Βρήκαν αλάνα στο ... BBC!!!!!



Τόπε και το’ κανε! Η νεαρή Πατρινή σκηνοθέτιδα Αγγελη Ανδρικοπούλου, που με το ντοκιμαντέρ-έκπληξη «Τα παιδία δεν παίζει» αποθεώθηκε από το σύνολο των Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου, «πέταξε» και εκτός συνόρων. Το τριήμερο 10-12 Ιουλίου η ταινία της με θέμα την διεκδίκηση ελεύθερου τόπου για παιχνίδι σε μια Πάτρα εχθρική, γεμάτη σκουπίδια προβλήθηκε στο BBC World στο πλαίσιο της σειράς «Η χώρα μου: Ελλάδα». Η Αγγελη που ήταν το κεντρικό πρόσωπο στο περιοδικό trip της «Πελοποννήσου» τον περασμένο Απρίλιο, είχε προαναγγείλει την προβολή με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον του βρετανικού δικτύου από την αρχή της χρονιάς. Αλλοτινή μαθήτρια του ΤΕΛ Αγυιάς, πρώην σερβιτόρα, υπάλληλος προποτζίδικου και κλόουν σε παιδικά πάρτυ, έκανε το ντεμπούτο της στην Εβδομη Τέχνη με δυο φιλμάκια μικρού μήκους αλλά τελικά τόλμησε την πρώτη μεγάλη της ταινία με τον σύντροφό της Αργύρη Τσεπελίκα παρακολουθώντας το πρόβλημα του μικρού της αδελφού Χρήστου που πάσχιζε να παίξει στην γειτονιά της Αγίας Σοφίας.



Κάθε μέρα, η Αλεξάνδρα, ο Βλαντ, η Χρύσα και η υπόλοιπη παρέα μαζεύονται μπροστά από το σπίτι του Χρήστου για να παίξουν ποδόσφαιρο μέχρι το βράδυ. Μόλις ξεκινήσουν το παιχνίδι, οι γείτονες αρχίζουν να διαμαρτύρονται, να φωνάζουν και να προσπαθούν να τους σταματήσουν με απειλές ή ακόμα και με τη βία. Μοιάζει να μην υπάρχει λύση στο πρόβλημα, καθώς δεν έχουν που αλλού να παίξουν.


Η Αλεξάνδρα πιστεύει πως πρέπει να βρεθεί ένας χώρος όπου θα μπορούν να παίζουν ελεύθερα και χωρίς να κινδυνεύουν. Αποφασίζει να μιλήσει στον Δήμαρχο της πόλης τους. Ανακοινώνει την ιδέα της στα υπόλοιπα παιδιά ζητώντας τους να της συμπαρασταθούν.

Η παιδική επιτροπή συνεδριάζει και μέσα απο διασκεδαστικές απόψεις, τσακωμούς και αρκετές αμφιβολίες αποφασίζουν να πάνε όλοι μαζί στο Δημαρχείο και να παρουσιάσουν το πρόβλημά τους. Ζητούν να δημιουργηθεί ένας χώρος παιχνιδιού σε ένα εγκαταλελειμένο οικόπεδο της γειτονιάς.

Ο αγώνας είναι σκληρός. Τα παιδιά είναι μαχητικά, όμως η δημοτική αρχή έχει άλλες απόψεις. Θα καταφέρουν τελικά να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους η Αλεξάνδρα, ο Χρήστος, η Χρύσα και ο Βλαντ; Διεκδικώντας το δικαίωμά της στο παιχνίδι, η μικρή παρέα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, μαθαίνει να μάχεται, να σχετίζεται και να ωριμάζει…

Παρακολουθώντας την αληθινή αυτή ιστορία με πρωταγωνιστές τέσσερα παιδιά ηλικίας 9-14 ετών ανακαλύπτουμε μέσα απο χαριτωμένες αυθεντικές ατάκες, ξεκαρδιστικές σκηνές, αυθορμητισμό και τρυφερότητα, την αντίληψη που έχουν για την ζωή, τους μεγάλους, τη φιλία, την αγάπη άνευ όρων και την ασίγαστη ανάγκη για παιχνίδι.



ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ (ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ)-ΕΛΛΑΔΑ -2009

Σκηνοθεσία: Άγγελη Ανδρικοπούλου, Αργύρης Τσεπελίκας

Η σελίδα της ταινίας στο Facebook: http://www.facebook.com/pages/Ta-Paidia-DEN-Paizei/257386937882?v=info










Μεγανήσι!


Το Μεγανήσι, γνωστό στην αρχαιότητα ως “Τάφος”, έχοντας εποικιστεί από τη Νεολιθική Εποχή, συγκεντρώνει πλήθος αναφορών από τους φημισμένους συγγραφείς της αρχαίας γραμματείας, αρχής γενομένης από τον Όμηρο. Κυρίως στην Οδύσσεια, αλλά και στα βιβλία του Στράβωνα και στον ίδιο τον Ευριπίδη εμφανίζεται γλαφυρά η δράση των τότε κατοίκων του. Οι Τάφιοι σχετίζονταν κυρίως με το θαλάσσιο εμπόριο αλλά και με την πειρατεία. Οι Τηλεβόες, συγγενικό φύλο των Ταφίων φέρονται και ως αποικιστές στην Ιταλική χερσόνησο και αλλού.


Ο μύθος συμπλέκεται με την πραγματικότητα για να καταδείξει την υπαγωγή του νησιού σε υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις από την Κεφαλλονιά και εν τέλει από την Κόρινθο τον 7ο αιώνα π.Χ. Αργότερα ακολουθεί την ιστορική μοίρα της Λευκάδας ίσαμε το τέλος του Μεσαίωνα. Οι συχνές επιδρομές των ανεξέλεγκτων πειρατών σχεδόν ερημώνουν το νησί, που κατοικείται περιστασιακά από μικροϊδιοκτήτες γης και τους ιερείς της μονής του Αγίου Ιωάννη.

Κατά την Ενετοκρατία εμφανίζονται τα πρώτα μορφώματα χωριών και οργανωμένης κοινωνίας, αγροτικής και κτηνοτροφικής ενασχόλησης. Το Μεγανήσι περνά από πολλούς αφέντες με πρώτο τον κόμη Μεταξά στα 1691. Το ισχύον φεουδαρχικό σύστημα δεν προσφέρει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη της οικονομίας και ο πληθυσμός που αρχίζει να αυξάνεται παραμένει στην ανέχεια, όπως καταμαρτυρούν δυτικοί περιηγητές του 18ου και 19ου αιώνα.

Η πορεία προς την Ελληνική Επανάσταση του 1821 βρίσκει το Μεγανήσι να συμμετέχει ενεργά, αφού αποτελεί καταφύγιο κλεφταρματολών, όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης και ο Ανδρούτσος. Η λαμπρή φυσιογνωμία του στρατηγού Δήμου Τσέλιου Φερεντίνου, σφραγίζει την εποχή αυτή. Ο Μεγανησιώτης οπλαρχηγός καταδεικνύει πλούσια στρατιωτική δράση στην περιοχή Ξηρόμερου, οχυρώνει το Λεσίνι κάνοντας το απρόσβλητο από τους Τούρκους και συμμετέχει σε πάμπολλες σημαντικές πολιορκίες και μάχες φανερώνοντας τα ιδεώδη του πατριωτισμού, της γενναιότητας και της ακεραιότητας που τον χαρακτηρίζουν. Θεωρείται από τις κορυφαίες μορφές της Επανάστασης και δεν χάνει την ευκαιρία να μνημονεύει το νησί της καταγωγής του αποκαλώντας το “παράδεισο”.

Η πληθυσμιακή αύξηση που παρατηρείται μέχρι την αυγή του 20ου αιώνα έχει να κάνει με την επιστροφή των Μεγανησιωτών στη θάλασσα και το εμπόριο. Η πολιτιστική στάθμη ανέρχεται εντυπωσιακά (πανεπιστημιακά διπλώματα, θεατρικές παραστάσεις), ενώ παράλληλα η άγονη γη σπρώχνει τους άρρενες αγρότες στη μετανάστευση κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος φέρνει τους Ιταλούς και κατόπιν τους Γερμανούς στο νησί, που όμως ασκούν ήπια διοικητική πρακτική τηρουμένων των αναλογιών. Πολλοί Μεγανησιώτες συμμετέχουν τότε στην Αντιστασιακή δράση πληρώνοντας και τον ανάλογο φόρο αίματος.

Το 1951 ο πληθυσμός φτάνει στο μέγιστό του για να ακολουθήσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς την Αυστραλία και την Αμερική.Η ναυτιλία γίνεται σταδιακά ο νέος κίονας που υποβαστάζει την οικονομία του νησιού. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα του Μεγανησίου όμως, το αφήνει πρακτικά αλώβητο μέχρι τη Μεταπολίτευση , διασώζοντας τα ήθη , τις παραδόσεις και τις συνήθειες των ανθρώπων του.

Οι δεκαετίες του ΄70 και του 80΄είναι ορόσημο από τη σκοπιά της τεχνολογικής και κοινωνικής του προόδου , οδηγώντας το νησί στην εποχή του νεωτερισμού. Αυτό που παραμένει είναι η ιδιαιτερότητας της γλώσσας και του Μεγανησιώτικου χαρακτήρα. Τα αμέσως επόμενα χρόνια το νησί αλλάζει μορφή και εγκαταλείπει τη ναυτική παράδοση για να στραφεί στον ολοένα ανερχόμενο τουρισμό.

Η ιστορική αυτή περιοδολόγηση καταδεικνύει σε πολλά σημεία της τα άρρηκτα δεσμά των ανθρώπων του με τη θάλασσα, καθώς και το ανένταχτο της Μεγανησιώτικης ψυχής και την κλίση προς τις τέχνες και τα γράμματα. Στην αυγή του 21ου αιώνα , το Μεγανήσι μοιάζει να αναζητά ακόμα την παγίωση της ταυτότητας του μα, δίχως άλλο, μέσα στην παγκοσμιοποιητική χοάνη, κατορθώνει να αντιστέκεται στην άλωση της διαφορετικότητας και της αυθεντικότητας του μικρού του παραδείσου.











Ένα βραβείο ακόμα! :-)



Ακόμα ένα βραβείο , το πιο γλυκό απο όλα!
Ευχαριστώ πολυ την φίλη mamoula απο τον ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ



Γλυκιά γαλατόπιτα χωρίς φυλλο!


Γαλα(κ)τόπιτα! Ασφαλώς είναι παρασκεύασμα που , όπως το συγγενικό γαλακτομπούρεκο , αναπτύχθηκε σε περιοχές όπου το γάλα υπήρχε σε αφθονία , δηλαδή σε ποιμενικές και ορεινές περιοχές. Γι'αυτό είναι συνδεδεμένο με μέρη όπως η Θεσσαλία και η Ήπειρος. Υπάρχουν εκδοχές που αντί για σιμιγδάλι χρησιμοποιείται ρυζάλευρο , κάτι που κάνει τη γέμιση να έχει πιο λεία υφή.Υπάρχουν επίσης συνταγές , όπως μια παλιά απο τους Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας που δεν χρειάζονται ούτε σιμιγδάλι ούτε ρυζάλευρο παρά μόνο μπόλικα αυγά για να δέσει η κρέμα! Ενδιαφέρον επίσης παρουσιαζεί το γεγονός ότι παρασκευάζονται και αλμυρές γαλατόπιτες όπως ο γαλοχυλός της Αρκαδίας και η αλμυρή γαλατόπιτα που γίνετε με πρόβειο γάλα από την ορεινή Τριχωνίδα στην Μακεδονία , όπως αναφέρει η κ.Εύη Βουτσινά στο βιβλίο της "Γεύση Ελληνική" 


Υλικά

5 φλ γάλα πλήρες
1 φλ σιμιγδάλι χοντρό
1 φλ κρυσταλική ζάχαρη
100 γρ βούτυρο ανάλατο κομμένο σε κομάτια και επιπλέον 1 κ.σ για το άλειμα του σκεύους
3 αυγά χωριστά τους κρόκους απο τα ασπράδια
1/2 κ.γ αλάτι
1 κ.γ βανίλια
 ξύσμα από 1 λεμόνι
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
κανέλα για το πασπάλισμα


Εκτέλεση



Βάζουμε το γάλα , 1 φλ κρυσταλική ζάχαρη και το αλάτι να σιγοβράσουν σε βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς  μέχρι το μειγμα να αποκτήσει την μορφή αραιού πουρέ.Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο , ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει το βούτυρο μέσα στην κρέμα. Χτυπάμε μαζί τους κρόκους με τη βανίλια και το ξύσμα απο το λεμόνι σε ένα μεγάλο μπόλ μέχρι το μείγμα να δέσει και κατόπιν το προσθέτουμε λίγο λίγο ανακατεύοντας πάντα στο ζεστό μείγμα σιμιγδαλιού.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ανακατεύοντας πότε πότε για 15 λεπτά.
Βάζουμε την σχάρα στη μέση του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα αναμειγνύουμε με την κρέμα
με πολύ απαλές κινήσεις να να θέλουμε να διπλώσουμε τη μαρέγμα μέσα στην κρέμα.
Απλώνουμε το μείγμα σε βουτηρωμένο ταψάκι και ψήνουμε για 35 περίπου
 λεπτά μέχρι η κρέμα να φουσκώσει και να χρυσίσει.
Σερβρίρουμε ζεστή ή σε θερμπκρασία δωματίου αφού την
πασπαλίσουμε με κανέλα και άχνη ζάχαρη.


Καλή επιτυχία!









Καλές διακοπές!

Και  να θυμόμαστε οδηγούμε με ασφάλεια : φοράμε ζώνη , φοράμε κράνος και δεν οδηγούμε εαν εχουμε καταναλώσει αλκοόλ ... :-)))







Γλυκόξινη σάλτσα με βερίκοκα!

Ιδανική για spring rolls!!!







Υλικά

5 βερίκοκα αποξηραμένα, βρασμένα σε 1 φλ. νερό για 10 λεπτά
4 κ.σ λευκό ξίδι μπαλσάμικο
1/3 φλ μέλι
1 κ.σ χυμό λεμονιού
1/4 φλ. νερό
2 κ.γ κορνφλάουρ
λίγη πάπρικά καυτερή(προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε 2 βερίκοκα και τα βάζουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τα υπόλοιπα βερίκοκα σε μπλέντερ μαζί με το νερό που τα έχουμε βράσει καιτα πολτοποιούμε.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ξίδι και το μέλι , προσθέτουμε τα πολτοποιημένα βερύκοκα και βράζουμε για 5 λεπτά.
Διαλύουμε στο νερό το κορφλάουρ και το προσθέτουμε στη σάλτσα ανακατεύοντας συνεχώς.
Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει λίγο και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα βερίκοκα.Ριχνουμε και λίγη καυτερή πάπρικα αν θέλουμε.


Καλή επιτυχία!



Παγωτό, ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού!




Το παγωτό είναι ο μεγαλύτερος διατροφικός «πειρασμός» του καλοκαιριού, αλλά και το πλέον παρεξηγημένο σνακ. Στην πραγματικότητα, διατροφικά είναι πολύ καλύτερο απ’ ό,τι νομίζουμε. Γι’ αυτό απολαύστε το, αλλά στο πλαίσιο μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Υπάρχει παιδί σε αυτόν τον πλανήτη που να μην του αρέσει το παγωτό; Αποκλείεται! Το παγωτό ήταν, είναι και θα είναι η αγαπημένη καλοκαιρινή λιχουδιά των παιδιών και όχι μόνο. Θυμάμαι ότι όταν ήμουν μικρή, πάντα τα καλοκαίρια στην παρέα συναγωνιζόμασταν ποιος θα κάνει τα περισσότερα μπάνια και ποιος θα φάει τα περισσότερα παγωτά. Έχουν λοιπόν γεύση λαχταριστή, είναι δροσερά, χορταστικά και φυσικά αποτελούν την αγαπημένη επιλογή των παιδιών. Είναι ένα σνακ που το βρίσκουμε παντού και χωρίς ιδιαίτερο κόπο και μπορούμε να έχουμε ένα μικρό θρεπτικό γεύμα για το παιδί μας, ιδιαίτερα εύπεπτο και δροσιστικό.

Μπορεί να καταναλωθεί άφοβα; Τι προσφέρει στα παιδιά;

Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι το παγωτό δεν έχει καμιά διατροφική αξία. Κάθε άλλο μάλιστα. Είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό σνακ που αν καταναλωθεί στη σωστή ποσότητα μπορεί να προσφέρει στα παιδιά πλούσια θρεπτικά συστατικά. Και αυτό γιατί φτιάχνεται από υλικά που ο παιδικός οργανισμός έχει ανάγκη, όπως γάλα, βούτυρο, κακάο, φρούτα κ.λπ. Το γάλα αποτελεί το κύριο συστατικό των παγωτών, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα θρεπτικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά πρέπει να πίνουν περίπου 750ml – 1000ml γάλακτος για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε ασβέστιο. Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου στα παιδιά είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, καθίσταται απαραίτητη η κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών καθημερινά. Παρ’ όλα αυτά, είτε γιατί πολλά παιδιά δεν είναι εξοικειωμένα με την κατανάλωση γάλακτος είτε για μεγαλύτερη ποικιλία και για να τους κάνουμε το χατίρι, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή τους εντάσσοντας και εναλλακτικές πηγές γάλακτος και ασβεστίου. Συνεπώς, το παγωτό είναι η ιδανική λύση και ιδιαίτερα εκείνο που περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα σε γάλα και είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο.

Η «ανατομία» του παγωτού

Η αξία του σε γεύση είναι αναμφίβολα ασύγκριτη. Δεν υστερεί όμως και σε διατροφική αξία, καθώς ο απαιτητικός παιδικός οργανισμός προσλαμβάνει ποικίλα ωφέλιμα συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης, το παγωτό αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου, που είναι απαραίτητο στο μεταβολισμό και στην απορρόφηση του ασβεστίου. Τέλος, περιέχει ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο. Ας δούμε όμως τα συστατικά του πιο αναλυτικά:

Ασβέστιο

Το πιο σημαντικό μέταλλο που βρίσκεται στο παγωτό είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για τα παιδιά, καθώς θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για το σχηματισμό γερών οστών και δοντιών, ενώ αποτελεί και ασπίδα προστασίας απέναντι στην οστεοπόρωση. Είναι βασικό, λοιπόν, από πολύ μικρό το παιδί να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, για να εξασφαλίσει καλή υγεία και σωστή σκελετική ανάπτυξη. Αρκεί να σημειώσουμε πως 100γρ. παγωτού βανίλια - σοκολάτα περιέχουν περίπου 120mg ασβεστίου, ποσότητα που καλύπτει το 10% των ημερήσιων αναγκών του παιδιού. Μάλιστα, ένα μπολ (περίπου 200ml) παγωτό βανίλια δίνει τόσο ασβέστιο όσο ένα ποτήρι γάλα.

Πρωτεΐνες

Το παγωτό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες γάλακτος, οι οποίες είναι υψηλής βιολογικής αξίας, μιας και περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα. Τα αμινοξέα αυτά δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να ληφθούν από την τροφή.


Yδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι χρήσιμοι στον οργανισμό γιατί αποτελούν άμεση πηγή ενέργειας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, για την προστασία των πρωτεϊνών των ιστών κ.λ.π. Ιδιαίτερα η βιταμίνη D και η λακτόζη έχει διαπιστωθεί ότι βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Οι υδατάνθρακες του παγωτού προέρχονται κυρίως από τις γλυκαντικές ύλες, τη ζάχαρη και τη λακτόζη του γάλακτος.

Βιταμίνες

Το παγωτό περιέχει βιταμίνες A, D, E, C, B1, B2, B6, B12, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του παιδικού οργανισμού, αλλά και του μεταβολισμού.

Λιπαρά

Τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται κυρίως από τα λιπαρά του γάλακτος αλλά και από τα υπόλοιπα συστατικά του, όπως από το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Το λίπος του γάλακτος προσφέρει ενέργεια, λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E και Κ). Επίσης περιέχει και το λινολεϊκό οξύ, που δρα προστατευτικά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και καρκίνου του μαστού.



Ενέργεια

Υπολογίστε ότι ένα παγωτό 100γρ. έχει 75 έως 240 θερμίδες, ανάλογα με τον τύπο. Ένα παγωτό ξυλάκι βανίλια έχει σαφώς λιγότερες θερμίδες από ένα ξυλάκι με επικάλυψη σοκολάτας ή από ένα χωνάκι. Από την άλλη, τα παγωτά γρανίτα, τα σορμπέ ή το παγωμένο γιαούρτι με φρούτα περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και έχουν τις λιγότερες θερμίδες.



Η πρώτη γνωριμία

Αυτό που πρέπει να προσέξετε στην πρώτη γνωριμία του παιδιού με το παγωτό –αλλά και αργότερα– είναι η ποιότητα. Για ένα παιδάκι δώδεκα μηνών το παγωτό είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Γι’ αυτό, καλό είναι να μην απέχει σε γεύση από τα τρόφιμα που βρίσκονται στην καθημερινή του διατροφή, όπως το γάλα και το γιαούρτι. Παγωτά που περιέχουν κρέμα γάλακτος, ανθόγαλα, γιαούρτι και κρέμα ή αυγά θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή προτίμησης, ενώ για την αποφυγή δυσάρεστων εντυπώσεων από το μικρό σας γευσιγνώστη καλό είναι να αποφεύγετε παράξενες γεύσεις ή παγωτά που περιέχουν κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή γλασαρισμένα φρούτα. Επίσης, κατάλληλα για την πρώτη γνωριμία είναι και όλα τα παγωτά φρούτου. Στα μικρά παιδιά αρέσει πάρα πολύ αυτή η κρύα κρέμα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την κοιλιά τους. Αντίθετα με αυτό που νομίζουν οι περισσότερες μαμάδες, το παγωτό μένει αρκετή ώρα στο στόμα. Το μικρό δεν το καταπίνει γρήγορα, αλλά το κρατάει μέχρι να προσαρμόσει τη θερμοκρασία του. Ασφαλώς, εάν αντιληφθείτε ότι το καταπίνει κρύο, η επέμβασή σας είναι απαραίτητη. Προσπαθήστε να κρατάτε όσο το δυνατόν περισσότερο το παγωτό στην ημιστερεά μορφή του, ώστε να δίνετε στο παιδί τη δυνατότητα να το γευτεί με την ησυχία του.



Πότε και πόσο;

Η καλύτερη στιγμή για να δώστε στο παιδί ένα παγωτό είναι στο πρωινό ή στο απογευματινό κολατσιό, όταν το βγάζετε βόλτα. Προσοχή στην ποσότητα, ώστε να μην του κόψετε την όρεξη για το φαγητό. Αρκεί η κοινή λογική για να καταλάβετε ότι όσο περισσότερο παγωτό του δώσετε, τόσο λιγότερο φαγητό θα θελήσει να φάει. Ιδανική ποσότητα είναι γύρω στα 60-80ml, όσο, για παράδειγμα, ένας μικρός πύραυλος, ένα ξυλάκι ή ένα μικρό κυπελάκι. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις το παγωτό, χάρη στις θρεπτικές του ιδιότητες, μπορεί ακόμη και να αντικαταστήσει ένα γεύμα. Είναι μια καλή επιλογή εάν το πρωινό ήταν πολύ πλούσιο και προβλέπεται ότι το μικρό θα φάει για βράδυ νωρίτερα από το συνηθισμένο. Τότε, καλό είναι το παγωτό να συνοδεύεται από πολλά φρούτα, που θα ενισχύσουν τη γεύση του. Για παράδειγμα, δώστε του ένα παγωτό βανίλια ή και σοκολάτα με πολλές φράουλες ή με κομματάκια οποιουδήποτε φρούτου. Οι εταιρείες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα παιδικά παγωτά, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν συνταγές που συνδυάζουν την απόλαυση με τη θρεπτικότητα. Επειδή λοιπόν καλοκαίρι χωρίς παγωτό είναι σαν καλοκαίρι χωρίς ήλιο και θάλασσα, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι απαγορευτικό στα παιδιά. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, το παγωτό μπορεί χωρίς τύψεις να συνοδέψει με τη δροσιστική του μαγεία τα ζεστά απογεύματα του καλοκαιριού και να χαρίσει στο παιδί τις πιο γλυκές και απολαυστικές καλοκαιρινές στιγμές του.



Crash test του καλού παγωτού



Ποτέ μην αγοράζετε στο παιδί σας παγωτό το οποίο έχει λιώσει και έχει επαναψυχθεί. Αυτό θα το καταλάβετε όταν το σχήμα του παγωτού μέσα στη συσκευασία δεν είναι αυτό που γνωρίζατε, αλλά φαίνεται παραμορφωμένο.

Επίσης, μην καταναλώνετε παγωτά που εμφανίζουν κρυστάλλους, αφού υποδηλώνουν ότι έχουν επαναψυχθεί.

Διατηρείτε το παγωτό πάντα στην κατάψυξη.

Προτιμήστε ένα παγωτό από οποιοδήποτε άλλο σνακ ή γλυκό για το απογευματινό κολατσιό του παιδιού σας. Μην ξεχνάτε ότι του προσφέρετε τις πολύτιμες ουσίες του γάλακτος και των ξηρών καρπών, αν διαλέξετε παγωτό αυτού του τύπου, με πολύ λιγότερες θερμίδες από ένα γλυκό.

Αγοράζετε πάντα παγωτά γνωστών εταιρειών. Σας προσφέρουν τη σιγουριά ενός μεγάλου ονόματος, την εμπειρία χρόνων και την εγγύηση της τελευταίας τεχνολογίας τους.

Ξέρατε ότι…

…τα πρώτα παγωτά φτιάχτηκαν πριν από 3.000 χρόνια όταν οι Κινέζοι άρχισαν να αναμειγνύουν χιόνι με φρούτα και μέλι;

…το 1851 ο γαλακτοπώλης Jacob Fusell από τη Βαλτιμόρη έφτιαξε το πρώτο παγωτό στη σύγχρονή του μορφή;

…στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σημειώνεται η υψηλότερη κατανάλωση παγωτού στον κόσμο, η οποία ανέρχεται στα 24 λίτρα παγωτό ανά άτομο κάθε χρόνο; Η μέση κατανάλωση στην Ευρώπη είναι περίπου 6 λίτρα το άτομο.

…πολλές επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι το παγωτό έχει έντονη αγχολυτική δράση, βελτιώνει τη διάθεση και τονώνει τον οργανισμό;

…αρκετά παγωτά περιέχουν λιγότερα λιπαρά απ’ ό,τι μια πλάκα σοκολάτας μέτριου μεγέθους;

…κυκλοφορούν παγωτά με ακόμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γάλα, κατάλληλα ειδικά για παιδιά;

Tο παγωτό είναι μια άριστη πηγή ενέργειας και θρεπτικών ουσιών γιατί περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες γάλακτος, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Παράλληλα, βέβαια, ως γαλακτοκομικό προϊόν μάς προσφέρει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5 και C.

πηγή : http://www.kids.in.gr/

Tσίζ κέικ με ανθότυρο!


Υλικά

400γρ ανθότυρο
100γρ γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
1 φακελάκι ζελέ λεμόνι
1 ποτήιρ νερού βραστό νερό
2 κ.σ άχνη ζάχαρη
200γρ μαρμελάδα βυσσινο ή φρούτα του δάσους
για την βάση

120γρ μπισκότα τυπου πτιμπερ ολικής άλεσης
50γρ αμυγδαλόψιχα
2 κ.σ κακάο
3 κ.σ βούτηρο σε θερμ.δωματίου
2 κ.σ ζάχαρη

Εκτέλεση

Διαλύουμε το ζελέ στο βρεαστό νερό και το αφήνουμε να κρυώσει
Χτυπάμε στο μίξερ το ανθότυρο με το γιαούρτι , την άχνη ζάχαρη και προσθέτουμε το ζελέ αφούεχει κρώσει εντελώς.
Σε πολυμίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά για την βάση του τσίζ κέικ. Οταν χτυπηθούν τα υλικά θα έχουμε ένα μείγμα που θα μοιάζει με ψίχουλα , με αυτό θα ντύσουμε τον πάτο απο την φόρμα μας , πατώντας καλά με ένα κουτάλι ώστε να γίνει μια σταθερή βάση.
Ρίχνουμε απο επάνω την κρέμα μας και βάζουμε στο ψυγείο για 4-5ώρες.Πριν να το σερβίρουμε απλώνουμε την μαρμελάδα. Εάν χρειαστεί αραιώνουμε με 1-2 κ.σ νερό ή λικέρ κεράσι.


Καλή επιτυχία! 


Λιαστές ντομάτες!

Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ντομάτας , ας φτιάξουμε λιαστές ντομάτες σε λάδι!


https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/43/f1/f4/43f1f4fb1d28bbe935aa916327c16718.jpg

Yλικά

ντοματάκια ή ωριμές ντομάτες μεσαίου μεγέθους
χοντρό αλάτι
λάδι
ξίδι
δάφνη
πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα ντοματάκια ,κόβουμε κάθετα στη μέση αφαιρώντας το πράσινο κοτσανάκι.
Tις πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντρό αλάτι.
Τις απλώνουμεσε ξύλινο τελάρο και τις  σκεπάζουμε με ένα τούλι για να μην ερχονται σε επαφή τα έντομα με τις ντομάτες
Tις αφήνουμε  στον ήλιο για 4-5 ημέρες περίπου. Θα είναι έτοιμες αν όταν τις πιέζουμε δεν  βγάζουν καθόλου υγρά. Τις ξεφλουδίζουμε και αφήνουμε πάλι 1 μέρα στον ήλιο μέσα σε τούλι. 
Aναμειγνύετε 3 μέρη λάδι, 1 ξίδι, δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε τις ντομάτες στο βαζάκι και καλύπτουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε.
Διατηρούμε στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!







 https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/43/f1/f4/43f1f4fb1d28bbe935aa916327c16718.jpg

Μπλάκ φόρεστ!



Το πρώτο γλυκό που έρχετε στο μυαλό μου όταν μιλάμε για βύσσινο είναι μια black forest!
Aς φτιάξουμε λοιπόν μια τέτοια τούρτα , εύκολα & γρήγορα!

Θα χρειαστούμε :

500 γρ γλυκό κουταλιού βυσσινό με το σιρόπι
500 γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή
100 γρ τριμμένη σοκολάτα γάλακτος
2 κ. σ κονιάκ
κακάο για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

η εκτέλεση

Φτιάχνουμε το κείκ , αφήνουμε να στραγγίξει καλά απο το γλάσο και το κόβουμε σε λεπτές ισού πάχους φέτες.
Χωρίζουμε το γλυκό βυσσινό απο το σιρόπι του.
Στο σιρόπι προσθέτουμε το κονιάκ και ζεστένουμε ελαφρά.
Στρώνουμε σε φόρμα με αφαιρούμενο τσέρκι μια στρώση με τα κομάτια του κεικ σοκολάτας.
Περιχύνουμε με το σιρόπι βυσσινου κονιάκ.
Στρώνουμε μια στρώση απο την σαντυγί , απο πάνω τα ολόκληρα βύσσινα.
Επαναλαμβάνουμε μια στρώση με κέικ σοκολάτας , πάλι σιρόπι , σαντυγί , βύσσινά.
Πασπαλίζουμε ισόμερα την τριμμένη σοκολάτα γάλακτος.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες πριν το σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία! 







Μαμά κοίτα με!




Από το πιο σπουδαίο του κατόρθωμα μέχρι το πιο ασήμαντο, θέλει παντού και πάντα την προσοχή σας αποκλειστικά στραμμένη πάνω του! Άκρως φυσιολογικό, υποστηρίζουν οι ειδικοί! Αν κι εσείς σίγουρα αναρωτιέστε πώς μπορείτε ν’ ανταποκριθείτε σε αυτήν την πίεση χωρίς να το απογοητεύσετε.

Της Φλώρας Κασσαβέτη με τη συνεργασία της Σοφίας Παπαγεωργίου, ψυχολόγου-ψυχοπαιδαγωγού

Ο Κωνσταντίνος εδώ και λίγες μέρες έμαθε να κάνει ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες. «Μαμά κοίτα», λέει καθώς περνά μπροστά από τη μητέρα του που συζητά με τη μητέρα της ξαδερφούλας του, η οποία ακόμα δεν έχει μάθει να χρησιμοποιεί καλά τα πετάλια. «Σε κοιτάω!», του λέει εκείνη. «Μαμά κοίτα με!», επαναλαμβάνει ξανά ο μικρός. «Σε κοιτάω...» λέει η μητέρα του, «... όμως κοίτα μπροστά σου!». «Μαμά κοίτα...», όμως αυτό που βλέπει η μητέρα του είναι το ποδήλατο να πέφτει πάνω σε μια άδεια καρέκλα την οποία δεν πρόλαβε να δει ο Κωνσταντίνος, γιατί κοιτούσε αν τον κοιτάει η μαμά του...

Αναρωτιέστε μήπως το μικρό σας είναι εγωκεντρικό; Μα φυσικά είναι και θα είναι για αρκετό καιρό ακόμα. Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που ζητά διαρκώς την προσοχή σας.

Τα παιδιά στην προσχολική ηλικία είναι στενά δεμένα με τα σημαντικά ενήλικα πρόσωπα στη ζωή τους. Τη μαμά, τον μπαμπά, τον παππού, τη γιαγιά, τη νονά... Θέλουν όχι μόνο την προσοχή αυτών των προσώπων στραμμένη όλη πάνω τους, αλλά επιπλέον να κερδίζουν διαρκώς την αποδοχή τους για ό,τι κι αν κάνουν.

Το πρόσωπό σας είναι ο καθρέφτης του παιδιού. Ανάλογα με το αν αντανακλά θαυμασμό ή αδιαφορία ανεβαίνει ή καταβαίνει η αυτοπεποίθηση του παιδιού.

Σε αυτή τη φάση τα παιδιά αρχίζουν ν’ αποκτούν επίγνωση των ικανοτήτων τους αλλά και να ενθουσιάζονται μ’ αυτές: μπορώ να πηδήξω, μπορώ να κάνω ποδήλατο, μπορώ να χτίσω έναν πύργο με κύβους! Το ζωντανό κοινό όχι μόνο τα διαβεβαιώνει για τις ικανότητές τους αλλά επιβεβαιώνει και την αξία τους, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για ένα τετράχρονο. Το σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι ζητούν την προσοχή σας, γιατί το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Θυμηθείτε ότι τα παιδιά προσδιορίζουν τον εαυτό τους μέσα από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιείτε γι’ αυτά. Γι’ αυτό και είναι σκόπιμο να προσέχετε τις λέξεις σας όταν τα χαρακτηρίζετε αποφεύγοντας τις ταμπέλες και προτιμώντας να μην κρίνετε τα ίδια αλλά τις πράξεις τους.

Είναι απαραίτητο το μέτρο;

Γενικά κανείς δεν χάνει κάθε φορά που χαρίζει στο παιδί του την απόλυτη προσοχή του. Το πρόβλημα είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις η αναζήτηση προσοχής μοιάζει με διαδικασία χωρίς τέλος, που πολλές φορές μπορεί να γίνεται άνευ λόγου και ουσίας.

Είναι σημαντικό ο γονιός να ασχολείται σε συστηματική βάση με τα παιδί έτσι ώστε αυτό να είναι χορτάτο από προσοχή. Όσο πιο παραμελημένο είναι το παιδί τόσο περισσότερο αποζητά την προσοχή σας. Έτσι φτάνουμε στο άλλο άκρο όπου το παιδί ζητά την προσοχή σας για το παραμικρό, ενώ κάποια μπορεί να υιοθετήσουν ακόμα και προκλητική συμπεριφορά ή συμπεριφορά κλόουν ιδιαίτερα αν διαπιστώσουν ότι έτσι κατορθώνουν να στρέψουν την προσοχή επάνω τους.

Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση είναι σκόπιμο να μάθετε το παιδί από νωρίς πώς να κερδίζει όχι απλά την προσοχή αλλά τη θετική προσοχή των άλλων. Κάποια όρια, λοιπόν, είναι σίγουρα απαραίτητο ότι πρέπει να τεθούν. Μην περιμένετε, ωστόσο, να δείτε γρήγορα αποτελέσματα, αφού είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα σε αυτή την ηλικία χρειάζονται να μάθουν να περιμένουν, να δεχτούν ότι υπάρχει σειρά προτεραιοτήτων και ότι είναι απαραίτητο να σέβονται τις ανάγκες των άλλων.

Πάλι ενοχές;

Υπάρχουν στιγμές που δίνετε την πλήρη προσοχή σας στο παιδί κι άλλοτε όχι. Αν και το πιθανότερο είναι ότι το μικρό σας θα απογοητευτεί, δεν πειράζει αν η προσοχή σας δεν είναι πάντα 100% στραμμένη πάνω του.

Εξηγήστε του πότε ακριβώς μπορείτε να ασχοληθείτε μαζί του. Για παράδειγμα, αμέσως μόλις τελειώσετε το τηλεφώνημα (μην αργήσετε όμως) ή πλύνετε τα πιάτα.

Επίσης είναι πολύ συνηθισμένο όταν συζητάτε με άλλους το μικρό να προσπαθεί επίμονα ν’ αποσπάσει την προσοχή σας. Αν και μπορείτε να ασχοληθείτε στιγμιαία μαζί του, αν δείτε ότι επιμένει είναι καλό να βάλετε όρια. Πείτε για παράδειγμα: Μόλις φύγει η θεία, θα παίξουμε μπάλα (φροντίζοντας να τηρήστε την υπόσχεσή σας).

Τέλος αποφύγετε να δίνετε σημασία στο παιδάκι μόνο όταν πετυχαίνει κάτι σημαντικό. Τα παιδιά χρειάζονται την αποδοχή μας και για όλα όσα θεωρούν εκείνα σημαντικά. Η μουτζούρα στο χαρτί μπορεί να μην είναι αντικειμενικά έργο τέχνης, όμως για εκείνο είναι κάτι πολύ σπουδαίο. Ακόμα κι αν η ζωγραφιά δεν θυμίζει σε τίποτα τον κροκόδειλο που το μικρό σας επιμένει ότι ζωγράφισε, εσείς μην παραλείψετε να του πείτε: «Μπράβο μωρό μου!».

Πως να το ενθαρρύνετε να κερδίζει θετική προσοχή

1. Δώστε έμφαση στην πρόοδο

Φράση κλειδί: Βλέπω έμαθες πώς να πατάς φρένο στο ποδήλατο.

Μην δίνετε έμφαση μόνο στο επίτευγμα του παιδιού αλλά στην πρόοδο. Έτσι το παιδάκι καταλαβαίνει ότι είναι σημαντικό να βελτιώνεται. Ταυτόχρονα μαθαίνει να μην εγκαταλείπει εύκολα την προσπάθεια ούτε να χάνει το ενδιαφέρον γρήγορα με οτιδήποτε καταπιάνεται.

2. Ενθαρρύνετε την εξάσκηση

Φράση κλειδί: Μπορείς να ζωγραφίσεις άλλο ένα ανθρωπάκι;

Τονίστε την αξία της επανάληψης και της συστηματικής προσπάθειας. Αυτό που χρειάζεται να καταλάβει το μικρούλι είναι ότι η εξάσκηση το βοηθά να κατακτήσει στόχους - που στην αρχή μπορεί να μοιάζουν δύσκολοι ή ακατόρθωτοι - χωρίς να απογοητεύεται, αν δεν τα καταφέρει με την πρώτη.

3. Διδάξτε την υπερηφάνεια

Φράση κλειδί: Μπράβο! Θα πρέπει να νιώθεις πολύ ωραία γι’ αυτόν τον πύργο που έφτιαξες.

Είναι σημαντικό να αποκτήσει αυτοπεποίθηση ώστε να μην έχει διαρκώς ανάγκη την αποδοχή των άλλων. Βοηθήστε το να συνειδητοποιήσει πότε και γιατί νιώθει ωραία και ότι κάτι που είναι σημαντικό για εκείνο δεν χρειάζεται να είναι πάντα σημαντικό και για τους άλλους.


πηγή: http://www.kids.in.gr/

Βερίκοκα φλαμπέ με μπράντυ!




Υλικά

6-8 βερίκοκα
2 κ.σ μπράντυ
1 κ.γ λεμόνι
25γρ βούτηρο
25 γρ ζάχαρη
4 κ.σ νερό


Εκτέλεση

                                                                                                                                                                                       Κόβουμε τα βερίκοκα στα δύο , καθαρίζουμε απο την φλούδα και τα κουκούτσια.
Σε τηγανάκι λιώνουμε το βούτηρο προσθέτουμε τη ζάχαρη , το νερό και ζεσταίνουμε τα υλικά μέχρι να γίνουν σιρόπι.
Ριχνουμε το μπράντυ και το λεμόνι. 
Όταν το μείγμα αρχίζει να βράζει προσθέτουμε τα βερίκοκα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
Τα ψήνουμε για 2-3 λεπτά και γυρίζουμε για να ψηθούν απο την άλλη.
Τα σερβίρουμε μαζί με το σιρόπι τους και πασπαλίζουμε με μπαστουνάκια απο αμύγδαλα!

Καλή επιτυχία!


Λύθηκε ο αιώνιος γρίφος :

η κότα έκανε τελικά το αβγό!




Για να σχηματιστεί το κέλυφος απαιτείται πρωτεΐνη που εντοπίζεται μόνο στις ωοθήκες της κότας

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΛΟΝΔΙΝΟ Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει τα πιο λαμπρά επιστημονικά μυαλά από την αυγή του πολιτισμού ως σήμερα: η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα; Τώρα ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Γουόρικ πιστεύουν ότι βρήκαν τη λύση στον προαιώνιο γρίφο.

Οπως αναφέρουν, η κότα είναι αυτή που κάνει το αβγό: και τούτο διότι προκειμένου να σχηματιστεί το κέλυφος του αβγού, είναι απαραίτητη μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται μόνο στις ωοθήκες της κότας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ύπαρξη αυτής της πρωτεΐνης, που ονομάζεται ovocledidin-17 (ΟC-17), δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το αβγό μπορεί να υπάρξει μόνο αν προηγουμένως βρεθεί εντός της κόταςάρα η κότα είναι εκείνη που προϋπάρχει. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη δρα ως καταλύτης ο οποίος επιταχύνει την ανάπτυξη του κελύφους, χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί το κλωσόπουλο.

Προκειμένου να δοθεί η απάντηση στο «καυτό» ερώτημα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν πολύ ισχυρό υπολογιστή ώστε να «ζουμάρουν» στον σχηματισμό του αβγού. Ο υπολογιστής, ο οποίος ονομάζεται ΗΕCΤoR και βρίσκεται στο Εδιμβούργο, αποκάλυψε ότι η ΟC-17 είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεκινήσει η κρυστάλλωση, το πρώτο στάδιο δημιουργίας του κελύφους.

Οπως ανέφερε ο δρ Κόλιν Φρίμαν από το Τμήμα Μηχανικής Υλικών του Πανεπιστημίου Σέφιλντ που συμμετείχε στη μελέτη, «επί μακρόν επικρατούσε η άποψη ότι το το αβγό προηγήθηκε, ωστόσο έχουμε πλέον τις επιστημονικές αποδείξεις στα χέρια μας που δείχνουν περά από κάθε αμφιβολία ότι χωρίς την κότα αβγό δεν θα υπήρχε».


Διαβάστε περισσότερα:  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=33&artId=309107&dt=14/07/2010#ixzz0tkBoDDDG

Τορτελίνια με κρέμα τυρί & ντοματίνια!


Υλικά


1 πακέτο τορτελίνια με γέμιση τυριού

1/2 πακέτο τυρί φιλαδέλφεια

1/2 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί

6 ντοματίνια κομμένα κάθετα στην μέση

λίγο βούτυρο για το σοτάρισμα

φλούδες παρμεζάνα


Εκτέλεση


Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες.
Σουρώνουμε και τα διατηρούμε ζεστά.
Σε 1 κουταλιά βούτυρο σοτάρουμε τα ντοματίνια ,
σβήνουμε με κρασί και μόλις εξατμιστεί,
ρίχνουμε  το τυρί φιλαδέλφεια ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις δέσει η σάλτσα την κατεβάσουμε από την φωτιά
και αναμιγνύουμε με τα τορτελίνια.
Σερβίρουμε με φρέσκο τριμμένο πιπέρι και φλούδες απο παρμεζάνα
Καλή επιτυχία!

Μπιφτέκια γεμιστά με μοτσαρέλα!


Υλικά


700γρ κιμά
1 αβγό
1 κρεμμύδι (ψιλοκομ)
1/2 ματσάκι μαϊντανό(ψιλοκομ)
2-3 φέτες μουλιασμένη ψίχα απο ψωμί
ή τριμένη φρυγανιά
αλάτι-πιπέρι
1 κουταλάκι κάρυ
150 γρ κίτρινη μοτσαρέλα
(σε μικρά λεπτά μπαστουνάκια)
2 μακριες πιπεριές κόκκινες
(ψιλοκομμένες)

Εκτέλεση

Βάζετε τον κιμά σε βαθύ μπόλ και προσθέτετε το αβγό, το κρεμμύδι, το ψωμί λίγο λάδι και το μαϊντανό.
Ρίχνετε αλατοπίπερο και το κάρυ και ανακατεύετε μεχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Πλάθετε πλατιά μπιφτέκια και τοποθετείτε στην μέση μπαστουνάκια κεφαλογραβιέρας και ψιλοκεμμένη πιπεριά.
Ξαναζυμώνετε τα μπιφτέκια , έτσι ώστε να κλείσετε μέσα την γέμιση.
Αλείφετε τα μπιφτέκια με λίγο λάδι και τα σε προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνουμε τα μπιφτέκια στους 160 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά μεχρι να ροδίσουν καλά.

Καλή επιτυχία!







Ρύζι με μανιτάρια , σταφίδες & κουκουνάρι!




Υλικά που θα χρειαστούμε :


1 σακουλάκι ρύζι μπασμάτι
200 γρ. μανιτάρια
1 κούπα σταφίδες
1 κούπα κουκουνάρι
1 λεπτοκομμένο κρεμμύδι
100 ml λευκό κρασί
500 ml ζωμός κότας ζεστό
1 κουταλιά γλυκού ξερό θυμάρι
αλάτι ,πιπέρι
6 κ.σ ελαιόλαδο

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι , το κουκουνάρι , τα μανιτάρια και το ρύζι και τα τσιγαρίζουμε έως ότου πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις σταφίδες , αλάτι , πιπέρι κ το θυμάρι  και το ζωμό .Αφήνουμε το ρύζι μας να βράσει.Όταν είναι έτοιμο σουρώνουμε και αδειάζουμε σε φόρμα , πιέζουμε με ένα κουτάλι για να κολλήσει καλά το ρύζι στα τοιχώματα της φόρμας , αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε  με φρέσκο πιπεράκι και παρμεζάνα.


Καλή επιτυχία!


Μοσχαράκι λεμονάτο κατσαρόλας!



Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
1 δαφνόφυλλο
2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες
2  πατάτες  καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
1 ποτηράκι κρασιού χυμό πορτοκάλι
1 ποτηράκι κρασιού χυμό λεμόνι
1 ποτηράκι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φετούλες
πικάντικο κεφαλοτύρι κομμένο σε καρεδάκια
αλάτι , πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά το κρέας , το κόβουμε το κρέας σε κύβους μεσαίου μεγέθους και τους βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει. Κάνουμε τρύπες στα κομμάτιου απο το κρέας και γεμίζουμε με σκόρδο και κεφαλοτύρι. Τσιγαρίζουμε τα κομμάτια απο το κρέας και σβύνουμε με το χυμό απο πορτοκάλι , λτμόνο κ το κρασί , αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και αφήνουμε το κρέας μας να βράσει σε μέτρια φωτιά. (περίπου 1ώρα)
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα λαχανικά (καρότα, πατάτες,  και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν και να χυλώσει κάπως η σάλτσα. Τα λαχανικά θα βγάλουν τα υγρά τους, όμως αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Καλή επιτυχία!





Το πρώτο μου βραβείο! :)



Μητρικός θηλασμός: Kαι άλλο βραβείο :-)

Επέλεξε Ισπανία το χταπόδι!



Πάνω από το κουτί της Ισπανίας έκατσε ο Πολ, το χταπόδι που μέχρι στιγμής έχει πέσει «μέσα» σε όλες τις προβλέψεις που αφορούν τα αποτελέσματα των αγώνων της εθνικής Γερμανίας στο Μουντιάλ.

Το διασημότερο χταπόδι στον κόσμο έχει προβλέψει ότι η ομάδα του Γιοακίμ Λεβ θα κέρδιζε την Αυστραλία, την Γκάνα, την Αγγλία και την Αργεντινή, όπως και ότι θα έχανε από τη Σερβία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Bild είχε live από το θαλάσσιο κέντρο, όπου είναι ο Πολ και θεωρεί ότι το γεγονός πως επέλεξε τους «φούριας ρόχας» είναι κακός οιωνός.

Η μέθοδος είναι απλή. Οι υπεύθυνοι του θαλάσσιου κέντρου ρίχνουν στη δεξαμενή όπου κατοικεί ο Πολ δύο δοχεία, το καθένα από τα οποία περιέχει τη σημαία της ομάδας που πρόκειται να αγωνιστεί και έναν μεζέ. Ο Πολ διαλέγει ένα από τα δοχεία και πάει και κάθεται πάνω του.


Ο Πολ για το Αργεντινή-Γερμανία:





Σιροπιστό κεικ πορτοκάλι!


Υλικά

3 μέτρια πορτοκάλια
125 γρ. βούτυρο σε κομματάκια κ 1κ.σ για την φορμα
1 ½ φλ. ζάχαρη,
2 αυγά,
1 ½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
½ φλ. αλεσμένα αμύγδαλα.

Για το σιρόπι:

1 φλ. ζάχαρη,
την φλούδα απο 1 πορτοκάλι
2/3 φλ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού,
1/3 φλ. νερό.
Εκτέλεση

Βάζουμε τα πορτοκάλια σε κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε μέχρι να κοχλάσουν. Αδειάζουμε το νερό ,στραγγίζουμε τα πορτοκάλια  και επαναλαμβάνετε το ίδιο για ακόμα 2 ακόμη φορές.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ελαφρά  μια φόρμα (χωρίς τρύπα ή μακρόστενη) διαμέτρου 22 εκ. περίπου.

Κόβουμε τα πορτοκάλια , αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα αλέθουμε στο  μπλέντερ πολύ καλά.   Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και ύστερα χτυπάτε μέσα ένα- ένα τα αβγά. Προσθέτουμε κουταλιά κουταλία τα αλεσμένα πορτοκάλια και το ανακατεύουμε με σπάτουλα για να ομογενοποιηθεί. Μετά, προσθέτουμε σιγά σιγα το αλεύρι και τα αλεσμένα αμύγδαλα ανακατεύοντας απαλά. Αδειάζουμε το μειγμα μας στην φόρμα και ψήνουμε το κέικ για  45 περίπου λεπτά.
Παράλληλα μέχρι να ψηθεί το κείκ μας φτιάχνουμε το σιρόπι , ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε κατσαρολάκι και βράζοντας σε μετρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Βγάζουμε το κεικ απο την φόρμα , τοποθετούμε σε πιατέλα  και το περιχύνουμε με σιρόπι.


Καλή επιτυχία!

Ψωμί μπύρας!






Υλικά

500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
1 κ.σ. μέλι σε θερμοκρασιά δωματίου
2 κ.γλ. αλάτι
1 κουτάκι (330 ml) μπίρα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. σουσάμι λευκό κ μαύρο

Ετοιμασία

Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το αλάτι, το μέλι και την μπίρα. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά.
Λαδώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ. Βάζουμε τη ζύμη μας σε σχήμα φρατζολάκι στη φόρμα μας ,λαδώνουμε  την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις, για περίπου 40΄. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το βάζουμε σε σχάρα, να κρυώσει.

Καλή επιτυχία!

Καλημέρα ~ καλό μήνα!



Moύς σοκολάτας με ούζο!


Υλικά

2 φλ κρέμα γάλακτος
4 κρόκους αυγών
3 κ.σ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
3 κ.σ ούζο
200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
καλής ποιότητας ψιλοκομμένη


Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το 1 φλ κρέμα γάλακτος χωρίς να βράσει.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το αλάτο μέχρι να δέσει καλά το μείγμα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά την ζεστη κρέμα γάλακτος , χτυπώντας συνεχώς με συρμα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μας. Αδειάζουμε το μειγμα μας σε κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να να πήξει.
Όταν πήξει το μειγμα το περνάμε απο ενα σουρωτήρι σε ένα μπολ και προσθέτουεμ το ούζο.
Λειώνουμε την σοκολάτα σε μπέν μαρί και προσθέτουμε την κρέμα σοκολάτας. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μειγμα να κρυώσει. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντυγί και ενσωματώνουμε με το μείγμα σοκολάτας. Αδειάζουμε σε 8 μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένα για τουλάχιστον 6 ώρες. Γαρνίρουμε με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.


Καλή επιτυχία!

Κατάμεστο το Συνεδριακό για την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ - Πολιτισμός - The Best News

Κατάμεστο το Συνεδριακό για την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ - Πολιτισμός - The Best News

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ




Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926. Μετακόμισε στη Γαλλία το 1950.


Αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης το 1967 και την πρώτη γυναίκα πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στην 700 χρόνων ιστορία του το 1976, όπως και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης.

Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή της, εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, ενώ μετακόμισε στο Παρίσι το 1953 για να συνεχίσει τις σπουδές της. Δύο χρόνια μετά την άφιξή της, διορίσθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), ενώ το 1964 λαμβάνει τον τίτλο της διευθύντριας του Κέντρου και το 1967 αυτόν της καθηγήτριας στη Σορβόνη, ενώ στο μεταξύ τιμήθηκε με τον τίτλο του Docteur des Lettres. Ενώ διετέλεσε Διευθύντρια του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού του Βυζαντίου και της Χριστιανικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1, εξελέγη Αντιπρύτανις του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (1970-1973) και το 1976, Πρύτανις. Εκεί γνώρισε τον σύζυγό της και αξιωματικό του Γαλλικού Στρατού, Ζακ Αρβελέρ (Jacques Ahrweiler), με τον οποίον απέκτησε μια κόρη.

Είναι Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα (Γαλλία), του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών (Ελλάδα) και Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Παρισίων, Πρύτανις των Πανεπιστημίων των Παρισίων, και Πρόεδρος του Κέντρου Georges Pompidou- Beaubourg.

Τα έργα της αφορούν κυρίως την ιδιότητά της ως βυζαντινολόγου. Μεταξύ των σημαντικότερων, αξίζει να αναφερθούν οι «Έρευνες για τη διοίκηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τον 9ο και 10ο αιώνα»(1960), «Το Βυζάντιο και η θάλασσα» (1966), «Μελέτες για τη διοικητική και κοινωνική διάρθρωση του Βυζαντίου»(1971), «Βυζάντιο, η χώρα και τα εδάφη»(1976), και «Η Πολιτική Ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας»(1976), «Βυζαντινή Γεωγραφία», «Ιστορική γεωγραφία του μεσογειακού κόσμου». Γνωστή είναι επίσης και για το μεγάλο αίσθημα φιλελευθερισμού και ελεύθερης έκφρασης των ιδεών που την διέπουν. Όπως είχε η ίδια αναφέρει σε συνέντευξή της: "Ποτέ δεν επέτρεψα, ως πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης να μπει στο ίδρυμα αστυνομικός χωρίς να είμαι και εγώ η ίδια μπροστά".


Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι πρύτανης των Πανεπιστημίων της Σορβόνης από το 1976, καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία έχει αναλάβει τα ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων. Στα βιβλία της περιλαμβάνονται η "Πολιτική ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας" (1975), "Η Σμύρνη ανάμεσα σε δύο τουρκικές κατοχές" (1975), "Η διασπορά στο Βυζάντιο" (1995), "The Making of Europe" (2000).









Ντομάτες ογκρατέν με τυρί!




τα υλικά μας

6 μεγάλες ώριμες & σφιχτές ντομάτες
300 γρ τυρί φέτα
4 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ ρίγανη
1 ψιλοκομμένο κλωνάρι βασιλικό
τριμμένη φρυγανιά
λάδι , αλάτι , πιπέρι

το μαγείρεμα

Πλένουμε καλά τις ντομάτες , τις σκουπίζουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη φρυγανιά , αλάτι πιπέρι και τη ρίγανη.
Σε ένα άλλο πιάτο μερικές κουταλιές λάδι και λίγο αλάτι.
Κόβουμε τη φέτα και πασπαλίζουμε με το βασιλικό.
Προθερμένουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Περνάμε τις ροδέλες πρώτα απο το λάδι και έπειτα απο το μείγμα με την φρυγανιά απαλά και απο τις 2 πλευρές.
Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με τριμμενη φρυγανιά.
Κάνουμε στρώσεις απο την ντομάτα και τη φέτα εναλλάξ βάζοντας ενδιάμεσα το σκορδάκι, η τελευταία στρώση πρέπει να είναι ντομάτας.
Ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά , σερβίρουμε ζεστό!




Καλή επιτυχία!

Ο φίλος μας ο Λευτεράκης



Επισκέφτηκα πρόσφατα τη Σαντορίνη. Ωραίο νησί, δεν είχα ξαναπάει. Η Καλντέρα, το ηλιοβασίλεμα στην Οία, ο περίπατος στα γραφικά σοκάκια. Κι ακόμη ο Λευτέρης! Ναι, ο μάγκας, ο μερακλής ο Λευτέρης. Έχει μία ταβερνούλα σε ένα γραφικό λιμανάκι. Φοβερή ταβέρνα. Ψάρι φρέσκο, περιποιημένα πιάτα, καμία σχέση με τα τουριστικά που «γδύνουν» τον πελάτη. Ο Λευτέρης δεν είναι μόνο επιχειρηματίας. Είναι και κάτι άλλο. Σωστά το μαντέψατε!

Ο Λευτέρης είναι ταυτόχρονα και δημόσιος υπάλληλος. Είναι από εκείνους που δούλευαν στην παλιά Ολυμπιακή και περιμένει εδώ και μήνες την μετάταξή του. Βέβαια, ο μισθός «πέφτει» κανονικά. Κάθε 1η και 15η του μηνός. Τον ρώτησα αν αισθάνεται άνετα με αυτή την κατάσταση. «Και τι να κάνω», μου απάντησε. «Να γυρίζω στους καφενέδες»;

Κάπου εκεί ένιωσα τύψεις. Δίκιο έχει ο άνθρωπος. Δεν φταίει αυτός. Φταίνε εκείνοι που τους «ξέχασαν». Δημόσιοι υπάλληλοι στα αζήτητα. Μόνο που κάθονται και πληρώνονται. Δηλαδή, κάθονται και τους πληρώνουμε.

Φανταζόμαστε ότι δεν περιμένουν στην κυβέρνηση να τελειώσει πρώτα η απογραφή για να καταλήξουν που θα μετατάξουν τον Λευτέρη. Σε αυτή την περίπτωση ο φίλος μας ο Λευτεράκης μπορεί να περιμένει για πολύ ακόμη. Αλλά ο μισθός «πέφτει».

Κι εγώ το ίδιο θα έκανα στην θέση του. Δεν θα έλεγα «δεν τον θέλω τον μισθό». Θα κοίταζα να κάνω και κάτι άλλο για να έχω στο μεταξύ μία εναλλακτική. Είναι ο νόμος της αυτοσυντήρησης. Η επιβίωση είναι το ζητούμενο και μάλιστα στις μέρες του ΔΝΤ.

Όπως έλεγε και μία γνωστή ατάκα σε παλιά ελληνική ταινία, «το θέμα είναι να τρυπώσεις. Έτσι και τρυπώσεις»... Τρύπωσε ο Λευτέρης πριν από χρόνια στην Ολυμπιακή και τώρα την βρίσκει την άκρη.

Πάντως, φίλε Λευτέρη, το μαγαζί σου δεν «παίζεται». Είμαι βέβαιος ότι ίσως και να είχες καλύτερη τύχη στην ζωή σου αν είχες αποφασίσει να ασχοληθείς από την αρχή με την ταβέρνα και όχι με την Ολυμπιακή ή με οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία. Βλέπεις, Λευτέρη, το δημόσιο μας «έφαγε» όλους. Μας πρόσφερε την «σιγουριά» και σε αντάλλαγμα σκοτώσαμε την επιχειρηματικότητα και μαζί με αυτή και αυτή την έρμη την Ελλάδα...


πηγή : http://www.capital.gr/ 

Πορτοκάλι με δυόσμο!




Ενα επιδόρπιο ιδανικό για να καθαρίσει την αναπνοή μας και να μας χαρίσει ένα απίστευτο "μούδιασμα" στον ουρανίσκο μετά απο ένα πλούσιο γεύμα!

Υλικά

1 πορτοκάλι τύπου μέρλιν
2 κ.σ ζάχαρη ψιλή
4 κ.σ δυόσμο

για το σερβίρισμα

σιρόπι σοκολάτας
σαντυγί

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια απο την φλούδα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Σε γουδί χτυπάμε καλά το δυόσμο με την ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στρώνουμε τα πορτοκάλια σε πιατέλα , βάζουμε πάνω σε κάθε φέτα πορτοκαλιού , απο το μείγμα δυόσμου-ζάχαρης και γαρνίρουμε με σιρόπι σοκολάτας κ σαντυγί.



Καλή επιτυχία!