σούπας γάλα
Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
8 κουτ. σούπας ζεσταμένη μαρμελάδα φράουλα
ή σώς σοκολάτας
Άχνη ζάχαρη


Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Λαδώνουμε δυο στενόμακρες βαθειές φόρμες - περιεκτικότητας ενός λίτρου η κάθε μία - και τις στρώνουμε με λαδόκολα.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και μετά, ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες και τα χτυπημένα αυγά (λίγα - λίγα), χτυπώντας καθε φορά το μείγμα πολύ καλά.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το γαλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ένας μαλακός χυλός.
Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα στη μία φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Προσθετουμε στο άλλο μισό μείγμα μερικές σταγόνες από το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής , ανακατεύουμε και αδειάζουμε στην άλλη φόρμα.
Ψήνουμε τα κέικ στο φούρνο για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, τα ξεφορμάρουμε, βγάζουμε τη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν, κόβουμε κάθε κέικ στη μέση οριζόντια: Έτσι, έχουμε 4 στενόμακρα παραλληλεπίπεδα. Τα ενώνουμε εναλλάξ μετάξύ τους με τη μαρμελάδα (κόκκινο με άσπρο - άσπρο με κόκκινο)ή την σως σοκολάτας και πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.






Καλή επιτυχία!

Μπισκότα μαλακά αφράτα!





Υλικά
για 30-40 κομμάτια:


300 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσης
300 γρ. βούτυρο
100 γρ. φουντούκια
100γρ καρύδια
200 γρ. σοκολάτα τριμμένη ή τρούφα
1 βανίλια
200 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
20 γρ. μπέικιν
10 γρ. αλάτι


Εκτέλεση


Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο πρώτα πολύ καλά και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί.
Πλάθουμε τα μπισκότα μας και ψήνουμε στους 170 C για 20 λεπτά.
Αυτή είναι συνταγή των Κλασικών "cookies"

Καλή επιτυχία!

Μην κοροϊδεύετε τους ανθρώπους…


Πρίν λίγες μέρες στην επέτειο της 25ης Μαρτίου μου μεταφέρθηκε η εξής σκηνή. Κατά τη διάρκεια τοπικής μαθητικής παρέλασης για την εθνική εορτή, μεταξύ άλλων, τριμελής κομματική επιτροπή περιμένει τη σειρά της να καταθέσει στεφάνι σε κάποιο παρακείμενο μνημείο.

Όπως μου μετέφερε ένας εξ αυτών στη συνέχεια, ζητώντας τα «φώτα» μου, το θέμα της συζήτησης μεταξύ τους όσο περίμεναν με τον στέφανο παραπόδα, ήταν με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες για λόγους εξασφάλισης.

Ένας εξ αυτών είχε πάει σε κάποια κυπριακή τράπεζα και δεν είχε καταλάβει ακριβώς τι του είπαν ότι έπρεπε να πράξει. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η αντίφαση και η αφέλεια. Όταν το επεσήμανα στο συνομιλητή μου συνέχισε να θεωρεί πολύ φυσιολογικό να τρέχεις στις καταθέσεις στεφάνων, συζητώντας για αποσύρσεις καταθέσεων και να μην γνωρίζεις πως σηκώνεις τα λεφτά από μια τράπεζα και να τα καταθέτεις σε μια άλλη, όντας πτυχιούχος ελληνικού πανεπιστημίου με κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα και συμμετοχή σε δημόσια αξιώματα, έστω και όχι στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης.

Μετά αναρωτιόμαστε πως φθάσαμε εδώ που φθάσαμε..

Σε άλλη περίπτωση, δραστήριος συνδικαλιστής, από αυτούς που εκλέγονται σε κάποιο πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο-υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και καταχρώμενοι κάποια ρύθμιση για συνδικαλιστική άδεια σπάνια εμφανίζονται στην εργασία, αλλά σε όλες τις κινητοποιήσεις που κάνει το κόμμα, από μαθητικές μέχρι αυτές των συνταξιούχων, με ρωτούσε μέσω φιλικού προσώπου, για το αν θα πρέπει και πώς να αποσύρει τις αποταμιεύσεις της οικογενείας του από ελληνική τράπεζα.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις απάντησα, ότι η πιθανότητα να δεσμευθούν καταθέσεις είναι απειροελάχιστη και αφορά κυρίως την περίπτωση που λάβει χώρα κάποιο πραξικόπημα σαν αυτό που έκανε ο Λένιν και μεταξύ άλλων δεσμεύσουν και τις καταθέσεις.

Και στην περίπτωση αυτή η απάντησή μου εξελήφθη σαν ειρωνεία ή διάθεση πολιτικής αντιπαράθεσης. Νομίζω όμως ότι το φαινόμενο αυτό είναι γενικότερο. Άλλος εφοριακός που παρατηρώ ότι χρόνια και χρόνια αλλάζει τα ανοιχτά αυτοκίνητα σαν τα πουκάμισα, μου αναπτύσσει θεωρίες για το πόσο επιβλαβής είναι η παρουσία των λαθρομεταναστών στην ελληνική οικονομία.

Όλα αυτά δείχνουν ότι σαν κοινωνία έχουμε χάσει το μέτρο μεταξύ λόγων και πράξεων κι εκτός απ’ ό,τι έχουμε παραδοθεί σ’ ένα συβαριτισμό με δανεικά και μαύρα, δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τις στοιχειώδεις αντιφάσεις του βίου μας.

Καθώς έχουμε χάσει την επιλογή της ομαλής προσγείωσης μας μένει μόνο η ανώμαλη και αυτό όσο να΄ ναι θα πονέσει. Αφήστε που κάποιοι δεν θα καταλάβουν ότι οι ίδιοι είναι που πέφτουν και όχι το έδαφος που ανεβαίνει. Αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο γιατί οι τελευταίοι εύκολα γίνονται μαινόμενος όχλος που μπορεί να πιστέψει σε μαγικές λύσεις και φανταστικούς ή πραγματικούς εχθρούς. Παρατηρώ με πόση μεγάλη ευκολία οι περισσότεροι επίσημοι και ανεπίσημοι ψάχνουν να βρουν κάποιον να ρίξουν την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει και ό,τι θα συμβεί.

Όπερ, τη Μέρκελ, τους Αμερικάνους, την Goldman Sacks, το δημόσιο, τα συνδικάτα, του δημόσιους υπαλλήλους, τους πολιτικούς, τους ξένους, το κεφάλαιο, τους Εβραίους, τον εξαποδό και άλλες παιδικά χρωματισμένες φαντασιώσεις. Λίγοι ξεκινούν τον επιμερισμό των ευθυνών για κάτι που τους συνέβη από τον ίδιο τους τον εαυτό και αυτό δεν βοηθάει ούτε τους ίδιους ούτε το σύνολο.

Πρώτοι απ’ όλους η θλιβερή κατηγορία των πολιτικών όπου πολλά χρόνια έχω να κρίνω ότι κάποιος προσπαθεί να πει κάτι καινούργιο και δη κάτι που δεν αρέσει στο κοινό αλλά είναι πρέπει να γίνει.

Η τελευταία καραμέλα των πολιτικών είναι η ανάπτυξη. Ότι έλεγε η τωρινή κυβέρνηση στην προηγούμενη ότι τα μέτρα είναι εισπρακτικά και όχι αναπτυξιακά τα λέει η προηγούμενη στη νυν. Όλοι μαζί νομίζουν ότι η ανάπτυξη περνά μόνο μέσα από επιδοτήσεις και καλές προθέσεις.

Πέστε επιτέλους την αλήθεια στους ανθρώπους...

Θα πρέπει να μειωθούν μισθοί, συντάξεις, τιμές προϊόντων, ακινήτων... Να υπερδιπλασιαστεί ίσως η ανεργία και μετά από όλα αυτά αν κάνουμε ότι πρέπει και σταθούμε και τυχεροί να υπάρξει αντιστροφή και βελτίωση.

Παραλειπόμενα

Αγορά:
Μηδέν στο πηλίκο. Μετά τo προχθεσινό ράλι η διόρθωση. Προσέξτε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να κρύβει κάποια κέρδη για φέτος.

ΔΝΤ:
Καλημέρα χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη.

Αφορμή αυτού e-mail είναι όλα αυτά τα οποία ακούμε και διαβάζουμε για τον νέο δανεισμό της χώρας μας, από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος, οι σκέψεις για το αύριο πολλές, η αβεβαιότητα μεγάλη.

Έχω διαβάσει μερικά πράγματα για το ΔΝΤ, τι κατάφερε να κάνει στις χώρες που ενεπλάκη, το ερώτημα, ίσως και λίγο υπερβολικό, είναι, μας περιμένουν και εμάς τα ιδία; Ανεργία, κοινωνική εξαθλίωση, οικονομικά προβλήματα κτλ

Μήπως τελικά το ΔΝΤ είχε εμπλακεί στα εσωτερικά της χώρας μας από χρόνια πίσω,, παρασκηνιακά και απλά σήμερα βγαίνει στην επιφάνεια ο πραγματικός του ρόλος και η ύπαρξη του στα ελληνικά δρώμενα;

Αληθεύει για την ύπαρξη διάφορων κοιτασμάτων (πλουτώνιο, ουράνιο, χρυσού) στην ελληνική γη και γι΄αυτο γίνεται αυτή η κατάσταση;

Από τις αρχές τις δεκαετίας του ΄90 είχαμε τις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις, μήπως αυτό ήταν ένας προάγγελος μιας μορφής ξεπουλήματος της εθνικής μας περιουσίας και εγκλωβισμού μας, οικονομικά, στα νύχια όλων αυτών που επιβουλεύονται τη χώρα μας και αυτά τα οποία ακούγεται ότι έχει (όπως ανάφερα παραπάνω).

Δεν έχω ασχοληθεί με οικονομικές επιστήμες, δεν είμαι πολικός, ένας απλός πολίτης είμαι που βλέπω, ακούω, συνδυάζω καταστάσεις και καταλήγω σε κάποια συμπεράσματα.


Η ερώτηση είναι η εξής απλή : Ποιο είναι το μέλλον μας; Μάλλον είναι μια από τις ερωτήσεις που υπάρχουν.

Ευχαριστώ.

Καλαμπουνιας Θάνος.



Απάντηση: Αγαπητέ Θάνο,

Το μέλλον θα είναι δυσκολότερο από το παρελθόν. Είναι σαν εγώ για χρόνια να έζησα καλύτερα απ’ ό,τι επέτρεπε ο μισθός μου, με δάνεια και κάρτες. Έτσι τώρα χρωστάω περί τα 30.000 ενώ το χρόνο βγάζω 20.000 ευρώ και με την ύφεση μπορεί να μου γίνουν και 15.000 ευρώ. Το ΔΝΤ είναι σαν νάρχεται η τράπεζα και να εισπράττει το μισθό μου να κρατάει τις δόσεις της και να μου δίνει να περάσω π.χ. 7.000 ευρώ.

Παράλληλα να μου ζητάει και το οικοπεδάκι που κληρονόμησα από τον παππού γιατί τα μετρητά δεν φτάνουν να την ξοφλήσω.

Τώρα αν το οικοπεδάκι έχει ένα κύπελλο με λίρες θαμμένο μέσα και η τράπεζα το ήξερε και με δάνειζε επί τούτου για να το βάλει στο χέρι, δεν το ξέρω. 
Εγώ πάντως τις «τσάκιζα» μια χαρά τις κάρτες όταν μπορούσα και πέρασα καλά. 
Πήγα εκδρομές, ταβέρνες και αγόραζα πολλά πράγματα χωρίς να νοιάζομαι για τα έξοδα. 

ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ








Υλικά


Ελαιόλαδο για το λάδωμα του σκεύους
500γρ μοσχ.κιμά
1 κρεμμύδι μετριο,λειωμένο
2 σκελίδες σκόρδο,λειωμένες
2-3κ.σ ψιλοκομένο μαϊντανό
2-3κ.γ ξερή ρίγανη
1 αυγό
αλάτι & πιπέρι
100γρ ψωμί σε λεπτές φέτες
1/2 φλιτζ.κόκκινο ξηρό κρασί
1-2 σφιχτά αυγά βρασμένα & καθαρισμένα
πατάτες κομμένες για φούρνο
1 κρεμμύδι κομμενο και λεπτές φέτες
1 κ.σ ελαιόλαδο
1 και 1/2 φλιτζάνι ξεφλουδισμένη και κομμένη ντομάτα


Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C και λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρίμαχο σκέυος.
Σε ένα μπόλ αναμειγνύουμε τον κιμά , το κρεμμύδι, το σκόρδο, 2 κουτλάκια ρίγανη , το ωμό αυγό , αλάτι & πιπέρι.
Σε ένα μπόλ κομματιάζουμε το ψωμί και προσθέτουμε το 1/4 απο το φλιτζάνι κρασί και το ποσθέτουμε στο μείγμα του κιμά και ζυμώνουμε καλά.
Πλάθουμε ένα ρολό βάζοντας στην μέση τα βρασμένα αυγά.
Βάζουμε το ρολό στο σκεύος.
Σε ένα μπόλ αναμειγνύουμε λίγο τις πατάτες το κρεμμύδι,το ελαιόλαδο,το υπόλοιπο κρασί , το υπόλοιπο κουταλάκι ρίγανη και την ντομάτα.
Ρίχνουμε το μείγμα από πάνω και τριγύρω από το ρολό στο σκεύος.
Ψήνουμε για 45 λεπτά έως 1 ώρα μέχρι το ρολό να ψηθεί καλά.
(Αν χρειαστεί σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχατρο-και το βγαζουμε για να πάρει χρώμα λίγο πρίν....)Προσθέτουμε και νερό αν χρειαστεί.






Καλή επιτυχία!


Η Συνταγή περιλαμβάνετε στο : "η γεύση απο το Α εώς το Ω"

ΚΙΛΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΜΕΛΙ & ΚΡΑΣΙ

Το κιλότο είναι το κομμάτι της λεκάνης του αρνιού, μόσχου ή χοίρου χωρίς οστά. Κατάλληλο για κοκκινιστά ή κατσαρόλας αλλά και ψητά σχάρας. Στην συγκεκριμένη συνταγή εγω χρησιμοποιώ χοιρινό.




Υλικά


1κιλό κιλότο , πλυμένο στεγνωμένο,στεγνωμένο & κομμένο σε μεγάλους κύβους (εγω το έφτιαξα με χοιρινό)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλκομμένα
αλάτο&πιπέρι
500ml λευκό ξηρό κρασί
1 φύλλο δάφνη
2 γεμάτες κ.σ. μέλι






Εκτέλεση


Κόβουμε , πλένουμε & στεγνώνουμε το κρέας.
Στην συνέχεια το σοτάρουμε ,προσθέτουμε τα 2κρεμμύδια και γυρίζουμε μέχρι να μαραθούν.Αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε το κρασί και το δαφνόφυλλο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες.
Προσθέτουμε 2 κουταλές γεμάτες μέλι και λίγο νερό και συνεχείζουμε το βράσιμο για 10-15 ' μέχρι να σκουρύνει η σάλτσα και να πήξε.
Σερβίρουμε με μακαρόνια, ρυζι, πατάτες.






Καλή επιτυχία !



ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΣΙ




Υλικά

2 κιλά χοιρινό μπούτι (καθαρό χωρίς κόκαλο, ανοιγμένο στη μέση)
1/2 κιλού κεφαλοτύρι γλυκό, σε μακρόστενες φέτες
10 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά ρίγανη

για το γλάσο :

3 κ. σ μουστάρδα
1 κ.σ μέλι

Εκτέλεση


Ζητάω από τον χασάπη να σου αφαιρέσει το κόκαλο.Απλώνω το κρέας και βάζω επάνω τις φέτες τυριού και τα σκόρδα. Πασπαλίζω με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη ρίγανη και τυλίξετο σφιχτά σε ρολό. Τυλίξτε το ρολό πρώτα σε διπλή λαδόκολα και ύστερα σε αλουμινόχαρτο. Βάλτε το σε ταψί και ψήστε το στους 160 βαθμούς Κελσίου, 4- 5 ώρες περίπου ή ώσπου να μαλακώσει.
Ανακατεύεται σε ένα μπολάκι την μουστάρδα με το μέλι πολύ καλά. Μόλις βγεί το κρέας απο το φούρνο το γλασάρετε με την σως.
Συνοδεύεται με πατάτες φούρνου λεμονάτες ή ρυζάκι!

Καλή επιτυχία!

Τυρόπιτα με φετά & φρυγανιά









Υλικά

1 ποτήρι αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι νερό
1/2 κιλό φέτα
1/4 τριμένο κίτρινο τυρί της αρεσκίας σας
5 αυγά
250 γρ. βούτηρο λιωμένο
φρυγανιά τρυμένη
3 κ.σ ψιλοκομένο άνιθο
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση


Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το αλέυρι με το νερό.
Προσθέτουμε τα αυγά, τη φέτα, το κιτρινο τυρί, αλάτι και πιπέρι και τον άνιθο.
Στο μείγμα μας προσθέτουμε και το λιωμένο βούτηρo, αφού εχει σχεδόν κρυώσει.
Βουτηρώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε παντού και στα πλαϊνά με την τρυμένη φρυγανιά.
Ρίχνουμε το μείγμα στο πυρέξ και πάλι πασπαλίζουμε με τρυμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα για 45' λεπτά περίπου.


Καλή επιτυχία !


φωτό : foodjunkie.eu

Περού: Τσουνάμι σε λίμνη προκάλεσε παγετώνας




Τεράστιος παγετώνας αποκολλήθηκε από τις Ανδεις και έπεσε σε λίμνη στο Περού προκαλώντας τσουνάμι 23 μέτρων, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.



Ο παγετώνας έπεσε σε μια λίμνη κοντά στην πόλη Καρουάς που απέχει περίπου 320 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λίμα. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι παρασύρθηκαν από το κύμα που σηκώθηκε ενώ καταστράφηκε και μια μονάδα επεξεργασίας πόσιμου ύδατος που εξυπηρετούσε τους 60.000 κατοίκους της περιοχής.


Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το τεράστιο κομμάτι του πάγου που αποκολήθηκε από τον παγετώνα Ουαλκάν είχε διαστάσεις 500 επί 200 μέτρα. «Γλίστρησε μέσα στη λίμνη σηκώνοντας τσουνάμι που ξεπέρασε τα προστατευτικά αναχώματα ύψους 23 μέτρων, κάτι που σημαίνει ότι το κύμα είχε ύψος 23 μέτρα», είπε ο Πατρίσιο Βαδεράμα, ένα ειδικός στους παγετώνες.


Οι αρχές εκκένωσαν τις ορεινές κοιλάδες καθώς εκφράζονται φόβοι και για άλλες αποκολήσεις.


Το 1970, κοντά στο Καρουάς, ένας σεισμός προκάλεσε αποκόλληση πάγων, βράχων και λάσπης που έθαψαν την πόλη Γιουνγκάι, στους πρόποδες του όρους Ουασκαράν, σκοτώνοντας περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.






ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μπεζέδες








Υλικά

½ κιλό ασπράδια
1350 γρ. ζάχαρη
10 γρ. μαστίχα τριμμένη με λίγη ζάχαρη στο μπλέντερ


Εκτέλση


Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνετε σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα.
Όταν ζεσταθεί και λιώσει η ζάχαρη, βάζετε το μείγμα σε μίξερ και το δουλεύετε με τους συρμάτινους αυγοδάρτες μέχρι να κρυώσει και να αφρατέψει.
Όταν κρυώσει και είναι έτοιμο, βάζετε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και σχηματίζετε τους μπεζέδες πάνω σε λαδόκολλα που έχετε από πριν τοποθετήσει σε ένα ταψί..
Ψήνετε τους μπεζέδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 120ο για περίπου 35 λεπτά, η μέχρι να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα.
Μπορείτε να τους γεμίζετε με πραλίνα αμυγδάλου ή με μους σοκολάτα.

Καλή επιτυχία!

Οι μπεζέδες παρουσιάστηκαν στην εκπομπή "ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ" με θέμα το αυγό.

Πορτοκαλόπιτα



Υλικά

Σιρόπι:
2 ποτήρια φυσικό χυμό πορτοκαλιού
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό


Πίτα:

1/2 κιλό φύλλα κρούστας
4 αυγά
250 γρ. γιαούρτι πλήρες
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι



Ετοιμασία για το σιρόπι
Ετοιμάζουμε σιρόπι βράζοντας την πορτοκαλάδα την
ζάχαρη και το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμασία για την πίτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Χτυπάμε καλά τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε το λάδι λίγο- λίγο, το γιαούρτι και το ξύσμα. (Το μίγμα πρέπει να είναι νερουλό.)

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ πολύ καλά και στρώνουμε τα φύλλα σουρωμένα ένα- ένα και φορμάρουμε τις άκρες για να ψηθούν ωραία.

Ρίχνουμε μέσα στο πυρέξ το μίγμα των πορτοκαλιών και ψήνουμε για 1/2 ώρα.

Οταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο και ενώ είναι ζεστό το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.



Καλή επιτυχία !

Πάστα Φλώρα






Υλικά

1 κούπα βούτυρο
1/3 κούπας ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκάλι
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 χαρτάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κιλό μαρμελάδα βερύκοκο ή της επιλογής σας


Εκτέλεση

Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ν' ασπρίσει και να αφρατέψει.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε ένα-ένα τα αυγά και ύστερα το κονιάκ.
Ρίξτε το αλεύρι και ζυμώστε ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά.
Στρώστε τα 2/3 της ζύμης στο σκεύος καλύπτοντας τα τοιχώματα.
Απλώστε επάνω στη ζύμη τη μαρμελάδα και με την υπόλοιπη ζύμη, πλάστε κορδόνια και στολίστε την επιφάνεια.
Ψήστε την τάρτα στους 175 C για 30'-35'.



Καλή επιτυχία !

Χαλβάς αρωματισμένος με τεντούρα & κρέμα.



Υλικά



Για τον Χαλβά:


75 ml σπορέλαιο
150 gr σιμιγδάλι χοντρό


Σιρόπι:
375 ml νερό
250 gr ζάχαρη
50 ml Τεντούρα
Ξύλο κανέλλας
Γαρύφαλλα
1/4 λεμόνι


Για την κρέμα:
60 gr ζάχαρη
250 ml φρέσκο γάλα
2 κρόκοι αυγών
12 gr corn-flour
12gr αλεύρι
100 ml Τεντούρα

Εκτέλεση

1.Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι με το σπορέλαιο και όταν αρχίσει να παίρνει σκούρο χρώμα ρίχνουμε το σιρόπι, το οποίο έχουμε βράσει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

2.Τοποθετούμε το χαλβά σε φορμάκια και αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
3.Για την κρέμα, βάζουμε σε κατσαρόλα τα 30 gr ζάχαρης με το γάλα να ζεσταθεί.
4.Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ τους 2 κρόκους με τα άλλα 30 gr ζάχαρης που απομένουν, έως ότου γίνουν αφρός.
5.Προσθέτουμε στα αυγά και την ζάχαρη, το αλεύρι με το corn-flour και έχουμε έτοιμο ένα χυλό.
6.Ρίχνουμε τον χυλό αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα που έχει ήδη ζεσταθεί και ανακατεύουμε με σύρμα επάνω στη φωτιά έως ότου πήξει.
7.Την αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε την Τεντούρα ανακατεύοντας.
8.Όταν παγώσει ο χαλβάς τον ξεφορμάρουμε και με κορνέ τα γεμίζουμε με την κρέμα.
9.Μπορείτε να διακοσμήσετε με ζάχαρη άχνη, τριμμένη κανέλλα και γαρύφαλλο.




Τεντούρα ~ Μια Πατρινή καλονή ...





... με 'Ονομα.



Η ονομασία της η οποία έχει κατοχυρωθεί από την Εταιρία μας, προέρχεται από το λατινικό tinctura , δηλ. βάμμα, εκχύλισμα.






... με Περιεχόμενο.


Τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα της το οφείλει στα εκχυλίσματα μπαχαρικών που περιέχει, κυρίως κανέλλας, γαρύφαλλου και μοσχοκάρυδου, αλλά επίσης, κίτρου, μανταρινιού, Μαστίχας Χίου κ.λ.π.






Πώς και που ...


Η Τεντούρα πίνεται παντού: μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, στην καφετέρια και στο μπαρ σαν κανονικό ποτό, σκέτη ή με σόδα ή τόνικ αλλά κυρίως παγωμένη σε μικρά ποτηράκια, με κρέμα γάλακτος και τριμμένη κανέλλα. Συνδυάζεται ωραία σε κοκτέιλς με μπράντυ ή ρούμι. Συνοδεύεται υπέροχα με αποξηραμένα φρούτα, καρύδια και λουκουμάδες. Επίσης προσθέτοντας στο τσάι σας ή τον καφέ σας ένα σφηνάκι Τεντούρα του δίνετε μια ξεχωριστή, αρωματική γεύση.

 



Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Τεντούρα είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας.
Σύμφωνα με την παράδοση η προελευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα και «μοσχοβολήθρα» επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια. Πίνεται σκέτη ή με πάγο. Κατασκευάζεται από απόσταγμα κανέλλας και γαρύφαλλου. Στην Πάτρα σήμερα όλες οι οινοποιίες κατασκευάζουν τεντούρα και η κάθεμία με τη δική της ξεχωριστή γεύση.


Γαύρος με ντομάτα στο φούρνο!




Υλικά

1κιλό γαύρο

2 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε ροδέλες
2 λεμόνια (χυμό)
4 κουτ. της σούπας φρέσκο μαιντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση

Καθαρίζετε απο τον γαύρο το κεφάλι κ τα εντόσθια και τον ξεπλένετε.
Τον αλατίζετε και τον αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξει.  
Στρώνετε σε γυάλινο ταψί το κρεμμύδι , τις ντομάτες ,το μαιντανό και ψιλοκόβετε το σκόρδο.
Στρώνετε το γαύρο με τη σειρά.
Αλατοπιπερώνετε ,περιχύνετε με το χυμό λεμονιού & το ελαιόλαδο.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά περίπου και σερβίρετε.

Καλή επιτυχία!

 
Ο Γαύρος ή γάβρος

 

 Είναι ψάρι, γνωστό ήδη από την αρχαιότητα. Είναι η «αφύη» των αρχαίων Ελλήνων. Επίσης είναι γνωστό και με το όνομα αντζούγια ή και χαψί (από τη τούρκικη ονομασία του). Το επίσημο όνομά του είναι "εγγραυλίς η εγκρασίχολος" (engraulis encrasicholus) και ανήκει στην οικογένεια εγγραυλίδες (engraulidae).







Το μήκος του φθάνει μέχρι τα 20 εκατοστά. Η ράχη και τα πλευρά του είναι πρασινογάλαζα, ενώ η κοιλιά του είναι λευκή προς το ασημί και γυαλιστερή. Το σώμα του είναι στενόμακρο, το ρύγχος του μακρύ και το πάνω σαγόνι του εξέχει μακρύτερο. Το στόμα του φθάνει μέχρι πίσω από τα μάτια, φέρει μικρά και μυτερά δόντια. Φέρει ραχιαίο πτερύγιο, ένα θωρακικό χαμηλά, το κοιλιακό αντικρυστά του ραχιαίου, ένα μικρό τριγωνικό εδρικό καθώς και διχαλωτή ουρά.






Ζει σε ζεστές περιοχές, κατά κοπάδια και περισσότερο στον αφρό ειδικά την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Το Χειμώνα αντίθετα παραμένει στο βυθό σε βάθος 100-200 μέτρα. Τρέφεται με μικροσκοπικά μαλακόστρακα και το γόνο άλλων ψαριών. Όταν ζεστάνει ο καιρός πλησιάζει τις ακτές για ν΄ αφήσει τ΄ αυγά του, που επιπλέουν μαζί με το πλαγκτόν.






Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν άφθονοι που ψαρεύονται από τα τέλη Αυγούστου και μετά, όταν δουλεύουν οι τράτες καθώς και με τα γρι-γρί. Το κρέας τους είναι πολύ νόστιμο, ειδικά αν πριν το μαγείρεμα πεταχτεί το κεφάλι, επειδή λίγο πικρίζει.






Η αλιεία του γαύρου στις ελληνικές θάλασσες, από στατιστική άποψη, παρακολουθείται. Συγκεκριμένα το 2001 αλιεύθηκαν 10.770 τόνοι, το 2002 9.975 τόνοι και το 2003 13.780 τόνοι. Οι γαύροι αποτελούν το 1/10 του συνόλου των ετησίων αλιευμάτων των ελληνικών θαλασσών και έρχονται σε ποσότητα αλιεύματος δεύτεροι μετά από τις σαρδέλες.










Είναι το παιδί σας έτοιμο για το σχολείο ;




Είναι έτοιμο το παιδί να περάσει το κατώφλι του σχολείου;

Σημαντικό το ερώτημα, αν ρίξουμε

μια ματιά στις περιπέτειες που βιώνουν τα ανέτοιμα παιδιά: χαμηλή αυτοπεποίθηση, αρνητική
στάση απέναντι στο σχολείο και τη μάθηση γενικότερα, διαταραχές στη συμπεριφορά είναι
μερικά μόνο από τα συμπτώματα.


Την απάντηση λοιπόν στην ανάγκη να ελεγχθεί η σχολική ετοιμότητα του παιδιού δίνει το Α'


ΤΕΣΤ, το πρώτο ελληνικό τεστ ανίχνευσης της σχολικής ετοιμότητας που δημιουργήθηκε από


τον κ. Στέλιο Μαντούδη, αναπτυξιακό εργοθεραπευτή και την κ. Λωρέττα Θωμαΐδου,


επίκουρης καθηγήτριας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, τα τελευταία πέντε χρόνια.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Α-ΤΕΣΤ

Είναι ένα απλό, εύχρηστο και σύντομο προληπτικό τεστ που


απευθύνεται σε φυσιολογικά παιδιά και απαντά αντικειμενικά στο


ερώτημα: είναι έτοιμα να ξεκινήσουν το σχολείο; Η εφαρμογή του


Α’ ΤΕΣΤ διαρκεί 15 περίπου λεπτά.
 
ΤΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ :
 
Αυτό που κάνει το Α’ ΤΕΣΤ είναι να ελέγχει τη Σχολική



Ετοιμότητα, δηλαδή τις πρακτικές και λεκτικές ικανότητες του


παιδιού που είναι αναγκαίες για την επιτυχή φοίτηση του στο


σχολείο, όπως είναι οι ικανότητες ανάγνωσης, γραφής, κρίσεως, πρώιμης αφαιρετικής –


μαθηματικής σκέψης, γενικών γνώσεων. Επιπλέον ελέγχει και 2 ακόμη παράγοντες την


Υπερκινητικότητα / Συγκέντρωση Προσοχής και τη Συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού


δηλαδή, την ικανότητά του να συνεργάζεται και να προβάλει τις δυνατότητές του.
 
ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...
 
Οι δημιουργοί του μας εξήγησαν ότι το εν λόγω τεστ δε



μετράει το IQ, ούτε την ευφυΐα και δεν καταλήγει σε κάποια


διάγνωση.
 
Τα τεστ σχολικής ετοιμότητας είναι πολύ διαδεδομένα σε



χώρες του εξωτερικού. Το Α’ ΤΕΣΤ είναι όμως


προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.


Σταθμίστηκε εξολοκλήρου σε ελληνικό πληθυσμό, σε δείγμα 2.000 παιδιών (5-6 χρόνων) που


παρακολουθούσαν 50 δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία της Αθήνας. Το σημαντικό


πλεονέκτημά του είναι ότι αξιολογεί επιπλέον την Υπερκινητικότητα, το επίπεδο


Συγκέντρωσης του παιδιού καθώς και την Συναισθηματική του ωριμότητα.


Η βαθμολόγησή του γίνεται αυτόματα και αποκλειστικά


σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο


μειώνεται σε σημαντικό βαθμό το υποκειμενικό στοιχείο του εξεταστή.



Ένα «Ελληνικό» Τεστ

Τα τεστ σχολικής ετοιμότητας είναι πολύ διαδεδομένα σε



χώρες του εξωτερικού. Το Α’ ΤΕΣΤ είναι όμως


προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.


Σταθμίστηκε εξολοκλήρου σε ελληνικό πληθυσμό, σε δείγμα 2.000 παιδιών (5-6 χρόνων) που


παρακολουθούσαν 50 δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία της Αθήνας. Το σημαντικό


πλεονέκτημά του είναι ότι αξιολογεί επιπλέον την Υπερκινητικότητα, το επίπεδο


Συγκέντρωσης του παιδιού καθώς και την Συναισθηματική του ωριμότητα.
 

Πόσο Αντικειμενικό είναι

Η βαθμολόγησή του γίνεται αυτόματα και αποκλειστικά



σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο


μειώνεται σε σημαντικό βαθμό το υποκειμενικό στοιχείο του εξεταστή.
 
Από Ποιους Γίνεται;
Η δοκιμασία χορηγείται αποκλειστικά από τους



Εξουσιοδοτημένους Συνεργάτες του Α’ ΤΕΣΤ. Αυτοί είναι


μόνο παιδίατροι και ειδικοί θεραπευτές (εργοθεραπευτές,


ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί και λογοθεραπευτές) οι οποίοι έχουν ειδικά εκπαιδευτεί στον


τρόπο χορήγησής του. Αυτό είναι ένας επιπλέον παράγοντας που συμβάλλει στην


αντικειμενική αξιολόγηση του παιδιού.
 
Και Μετά;
 
Αν το παιδί περάσει το Α' ΤΕΣΤ , αυτό σημαίνει ότι διαθέτει



τις προϋποθέσεις εκείνες που είναι αναγκαίες για να φοιτήσει


στο σχολείο. Αν όχι, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει


Λεπτομερής Αναπτυξιακός Έλεγχος, που θα δώσει φως στα πιθανά προβλήματα του παιδιού


και θα διευκρινίσει τις δυσκολίες του. Σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάζει ήπιες δυσκολίες


σε κάποιους τομείς (οριακές ικανότητες), τότε ο Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης του Α’ ΤΕΣΤ


δίνει τις κατάλληλες οδηγίες στους γονείς για την έγκαιρη αποκατάστασή τους πριν το παιδί


αρχίσει το σχολείο. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα σε παιδιά που


εμφανίζουν μικρές «ανωριμότητες» να τις διορθώσουν έγκαιρα πριν αυτές εξελιχθούν


αργότερα στις μεγαλύτερες τάξεις σε Μαθησιακές Δυσκολίες.