Κόκορας ψητός με κρασί, μέλι & πορτοκάλι!





Υλικά

1 κόκορα "αλανιάρικο"
4-5 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι
2-3 σκελιδες σκορδο
3 κλωναράκια θυμάρι
1 φλιτ. κοκκινο κρασί
1 φλιτζ.χυμό πορτοκάλι ζεσταμένο
3 κ.σ θυμαρίσιο μέλι

Εκτέλεση

Πλένουμε τον κοκορα. Προθερμένουμε τον φούρνο στους 200°C.
Αλείφουμε τον κοκορα με λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
Στην κοιλιά τοποθετούμε τα σκόρδα και το θυμάρι.
Ψηνουμε μια ώρα μεχρι να ροδίσει.
Σε αυτό το στάδιο περιύνουμε το κρασί. Κάθε 10'-15' λεπτά περίπου ρίχουμε το ζουμί απο επάνω του. Ψήνουμε συνολικά για 2 ωρες.
Είκοσι λεπτά πριν τον βγάλουμε απο το φούρνο ανακατεύουμε το μέλι με το ζεστό χυμο και με ένα πινέλο αλείφουμε τον κοκορα.
Τον αλείφουμε 4-5 φορές στην διάρκεια των 20 λεπτών.
Τον αφήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμα και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

"Σύνθια" το πρώτο ζωντανό συνθετικό κύτταρο


Την πρώτη συνθετική µορφή ζωής δηµιούργησε στο εργαστήριο µία οµάδα αµερικανών επιστηµόνων µε επικεφαλής τον γνωστό γενετιστή Κρεγκ Βέντερ. Πρόκειται για ένα πείραµα-ορόσηµο, που ανοίγει τον δρόµο για «οργανισµούς κατά παραγγελία» – προκαλεί όµως και πολλές αντιδράσεις.  




Περισσότεροι από 20 επιστήµονες απασχολήθηκαν σε αυτό το έργο τα τελευταία δέκα χρόνια· το κόστος ξεπέρασε τα 40 εκατοµµύρια δολάρια· το αποτέλεσµα ήταν η δηµιουργία του πρώτου συνθετικού ζωντανού κυττάρου, ενός µονοκύτταρου «πλάσµατος» που ήδη απέκτησε το παρατσούκλι Σύνθια. Ο Κρεγκ Βέντερ, ο επικεφαλής του οµώνυµου Ινστιτούτου στο Μέριλαντ και την Καλιφόρνια και ο άνθρωπος που ολοκλήρωσε πρώτος το «προσχέδιο» του ανθρώπινου DΝΑ, έκανε λόγο για την αυγή µιας νέας εποχής, όπου νέα ζωή θα δηµιουργείται προς όφελος της ανθρωπότητας, βακτήρια θα παράγουν µε µηχανικά µέσα βιοκαύσιµα, θα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατµόσφαιρα, θα παρασκευάζουν εµβόλια... Από την άλλη πλευρά, ήδη ακούγονται αρκετές επικριτικές φωνές: κάποιες κατηγορούν τον Βέντερ πως «το παίζει Θεός» και άλλες προειδοποιούν πως οι τεχνητοί οργανισµοί µπορεί να «δραπετεύσουν» και να προκαλέσουν περιβαλλοντική καταστροφή ή και να µετατραπούν σε βιολογικά όπλα.



Συνθετικό γονιδίωµα

Η Σύνθια βασίζεται σε ένα υπάρχον βακτήριο το οποίο προκαλεί µαστίτιδα στις κατσίκες. Στον πυρήνα του όµως βρίσκεται ένα εξ ολοκλήρου συνθετικό γονιδίωµα το οποίο κατασκευάστηκε από (τέσσερα µπουκάλια γεµάτα) χηµικές ουσίες στο εργαστήριο. «Καταφέραµε να πάρουµε το συνθετικό χρωµόσωµά µας και να το µεταµοσχεύσουµε σε ένα κύτταρο-δέκτη, έναν διαφορετικό οργανισµό», δήλωσε ο δρ Βέντερ. «Μόλις αυτό το νέο “λογισµικό” µπει στο κύτταρο, το κύτταρο το “διαβάζει” και µετατρέπεται στο είδος που ορίζει αυτός ο γενετικός κώδικας». Το νέα βακτήρια αναπαρήχθησαν περισσότερο από ένα δισεκατοµµύριο φορές, παράγοντας αντίγραφα που περιείχαν και ελέγχονταν από το κατασκευασµένο, συνθετικό DΝΑ. «Είναι η πρώτη φορά που ένα συνθετικό DΝΑ έχει τον πλήρη έλεγχο ενός κυττάρου», επισήµανε ο δρ Βέντερ. «Πρόκειται για ένα πολύ σηµαντικό βήµα, τόσο επιστηµονικά όσο και φιλοσοφικά», πρόσθεσε στην επιθεώρηση «Science».



«Σίγουρα άλλαξε τις απόψεις µου για τον τρόπο µε τον οποίο ορίζεται η ζωή και ο τρόπος λειτουργίας της ζωής».



Η οµάδα του αµερικανού γενετιστή σχεδιάζει τώρα να χρησιµοποιήσει τον συνθετικό οργανισµό, τον οποίο θεωρεί πλέον «ένα ζωντανό είδος, µέρος της απογραφής της ζωής στον πλανήτη µας», προκειµένου να υπολογίσει τον ελάχιστο αριθµό γονιδίων που χρειάζονται για να υπάρξει ζωή. Νέοι µικρο-οργανισµοί µπορεί να δηµιουργηθούν στη συνέχεια τοποθετώντας επιπλέον γονίδια για την παραγωγή χρήσιµων χηµικών, τη διάσπαση ρυπογόνων ουσιών, ή την παραγωγή πρωτεϊνών χρήσιµων για εµβόλια.

«Ο Βέντερ αναλαµβάνει τον ρόλο ενός θεού»




ΓΙΑ «ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ στιγµή στην ιστορία της βιολογίας και της βιοτεχνολογίας» έκανε λόγο ο Μαρκ Μπεντό, φιλόσοφος στο Ριντ Κόλετζ του Πόρτλαντ, στο Ορεγκον. «Τα συνθετικά βακτήρια µπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα», δήλωσε από την πλευρά της η δρ Ελεν Γουάλας της Genewatch UΚ, οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην τεχνολογία της γενετικής.



«Αν απελευθερώσεις νέους οργανισµούς στο περιβάλλον, µπορεί να κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό. Δεν γνωρίζουµε πώς θα συµπεριφερθούν». «Ο Βέντερ γυρίζει µια νέα σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας κρυφοκοιτάζοντας το µέλλον της», σχολίασε ο Τζούλιαν Σαβουλέσκου, καθηγητής Πρακτικής Ηθικής στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. «Δεν αντιγράφει απλώς τη ζωή µε τεχνητό τρόπο, (…) δεν την τροποποιεί ριζικά µέσω της γενετικής µηχανικής. Αναλαµβάνει τον ρόλο ενός θεού: δηµιουργεί τεχνητή ζωή που δεν θα µπορούσε ποτέ να είχε υπάρξει φυσικά».


Moτοσυκλέτες Harley-Davidson στην γέφυρα Ρίου-Αντιρίου



Η μεγαλύτερη παρέλαση από μοτοσυκλέτες Harley-Davidson σε καλωδιωτή γέφυρα με το μακρύτερο κατάστρωμα στον κόσμο


Μια πομπή μοτοσυκλετιστών με Harley-Davidson σε σχηματισμό παρέλασης στο μακρύτερο κατάστρωμα (2.252 m) καλωδιωτής γέφυρας στον κόσμο θα σπάσει το ρεκόρ Guinness στις 22 Μαΐου και ώρα 10:30-11:00 στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στην Ελλάδα.


Η Πομπή (The RRide)


Το όνομά μου είναι Roberto Macdonald, και είμαι μέλος της Ελληνικής Λέσχης Φίλων Μοτοσυκλέτας Harley-Davidson (Harley-Davidson Club Hellas) και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Super-Rally 2010 στην Πάτρα (20-24 Μαΐου 2010).


Οραματίστηκα μια πομπή από μοτοσυκλετιστές με Harley-Davidson για να αφήσει το σημάδι μας στην περιοχή της Πάτρας και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που είναι «μια γκαζιά» από το μέρος που θα γίνει η μεγάλη μας Πανευρωπαϊκή Συγκέντρωση (Super-Rally). Η ιδέα «της μεγαλύτερης παρέλασης από μοτοσυκλέτες Harley-Davidson σε καλωδιωτή γέφυρα με το μακρύτερο κατάστρωμα στον κόσμο», θα μπορούσε να κάνει ένα παγκόσμιο ρεκόρ.


Η σκέψη μου είναι να καλύψουμε σε σχηματισμό παρέλασης όλη την απόσταση των 2.883 m από την αρχή έως το τέρμα της γέφυρας και ίσως ακόμη περισσότερο, ώστε να θεωρηθεί ένα πραγματικό κατόρθωμα.


Έτσι, έκανα δήλωση αυτού του κατορθώματος στα Guinness World Records και μετά από αίτησή μου πήρα ένα Πιστοποιητικό Διεκδίκησης (Claim) και έναν Αριθμό Μέλους (Membership ID) από αυτόν τον οργανισμό και περιμένω μια τελική επιβεβαίωση.


Η Πομπή θα γίνει επίσης στα πλαίσια των γιορτών για τα 20 χρόνια της Ελληνικής Λέσχης Φίλων Μοτοσυκλέτας Harley-Davidson. Για τον ίδιο λόγο κερδίσαμε μεταξύ πολύ σημαντικών ανταγωνιστών και την πολυπόθητη διοργάνωση του Super-Rally 2010, που θα γίνει για δεύτερη φορά στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Λεσχών Harley-Davidson της Ευρώπης (Federation of Harley-Davidson Clubs Europe), η οποία αριθμεί 64 Λέσχες από 32 χώρες. Από όλες αυτές τις Λέσχες και τις χώρες θα έχουμε επισκέπτες μοτοσυκλετιστές κατά της διάρκεια του Super-Rally.


Αστυνομική δύναμη της Πάτρας θα συνοδέψει την Πομπή, όπως διαβεβαίωσαν τον Υπεύθυνο Ασφαλείας μας.


Τηλεοπτική και ραδιοφωνικοί σταθμοί, τοπικοί και εθνικοί θα καλύψουν την Πομπή ως το γεγονός του 2010.




Roberto Macdonald


Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Super-Rally 2010


Υπεύθυνος Ψυχαγωγίας και Stage Manager


Ελληνική Λέσχη Φίλων Μοτοσυκλέτας Harley-Davidson


(Harley-Davidson Club Hellas)


Τηλέφωνο : 6944 588 500
http://www.hdch.gr/events_details.asp?events_id=150




Καλησπέρα! :) :) :)



...Πεθαίνω για σένα

κι ας είσαι απάτη.

Δε πα’ να είσαι ψέμα,

εγώ σε λέω αγάπη...

Τούρτα Αλμυρή!







Φτιάχνουμε με ψωμί του τόστ την τούρτα μας , αλείφουμε τις φέτες με λίγο βούτηρο ή μουστάρδα ή κετσαπ , για γέμιση ότι θέλουμε και σε ότι σχήμα μας αρέσει.

Για το γλάσσο  

500 γρ τυρί κρέμα

100 γρ.  γιαούρτι
50 γρ βούτηρο
4 κουταλιές σούπας κέτσαπ
2 κουταλάκια γλυκού πάπρικα
αλάτι , πιπέρι κατά βούληση
μυρωδικά ψιλοκομμένα : δυόσμο , βασιλικό , άνιθο , μαιντανό  κατά βούληση

Σε ένα μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά του γλάσου και ομογενοποιούμε πολύ καλά.
Αφήνουμε στο ψυγείο λίγη ώρα , ωστε να ανακατευνούν καλά οι μυρωδιές ,γευσείς και να σφύξει η κρέμα.

Γλασάρουμε την τούρτα μας και σερβίρουμε!

Καλή επιτυχία!





Ξεκινούν σήμερα οι εγγραφές στους δ.παιδικούς σταθμούς(Πάτρα)

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Φιλοξενούν 722 παιδιά, βρέφη από 10 μηνών έως 2,5 ετών και νήπια από 2,5 έως 5 ετών.


Το πρόγραμμα απασχόλησης των νηπίων περιλαμβάνει:

Για τα βρέφη
· Ατομικά προγράμματα για εξέλιξη του παιδιού στην κοινωνική, συναισθηματική, νοητική και κινητική του ανάπτυξη και υποβοήθηση κατάκτησης αυτονομίας.
· Ελεύθερη απασχόληση – ακρόαση κατάλληλης μουσικής.

Για τα νήπια

· Προτροπή και ενθάρρυνση των νηπίων να ενσωματωθούν σε ομάδες παιχνιδιού ή απασχόλησης στις «παιδαγωγικές γωνιές δραστηριοτήτων» συμβολικού χαρακτήρα, στις γωνιές ή τους προτείνει απασχόληση με το οικοδομικό – κατασκευαστικό υλικό ή άλλο παιδαγωγικό υλικό.
· Προετοιμασία των νηπίων για το πρωινό (ομάδες στην τουαλέτα για ατομική υγιεινή, ετοιμασία τραπεζαρίας). Συνεχίζεται η υποδοχή και γίνεται συζήτηση, συναισθηματικές ανταλλαγές μεταξύ των νηπίων και του παιδαγωγού.
· Μουσικοκινητικές – ρυθμικές δραστηριότητες, ασκήσεις χώρου. Παράλληλα ή μεμονωμένα εργαστήρια ζωγραφικής, κολλητικής, κουκλοθέατρου, θεατρικού παιχνιδιού, νερού, πηλού, κηπουρικής, μαγειρικής, οικολογικού πειραματισμού κ.λπ. ή παιδαγωγικές δραστηριότητες του ίδιου χαρακτήρα.
· Ελεύθερη απασχόληση στις «γωνιές», ή ομαδικά παιχνίδια στην τάξη και στην αυλή, ψυχοκινητικές δραστηριότητες. Προανάγνωση – Προγραφή – Προαρίθμηση.
· Ήσυχες δραστηριότητες (άκουσμα μουσικής, αφήγηση παραμυθιού, μυθοπλασία, τραγούδι, διάβασμα βιβλίου). Δραστηριότητες στις γωνιές γνώσεων – πληροφόρησης. Παιχνίδια για την εξέλιξη της αντιληπτικής ικανότητας των νηπίων. Παντομίμα. Αυτοσχεδιασμοί, φαντασία.

Πληροφορίες εγγραφής:

Οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται από 20 Μαΐου μέχρι 15 Ιουνίου κάθε έτους. Εντός του μηνός Ιουλίου συνέρχεται το διοικητικό συμβούλιο και συγκροτεί Ειδική Επιτροπή Επιλογής, στην οποία μετέχει και το παιδαγωγικό προσωπικό.

Η Επιτροπή Επιλογής συντάσσει έκθεση προς το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο σε ειδική συνεδρίαση του αποφασίζει για την επιλογή των φιλοξενουμένων νηπίων, η οποία αναρτάται στους Παιδικούς Σταθμούς και το Νομικό Πρόσωπο.

Δικαιολογητικά Εγγραφής:

§ Αίτηση
§ Ληξιαρχική Πράξη γέννησης
§ Βεβαίωση εργασίας της μητέρας και φωτοτυπία των τελευταίων ενσήμων, προκειμένου για εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα.
§ Βεβαίωση γιατρού για την καλή σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού.
§ Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος.

Κριτήρια συμμετοχής :

Στους Παιδικούς Σταθμούς εγγράφονται παιδιά ηλικίας 2,5 έως την ηλικία εγγραφής τους στο Νηπιαγωγείο. Κατά την εγγραφή επιλέγονται παιδιά εργαζομένων γονέων και παιδιά οικονομικά αδυνάτων οικογενειών, προτιμώμενων εκείνων που έχουν ανάγκη φροντίδας από διάφορα κοινωνικά αίτια, όπως π.χ. παιδιά ορφανά, παιδιά άγαμων μητέρων, διαζευγμένων, παιδιά που προέρχονται από γονείς με σωματική και πνευματική αναπηρία, πολυτέκνων οικογενειών κ.λπ.

Η λειτουργία των Σταθμών αρχίζει στις 7.00 π.μ. και λήγει στις 15.45 μ.μ. Το μήνα Αύγουστο παραμένουν κλειστοί και δίδονται οι άδειες στο προσωπικό του Νομικού Προσώπου, καθώς επίσης από 24 Δεκεμβρίου μέχρι 6 Ιανουαρίου και από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.

Τροφεία:

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Δήμου Πατρέων καθορίζεται το ύψος των τροφείων ανά κατηγορία (εισόδημα γονέων). Για οικογένειες οικονομικά ασθενείς, πολύτεκνους ή ποσοστό αναπηρίας μέλους 67% και πάνω μετανάστες κ.λπ. υπάρχει ειδική ρύθμιση.
Τα αδελφάκια των φιλοξενουμένων νηπίων πληρώνουν το ήμισυ του καταβαλλόμενου τροφείου της κατηγορίας που ανήκουν


Στοιχεία Επικοινωνίας Παιδικών Σταθμών :

Α’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Τριών Ναυάρχων 92, Τ.Κ.262 22

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 321276



Β’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Ανδρούτσου 27Α, Τ.Κ.265 00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 274251



Γ’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Σουφλίου 26, Τ.Κ.264 41

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 423781



Δ’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Μπιζανίου 25, Τ.Κ.262 23

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 433598



Ε’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Μεσσάτιδος 18, Τ.Κ.263 31

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 275146



ΣΤ’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Κρύα Ιτέων, 262 24

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 526257



Ζ’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Αμερικής 51, Τ.Κ.264 42

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 431537



Η’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Γιαννοπούλου και Φωκαίας, Τ.Κ.263 35

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 270747



Θ’ Παιδικός Σταθμός

Διεύθυνση/περιοχή: Ζυγοβιστίου 8Β

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 342355



Παιδικός Σταθμός Προσφυγικού Συνοικισμού

Διεύθυνση/περιοχή: Λασκαρέως 115, Τ.Κ.262 24

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 331660



Παιδικός Σταθμός Ζαρουχλεΐκων

Διεύθυνση/περιοχή: Ετοκλέους 7

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 335915



Παιδικός Σταθμός Εργατικής Εστίας

Διεύθυνση/περιοχή: Νοταρά 16, Τ.Κ.26442

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 435634

Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός Πατρών


Διεύθυνση/περιοχή: Σωτηριάδου 6, Τ.Κ.262 25
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2610 279238, 2610 224772, 2610 275490 Fax:2610 279238




http://www.e-patras.gr/portal/web/citizens/288





Σπιτικά πατατάκια!



Το κατάλληλο εργαλείο;



Εάν θέλουμε να κόψουμε λεπτές ομοιόμορφες φλοίδες πατάτας, χρησιμοποιούμε το ειδικό μαχαίρι για λαχανικά.




Τοποθετούμε την πατάτα στο κοφτερό μέρος του μαχαιριού και στη συνέχεια, γλιστράμε τη λάμα σε όλη την επιφάνεια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο τους 180c με αέρα

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο τις πατάτες. Βάζουμε τις ροδέλες σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί  την μία δίπλα στην άλλη και ψήνουμε εως να ροδίσουν!

Μόλις τα βγάλουμε , αρωματιζουμε με ρίγανι , πάπρικα και αλατίζουμε.






Φάτε μάτια ψάρια!


Το ψάρι αλλά και γενικότερα τα θαλασσινά υπήρξαν για τους Έλληνες ένα πολύ σημαντικό στοιχείο διατροφής. Εδώ και αιώνες ανέπτυξαν μια σημαντική κουλτούρα η οποία σχετιζόταν όχι μόνο με την καθαυτό αλιεία των ψαριών αλλά και με εντυπωσιακές λεπτομέρειες που αφορούσαν τις εποχιακές μετακινήσεις ή μεταναστεύσεις των αλιευμάτων, τις περιοχές αναπαραγωγής τους ακόμα και ευφάνταστες μεθόδους μαγειρικής και συντήρησης τους. Στην αρχαία ελληνική γραμματεία υπάρχουν μάλιστα και ειδικά συγγράμματα με έξοχες και λεπτομερείς περιγραφές ψαριών όπως : το «Περί Ιχθύων» του Αριστοτέλη, ο «Αλιευτικός» του Νουμηνίου, η «Αλιευομένη», του Αντιφάνους

Τρόποι Μαγειρέματος


ΒΡΑΣΤΟ: Μια από τις ποιο αγαπημένες μεθόδους μαγειρέματος του ψαριού είναι εκείνη που ένα είδος μεγάλου ψαριού ή διάφορα είδη βράζονται σε άφθονο νερό. Συνήθως εμπλουτίζονται με πατάτες, άφθονα κρεμμύδια, καρότα, και μια ολόκληρη ντομάτα. Οι ψαράδες δεν προσθέτουν τίποτε από όλα αυτά αλλά βράζουν διαφορετικών ειδών και μεγεθών ψάρια σε θαλασσινό νερό.

Εσείς μπορείτε να προσθέσετε ακόμα 1-2 φύλλα δάφνης, μερικά κλωναράκια μαϊντανού, ή λίγα φύλλα σέλινου, 1 καρότο, λίγους κόκκοι μαύρου πιπεριού.

ΜΑΡΙΝΑΤΟ: Πριν μαγειρέψετε ένα ψάρι, συνήθως μεγάλο ή κομμένο σε φέτες, στο τηγάνι ή στον φούρνο το τοποθετείτε για 2-3 ώρες σε ένα μίγμα με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ι διάφορα μυρωδικά όπως μαϊντανό, ρίγανη θυμάρι και δάφνη.

Ιδανικά ψάρια είναι η παλαμίδα, ο γαλέος, το σαλάχι, ο ροφός, η σφυρίδα. Μπορείτε στο μίγμα της μαρινάτας να προσθέσετε και λίγο λευκό ή κόκκινο κρασί.

ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ: Τοποθετείτε το ψάρι ή τα κομμάτια σε ένα ταψί φούρνου, αλειμμένου με λάδι, περιχύνετε με λίγο λευκό ξηρό κρασί και μαγειρεύετε στους 200°Ο. Μόλις περάσει ο μισός χρόνος ψησίματος, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180°€. Το ψάρι που ψήνεται στο φούρνο δεν πρέπει να το γυρίσετε ποτέ από την άλλη πλευρά. Αντίθετα, αν χρειαστεί, πρέπει να το περιχύσετε και με άλλο ζεστό κρασί ή με ζεστό ζωμό από ψαρόσουπα και να το αλείφετε συχνά με το ζουμί που βγάζει. Λίγα λεπτά προτού το βγάλετε από το φούρνο, το πασπαλίζετε με καβουρντισμένη φρυγανιά, ανακατεμένη με μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ο χρόνος ψησίματος κυμαίνεται ανάμεσα στα 2Ο'-25' ανά κιλό.

ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΛΑΤΙΟΥ: Είναι μια τεχνική μαγειρέματος σύμφωνα με την οποία το ψάρι (σαργός, σολομός, τσιπούρα, πέστροφα), αλλά και το κρέας (ροστ μπιφ) ή και το κοτόπουλο, καλύπτονται με άφθονο χοντρό αλάτι, το οποίο, όταν ψήνεται, μετατρέπεται σε κρούστα. Αυτή την κρούστα την αφαιρείτε αμέσως μετά το ψήσιμο. Τοποθετείτε ολόκληρο το ψάρι, βάρους όχι λιγότερο από 1 κιλό, το οποίο δεν έχετε απολεπίσει, αλλά του έχετε αφαιρέσει τα πτερύγια και τα εντόσθια, μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πάνω σε μια στρώση από αλάτι πάχους 1-2 εκ., και το καλύπτετε εξ ολοκλήρου με αλάτι, το οποίο ραντίζετε με λίγο νερό. Ψήνετε σε φούρνο στους 220ο C, υπολογίζοντας 30' ανά κιλό.

ΤΗΓΑΝΗΤΟ: Για το τηγάνισμα είναι καλύτερα να προτιμάτε μικρά ψάρια, φιλέτα ή μικρά κομμάτια, τα οποία βυθίζετε στο τηγάνι σε μικρές ποσότητες κάθε φορά. Εξάλλου, το τηγάνισμα είναι πιο ελαφρύ αν το ψάρι καλύπτεται εντελώς από λάδι. Πριν όμως πρέπει να το προστατεύσετε με αλεύρωμα. Σας παρουσιάζουμε τους πιο απλούς τρόπους.

Με άσπρο αλεύρι ή με καλαμποκάλευρο: Περνάτε το ψάρι σε ένα από τα δύο είδη αλευριού, καλύπτοντας το με ομοιόμορφο τρόπο.

Με αυγό χτυπημένο και φρυγανιά: Περνάτε το ψάρι πρώτα στο αυγό και μετά στη φρυγανιά.

Με μπίρα και αλεύρι: Περνάτε το ψάρι πρώτα μέσα στην μπίρα και μετά στο αλεύρι.

Με κουρκούτι: Ανακατεύετε 125 γρ. αλεύρι με 200 γρ. νερό, προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι και λίγο αλάτι. Ύστερα από μισή ώρα ξεκούρασης, ενσωματώνετε ένα ασπράδι, το οποίο έχετε χτυπήσει σε μαρέγκα και στη συνέχεια βουτάτε κάθε φορά από ένα κομμάτι ψαριού μέσα στο χυλό.

ΚΡΑΣΑΤΟ: Ζεσταίνετε το τηγάνι με λίγο λάδι και λευκό κρασί, τοποθετείτε μέσα ολόκληρο το ψάρι ή τα κομμάτια και αφήνετε να μαγειρευτούν και από τη μια και από την άλλη πλευρά, περιχύνοντας τα, όταν χρειάζεται, με λίγο λευκό ξηρό κρασί και βρέχοντας το με το ζουμί που σχηματίζεται στον πυθμένα. Για ένα ψάρι του 1 κιλού χρειάζονται 25' περίπου. Μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά και σκόρδο στον πυθμένα του τηγανιού.

ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ: Τοποθετήσετε το ψάρι στο ειδικό καλαθάκι ή στη σχάρα, τα καλύπτετε με μια στρώση από φύλλα μαρουλιού ή με αντικολλητικό χαρτί για να μην κολλήσει η πέτσα του ψαριού επάνω στα σκεύη. Αλατίζετε εσωτερικά και εξωτερικά το ψάρι, βάζετε μέσα στην κοιλιά διάφορα μυρωδικά και το μαγειρεύετε με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.












Καλημέρα!

Ποιο είναι το διατροφικό σου IQ;



Ανακάλυψέ το απαντώντας στο γρήγορο quiz που ακολουθεί.



Ένα είναι σίγουρο: Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, είσαι... διαβασμένη. Για παράδειγμα, ξέρεις πόσες θερμίδες έχει μια σοκολάτα ή ένα μπιφτέκι, διαβάζεις τις ετικέτες όταν ψωνίζεις στο σούπερ μάρκετ και προσπαθείς να μαγειρεύεις υγιεινά. Γνωρίζεις όμως πραγματικά, αν καταναλώνεις τις τροφές που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις, να προστατέψεις την καρδιά σου και να ζήσεις περισσότερο; Απάντησε -με ειλικρίνεια και χωρίς να κλέβεις- στις παρακάτω ερωτήσεις για να διαπιστώσεις αν όντως κάνεις τις καλύτερες διατροφικές επιλογές.


Θέλεις να συνοδέψεις τον πρωινό καφέ σου με ένα γλυκό. Ποια θεωρείς ως πιο την light επιλογή;


Α. Μάφιν μούρων


Β. Κρουασάν βουτύρου


Γ. Ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας






Το Β. Όσο κι αν σου φαίνεται παράδοξο, το κρουασάν όχι μόνο αποτελεί ένα νόστιμο σνακ που ταιριάζει άψογα με τον πρωινό σου καφέ, αλλά πράγματι είναι και η πιο διαιτητική επιλογή σου (τουλάχιστον ανάμεσα στους 3 «συνυποψηφίους» του). Κι αυτό γιατί, παρόλο που περιέχει βούτυρο, δίνει μόνο 350 θερμίδες σε σχέση με το κέικ και το μάφιν, που θα σε επιβαρύνουν με 400 και 450 θερμίδες αντίστοιχα. Σε γενικές γραμμές, να θυμάσαι πως αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, καλό είναι να περιορίζεις τις θερμίδες που λαμβάνεις στο πρωινό στις 400.






Ποιο από τα παρακάτω φρούτα μπορεί να σε «φορτώσει» με περισσότερες θερμίδες;


Α. Ένα μήλο, μετρίου μεγέθους


Β. Μία φέτα καρπούζι


Γ. Μία μικρή μπανάνα






Κανένα από τα τρία. Όλα τα φρούτα έχουν φυσικά σάκχαρα. Απλώς μερικά -ανάμεσά τους και η μπανάνα- επειδή έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, αποτελούν πιο συμπυκνωμένη πηγή τους. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι έχουν και περισσότερη ζάχαρη. Τι σημαίνει στην πραγματικότητα; Μπορείς να φας όποιο φρούτο θέλεις, αρκεί να προσέχεις τις μερίδες. Για παράδειγμα, 1 μήλο, 1 πορτοκάλι, 1 μπανάνα, 3/4 φλ. σταφύλια, 11/4 φλ. καρπούζι έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες και την ίδια ποσότητα φυσικών σακχάρων. Αυτό που πρέπει να προσέχεις είναι οι φυσικοί χυμοί: επειδή για να παραχθούν χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα φρούτων από αυτήν που θα κατανάλωνες στη φυσική τους μορφή (π.χ. ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι φτιάχνεται με 3 πορτοκάλια), σε επιβαρύνουν και με περισσότερες θερμίδες.






Η ένδειξη βιολογικό και φυσικό σε μια ετικέτα τροφίμου σημαίνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα.


Α. Σωστό


Β. Λάθος






Λάθος. Για να θεωρηθεί ένα προϊόν «βιολογικό», θα πρέπει να παράγεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα αυτά παράγονται σύμφωνα με κάποια κριτήρια (για παράδειγμα, απαγορεύεται η χρήση κάθε χημικού φυτοφαρμάκου-λιπάσματος και ορμόνης). Από την άλλη, ο όρος «φυσικό» δεν προϋποθέτει ότι το προϊόν ελέγχεται σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια. Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι δεν περιέχουν συνθετικά συντηρητικά ή χρωστικές, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι είναι πάντα υγιεινά (καθώς κάποια από αυτά είναι γεμάτα λιπαρά και ζάχαρη).






Πιθανότατα γνωρίζεις πως για να διατηρήσεις το μεταβολισμό σου σε εγρήγορση και τους μυς σου δυνατούς πρέπει να καταναλώνεις κάλιο. Ποια θεωρείς ότι είναι καλή πηγή του;


Α. Μια ψητή πατάτα


Β. Ένα γιαούρτι


Γ. Μια μπανάνα






Και τα τρία. Συγκεκριμένα, η πατάτα περιέχει 508 mg καλίου, το γιαούρτι 475 mg και η μπανάνα 422 mg αντίστοιχα. Θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι χρειάζεσαι περίπου 4.700 mg καλίου την ημέρα. ʼλλες πλούσιες πηγές του συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου είναι ο χυμός πορτοκάλι (496 mg /1 φλιτζάνι), το πεπόνι (427 mg /1 φλιτζάνι) και η ντομάτα (300 mg /1 μέτρια).






Με ποιο είδος κιμά μπορείς να παρασκευάσεις και να απολαύσεις τα πιο υγιεινά μπιφτέκια;


Α. Κιμάς μοσχαρίσιος


Β. Κιμάς γαλοπούλας


Γ. Κιμάς κοτόπουλου






Και τα τρία. Με μια βασική προϋπόθεση: να επιλέξεις σωστά και -κυρίως- έξυπνα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κιμάς που θα ζητήσεις θα πρέπει να προέρχεται από συγκεκριμένα κομμάτια. Για παράδειγμα, όταν αγοράζεις μοσχαρίσιο κιμά, ζήτησε να είναι άπαχος. Εναλλακτικά, μπορείς να ζητήσεις να σου κόψουν συγκεκριμένα κομμάτια, όπως ποντίκι ή σπάλα, τα οποία έχουν λιγότερο από 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά 100 γραμμάρια κρέατος. Όσον αφορά στον κιμά κοτόπουλου και γαλοπούλας, προτίμησε να είναι από το στήθος του πουλερικού, καθώς όλα τα άλλα κομμάτια συνήθως είναι αρκετά υψηλά σε λιπαρά.






Από τις παρακάτω φαστ φουντ επιλογές, ποια αποφεύγεις γιατί -κατά τη... γνώση σου- έχει περισσότερες θερμίδες από ένα σουβλάκι με πίτα;


Α. Μια μεγάλη μερίδα τηγανητές πατάτες


Β. Μπουκιές κοτόπουλου (6 κομμάτια)


Γ. Ένα χάμπουργκερ






Το Α. Μπορεί οι τηγανητές πατάτες να θεωρούνται συνοδευτικό, άλλα στην πραγματικότητα αποτελούν ένα πλήρες γεύμα, όσο τουλάχιστον αφορά στις θερμίδες που δίνουν: 500 ανά μερίδα. Οι 6 μπουκίτσες κοτόπουλο καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση, δίνοντας 280 θερμίδες, ενώ το χάμπουργκερ έχει τις λιγότερες: μόλις 250. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να γλιτώσεις θερμίδες αποφεύγοντας να καταναλώνεις τηγανητά. Προτίμησε τα ψητά και τα φαγητά στον ατμό.






Είσαι λάτρις των τσιπς. Ποια θεωρείς πιο ανθυγιεινά (και παχυντικά);


Α. Τσιπς πατάτας (πατατάκια)


Β. Τσιπς καλαμποκιού (νάτσος)


Γ. Τσιπς μπανάνας






Το Γ. Και για να γίνουμε πιο σαφείς, τα τσιπς μπανάνας καλό θα ήταν να αποφεύγονται, καθώς περιέχουν πολλά λιπαρά, τα περισσότερα από τα οποία είναι κορεσμένα. Η πιο υγιεινή επιλογή σ' αυτή την περίπτωση είναι τα τσιπς καλαμποκιού. Παράγονται από καλαμποκάλευρο, έχουν λιγότερες θερμίδες από τα άλλα δύο και λιγότερα λιπαρά. Επιπλέον, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, στοιχεία τα οποία αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. Τα πατατάκια παίρνουν τη 2η θέση, έχοντας 30 θερμίδες επιπλέον ανά 100 γρ. αλλά τα λίπος


τους προέρχεται κυρίως από φυτικά έλαια.






Μπορείς να χάσεις 1 κιλό σε ένα μήνα κόβοντας αυτή την καθημερινή συνήθεια:


Α. Ένα φλιτζάνι μικρό καπουτσίνο


Β. Ένα φλιτζάνι μικρό light frappuccino


Γ. Ένα φλιτζάνι μικρό μόκα






Το Γ. Εντάξει, μπορεί να λατρεύεις τη μόκα, αλλά μάλλον θα αλλάξεις γνώμη όταν σε ενημερώσουμε ότι μόλις ένα μικρό φλιτζάνι του αγαπημένου σου ροφήματος μπορεί να σε επιβαρύνει με 200 θερμίδες (πολλαπλασίασέ τες λοιπόν με τον αριθμό των ροφημάτων που πίνεις και κάνε την πρόσθεση). Από την άλλη, τόσο ένα μικρό φλιτζάνι καπουτσίνο όσο και η αντίστοιχη ποσότητα light frappuccino δίνουν περίπου 90 θερμίδες το ένα. Αν, πάλι, επιμένεις να απολαμβάνεις τη μόκα, μπορείς να κόψεις 90 θερμίδες ζητώντας να σου βάλουν άπαχο γάλα αντί για σαντιγί.






Γνωρίζεις ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Ποια από αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι καλή πηγή του;


Α. Τυρί κότατζ


Β. Γιαούρτι


Γ. Απαχο γάλα






Το Α. Ας ξεκινήσουμε από τα καλά νέα: το κότατζ είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης χωρίς να επιβαρύνει με πολλές θερμίδες, κάνοντάς το ιδανική τροφή για άτομα που προσπαθούν να αδυνατίσουν. Ωστόσο, κατά την επεξεργασία του, σχεδόν το 75% του ασβεστίου που περιέχει χάνεται. Αποτέλεσμα; Η κατανάλωση μισού φλιτζανιού κότατζ προσφέρει στον οργανισμό σου μόλις 70 mg ασβεστίου, δηλαδή τη μισή ποσότητα από αυτή που σου προσφέρει η αντίστοιχη ποσότητα γάλακτος. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλεις να προστατέψεις τα οστά σου φρόντισε να καταναλώνεις καθημερινά τρόφιμα όπου η μία μερίδα τους θα σου δώσει 200-300 mg ασβεστίου (για παράδειγμα, 1 ποτήρι γάλα, 1 φλιτζάνι γιαούρτι ή 30 γραμμάρια σκληρό τυρί).






Ποιες από αυτές τις τροφές περιέχει το περισσότερο αλάτι;


Α. Ένα κομμάτι μηλόπιτα


Β. Ένα κομμάτι τσίζκεϊκ


Γ. Μία σοκολάτα






Το Β. Ένα απλό κομμάτι τσίζκεϊκ θα σε επιβαρύνει με 480 mg νατρίου, σχεδόν δηλαδή όσο ένα σακουλάκι πατατάκια, ενώ η μηλόπιτα 290 και η σοκολάτα 32 αντίστοιχα. Δεν είναι μόνο λοιπόν οι αλμυρές τροφές πλούσιες σε αλάτι, άλλα, περιέργως, και τα γλυκά. Σύμφωνα με έρευνες, το 10 % του νατρίου που καταναλώνουμε βρίσκεται στα τρόφιμα στη φυσική τους μορφή, το 15 % από το... αλάτι στο τραπέζι μας και το 75 % από επεξεργασμένα τρόφιμα. Γι' αυτό όταν αγοράζεις μία επεξεργασμένη τροφή, φρόντισε να ελέγχεις την ετικέτα.






Ποιο από τα παρακάτω υλικά σαλάτας έχει τις περισσότερες θερμίδες;


Α. Τριμμένο τυρί


Β. Αβγό βραστό


Γ. Μπέικον






Και τα τρία. Ειπλέον είναι πηγές πρωτεΐνης σε συνδυασμό με λίπος. Ωστόσο, το αβγό, πέρα από την πρωτεΐνη που περιέχει, είναι και καλή πηγή χολίνης -ουσία απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου- αλλά και βιταμίνης D. Επίσης, περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που παίζουν σημαντικό ρόλο για την υγεία των ματιών. Το τυρί αποτελεί επίσης καλή επιλογή. Ωστόσο προτίμησε να επιλέγεις τυριά με έντονη γεύση, όπως η παρμεζάνα ή το ροκφόρ, ώστε να καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα. Τέλος, το μπέικον είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό του λίπος και μάλιστα κορεσμένο και καλό θα ήταν να καταναλώνεται με μέτρο.






Ποιες από τις παρακάτω διατροφικές ανταλλαγές πιστεύεις ότι αξίζει να κάνεις, ώστε να μειώσεις την ποσότητα των θερμίδων που λαμβάνεις καθημερινά;


Α. Μαύρη ζάχαρη αντί για λευκή


Β. Κοτόπουλο αντί για μοσχάρι


Γ. Ψωμί ολικής άλεσης αντί για χωριάτικο






Το Γ. Το ολικής άλεσης ψωμί παράγεται με αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο υπόσχεται να προσφέρει στον οργανισμό σου περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6 και Ε, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ και χρώμιο. Επιπλέον, εξαιτίας των ινών, διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου σταθερά και προσφέρει περισσότερο κορεσμό (επομένως χορταίνεις με μικρότερη ποσότητα), βοηθώντας στη διατήρηση υγιούς βάρους. Όσον αφορά στην καστανή ζάχαρη, έχει τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή και ο οργανισμός μας την επεξεργάζεται με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να περιέχει κάποια μέταλλα, όπως μαγνήσιο και ασβέστιο, άλλα όχι σε ποσότητες που να μπορούν να επηρεάσουν ιδιαίτερα την υγεία μας. Τέλος, όσον αφορά το κρέας, κάποια κομμάτια του κοτόπουλου -όπως το στήθος- δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λίπος. Ωστόσο κάποια άλλα -όπως το μπούτι- μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλά σε λιπαρά φτάνοντας και τα επίπεδα του κόκκινου κρέατος. Το ίδιο ισχύει για το μοσχαρίσιο κρέας, όπου υπάρχουν κομμάτια χωρίς πολλά λιπαρά (π.χ. το στρογγυλό). Μάλιστα, είναι από τις καλύτερες πηγές σιδήρου άλλα και συζευγμένου λινολεϊκού οξέος, λιπαρό οξύ το οποίο παίζει ρόλο στην απώλεια λίπους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.

Ένα νησί - Μια παλιά αρρώστια - Ένα σήριαλ!




Με την Σπιναλόγκα, τη λέπρα αλλά και το στίγμα που συνόδευε για δεκαετίες τους χανσενικούς, θα ασχολήθηκαν οι «Πρωταγωνιστές» την Κυριακή 9 Μαΐου 2010.



Οι κάμερες της εκπομπής και ο Σταύρος Θεοδωράκης μπήκαν στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στην Αγία Βαρβάρα και συνομίλησαν με τους τελευταίους λεπρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν εκεί το 1957, όταν έκλεισε η Σπιναλόγκα στην Κρήτη.


Οι «Πρωταγωνιστές» ταξίδεψαν στη Σπιναλόγκα που σήμερα είναι προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος και κατέγραψαν τις αφηγήσεις των κατοίκων των κοντινών χωριών για τη ζωή στο «απαγορευμένο νησί» τη δεκαετία του ’50.


Στην εκπομπή μεταξύ άλλων μιλούν:


- Ο Μανώλης Φουντουλάκης 87 χρόνων που ζει πάνω από 40 χρόνια με την αρρώστια.


- Η κυρία Φωφώ που γεννήθηκε στη Σπιναλόγκα από γονείς χανσενικούς κι έφυγε από το νησί στα 33 της, όταν ανακαλύφθηκε το φάρμακο.


- Η Μαρία Μπεμπελάκη – ταβερνιάρισσα στην Πλάκα του Αγίου Νικολάου, απέναντι απ’ το νησί – που η μητέρα της ήταν νοσοκόμα στο λεπροκομείο.


- Ο Γιώργος Παιδιαδίτης που ο πατέρας του ήταν βαρκάρης και πέρναγε τους ασθενείς «απέναντι».


- Η κυρία Τασία που όταν κλείσθηκε στο θεραπευτήριο, ο σύζυγός της δεν την εγκατέλειψε αλλά έμεινε για δεκαετίες μαζί της στο ίδιο δωμάτιο.


- Η κυρία Φανή που δεν μπορούσε να αποχωριστεί τον άρρωστο άντρα της και τον ακολούθησε στο λεπροκομείο μαζί με τα τρία ανήλικα παιδιά της.


- Ο Γιώργος Μωρογιάννης που παρά τις αναπηρίες στα χέρια που του προκάλεσε η αρρώστια, ασχολείται με χειροτεχνίες.






Η εκπομπή παρακολούθησε τα γυρίσματα του σήριαλ «Το νησί» που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Βικτώρια Χίσλοπ και το οποίο θα παιχτεί στο Mega την επόμενη τηλεοπτική σεζόν.


Οι πρωταγωνιστές Κατερίνα Λέχου, Στέλιος Μάινας και ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης οι οποίοι ζουν στα χωριά του Αγίου Νικολάου εδώ και 9 μήνες, συζήτησαν με τον Σταύρο Θεοδωράκη για τους ήρωες του «Νησιού» που προσπαθούν να «ζωντανέψουν» μέσα από το σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου.


Στην έρευνα συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Άννα Παπανικόλα, Αναστασία Κακοταρίτη, Βίκυ Αποστολάκη και ο οπερατέρ Γιάννης Σαρηγιάννης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα βίντεο!



Παγωτό παρφέ σοκολάτας!





Υλικά

6 κρόκοι αυγών
150 γρ. ζάχαρη
30 γρ. μέλι
6 κ.σ κακάο
2 κ.σ λικέρ μαστίχα
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
20 μπισκότα τύπου μιράντα ή oreo σοκολάτας
πέρλες σοκολάτας


Για την σάλτσα σοκολάτας


150 γρ. κουβερτούρα
150 κρέμα γάλακτος




Εκτέλεση

Βράζουμε τη ζάχαρη με 50 γρ. νερό και συγχρόνως χτυπάμε τους κρόκους στο μίξερ.
Μόλις η ζάχαρη αρχίσει να γίνεται παχύ σιρόπι,  αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και σιγά-σιγά ρίχνουμε αυτό το μείγμα μέσα στο μίξερ όπου συνεχίζουμε το χτύπημα των αυγών έως ότου φουσκώσει και κρυώσει το μείγμα.
Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το κακάο, ανακατεύουμε και στο τέλος ρίχνουμε την παχύρρευστη κρέμα και προσθέτουμε τις πέρλες σοκολάτας.
Σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια σε 3-4 κομμάτια , και προσθέτουμε 3-4 κουταλιές απο το μείγμα του παγωτού.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα σιλικόνης ή μεταλική την οποία έχουμε στρώσει με μεμβάνη ώστε να ξεκολλήσει ευκολα μετά.
Στο τέλος προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα, σε όλη την επιφάνια , χωρίς να ανακατάψουμε με το υπόλοιπο παγωτό ,σκεπάζουμε με μεμβράνη και το διατηρούμε στην κατάψυξη.

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και ρίχνουμε πάνω την ζεστή κρέμα.
Ομογενοποιούμε πάρα πολύ καλά.
Σερβίρουμε, κατά προτίμηση, ζεστή τη σοκολάτα, παγωμένο το παρφέ.




Καλή επιτυχία!



Καλημέρα!



Εσύ να λείπεις κάθε βράδυ από δω
Και γω ένα φάντασμα στον κόσμο του κρυμμένο
Μια Πηνελόπη θολωμένη απ’το ποτό το μέλλον της σ'εσενα κερασμένο

εσύ να λείπεις κάθε βράδυ από δω και γω πλανήτης σε τροχιά που δεν τελειώνει να κλέβω κάτι απ'τ'απεραντο κενό και ν’αγαπώ ότι δικό σου με πληγώνει μα σαν τις πρώτες αγάπες που επιστρέφουνε συνέχεια φεύγω μακριά σου κι όλο έρχομαι να με ξεχνάς και να με σβήνεις το ανέχομαι δεν ονειρεύομαι δεν ζω δεν παραδέχομαι μόνο δέχομαι

εσύ να λείπεις κάθε βράδυ από δω κaι γω να φτιάχνω στον καθρέφτη άλλη όψη αφού το αύριο δεν θέλει νασαι 'δω στείλε το χθες εδώ και πάλι να με κόψει

εσύ να λείπεις κάθε βράδυ από δω και γω ένα πρόσωπο που κρύβεται και λειώνει σ'αυτον τον κόσμο που ότι βλέπω είναι μικρό μόνο η απόσταση των δυο μας μεγαλώνει

μα σαν τις πρώτες τις αγάπες που επιστρέφουνε συνέχεια φεύγω μακριά σου κι όλο έρχομαι να με ξεχνάς και να με σβήνεις το ανέχομαι δεν ονειρεύομαι δεν ζω δεν παραδέχομαι μόνο δέχομαι…

Διεθνή Ημέρα Μουσείων



Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων,   18 Μαΐου, το Υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει με σειρά εκδηλώσεων στον εορτασμό του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων.



Κατά την ημέρα του εορτασμού, η είσοδος στα μουσεία όλης της χώρας θα είναι ελεύθερη.


Ακολουθεί ο κατάλογος με τις εκδηλώσεις μουσείων που εποπτεύονται από το ΥΠ.ΠΟ., καθώς και αυτών που ανήκουν σε άλλους φορείς.

Λίστα Μουσείων

Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».



Θέμα του φετινού εορτασμού (2010): «Μουσεία για την κοινωνική αρμονία». Ως αργά το βράδυ θα παραμείνουν ανοιχτά το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στον Κεραμεικό, το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.


Στις 18 Μαίου κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας είναι ελεύθερη.







Νέο μουσείο Πάτρας: Το νέο υπερσύγχρονο αρχιτεκτονικό διαμάντι της Πελοποννήσου







διαβάστε & δείτε περισσότερα : εδώ!


Τυροκαυτερή!





Υλικά

200 γρ. Φέτα (τριμμένη)

200 γρ. Ανθότυρο
100 γρ. Γιαούρτι
2 καυτερές πιπεριές (ψιλοκομμένες)
½ Φλ. ελαιόλαδο
λίγο ξύδι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και τα χτυπάμε στο μίξερ ή στο μπλέντερ εάν θέλουμε να γίνει το μείγμα λείο



Πρέπει να συνδεθείτε ή να εγγραφείτε για να μπορέσετε να προσθέσετε το προσωπικό σας σημείωμα

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να προσθέσετε 1 μικρή  πιπεριά κόκκινη , δίνει επιπλέον γεύση κ χρώμα.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αρωματικό λάδι δείτε συνταγές : εδώ!

Καλή επιτυχία!


Καλημέρα! Καλή εβδομάδα!

Χωριάτικη σαλάτα με πένες!

Μία από τις αγαπημένες μου καλοκαιρινές σαλάτες!
Μιa εύκολη & γρήγορη λύση για ένα ξαφνικό γεύμα :)




Υλικά

250 γραμ. μακαρόνι πένες ή κοφτό μακαρονάκι
2 μεγάλες ντομάτες
1 μεγάλο αγγούρι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2-3 πράσινες πιπεριές
λίγες ελιές
200 γραμ. φέτα κομμένη σε κυβους
1 κ.σ κάπαρη
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη,
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
 
Βράζουμε τις πένες (al dente) και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Έχουμε κόψει τις πιπεριές, τις ντομάτες, το αγγούρι, το κρεμμύδι ροδέλες και τα ανακατεύουμε σε μεγάλο μπωλ μαζί με το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Προσθέτουμε στο μπωλ τις πένες, τις ελιές ,την κάπαρη και την φέτα.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε!

Καλή επιτυχία!

Παγωτό παρφέ με μπισκότα και λικέρ by Dafni!



Υλικά

250 γρ. ζαχαρούχο γάλα

5 κρόκοι αυγών
500 γρ. κρέμα γάλακτος με όλα τα λιπαρά (35 %)
150 γρ. μπισκότα πτι-μπερ, σε κομμάτια
2 κουτ. σούπας λικέρ κουαντρώ
2 βανίλιες

Εκτέλεση


Χτυπώ πολύ καλά στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα, τους κρόκους να ασπρίσουν.

Ζεσταίνω (δεν το καίω), το ζαχαρούχο γάλα στα μικροκύματα και το ρίχνω στα αυγά.
Συνεχίζω το χτύπημα αρκετή ώρα, μέχρι να κρυώσει το μίγμα και να στέκεται.
Χτυπώ την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί και σ’ αυτήν προσθέτω το μίγμα των κρόκων και του ζαχαρούχου.
Ανακατεύω με σπάτουλα πολύ ελαφρά και τα ενσωματώνω.
Ρίχνω το λικέρ, τις βανίλιες και τα τεμαχισμένα μπισκότα, ανακατεύοντας απαλά.
Σε μία φόρμα τύπου μπωλ, ή σε στενόμακρη, αδειάζω το παγωτό, αφού έχω πριν καλύψει τα τοιχώματα της φόρμας με μεμβράνη, ώστε όταν παγώσει να βγει εύκολα.
Το σκεπάζω και πάνω με μεμβράνη και το τοποθετώ στην κατάψυξη για αρκετές ώρες να παγώσει πάρα πολύ καλά.
Το ξεφορμάρω σε πιατέλα, γαρνίρω με σιρόπι της προτίμησής μου, τριμμένα μπισκότα, αμύγδαλο φιλέ ή ότι άλλο προτιμώ.
Για να το σερβίρω το κόβω σε φέτες και περιχύνω πάλι με σιρόπι.


Λίγα μυστικά ακόμα


Αν το θέλετε αρκετά γλυκό, μπορείτε να βάλετε 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη στην κρέμα γάλακτος, πριν την χτυπήσετε, αν και το ζαχαρούχο γάλα, δίνει αρκετά γλυκιά γεύση !





Νέα ογκολογική κλινική στην Πάτρα




15/04/2010 Ιδιωτικές μονάδες υγείαςΕπικαιρότηταEuromedica Α.ΕΓενική Ογκολογική Ιδιωτική Κλινική ΠατρώνΘωμάς ΛιακουνάκοςΠνοή Ζωής - Ιδιωτική Ψυχιατρική Κλινική Πατρών


Στη σύσταση μιας νέας ανώνυμης εταιρίας στην Πάτρα, από κοινού με 58 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με την επωνυμία «Γενική Ογκολογική Ιδιωτική Κλινική Πατρών Α.Ε.» προχώρησε η Euromedica Α.Ε.


Η διοίκηση της εισηγμένης με την κίνηση αυτή, ενισχύει ακόμη περισσότερο το προφίλ της στο κομμάτι των υπηρεσιών υγείας, επιχειρώντας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οπως έχει δε δηλώσει ο βασικός της μέτοχος, Θωμάς Λιακουνάκος, η ογκολογία, η ψυχιατρική, η νευρολογία και τα Κέντρα Αποκατάστασης, αποτελούν τομείς στους οποίους θα επενδύσει σημαντικά τα επόμενα χρόνια η Euromedica.


Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας ανέρχεται σε 910.000 ευρώ και η συμμετοχή της Euromedica Α.Ε. σε αυτό είναι 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% κατέχουν οι γιατροί.


Σκοπός της εταιρίας είναι η δημιουργία νέας Γενικής Κλινικής, δυναμικότητας 120 κλινών, με έμφαση στην ογκολογία και ταυτόχρονη ανάπτυξη ξεχωριστής αυτόνομης γυναικολογικής πτέρυγας 30 κλινών.


Η κλινική θα απευθύνεται τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.


Η κίνηση αυτή είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί η Euromedica Α.Ε. στην πόλη της Πάτρας, καθώς έχει προηγηθεί η πολυμετοχική εταιρία «Πνοή Ζωής - Ιδιωτική Ψυχιατρική Κλινική Πατρών Α.Ε.», στην οποία η Euromedica κατέχει το 50% και 35 γιατροί το υπόλοιπο 50%. Σκοπός αυτής της εταιρίας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, είναι η δημιουργία Ψυχιατρικής Κλινικής δυναμικότητας 200 κλινών, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 20 στρεμμάτων. Η «Πνοή Ζωής» βρίσκεται στο στάδιο της οριστικής μελέτης και λήψης των σχετικών αδειών.

Το επόμενο βήμα της Euromedica, στην πόλη της Πάτρας, σύμφωνα με την διοίκησή της, είναι η δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης, δυναμικότητας τουλάχιστον 120 κλινών, με τον διακριτικό τίτλο «Αρωγή Αχαΐας», μέσω της θυγατρικής «Euromedica Αρωγή Αχαΐας Α.Ε.».


Το συνολικό ύψος των τριών ανωτέρω επενδύσεων, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός της ερχόμενης τριετίας, υπολογίζεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ, οι δε θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν υπολογίζονται στις 500.


Συνολικά, ο όμιλος Euromedica σήμερα απαρτίζεται από 86 μονάδες (η νέα μονάδα θα είναι η 87η): 18 κλινικές, 59 διαγνωστικά κέντρα, εννέα κέντρα αποκατάστασης και ένα κέντρο Κοσμητικής Ιατρικής.








Ο "Καλλικράτης" στην Αχαΐα...


Πέντε θα είναι οι Δήμοι που θα προκύψουν στην Αχαΐα απο τον "Καλλικράτη", σύμφωνα με σημερινό δημοσιεύμα της "Απογευματινής". Οι Δήμοι που θα προκύψουν, κατά το δημοσίευμα, θα είναι:

Δήμος 1: Πατρέων, Παραλίας, Βραχναίικων, Μεσσάτιδος, Ρίου και Λεοντίου.

Δήμος 2: Φαρρών, Ωλενίας, Δύμης, Μόβρης και Λαρισσού.

Δήμος 3: Καλετζίου και Τριταίας.

Δήμος 4: Αιγίου, Συμπολιτείας, Ερινεού.

Δήμος 5: Καλαβρύτων, Αροανίας, Κλειτορίας και Παΐων.

Ωστόσο, το δημοσίευμα που επικαλείται πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών δεν αναφέρει αν οι Δήμοι Ακράτας, Διακοπτού και Αιγείρας θα υπαχθούν στον Δήμο Αιγίου ή θα συγκροτήσουν δικό τους ξεχωριστό Δήμο Ανατολικής Αιγιάλειας.

Πάντως, άλλο δημοσίευμα του "Έθνους", μιλάει επίσης για πέντε Δήμους με τη διαφοροποίηση ότι το Φαρραί, η Ωλενία και το Λεόντιο εντάσσονται στον Δήμο Τριταίας, ενώ οι Δήμοι Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού εντάσσονται στον Δήμο Αιγίου.

Απο την Τετάρτη ήδη το thebest.gr είχε πρώτο και κατ' αποκλειστικότητα μεταδώσει ότι οι Δήμοι στην Αχαϊα θα είναι οριστικά πέντε, ενώ από το Πάσχα είχε προαναγγείλει ότι ο κ. Ραγκούσης συζητάει το ενδεχόμενο σύστασης και πέμπτου Δήμου.

Πάντως αντιδράσεις θα εκδηλωθούν από την περιοχή των Φαρρών που θέλουν την ένταξή τους σε ενιαίο Δήμο με την Τριταία και το Καλέντζι.




Καλημέρα!



Σοκολατένιος κορμός με γέμιση λευκής σοκολάτας!



Υλικά για το παντεσπάνι:


1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
4 αβγά
1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη βιτάμ σοφτ
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1κ.σ κακάο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού


Υλικά για τη γέμιση:


2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
150γρ μαργαρίνη βιτάμ σοφτ
200ml κρέμα γάλακτος
200γρ λευκή σοκολάτα  (λιωμένη σε μπεν μαρί μαζί με 1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη βιτάμ σοφτ)


Εκτέλεση


Ξεκινάτε με το παντεσπάνι:

Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτετε το βιτάμ, το αλεύρι, το αλάτι και το χυμό του λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει μια λεία ζύμη.
Στρώνετε μια λαδόκολλα σ' ένα παραλληλόγραμμο ταψί (περίπου 30 χ 27 εκατ.) και απλώνετε τη ζύμη.
Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο - στους 200 βαθμούς - για περίπου 10 λεπτά. Προσοχή, γιατί 'αρπάζει' εύκολα!
Μόλις ψηθεί, το βγάζετε από το φούρνο και το αναποδογυρίζετε πάνω σε μια πετσέτα κουζίνας στην οποία έχετε πασπαλίσει ζάχαρη. Το τυλίγετε σιγά-σιγά σε ρολό από τη 'μεγάλη' του πλευρά (με τη βοήθεια της πετσέτας το 'σπρώχνετε' σιγά-σιγά), ενώ συγχρόνως αφαιρείτε τη λαδόκολλα.
Κρατάτε το παντεσπάνι τυλιγμένο στην πετσέτα μέχρι να χλιάνει.


Ετοιμάζετε τη γέμιση:

Λιώνετε την λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με 1 κουταλιά της σούπας βιτάμ σοφτ, και μόλις λιώσει, προσθέτετε το κακάο και ανακατεύετε πολύ καλά. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τα 150 γραμ. βιτάμ σοφτ και βάζετε το μίγμα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Το αφήνετε στην άκρη να χλιάνει.


Ανοίγετε το ρολό του παντεσπανιού και απλώνετε σε όλη την επιφάνειά του τη γέμιση της σοκολάτας. Το τυλίγετε πάλι με την πετσέτα και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.




Μόλις περάσει ο χρόνος ψύξης, αφαιρείτε την πετσέτα, πασπαλίζετε την επιφάνεια με άχνη ζάχαρη ή γλάσο σοκολάτς , το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

Καλή επιτυχία!




Τούρτα παγωτό με Βύσσινο by Dafni!



Υλικά για το παγωτό


1 κουτί ερμόλ
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 κουτί εβαπορέ γάλα
2-3 βανίλιες
Μπισκότα ψιλοκομμένα, ότι γεύση θέλετε
Βύσσινο γλυκό κουταλιού


Γαρνίρισμα


200 γρ. φύλλο κανταΐφι
Λίγο βούτυρο
Αμύγδαλα καραμελωμένα ή ασπρισμένα και καβουρδισμένα
Βύσσινο γλυκό κουταλιού και λίγο από το σιρόπι του
Σαντιγί (με 100 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη με 1 κουτ. σούπας άχνη)


Εκτέλεση

Σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ χτυπώ το ερμόλ να γίνει αφράτο.
Ρίχνω σιγά-σιγά, συνεχίζοντας το χτύπημα τα γάλατα, ζαχαρούχο και εβαπορέ και τις βανίλιες, μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Τοποθετώ το μίγμα για 1 ώρα στο ψυγείο, στη συντήρηση, να παγώσει καλά και μετά το αδειάζω στην παγωτομηχανή και το αφήνω να χτυπηθεί κι εκεί μέχρι να έχω την επιθυμητή υφή
Τρίβω μέσα μπισκότα και ψιλοκόβω και γλυκό βύσσινο
Τα μπισκότα μπορεί να είναι σοκολάτας ή ότι άλλο θέλουμε
Βάζω το παγωτό σε φόρμα με τσέρκι, διαμέτρου 24-26 εκ. και το τοποθετώ στην κατάψυξη να σφίξει καλά
Καλό είναι να φτιάξουμε τουλάχιστον το παγωτό, μία μέρα πριν το σερβίρουμε
Παίρνουμε το φύλλο κανταΐφι, το κόβουμε κομματάκια μεγαλούτσικα, το ξαίνουμε και το ψήνουμε με λίγο βούτυρο σε ταψάκι να πάρει χρώμα (προσοχή μην καεί)
Το αφήνουμε να κρυώσει κι αυτό καλά
Βγάζουμε τη φόρμα με το παγωτό από την κατάψυξη, ελέγχουμε να έχει παγώσει καλά και απλώνουμε πάνω το ψημένο και παγωμένο κανταΐφι
Φτιάχνουμε την σαντιγί και γαρνίρουμε με το κορνέ μας γύρω-γύρω όπως στη φωτογραφία
Βάζουμε επάνω από το κανταΐφι βύσσινο γλυκό, και σιρόπι από το γλυκό, ώστε να «ποτίσει» με σιροπάκι και το φύλλο μας ελαφρά
Αραδιάζουμε εδώ κι εκεί και τα καραμελωμένα αμύγδαλα και τοποθετούμε πάλι στην κατάψυξη
Όταν είμαστε έτοιμοι να το σερβίρουμε, ανοίγουμε το τσέρκι από τη φόρμα και το βάζουμε προσεκτικά σε πιατέλα




Καλή επιτυχία!
 
πηγή:  http://www.aromadafnis.gr/